TMG: M.Maďarič pôvodne nechcel pokračovať v zmluve, presvedčili ho fakty

TMG: M.Maďarič pôvodne nechcel pokračovať v zmluve, presvedčili ho fakty

Bratislava 3. apríla (TASR) – Minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD) po opätovnom nástupe do funkcie v roku 2012 nemal v úmysle pokračovať v zmluve s konzorciom vedeným firmou Tender Media Group (TMG) z roku 2010, presvedčili ho až fakty a právne argumenty. Na dnešnej tlačovej konferencii konzorcia spoločností Tender Media Group (TMG), Soitron, Dokument Logistik, Studio 727, Slovakia Online, Veri2, ZFB Zentrum Für Bucherhaltung a GmbH, to vyhlásil Viliam Kišš z TMG.

Základnú zmluvu na externú digitalizáciu národného kultúrneho dedičstva podpísal s konzorciom ešte v roku 2010 za rezort kultúry Maďarič. Nový šéf rezortu Daniel Krajcer (SaS), ktorý na post ministra nastúpil po parlamentných voľbách v roku 2010, ju krátko nato vypovedal. V roku 2012 nastúpil na post ministra kultúry opäť Marek Maďarič. Potom, ako mu TMG pohrozilo žalobou ohľadom neplatnosti Krajcerovej výpovede, sa rozhodol spor urovnať a uznať platnosť pôvodnej zmluvy s TMG.

Na prvom stretnutí s Kiššom však ešte mal iný názor. "Maďarič povedal, že zmluva je vypovedaná, nebude v nej pokračovať a že nezvykne meniť rozhodnutia predchádzajúceho ministra. Ukázali sme mu na faktoch, že zmluva vypovedaná nebola. Boli sme rozhodnutí, že celý proces pôjde na súd a podáme predbežné opatrenia," komentoval prvé stretnutie s Maďaričom v roku 2012 Kišš.

Žaloba, ktorú konzorcium na čele s TMG pripravilo, mala podľa neho sedem bodov a kľúčový z nich upozorňoval na to, že výpoveď zo zmluvy nikdy nebola doručená štatutárovi TMG, ako lídrovi konzorcia. "Hoci pán Krajcer údajne disponuje strateným preberacím lístkom, problém je v tom, že osoba na tomto lístku nie je konateľ, ani nikdy nebola konateľom, zamestnancom, spoločníkom a ani inak poverenou osobou zastupovať lídra konzorcia v tejto veci," uvádza Kišš. O tom, že sa Krajcer rozhodol zmluvu vypovedať, sa podľa neho členovia konzorcia dozvedeli z médií. "Upozornili sme ministerstvo, že ju (výpoveď, pozn. TASR) nemáme. Ale oni neurobili žiadne kroky, aby nám ju opätovne doručili," doplnil Kišša Ondrej Smolár so spoločnosti Soitron.

Reklama

Konzorcium sa podľa Kišša opakovane snažilo rokovať s Krajcerom o realizácii zmluvy. "Dvakrát som sa stretol s novým ministrom Krajcerom, vyjadril som mu maximálnu súčinnosť. Neskôr však už nereagoval," tvrdí Kišš. Dodal, že sa obrátili sa aj na európske inštitúcie, konkrétne podpredsedníčku Európskej komisie Neelie Kroes a Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ).

Dodal, že konzorcium chce uviesť na pravú mieru viacero medializovaných informácií, ktoré podľa nich nie sú pravdivé a poškodzujú mená ich firiem. "Podnikneme v tomto smere aj právne kroky," avizoval Kišš.

Reklama

Dodal, že nie je pravda, že vo výberovom konaní v roku 2010 zvíťazila jedna spoločnosť, TMG. Víťazom sa stalo konzorcium siedmych spoločností. TMG je jeho lídrom na základe podmienok samotného verejného obstarávania, podľa ktorých mal v rokovaniach s ministerstvom zastupovať všetky firmy jeden subjekt.

"Nesedia" podľa neho ani sumy, o ktorých sa v súvislosti s projektom píše. "Zabezpečíme tie externé služby, ktoré si subjekty naprojektovali ešte za Krajcera. V zmluve nie je uvedená žiadna suma," uviedol Kišš. "Odhadovaný rozpočet našich služieb je 40 miliónov eur. Uvedomujeme si extrémne riziko času," povedal s tým, že ukončenie digitalizácie je plánované v roku 2015.

Často sa podľa neho argumentuje tým, že pôvodnú zmluvu s konzorciom podpísal Maďarič deň pred voľbami v roku 2010. Kišš upozornil, že výberové konanie konzorcium vyhralo už vo februári 2010, podpis zmluvy sa oddialil najmä kvôli preverovaniu obstarávania na Úrade pre verejné obstarávanie (ÚVO). "Súťaž bola zverejnená v medzinárodnom vestníku. Obstarávanie trvalo od septembra 2009 do februára 2010, my sme dostali oznámenie o víťazstve 10. februára 2010. Kvôli niekoľkomesačnej kontrole ÚVO sa proces zdržal. V polovici apríla ÚVO konštatoval, že nezistil porušenie zákona," upozornil Kišš. "Nie je našou vinou, že sa podpis zmluvy uskutočnil až deň pred voľbami," dodal Kišš.

Opoziční členovia mediálneho výboru parlamentu 20. marca avizovali, že sa rozhodli podať na Generálnu prokuratúru SR trestné oznámenie pre podozrenie z marenia úlohy verejným činiteľom pri realizácii projektov digitalizácie národného kultúrneho dedičstva. Dôvodom podľa nich majú byť pochybenia rezortu kultúry, v dôsledku ktorých hrozia Slovensku významné finančné straty. Trestné oznámenie doteraz reálne nepodali, podľa poslanca Jozefa Viskupiča (OĹaNO) sa jeho podanie bude odvíjať od obsahu zajtrajšieho (4. apríla) mimoriadneho rokovania mediálneho výboru.

Exminister kultúry Daniel Krajcer (SaS) 20. marca vyhlásil, že ministerstvo pod vedením Mareka Maďariča (Smer-SD) podľa jeho názoru urobilo chybu, keď so spoločnosťou Tender Media Group (TMG) podpísalo koncom roka 2012 dohodu o urovnaní sporu a uznalo platnosť staršej zmluvy ohľadom digitalizácie. Podľa Krajcera však na to Maďarič nemal právo a preto hrozí, že Európska komisia nepreplatí Slovensku eurofondy určené na digitalizáciu, a to buď čiastočne, alebo dokonca celú sumu. "Druhá alternatíva je tá, že nám preplatí, ale následne bude žiadať, aby ich SR vrátila späť do štátneho rozpočtu," vyhlásil 20. marca Krajcer.

Reklama

Maďarič vtedy reagoval, že čerpanie eurofondov na digitalizáciu ohrozil práve Krajcer tým, že vypovedal zmluvu s TMG právne neplatným spôsobom. Trestné oznámenie by podľa neho bolo namieste, ak by na výzvu TMG nereagoval. "Vtedy by som ohrozil čerpanie všetkých peňazí na digitalizáciu. Ale nie vtedy, keď som to zachránil a uznal trvanie zmluvy," zdôraznil Maďarič. Dodal, že on pôvodnú zmluvu s TMG formuloval tak, že bola vypovedateľná, za podmienky, že by to nasledujúci minister urobil korektným spôsobom.

Tender Media Group namietala neplatnosť Krajcerovej výpovede a ako dôvod uviedla najmä "hmotnoprávne pochybenia pri spôsobe a doručení výpovede". Na jeseň roku 2012 oznámila MK SR zámer uplatniť si svoje nároky súdnou cestou, a to podaním žaloby, ktorou si bude uplatňovať náhradu škody a ušlého zisku vo výške 2.317.997 eur, ako aj podaním návrhu na nariadenie predbežného opatrenia, ktorým súd zakáže MK SR vyhlásiť nové verejné obstarávanie na predmet základnej zmluvy až do času, kým právoplatne nerozhodne o žalobe.

Minister Maďarič dospel na základe dvoch právnych posudkov k záveru, že pre rezort je výhodnejšie urovnať spor s TMG dohodou o platnosti pôvodnej zmluvy, ako riskovať prehru v súdnom spore a zároveň pozastavenie celého procesu digitalizácie v prípade, že by súd akceptoval návrh na predbežné opatrenie.

UPOZORNENIE: TASR k správe ponúka zvukový záznam. UPOZORNENIE: TASR sa pokúsi získať reakciu Daniela Krajcera.

Reklama

df

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:20

Taiwanská vláda sa zaviazala odstrániť takmer 800 sôch čínskeho vojenského diktátora Čankajška, ktorý na tomto ostrove vládol niekoľko desaťročí v rámci stanného práva. Jeho dedičstvo je naďalej predmetom sporných diskusií v krajine.

09:57

Nemecká vláda čoskoro obnoví spoluprácu s Agentúrou OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA), ktorá pôsobí v Pásme Gazy a ďalších regiónoch. Oznámilo to v stredu ministerstvo zahraničných vecí spolu so spolkovým rezortom pre hospodársku spoluprácu a rozvoj.

09:37

Argentínska vláda pod vedením prezidenta Javiera Mileiho, ktorá spochybňuje počet nezvestných z čias brutálnej diktatúry v krajine, oznámila, že pozastavuje vyplácanie odškodného jej obetiam až do jeho úplného auditu.

09:14

Americký výrobca elektromobilov Tesla zaznamenal v minulom štvrťroku prvý pokles tržieb za takmer štyri roky. V medziročnom porovnaní sa znížili o 9 % na 21,3 miliardy dolárov (19,96 miliardy eur).

08:48

Ruské úrady tvrdia, že Ukrajina útočila dronmi na energetické zariadenia v Smolenskej oblasti ležiacej zhruba 400 kilometrov západne od Moskvy.

08:41

Izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac sa v stredu poďakoval Senátu USA za odobrenie vojenskej pomoci v hodnote 13 miliárd eur, čo podľa neho nepriateľom jeho krajiny vyslalo “silný odkaz”. Informovala agentúra AFP.

08:14

Ceny ropy v stredu mierne vzrástli, keď správa o poklese zásob komodity v USA signalizovala oživenie dopytu v najväčšej svetovej ekonomike.

08:04

Kolumbijský súd rozhodol, že environmentálne katastrofy, či už náhle alebo postupné, možno právne považovať za príčinu núteného vysídlenia, čo ukladá štátu povinnosť chrániť a pomáhať postihnutým občanom. Informovala agentúra AFP.

07:55

V Severnom Macedónsku sa v stredu začalo prvé kolo prezidentských volieb, k urnám môže pristúpiť zhruba 1,8 milióna oprávnených voličov. Volebné miestnosti sa otvorili o 7.00 h SELČ, zatvoria sa o 19.00 h SELČ.

07:42

Zákonodarcovia v americkom štáte Tennessee v utorok schválili návrh zákona, ktorý umožňuje učiteľom, riaditeľom a ďalším zamestnancom škôl nosiť skryté ručné strelné zbrane. Stalo sa tak rok po tom, ako na základnej škole v tomto štáte došlo k streľbe so smrteľnými následkami.

07:34

Nemecká polícia v utorok večer zneškodnila 31-ročného muža, ktorý s mačetou v ruke vošiel do knižnice Mannheimskej univerzity (UMA) na juhozápade krajiny. Polícia ho postrelila; muž neskôr zomrel v nemocnici.

Policajti
Policajti stoja pred budovou univerzity v nemeckom Mannhausene
07:11

Severná Kórea bude pokračovať v budovaní “ohromujúcej a najsilnejšej vojenskej sily” na ochranu svojej suverenity a mieru v regióne, vyhlásila Kim Jo-džong, vplyvná sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali