Tesla znižuje stavy – Musk prepustil celé oddelenie

Tesla znižuje stavy – Musk prepustil celé oddelenie

Bratislava 2. mája 2024 (HSP/ABCnews/ BBCnews/ Foto:Foto:Pixabay)

 

Elon Musk pristúpil k ráznemu kroku – spoločnosť Tesla prepustila celú divíziu Supercharger. Ide o celé oddelenie zodpovedné za nabíjačky elektromobilov Tesla. V celom automobilovom priemysle rastú obavy, že elektromobily iných výrobcov budú mať problém pripojiť sa k nabíjačkám

tesla
Ilustračné foto

Zamestnanci spoločnosti Tesla tvrdia, že celý tím Supercharger dostal výpoveď. Niekoľko vedúcich pracovníkov tímu zverejnilo na sociálnych sieťach správy o tom, že im v pondelok večer generálny riaditeľ Elon Musk oznámil, že prepúšťa celú skupinu približne 500 zamestnancov. Musk to následne potvrdil v utorok v príspevku na sociálnej sieti X.

Reklama

„Bohužiaľ, úsek Supercharger už v Tesle nie je,“ uviedol na LinkedIn Lane Chaplin, ktorý sa označil za bývalého vedúceho oddelenia pre získavanie nehnuteľností Tesly na účel nabíjania v Severnej Amerike.

Technologický spravodajský portál The Information, denník The New York Times a ďalšie médiá informovali, že Musk manažérov o prepúšťaní informoval v e-maile. Správy priniesli redakcie ABCnews a BBCnews.

Reklama

 

Supercharger

Spoločnosť uvádza, že na celom svete je viac ako 50 000 nabíjačiek Supercharger, čo z nej robí najväčšiu sieť rýchleho nabíjania elektrických vozidiel na svete. Elon Musk uviedol, že firma čelí silnej konkurencii a tak zruší každé desiate pracovné miesto. Musk dodal, že pokiaľ ide o znižovanie nákladov musel byť “absolútne tvrdý”.

Viacerí zamestnanci potvrdili svoj odchod z divízie Supercharger, ktora mala stovky zamestnancov a bola zodpovedná za navrhovanie nabíjačiek a ich rozmiestňovanie po celom svete. Zníženie počtu zamestnancov oddelenia nabíjania vyvolalo v odvetví otázky, či bude fungovať systém nabíjania elektromobilov (EV) od iných výrobcov automobilov.

Spoločnosť Ford, ktorá ako prvá v odvetví podpísala zmluvu so spoločnosťou Tesla, však uviedla, že jej plány na spoluprácu sa nezmenili. Spoločnosť General Motors bola o niečo opatrnejšia. „Naďalej sledujeme situáciu týkajúcu sa zmien v tíme Supercharger a potenciálnych dopadov,“ uviedla vo vyhlásení.

Takmer všetky ostatné automobilky predávajúce elektrické vozidlá v USA sa prihlásili do siete Supercharger spoločnosti Tesla, ktorá má najviac zásuviek zo všetkých sietí v krajine. Jej nabíjacie stanice sú tiež strategicky umiestnené pozdĺž medzištátnych diaľnic a iných dôležitých cestovných koridorov. Podľa údajov amerického ministerstva energetiky má Tesla v celom USA 2 261 rýchlonabíjacích staníc s 25 491 zástrčkami.

Reklama

Sieť nabíjačiek spoločnosti Tesla je všeobecne považovaná za špičku v odvetví. Tesla tiež nedávno uzavrela dohody s niekoľkými konkurenčnými výrobcami automobilov v Severnej Amerike, aby prijali jej nabíjací štandard “NACS” a ich vozidlá mohli využívať túto sieť.

 

Funguje aj pre iné značky EV

Otvorenie nabíjacej siete sa považovalo za veľké víťazstvo spoločnosti Tesla, ktorá by tak získala dodatočné príjmy od majiteľov elektrických vozidiel zakúpených od iných spoločností. Rozšírenie prístupu k sieti, ktorá bola predtým prístupná len majiteľom vozidiel Tesla, tiež pomohlo rozptýliť obavy, že majitelia elektromobilov nemajú dostatok nabíjacích staníc, aby mohli cestovať bez toho, aby sa im vyčerpala “šťava”. Odvetvie tiež prešlo na nabíjaciu zástrčku Tesla, ktorá sa teraz stala štandardom.

Fred Lambert, šéfredaktor spravodajskej webovej stránky o elektrických vozidlách Electrek, na sociálnych sieťach napísal, že je z tohto kroku “veľmi zmätený”. „Ak niečo bolo v spoločnosti Tesla jednoznačným úspechom, tak je to sieť Supercharger. Dokonca aj z pohľadu talentov. Žiadny iný nabíjací tím na svete nedokázal urobiť to, čo Tesla,“ napísal.

Sam Abuelsamid, hlavný analytik pre výskum e-mobility v spoločnosti Guidehouse Insights, uviedol, že Muskovo rozhodnutie je mätúce. Zrušenie oddelenia nabíjania prichádza práve v čase, keď sa do siete Tesly integruje hardvér a softvér od iných výrobcov automobilov „Na to, aby ste ich mohli vykonávať a spravovať, potrebujete zamestnancov, ktorí môžu ísť do terénu a udržiavať hardvér a softvér v prevádzke,“ povedal.

Reklama

„Existuje značné riziko, že sieť Tesly bude menej stabilná. Elektromobily od iných výrobcov automobilov budú mať problémy s prepojením s nabíjačkami,“ povedal Abuelsamid.

Musk podľa neho môže považovať sieť Supercharger za stratovú aj napriek tomu, že ju sprístupnil ostatným výrobcom automobilov. Znižuje výdavky v snahe obnoviť zisky, ktoré sa znížili v dôsledku spomalenia predaja elektromobilov.

 

Znižuje náklady 

V utorok na X Musk napísal, že Tesla stále plánuje rozširovať sieť Supercharger, “len pomalším tempom pre nové lokality a s väčším zameraním na 100 % prevádzkyschopnosť a rozširovanie existujúcich lokalít”.

Musk znižuje počet zamestnancov v snahe znížiť náklady v súvislosti s klesajúcim predajom a spomaľujúcim sa dopytom po elektrických vozidlách. Začiatkom tohto mesiaca spoločnosť uviedla, že prepustí približne 10 % zo svojich 140 000 globálnych zamestnancov.

Akcie spoločnosti Tesla sa v stredu v poludňajšom obchodovaní znížili o 1,2 %. Ich hodnota v tomto roku zatiaľ klesla o viac ako 27 %. Je to dôsledok klesajúcich tržieb spoločnosti, ktorá sa musí vyrovnať s vyšetrovaním bezpečnosti svojho systému asistovanej jazdy Autopilot aj so sťahovaním vozidiel z trhu v súvislosti so svojím najnovším modelom Cybertruck.

Minulý rok sedem veľkých výrobcov automobilov vrátane Mercedesu, Hondy, BMW a Hyundai-Kia založilo spoločný podnik na vybudovanie konkurenčnej siete rýchleho nabíjania.

Prečítajte si tiež :

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:19

Miera nezamestnanosti vo Francúzsku zostala v 1. štvrťroku 2024 stabilná a už tretí kvartál v rade sa drží na úrovni 7,5 %. Oznámil to v piatok francúzsky štatistický úrad INSEE.

10:06

Spotrebiteľské ceny benzínov v 19. týždni výrazne zlacneli a dosiahli najnižšie hodnoty za posledných osem týždňov (od polovice marca). Pokles ceny zaznamenala aj nafta, ktorú motoristi nakupovali najvýhodnejšie za posledných 16 týždňov (od polovice januára). Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

09:57

Bezpečnostné záruky, ktoré Rusko predložilo Západu v decembri 2021, už nie sú aktuálne, uviedol v piatok námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov. Informovala o tom agentúra Reuters.

09:44

Francúzski policajti v piatok v meste Rouen na severe krajiny zabili ozbrojeného muža, ktorý chcel podpáliť tamojšiu synagógu. Informoval minister vnútra Gérald Darmanin na sociálnej sieti X.

09:32

Americká armáda oznámila, že v piatok začala do Pásma Gazy prúdiť humanitárna pomoc cez provizórne mólo. Cieľom je zvýšiť objem pomoci pre toto vojnou sužované palestínske územie.

09:22

Predseda slovenskej vlády Robert Fico bude chýbať v najdôležitejších mesiacoch. Nebude sa rozhodovať iba o poslancoch Európskeho parlamentu, tieto eurovoľby a voľby amerického prezidenta rozhodnú totiž o otázkach vojny a mieru. Vyhlásil to v piatok v pravidelnom rozhovore pre verejnoprávny rozhlas Kossuth Rádió maďarský premiér Viktor Orbán.

09:10

Severná Kórea v piatok vypálila najmenej jednu bližšie nešpecifikovanú balistickú raketu smerom k Japonskému moru, oznámila juhokórejská armáda.

Juhokórejská armáda bezprostredne neposkytla podrobnosti o strele ani o jej trajektórii.

09:01

Priemyselná produkcia v Číne v apríli 2024 vzrástla viac, ako sa očakávalo. To naznačuje, že zotavovanie masívneho výrobného sektora je na dobrej ceste vďaka zvýšenej podpore vlády.

08:50

Národná kriminálna agentúra (NAKA) prehľadávala byt atentátnika, ktorý postrelil premiéra Roberta Fica.

Elitní policajti prišli v piatok skoro ráno do bytovky v Leviciach, kde Juraj Cintula býval spolu s manželkou. Lynx komando priviezlo na miesto aj samotného strelca z Handlovej. Zdržali sa tam niekoľko hodín, informuje Markíza.

08:47

Stovky ľudí žijúcich blízko vybuchujúcej sopky Ibu na východe Indonézie evakuovali, informovali v piatok tamojšie úrady. Dôvodom je zvýšenie pohotovosti na najvyšší stupeň.

08:32

Stav premiéra Roberta Fica po atentáte je naďalej veľmi vážny. Peter Pellegrini s ním mohol na chvíľu hovoriť, ale stále nie je mimo ohrozenia života.

Leží na oddelení ARO v nemocnici v Banskej Bystrici. Najbližšie hodiny a dni budú kľúčové.

V pondelok (20. 5.) zasadne v nemocnici konzílium a rozhodne, ako bude pokračovať liečba Roberta Fica.

Brífing zvoleného prezidenta Petra Pellegriniho po návšteve predsedu vlády v banskobystrickej nemocnici
Na snímke novozvolený prezident SR Peter Pellegrini
08:29

Ceny ropy sa v piatok ráno zvýšili len mierne. Komodita však smeruje k zisku aj za celý týždeň, keďže slabší dolár, pokles zásob v USA a vyššie stimuly v Číne podporili nádeje na zlepšenie dopytu.

08:23

Viac než 100 bezpilotných lietadiel zneškodnili ruské systémy protivzdušnej obrany v noci na piatok nad oblasťami na východe a juhovýchode Ruska, nad Čiernym morom i polostrovom Krym. Oznámilo to ruské ministerstvo obrany.

07:43

Kim Jo-čong, vplyvná sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una, poprela správy o údajnom obchode so zbraňami medzi Severnou Kóreou a Ruskom. Uviedla to vo vyhlásení, ktoré v piatok zverejnila štátna agentúra KCNA.

07:35

Snemovňa reprezentantov Kongresu USA ovládaná republikánmi schválila vo štvrtok návrh zákona, ktorý má umožniť dodávku munície pre izraelskú armádu zablokovanú prezidentom Joeom Bidenom. Informovali o tom agentúry DPA a AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke labuť s mláďatami pláva na rybníku v Bushy Parku v Dubline

Autor: TASR/AP-Brian Lawless

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Gustáv Murín

Marek Brna

Andrej Sablič

Marián Tkáč

Ivan Štubňa

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali