Tragickosť právneho experta SAS Baránika v dueli s Harabinom nezachránila ani pomoc moderátora

Tragickosť právneho experta SAS Baránika v dueli s Harabinom nezachránila ani pomoc moderátora

Bratislava 24. februára 2020 (HSP/Foto:Screenshot video)

 

Denník Plus jeden deň priniesol predvolebný duel medzi lídrom strany Vlasť Štefanom Harabinom a právnym expertom SaS Alojzom Baránikom. Jeho priebeh čo to napovedal o kvalite a erudícii diskutujúcich

Na snímke Štefan Harabin, Alojz Baránik a moderátor diskusie

Na úvod sa venovali zákonu lex Harabin, ktorý predložil do parlamentu práve Baránik.

Reklama

Harabin sa pozastavil nad údajnou neústavnosťou a účelovosťou tohto zákona. „Politici v parlamente sa boja strany Vlasť, preto prijali zákon lex Harabin. Tu sa legislatíva príjma nie v prospech spoločnosti, ale proti niekomu. Zjavná neústavnosť je, že vypichli iba sudcov, ale už nie prokurátorov, policajtov. Navyše, máme európsky dohovor o ľudských právach , ktorý má prednosť pred ústavou, keď poskytuje širší rozsah ľudských práv. Každý súd musí aplikovať najprv ústavu a až potom zákon a navyše, na mňa sa ani nevzťahuje, lebo ja som súhlas na kandidátku dal ešte pred účinnosťou tohto zákona. Napokon, pani Čaputová mi ani nedoručila rozhodnutie, že mi zanikla funkcia sudcu. Robí tak preto, lebo dobre vie, že by som podal žalobu a vyhral súdny spor.

Baránik s tým nesúhlasí, lebo k zákonu sa mu mali vyjadriť aj ľudia, ktorí sú fundovanejší ako on. „Tento zákon platí, teda bude platiť, pokiaľ by Ústavný súd nerozhodol inak. To, čo povedal pán Harabin, považujem za nonsens. Byť sudcom nie je základné ľudské právo.“

Reklama

Harabin mu vysvetlil, že si pletie sudcov s právom na prístup k funkciám, čo základne ľudské právo je. „Keby toto malo platiť, čo hovorí pán Baránik, tak by to znamenalo, že ani politici nikdy nemôžu byť sudcami Ústavného súdu. Veď prečo pán Baránik do tohto zákona nedal aj prokurátorov, policajtov, vojakov? Pán Baránik už je ďaleko za tým, aby sledoval judikatúru štrasburského súdu.“

Baránik odpovedal, že celé je to o tom, že pán Harabin keď začne klamať, začne zvyšovať hlas, prekričí pravdu a tým si myslí, že je vec vyriešená.

“Tak mi vysvetlite, ako sa môže potom politik stať sudcom ústavného súdu. Ako potom chce miešať politiku a súdnu moc? Takéto tupiny už som dávno nepočul,” reagoval Harabin.

„Ja som dlhšie právnik ako vy a to, že vy ste komunisticky sudca, neznamená, že ste múdrejší ako ja. Vy ste komunistický gauner, ktorý si myslí, že všetkému rozumie“, odpovedal mu Baránik.

“Pán Baránik, veď vy ste robil taxikára v Toronte a nie advokáta. Vy ku právu máte strašne ďaleko, lebo inak by ste neústavný zákon nenavrhoval. Ja sa budem súdiť preto, aby taký ako pán Baránik, už nemohol šikanovať ostatných sudcov. Kvôli nim sa budem súdiť, lebo ja sa už do talára nevrátim,” vysvetlil Harabin.

Reklama

“Prečo nedáte na ústavný súd sťažnosť?”, opýtal sa moderátor.

“Pán redaktor, veď najprv musím dostať rozhodnutie od Čaputovej, až potom môžem dať žalobu na súd,” reagoval Harabin.

Moderátor sa teda opýtal Baránika, či musí dostať to rozhodnutie od prezidentky.

Baránik navrhol, že by mohol  zorganizovať niekoho iného, kto by podal tú sťažnosť. “Mohol by požiadať jeho kamáratov kotlebovcov, aby podali podnet.”

“Musí teda dostať ten papier od prezidentky, ako hovorí?”, opýtal sa znovu moderátor.

Reklama

“To je jeho názor,” odpovedal Baránik.

Harabin ironicky poznamenal, že tento spor vyhrá, dokonca aj keby Baránik zastupoval prezidentku.

“Tak ako ste povedali tisíc iných vecí, ktoré sa ukázali, že nie sú pravda,” odbočil od témy Baránik.

“Ktoré?”, opýtal sa Harabin.

“Je ich strašne moc,” odpovedal neurčito Baránik.

“Nekoktajte, povedzte ktoré,” vyzval ho Harabin.

Moderátor do toho vstúpil s tým, že nedávno Harabina podporil bývalý predseda SNS Ján Slota. „Vy sa staviate do takej úlohy, že chcete potrestať korupčníkov a potom sa poďakujete za podporu Slotovi, ktorého ministri sedia za nástenkový tender.“

“Ja som mu poďakoval za podporu ako zakladajúcemu členovi SNS, uviedol Harabin. „Strana Vlasť vznikla pre to, lebo aj Smer a SNS rezignovali na ochranu slovenskej štátnosti a ochranu rodiny.  Kto pripravuje zmluvu o základni cudzích vojsk, kde stratíme suverenitu nad časťou územia na západnom Slovenku? Lajčák, Pellegrini zo Smeru a Danko s Gajdošom z SNS.“

Moderátor do toho vstúpil: „Za Slotu to bolo lepšie, keď mal odsúdených ministrov, hej?“

“Keď pán Slota je rozhorčený, že zaniká Slovensko a to cestou pána Danka, tak sa k tomu vyjadril,” odpovedal Harabin.

Reklama

“A nevadí vám, že takýto človek vám vyjadrí podporu?”, skočil mu do reči opäť moderátor.

“Ja som povedal…,” začal odpovedať Harabin.

“Povedali ste, hej,” prerušil ho moderátor a prešiel na ďalšiu otázku v ktorej skonštatoval, že Kočnerove príkazy plnila sudkyňa Jankovská a komunikovať s ním mal aj ústavný sudca Mojmir Mamojka. „Čo to hovorí o stave nášho súdnictva?“

Baránik odpovedal, že toto súdnictvo je dielom Štefana Harabina. „Je to psychopatické súdnictvo, kde rozhoduje šialený názor jednotlivca, jedného komunistu, ktorý nikdy nikým nebol zvolený, nikdy sa nemusel usilovať o podporu ľudu. Jeho strana má teraz 0,0 % a má zabrániť tomu, aby sa jeho politickí partneri, s ktorými sa bozkával, dostali do basy. Všetci ľudia, ktorí hovorili s Kočnerom, sú ľudia ktorých tam nepriamo dosadil Štefan Harabin“, spustil spŕšku Baránik.

„Pán Baránik, ktorý sudca z mojej generácie je v kočneriáde? Kto? Povedzte, lebo tárate hlúposti. Nehapkajte a vymenujte aspoň jedného. Neobcoval s Kočnerom v prvom rade váš šéf Sulík?“, opýtal sa Harabin.

Reklama

„To bolo 1000 krát vysvetlené“, vysvetlil Baránik.

Harabin: “Váš Sulík dohadoval úplatky pre voľbu generálneho prokurátora.”

Baránik: “Klamstvo.”

Harabin: “Neskáčte do reči.”

Baránik: “Keď poviete klamstvo, musím na to reagovať.”

Reklama

Harabin: “Vy hovoríte o Harabinovi? Kedy Harabin skončil? V máji 2014. Za mojej éry bol poriadok, disciplína, sudcovia mali rešpekt.”

Baránik: “Klamstvo”

Harabin: “Vy ste nabrali týchto sudcov tam, vy ste pustili mimovládky do justície. Tieto sulíkovsko-kočnerovské a sorošovské opičky v justícii rozkladajú právny štát. Vy ste rozložili justíciu s mimovládkami. Útok na štát sa začína útokom na justíciu.”

Baránik: “To ste urobili Vy! V kočneriáde nie ste vy len preto, lebo Kočnerové záznamy čírou náhodou sú len za obdobie, keď vy ste už neboli v pozícii moci na súde. To je číra náhoda.”

Moderátor sa toho chytil a opýtal sa, či si teda Harabin písal s Kočnerom.

“To nevieme, odpovedal Baránik, lebo tie komunikačné prostriedky, ktoré boli zverejnené, boli len z obdobia, keď Harabin už nebol v pozícii moci. Všetky tie sudkyne urobili kariéru za Harabina.”

“Buďte konkrétny, pán Baránik, zareagoval Harabin, ak som ja v kočneriáde, tak sa vzdám svojho rodinného domu, ja som s Kočnerom neraňajkoval.”

Reklama

“Máte ich toľko vďaka vaším pochybným transakciám, vypustil ďalšiu špekuláciu Baránik.”(Harabin okrem domu vlastní jeden byt v Bratislave)

Harabin: “Ja som vyhral 5 miliónov korún na takých klamstvách aké šírite vy. Vaša liberálna súputnička Žitňanská prečo neodvolala Jankovsku?”

Baránik: “Veď bola vo vláde s vaším bozkávačom Ficom.”

Harabin: “Ja sa starosloviensky bozkávam s každým.”

Baránik: “To je výhovorka, vy máte majetky, ktoré nezodpovedajú vašim príjmom!”

Harabin: “Aké majetky?”

Baránik: “No nekúpil ste si byt a potom aj dom za polovičnú cenu (?)”

Reklama

Moderátor premostil na program strany Vlasť, v ktorom sa píše, že prebiehajú prípravy na umiestňovanie cudzích vojsk na našom území a niekto nás chce zatiahnuť do vojny proti Rusku. „To odkiaľ máte tieto informácie?“

Harabin odpovedal, že keď sa približujú raketové základne a vojaci k hraniciam Ruska, tak ide evidentne o provokáciu Ruska. Spomenul aj typickú okupačnú zmluvu v súvislosti s vybudovaním americkej základne na Slovensku, pričom strácame jurisdikciu nad týmto územím.

“Ale sme členom NATO,” vynašiel sa moderátor.

“Veď my uzatvárame zmluvu s Američanmi, nie s NATO. Tu sa pripravuje ich základňa,” odpovedal Harabin.

“Kde?” Opýtal sa moderátor.

“Však ešte ani Lajčák nepopiera že pripravuje túto zmluvu s Gajdošom, vy ste včerajší, pán redaktor?” Opýtal sa Harabin. „Potom automaticky Rusi musia namieriť svoje rakety na naše územie. My máme byť bojiskom medzi Ruskom a Amerikou? NATO zaniká, už teraz sa tu formuje novy bezpečnostný systém ktorý bez Ruska nemôže byť. My sa musíme snažiť, aby sme v tomto systéme boli, aby sme mali garantované hranice, lebo anglosasi to nikdy robiť nebudú. Veď pamätáme sa, ako obetovali Hitlerovi Československo.“

Baránik odpovedal: „Toto je ako z príručky marxizmu-leninizmu. On by rád pritiahol tie časy komunistické, kde sa takéto kraviny, aké tu teraz vykladá, učili na školách. On urobil kariéru ako komunista, ako komunista súdil, odsúdil aj kňaza Bystríka Janíka a teraz v tejto klamárskej a štváčskej politike pokračuje.“

Reklama

“Pán Baránik, kde je vo vašej odpovedi zahraničná politika?” Opýtal sa Harabin. „Čo má marxizmus leninizmus spoločné s Macronom a Merkelovou, keď idu k Putinovi do Ruska? Nech to pán Baránik vysvetlí, lebo ten má len dve poučky naučené. Ako torontský taxikár chce hodnotiť zahraničnú politiku? Že keď Macron navštívi Putina, tak to je marxizmus leninizmus? Ako chcete riešiť zahraničnú politiku vy? Chcete zánik štátu? Treba rozumieť medzinárodnému právu, máte z neho skúšku? Lebo ja som urobil za jedna a môžem ísť aj teraz.”

“Vy ste všetko urobili za jedna,” ironizoval Baránik.

“Áno, mal som červený diplom a som sa uživil doma na Slovensku a narozdiel od vás som nemusel ísť robiť taxikára,” odpovedal Harabin a zareagoval aj na Baránikovu invektívu ohľadom kňaza odsúdeného za podvod. “Pán Baránik veľmi dobre vie, že som Janíka oslobodil.”

Baránik: “Nie, klamete! Prvýkrát ste ho oslobodil, ale druhýkrát nie, aj keď ste nemusel.”

Harabin: “Vy vôbec viete ako funguje justičný systém, aj dnes? Keď krajský súd zruší rozhodnutie okresu a povie právny názor iný a odsúdi, môže okresný súd nerešpektovať rozhodnutie nadriadeného sudu? Ako vy chcete riadiť štát s tou vašou právnou úbohosťou, keď neviete, ani ako funguje justičný systém? Ešte aj Čarnogurský napísal knihu Sudcovia, ktorí odsúdili kňazov, ale mňa tam nedal. Pán Baránik, vy ste skutočne úbožiak, vy máte len progresívnu nenávisť. A ešte poviete, že ste sa radil s trestným právnikom! Však ste právnik? Ja si nemusím dávať radiť od právnika.”

Moderátor sa opýtal na trojku na kandidátke Romana Michelka, ktorý píše aj pre „konšpiračný“ Zem a vek, ktorý už nechcú predávať ani obchodné reťazce. Vy si stojíte za týmto človekom? Opýtal sa úplne vážne moderátor.

“Samozrejme, kto povedal že Zem a vek je konšpiračný? Agresívni slniečkári?” Opýtal sa Harabin

Reklama

Moderátor prešiel na ďalšiu otázku: „Pán Harabin vy ste mali dlho dobré vzťahy aj s pánom Ficom, to, čo sme tu už naznačili – bozky, aké máte teraz vzťahy s ním?

Harabin: “Ja žiadne. Bol som členom vlády, viaceré veci mi neprešli keď som dával návrh na súkromnú obžalobu, aby sa eliminoval vplyv generálneho prokurátora…”

Baránik: “Klamstvo! Nikdy ste to nedávali. Vymýšľate si to!”

Harabin: “Tak toto je nehorázne! Veď sa pozrite do archívu úradu vlády. Prerušilo sa konanie v 2008. Veď si to vyžiadajte z archívu podľa infozákona.”

Baránik: “Ukážte mi to!”

Harabin: “Ja tu nemám archív zo sebou, vy si o to požiadajte.”

Baránik v závere opäť zopakoval, že všetci sudcovia z kočneriády sú sudcovia, ktorých tam dostal Štefan Harabin. Na otázku moderátora, či má na to nejaké dôkazy, odpovedal, že to je známe.

Reklama

Harabin sa ho teda spýtal, nech povie konkrétne, ktorého sudcu z kočneriady dostal na súd.

Baránik: “Sklenku menoval kto?”

Harabin: “Borec a za predsedu okresného súdu Žitňanská.”

Baránik: “Sklenka bol váš šofér a čírou náhodou sa dostal na Najvyšší súd?”

Harabin: “Vy poznáte systém ochrany ústavných činiteľov, že mi bol pridelený Kaliňákom?”

Reklama

Baránik: “Čírou náhodou sa dostal na Najvyšší súd? To neodpárete pán Harabin, nikdy!”

Sklenka bol ako šofér pridelený Harabinovi Kaliňákom. Predtým vozil predsedu parlamentu Hrušovského. Po diaľkovom štúdiu sa stal sudcom za ministra Boreca a Žitňanská ho menovala za predsedu okresného súdu Bratislava l. Absolvoval stáž aj na Najvyššom súde, kde robil asistenta sudkyni Baricovej, ktorá bola nedávno zvolená za ústavnú sudkyňu. V threeme sa Sklenka pritom v rozhovore s Kočnerom vyjadruje o Harabinovi negatívne. V jednej zo správ Kočnerovi píše, že mladý Harabin je taký istý ako starý a robí problémy, lebo napadol zmenu rozpisu prác, ktorú sa Sklenka snažil urobiť v prospech Kočnera.

Celu debatu si môžete pozrieť tu

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:09

Francúzska polícia v piatok obkľúčila iránsky konzulát v Paríži a v prípade požiadavky iránskej misie je pripravená doň vstúpiť. V budove konzulátu sa údajne nachádza muž s výbušninou.

14:52

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR vyhlásilo výberové konanie na obsadenie miesta riaditeľa Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove. Záujemcovia sa môžu hlásiť do 10. mája. Rezort o tom informoval na webe. Od decembra 2023 nemocnicu dočasne vedie Juraj Smatana.

14:48

Nórsky kráľ Harald V. sa vráti v pondelok po dlhšej prestávke k pracovným povinnostiam. Oznámil to v piatok nórsky kráľovský palác.

14:48

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár sa v pondelok 22. apríla 2024 zúčastní v Luxemburgu na zasadnutí Rady Európskej únie pre zahraničné veci (FAC). Hlavnými témami rokovania ministrov členských štátov EÚ bude situácia na Blízkom východe, v Sudáne a na Ukrajine. V tejto súvislosti sa uskutoční spoločné rokovanie šéfov rezortov diplomacií spolu s ministrami obrany členských štátov EÚ – SR bude popri Jurajovi Blanárovi zastupovať podpredseda vlády a minister obrany SR Robert Kaliňák.

14:47

Dubajské letisko, jedno z najrušnejších na svete, v piatok oznámilo obmedzenie počtu prichádzajúcich letov. V Spojených arabských emirátoch (SAE) naďalej pretrvávajú problémy po tohtotýždňových záplavách.

 

14:46

Rusko sústreďuje svoje hybridné útoky na Fínsko, pričom v snahe o jeho destabilizáciu využíva migráciu. Vyhlásila to v piatok predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová počas návštevy tejto severskej krajiny.

14:46

Spojené štáty v piatok na zasadnutí ministrov zahraničných vecí zoskupenia G7 informovali, že od Izraela dostali “na poslednú chvíľu” informácie o dronovom útoku v Iráne. Oznámil to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani. Šéf americkej diplomacie Antony Blinken sa k tomu odmietol vyjadriť.

14:37

Približne 30 osôb utrpelo zranenia pri náraze trajektu z ostrova Capri do prístavnej plošiny v talianskom Neapole. Presné okolnosti, ako vysokorýchlostný trajekt vrazil do prístavnej plošiny, neboli bezprostredne známe. Záchranári uviedli, že žiadna zo zranených osôb nie je vo vážnom stave.

14:32

Na tisícke miest po celom Česku sa v piatok koná policajná akcia s názvom Speed Marathon, ktorá sa zameriava najmä na kontrolu dodržiavania maximálnej povolenej rýchlosti. Preventívna akcia má podľa Polície ČR (PČR) prispieť k zníženiu počtu dopravných nehôd a väčšej bezpečnosti na cestách.

14:24

V srbskom meste Niš bude v nedeľu evakuácia, aby sa dala bezpečne odstrániť nevybuchnutá bomba NATO, uviedol v piatok mestský štáb pre mimoriadne situácie.

14:19

V nasledujúcich týždňoch by mohlo dôjsť k miernemu poklesu cien benzínu, ale len do príchodu hlavnej motoristickej sezóny. Očakáva to analytik spoločnosti XTB Marek Nemky.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali