Turkom narástol hrebienok a myslia si, že je čas, aby Sýria a Rusko akceptovali ich predstavy. Vyhrážajú sa Damasku kvôli ofenzíve v Idlibe

Turkom narástol hrebienok a myslia si, že je čas, aby Sýria a Rusko akceptovali ich predstavy. Vyhrážajú sa Damasku kvôli ofenzíve v Idlibe

Bratislava 15. februára 2020 (HSP/Svpressa/Foto:SITA/AP-Burhan Ozbilici)

 

Portál svpressa publikoval materiál ruského vojenského experta Michaila Alexandrova. Ruský expert reaguje na vyhrážky tureckých radikálov voči ruskému veľvyslancovi Alexejovi Jerchovovi. Dôvodom je ofenzíva sýrskych vládnych jednotiek voči teroristom v Idlibe, kde je časť teroristov úzko prepojená s Turkami

Na snímke Recep Tayyip Erdogan

Turci už v decembri 2016 zavraždili ruského veľvyslanca Andreja Karlova, Rusi reagovali asymetricky. Embargo na turecký tovar a útoky ruského letectva na členov protureckých skupín a pašerákov s ropou Turkov rýchlo upokojili, navyše pokus o prevrat v Turecku, ktorý zinscenovali Američanov prinútil Erdogana reagovať voči Rusku ústretovo.

Reklama

Dnes však Erdogan dospel k názoru, že situácia sa zmenila a Rusko a Sýria môžu akceptovať turecké predstavy o severnej Sýrii. Podľa ruského experta Michaila Alexandrova sa Erdogan mýli, Rusi budú pokračovať v legitímnej podpore Sýrčanov, ktorí sa snažia dostať pod kontrolu celé sýrske územie. Ak budú Turci procesu oslobodzovania Sýrie brániť, stretnú sa s množstvom problémov.

Erdogan je rozhorčený, pretože v posledných dňoch Turci stratili 14 vojakov a hlásia 45 ranených. Straty v radoch protureckých skupín sa rátajú na desiatky mŕtvych a ranených, Turci tvrdia že zaútočili na 115 sýrskych cieľov a neutralizovali 100 sýrskych vojakov, čo však Damask odmieta.

Reklama

Dohody z Astany Turci nedodržujú. Ofenzíva sýrskych vládnych jednotiek v Idlibe a Aleppe úspešne pokračuje, turecké blokposty na oslobodenom území predstavujú čiastočne prekážku pre sýrske vládne jednotky. Erdogan teraz požaduje, aby sa Sýrčania stiahli v Idlibe na východzie pozície pred ofenzívou, čo samozrejme Sýrčania odmietajú akceptovať. Erdogan dokonca vyslovil voči Damasku ultimátum, ak sa Sýrčania nevrátia na východzie pozície, Ankara využije svoje právo odstúpiť od dohôd s Moskvou v Astane,

Čo sa týka dohôd v Astane, boli uzavreté v septembri 2018 a text dohôd nebol doteraz z veľkej časti publikovaný. Časť informácii však verejnosť pozná, vrátane faktu, že Rusi a Sýrčania sú spojenci a Rusi podporujú sýrske právo získať pod kontrolu Damasku celé územie Sýrie. Erdogan nedokázal alebo nechcel splniť časť dohôd pri Astane, ktoré garantoval, protureckí teroristi zvýšili aktivitu v Idlibe a Ankara sa odmieta stiahnuť zo severných území Sýrie.

Moskva i Damask boli vždy ochotní dospieť ku kompromisu, Erdogan by mal plniť svoje záväzky. Erdogan tvrdil, že teroristi na územiach pod dočasnou kontrolou Turecka budú neutralizovaní, v hre ostanú len politické zoskupenia. Ukázalo sa, že Erdogan túto časť dohody nesplnil, bandy protureckých teroristov neboli neutralizované, takže ak to Erdogan nedokázal, neutralizáciu budú musieť vykonať sýrske a ruské jednotky. Dohoda platí pre obe strany, na to by nemali Turci rovnako ako aj Američania zabúdať.

Erdogan pochopiteľné hrá dvojitú hru. Pokiaľ nebude Idlib oslobodený, stále hrozí, že s pomocou Turecka alebo Američanov, ktorí ešte stále udržujú svoj čiastočný vplyv na bandy v Idlibe sa Idlib stane novým nástupným priestorom k útoku voči Bašárovi Asadovi. Američanom vyhovuje vojna v Sýrii, pretože môžu kradnúť sýrsku ropu a vojna ekonomicky režim Bašára Asada vyčerpáva. Ak Sýria Idlib neoslobodí, môže to mať fatálne dôsledky pre bezpečnosť celej krajiny.

Podľa ruského experta Michaila Alexandrova môže napätie na severe Sýrie i ďalej eskalovať. Sýrčania majú nielen právo ale i povinnosť vlastné územie oslobodiť a dostať pod vlastnú kontrolu, extrémisti musia byť eliminovaní. Sýrske vládne jednotky majú legitímne právo na území Sýrie vojensky pôsobiť, na rozdiel od Turkov, ktorí dočasne obsadili sever Sýrie, aby zabránili prieniku teroristov (vrátane kurdských teroristov) na turecké územie. Podľa Alexandrova Moskva bude Damask podporovať. V prípade potreby bude ruské letectvo pôsobiť rovnako ako v prvej fáze operácie v Sýrii, kde ruské bombardéry po zákernom útoku na ruský Su-24 doslovne vymazali proturecké ozbrojené skupiny z povrchu zemského. Nasledovali útoky Kalibrami, ktoré zničili všetky podzemné bunkre a veliteľské centrá sýrskych teroristov, vrátane cudzích expertov, ktorí v týchto centrách pôsobili spoločne s teroristami.

Reklama

Podľa Alexandrova Erdogan blufuje, skúša či sa nechá Moskva vydierať. Ak sa Erdoganovi ustúpi, bude podobne ako Američania pokračovať v tlaku voči Rusku aj ďalej. Bude sa angažovať na Kryme, v Abcházsku, alebo Gruzínsku a jeho kroky budú pochopiteľné, pretože chyba by bola na strane Ruska, pretože by Rusko ustúpilo. Na severe Sýrie však žije množstvo turecky hovoriaceho obyvateľstva, ktoré sa spolieha na Ankaru a chce cez Ankaru riešiť svoje štátoprávne predstavy. Rusko môže garantovať bezpečnosť obyvateľov týchto zón za predpokladu, že proturecké skupiny nebudú aktívne vystupovať vojensky proti Damasku a podobne ako časť Kurdov budú ochotní riešiť svoje štátoprávne predstavy pomocou dialógu s Damaskom.

Je politicky prijateľné dočasne akceptovať turecké predstavy o 30 km bezpečnostnej zóne na severe Sýrie, ktorá ma zabrániť infiltrácii tureckého územia imigrantami zo Sýrie, neakceptovateľné sú však turecké vojenské aktivity v Idlibe. V Idlibe sa nachádza 12 tureckých opevnených bodov, ktoré na počiatku ofenzívy sýrskych vládnych vojsk ležali na frontovej línii oddeľujúcej sýrske vládne jednotky a protiasadovské skupiny. Väčšina týchto tureckých bodov je dnes v hlbokom tyle sýrskych vládnych jednotiek, proturecké a proamerické bandy utrpeli v bojoch so sýrskymi Tigrami a Hizballáhom ťažké straty, pričom sú neustále tlačení smerom na sever k tureckým hraniciam. Turci však odmietajú tieto blokposty ležiace už hlboko na sýrskom území opustiť a požadujú aby sa Sýrčania stiahli na východzie pozície.

Turecké blokposty neprestavujú priamu hrozbu pre sýrske vládne jednotky, blokujú však čiastočne vojenský postup sýrskych vojsk. Erdogan však podľa Alexandrova bude vystupovať opatrne, pretože sa obáva konfrontácie s Ruskom i Sýrčanmi. Podľa Alexandrova sa nakoniec Erdogan stiahne, bude však politicky minimálne v médiách vystupovať rozhodne, aby nestratil tvár pred vlastným obyvateľstvom a protureckými skupinami v Sýrii.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:43

Rumunská prokuratúra v piatok podala novú obžalobu proti bývalému prezidentovi Ionovi Iliescovi zo zločinov proti ľudskosti pri smrtiacom zásahu proti demonštrantom v roku 1990. Ide o najnovšie z viacerých konaní voči nemu.

16:42

Ministri obrany Číny a Iránu sa dohodli na užšej vojenskej spolupráci počas zasadnutia Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (ŠOS), ktoré sa koná v Kazachstane.

16:41

Propalestínski študenti v piatok zablokovali vchody do renomovanej parížskej univerzity Sciences Po na protest proti jej postoju voči vojne v Pásme Gazy.

16:40

Polícia upozorňuje na víkendové obmedzenie v doprave na diaľnici D2 v smere do Bratislavy. Informuje o tom na sociálnej sieti.

16:24

V letnej sezóne pomôžu bratislavskému letisku M. R. Štefánika stovky brigádnikov. Podľa generálneho riaditeľa Dušana Novotu je nahlásený dostatok brigádnikov, avšak počas hektických dní ich budú potrebovať viac. Informoval o tom v piatok na tlačovej konferencii za účasti ministra dopravy Jozefa Ráža (nominant Smeru-SD).

letisko M. R. Štefánika
Na snímke zľava minister dopravy a výstavby SR Jozef Ráž ml. (nominant Smer-SD) a generálny riaditeľ Letiska M. R. Štefánika Dušan Novota
16:23

Guvernér talianskej centrálnej banky Fabio Panetta vyzval na “včasné, zároveň však iba mierne” znižovanie úrokových sadzieb Európskou centrálnou bankou (ECB). Takýto postup umožní ECB reagovať na zmeny vo vývoji na trhu a zmierniť riziko dlhodobej ekonomickej stagnácie v eurozóne.

16:22

Spojené štáty stiahnu časť svojich vojakov z Čadu, informoval vo štvrtok Pentagón. TASR

16:22

Na začínajúcu sa letnú dovolenkovú sezónu je s odletom z Košíc naplánovaných vyše 900 charterových letov do 17 destinácií v 11 krajinách. Prvý charterový let tejto dovolenkovej sezóny vypravili v piatok skoro ráno, smeroval do egyptskej Hurghady.

16:21

Turecký súd v piatok odsúdil na niekoľko doživotných trestov ženu za účasť na bombovom útoku z roku 2022, ktorý usmrtil šesť ľudí v centre Istanbulu.

16:19

V ukrajinskom hlavnom meste Kyjev v piatok prebieha evakuácia dvoch nemocníc pre obavy z ruských útokov. Oznámili to tamojšie úrady.

16:18

Brita vo veku 20 rokov obvinili z organizovania podpaľačského útoku proti cieľu spojenému s Ukrajinou v Londýne, a to v prospech ruského štátu, oznámila v piatok britská prokuratúra.

15:36

Opakované vyjadrenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) o možnom využití úspor z druhého dôchodkového piliera na investície do infraštruktúry na Slovensku sú prípravou na ich znárodnenie. Sú o tom presvedčené viaceré opozičné strany, ktoré aj v piatok pokračovali v kritike tohto nápadu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali