T.GAŠPAR:Osoba zadržaná v Belize je s najväčšou pravdepodobnosťou Karol M. (2)

T.GAŠPAR:Osoba zadržaná v Belize je s najväčšou pravdepodobnosťou Karol M. (2)

Banská Bystrica 13. júla (TASR) – Osoba, ktorú zadržali v stredu (11. 7.) v stredoamerickom štáte Belize je s najväčšou pravdepodobnosťou hľadaný Karol M., potvrdil to dnes prezident Policajného zboru SR Tibor Gašpar vo vyhlásení médiám v Banskej Bystrici. Priblížil, že v stredu asi o 21.00 h., obdržala národná ústredňa Interpolu na Slovensku informáciu o zadržaní pravdepodobne tejto hľadanej osoby. "Informáciu nám prostredníctvom generálneho sekretariátu Interpolu poskytla národná ústredňa Interpolu v štáte Belize, kde mal byť o 15.00 h tamojšieho času, čiže tiež v stredu 11.7., zadržaný pravdepodobne Karol M.," dodal Gašpar.

Následne začalo prebiehať odovzdávanie informácií, ktoré smerovali k identifikácii tejto osoby. "A dnes môžem potvrdiť, že ide s najväčšou pravdepodobnosťou o hľadanú osobu Karola M.," uviedol Gašpar. Identifikácia osoby prebieha aj tak, že sa odovzdávajú odtlačky osoby v národnej ústredni Interpol. "Cestou ich komunikačných kanálov sa porovnávajú s odtlačkami, ktoré sú vzaté zadržanej osobe." Až potom možno potvrdiť na 100 percent, že ide o hľadanú osobu. "Na 99 percent je to potvrdené," dodal Gašpar. Podľa neho pravdepodobnosť využitia vládneho špeciálu, ktorý by priviezol Karola M. na Slovensko, je jednou z možností, ktoré vyhodnocujú.

V súčasnosti prebiehajú intenzívne rokovania o tom, akým spôsobom, v akom čase a na základe akých zákonných podkladov bude táto osoba odovzdaná slovenským orgánom. "Chcem zdôrazniť, že budeme celú akciu považovať za ukončenú až vtedy, ak bude táto osoba odovzdaná kompetentným orgánom SR na Slovensku," dodal Gašpar.

"Začiatkom roka 2012 v rámci pravidelných činností, ktoré organizuje medzinárodná organizácia Interpol, ktorej súčasťou sme my aj štát Belize, nám bola daná možnosť zúčastniť sa veľkej pátracej operácie celosvetového významu," priblížil Gašpar, akým spôsobom sa podarilo Karola M. zadržať. Do tejto operácie sú zaradené osoby, ktoré majú byť dohľadané na základe istých kritérií. Medzi ne patrí predovšetkým to, že ide o top hľadané osoby v domácich krajinách a najmä to, či vie domáca krajina poskytnúť isté relevantné informácie o možnom pobyte týchto osôb v zahraničí. "My sme ponúkli prostredníctvom nášho riaditeľa národnej ústredne Interpol niekoľko osôb na začlenenie do tejto pátracej akcie. Na prvom mieste bol práve hľadaný Karol M." SR taktiež poskytla dostatočné informácie o tom, kde by mohol byť a kde by sa mohol zdržiavať. "Bolo rozhodnuté, že niektoré osoby, ktoré sme navrhli, budú zaradené do akcie," dodal Gašpar. Akcia prebiehala niekoľko týždňov. Operácia organizovaná generálnym sekretariátom Interpolu niesla názov INFRA RED. Pod ním sa vykonávala vo viacerých štátoch na celom svete.

Reklama

Keď budú k dispozícii nové informácie k tomuto prípadu, poskytnú ich už v pondelok, dodal Gašpar.

Karola M. našli v Belize po viac ako roku po tom, ako bol z väzenia v Bratislave prepustený. Obvinený je zo zorganizovania vraždy bývalého policajta v Moste pri Bratislave v roku 2004. Akcia však vrahom nevyšla a namiesto expolicajta prišli o život jeho družka a desaťročný syn. Polícia ho nedávno obvinila aj z účasti na vražde bossa sýkorovcov Petra Čongrádyho. Zastrelený bol v septembri 2004 pred pizzeriou v bratislavskej Petržalke. Okrem Karola M. z jeho vraždy obvinili aj ďalších štyroch mužov. Karol M. sa pred políciou niekoľko rokov skrýval. V októbri 2010 ho zadržali v poľskom Krakove a vydali na Slovensko. Chybou súdu sa však dostal na slobodu. "Neutekal som pred spravodlivosťou, ale pred nespravodlivosťou," povedal vlani v máji Karol M., keď opustil bratislavskú väznicu.

Reklama

UPOZORNENIE: Správa bola doplnená v 2. odseku a rozšírená o 4. a 5. odsek

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:04

Poľskí colníci zablokovali výjazd Ukrajincov, ktorí na Ukrajinu privážajú približne 20 áut, vrátane áut pre potreby ukrajinských ozbrojených síl.

Podľa internetových správ škandál vypukol na hraničnom priechode Zosin-Ustilug.

18:03

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski vyjadril nádej, že ruský prezident Vladimir Putin nebude taký šialený a nezaútočí na Severoatlantickú alianciu (NATO). Povedal to v piatok počas živého streamovania na sociálnych sieťach.

17:56

Pápež František sa zúčastní na pracovnom zasadnutí o umelej inteligencii, ktoré sa uskutoční v júni na summite G7 v Taliansku. Informovala o tom v piatok talianska premiérka Giorgia Meloniová a dodala, že vôbec prvýkrát v histórií sa pápež zúčastní na takýchto stretnutiach v rámci G7.

17:49

Spojené štáty odložili plány na sankcie voči jednotkám izraelskej armády pre porušovanie ľudských práv v Predjordánsku. Vyplýva to z piatkových informácií televízie ABC News.

17:43

Európska únia poskytne Beninu takmer 50 miliónov eur na podporu bezpečnosti a boj proti terorizmu, uviedol v piatok predseda Európskej rady Charles Michel.

17:26

Bábätko zachránené z maternice svojej umierajúcej matky v Pásme Gazy zomrelo, informoval v piatok jeho strýko.

17:06

Novinári talianskej verejnoprávnej spoločnosti RAI plánujú 6. mája vstúpiť do 24-hodinového štrajku na protest proti snahám vlády zasahovať im do práce a nevyhovujúcim pracovným podmienkam. Oznámilo to v piatok odborové hnutie USIGrai.

16:43

Rumunská prokuratúra v piatok podala novú obžalobu proti bývalému prezidentovi Ionovi Iliescovi zo zločinov proti ľudskosti pri smrtiacom zásahu proti demonštrantom v roku 1990. Ide o najnovšie z viacerých konaní voči nemu.

16:42

Ministri obrany Číny a Iránu sa dohodli na užšej vojenskej spolupráci počas zasadnutia Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (ŠOS), ktoré sa koná v Kazachstane.

16:41

Propalestínski študenti v piatok zablokovali vchody do renomovanej parížskej univerzity Sciences Po na protest proti jej postoju voči vojne v Pásme Gazy.

16:40

Polícia upozorňuje na víkendové obmedzenie v doprave na diaľnici D2 v smere do Bratislavy. Informuje o tom na sociálnej sieti.

16:24

V letnej sezóne pomôžu bratislavskému letisku M. R. Štefánika stovky brigádnikov. Podľa generálneho riaditeľa Dušana Novotu je nahlásený dostatok brigádnikov, avšak počas hektických dní ich budú potrebovať viac. Informoval o tom v piatok na tlačovej konferencii za účasti ministra dopravy Jozefa Ráža (nominant Smeru-SD).

letisko M. R. Štefánika
Na snímke zľava minister dopravy a výstavby SR Jozef Ráž ml. (nominant Smer-SD) a generálny riaditeľ Letiska M. R. Štefánika Dušan Novota
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali