Sýrske skúsenosti pomáhajú Rusku úspešne eliminovať agresivitu NATO

Sýrske skúsenosti pomáhajú Rusku úspešne eliminovať agresivitu NATO

Svet 30. októbra 2017 (HSP/Foto: TASR/AP- Alexander Zemlianichenko)

 

Portál newinform publikoval článok ruského vojenského experta Vadima Kozjulina, v ktorom autor tvrdí, že vďaka sýrskym skúsenostiam získalo Rusko viac možností, ako úspešne znemožňovať plány Američanov a NATO

Na archívnej snímke ruskí vojaci

Súperenie medzi Ruskom a USA/NATO sa už dlho netýka len politickej roviny, ale zasiahlo aj vojenskú oblasť. Pokiaľ v Sýrii nepôsobili Rusi, Američania, Izrael, arabské monarchie Perzského zálivu a proamerické sily sa v Sýrii rozťahovali, ako keby tam boli doma. Po vstupe Ruska do konfliktu sa situácia začala meniť, ruské letectvo a najmä Kalibre úspešne zotreli zo zemského povrchu mnohých, čo v Sýrii  nemali čo robiť, vrátane cudzích spravodajských dôstojníkov, ktorí pôsobili ako poradcovia na veliteľských centrách ISIS. Oficiálne sa nedalo ani proti ruským útokom protestovať, pretože to by bolo dôkazom, že sa títo dôstojníci nachádzali vo veliteľských centrách ISIS. Američanom sa v Sýrii ich plány začali rúcať ako hrad z piesku.

Reklama

Američania ťažko znášajú svoje neúspechy na Blízkom východe a spočiatku aj otvorene pôsobili proti  sýrskym vládnym jednotkám a drzo bombardovali sýrske pozície. Od doby, kedy sa nad Sýriou uviedli do bojovej pohotovosti systémy ruskej protivzdušnej obrany S-400 a samotní Sýrčania ostreľovali moderné izraelské stíhačky svojím systémom S-200, sa USA a Izrael zmôžu už len na zákerné útoky v blízkosti sýrskych hraníc. Naproti tomu Rusko a Sýria kraľujú v sýrskom vzdušnom priestore, ktorý sa nachádza pod ich kontrolou.

Medzi Ruskom a Američanmi sa kvôli Sýrii zvyšuje napätie a podľa viacerých ruských odborníkov Američania veľmi ťažko znášajú svoje neúspechy. Keďže Američania si už zvykli bojovať v proxy vojnách cudzími rukami, sústredia sa momentálne na vytváranie obrazu ruského nebezpečenstva a skrývajú sa za NATO a európske krajiny. Protiruskú hystériu výdatne prikrmujú americké politické figúrky najmä v Pobaltí, Poľsku, Rumunsku a samozrejme na Ukrajine, kde je momentálna vládnuca politická elita plne závislá od USA.

Reklama

NATO, aby protiruská hystéria náhodou nevychladla, organizuje cvičenia v blízkosti ruských hraníc. Len v poslednom roku sa uskutočnilo okolo 30 takýchto cvičení. Keď Rusko zareaguje a uskutoční svoje cvičenia, Američania zostanú zaskočení, pretože sa ukazuje, že ruská armáda a ruské atómové sily sú pripravené okamžite a smrtonosne odpovedať.

Posledné cvičenia ruskej armády spolu s Bielorusmi ukázali, že Rusko dokáže riešiť aj operácie hybridnej vojny, takže sýrsky scenár v Rusku nehrozí a posledné štyri rakety schopné niesť jadrové hranice, ktoré v rámci cvičenia pred niekoľkými dňami Rusko odpálilo, ukázali, že Amerika sa nebude môcť beztrestne ukrývať za svojich spojencov z NATO.

Nakoľko reálna je možnosť ozbrojenej agresie zo strany Západu voči Rusku a možnostiam Ruska reagovať, sa tomu v interview venoval Vadim Kozjulin, analytik z Centra politického výskumu RF. Ruský expert uviedol, že pokiaľ má Rusko svoj mohutný jadrový potenciál plne pod kontrolou a má k dispozícii skúsenú a mohutnú armádu,  pravdepodobnosť amerického útoku a útoku NATO je veľmi málo pravdepodobná.

Rusko má momentálne dostatok prostriedkov, aby dokázalo ochrániť celistvosť celého svojho územia aj pomocou konvenčných zbraní. Ruskí profesionáli získali v Sýrii veľmi cenné bojové skúsenosti, ktoré zúročia aj v ďalšom výcviku a vytváranie ruských vojenských jednotiek zložených z profesionálov pokračuje rýchlym tempom.

 

Reklama

 

Vojaci základnej služby v RF získavajú prvé skúsenosti a naučia sa ovládať svoje zbrane, následne po skončení ZVS mnohí z nich ako dobrovoľníci vstúpia do profesionálnych ruských jednotiek a zborov, ktoré bojujú aj v zahraničí. Američania už vykazujú známky nervozity, dôkazom čoho je, že začali do sankčného zoznamu osôb zaraďovať aj ruských dôstojníkov GRU (vojenská rozviedka pod ktorú spadá aj SPECNAZ), armády, či FSB, ktorí takéto jednotky formujú.

Profesionáli zvyšujú bojovú úroveň ruskej armády a momentálne ich mnoho bojuje v Sýrii, kde získavajú ďalšie cenné bojové skúsenosti. Aj Američania bojujú podobným spôsobom a v Afganistane či Sýrii už dlho nebojujú americkí vojaci  z klasických jednotiek. Bežní americkí vojaci totiž v Iraku či v Afganistane nedokázali úspešne riešiť zadané taktické a strategické úlohy a mali vysoké straty. Momentálne základ expedičných vojenských jednotiek USA tvoria súkromné organizácie, ako napríklad Blackwater či Academi a profesionálni príslušníci elitných jednotiek Green Berets, Navy Seals, či profesionáli z výsadkových jednotiek.

Podľa Vadima Kozjulina, ruskí profesionáli zvýšili bojovú úroveň ruskej armády. Sýrske skúsenosti vytvorili skupinu bojaschopných a nebezpečných profesionálov, ktorá dokáže samostatne reagovať na bojovom poli. Rusko zvyšovaním bojovej úrovne svojej armády a čoraz vyšším počtom ostrieľaných a skúsených profesionálov dokáže úspešne odraziť akúkoľvek prípadnú agresiu na ruskom území.

 

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:40

Nemecký maloobchod dosiahol vo februári slabšie výsledky. Tržby sa znížili v porovnaní s januárom aj s rovnakým mesiacom minulého roka, oznámil vo štvrtok spolkový štatistický úrad Destatis.

10:13

Štyria ľudia zahynuli a najmenej päť ďalších utrpelo zranenia pri útoku nožom na severe amerického štátu Illinois.

Incident sa odohral v stredu popoludní miestneho času v meste Rockford, ktoré leží asi 145 kilometrov od Chicaga. Útočník v rôznych lokalitách smrteľne pobodal 15-ročné dievča, 63-ročnú ženu a dvoch mužov vo veku 49 a 22 rokov.

09:59

Vyše 70 percent Poliakov si neželá vyslanie vojakov svojej krajiny ani Severoatlantickej aliancie na Ukrajinu. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu verejnej mienky, ktorý vypracoval inštitút IBRIS pre poľský denník Rzeczpospolita.

09:38

Francúzsky prezident Emmanuel Macron odmietol plánovanú dohodu o voľnom obchode medzi Európskou úniou (EÚ) a juhoamerickým zoskupením Mercosur v jej súčasnej podobe.

Potrebné sú podľa neho rokovania o novej a zodpovednejšej dohode, ktorá bude prihliadať na rozvoj, ochranu klímy a biodiverzitu.

09:24

Tisíce vodičov autobusov vstúpili vo štvrtok v juhokórejskej metropole Soul do generálneho štrajku pre spor týkajúci sa platov. Podľa odborov postihol štrajk 97 percent tamojších autobusových liniek a spôsobil chaos počas rannej dopravnej špičky. Po zhruba 11 hodinách sa však vodičom podarilo so zamestnávateľmi dohodnúť a vrátili sa do práce.

09:13

Slovenský hokejista Martin Chromiak pomohol asistenciou k triumfu Ontaria nad San Jose 3:2 v nočnom zápase AHL. Dvadsaťjedenročný útočník má po 61 dueloch sezóny na konte 29 bodov (13+16).

08:49

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému prijatiu Kosova do RE. Srbsko toto rozhodnutie odsúdilo ako škandalózne.

08:36

Francúzski politici z celého spektra v stredu vyjadrili zdesenie nad odstúpením riaditeľa parížskej školy, ktorý dostal vyhrážky smrťou za to, že požiadal študentku, aby si v priestoroch školy zložila moslimský závoj.

Premiér Gabriel Attal, bývalý minister školstva, chcel ukázať riaditeľovi podporu a pozval ho v stredu do svojho úradu.

08:24

Šéf ruskej rozviedky Sergej Naryškin navštívil tento týždeň Severnú Kóreu, kde viedol diskusie o bezpečnostnej spolupráci.

Naryškin sa stretol so severokórejským ministrom pre štátnu bezpečnosť Ri Čang-daem.

08:15

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno zvýšili a vyrovnali tak časť strát z predchádzajúcich dvoch dní. Od začiatku marca oba hlavné kontrakty posilnili o približne 4,5 % a k zisku za celý mesiac smerujú už tretíkrát po sebe.

08:07

Zástupcovia štátov EÚ sa v stredu večer dohodli na novom kompromise o clách na niektoré ukrajinské poľnohospodárske výrobky, oznámilo belgické predsedníctvo Rady EÚ.

Podľa diplomatov sa do EÚ bude môcť bez cla predávať menej tovaru, ako sa pôvodne plánovalo. Medzi dotknuté výrobky patria vajcia, hydina, cukor a kukurica. Sprísnenie požiadaviek si ešte vyžaduje súhlas Európskeho parlamentu.

07:58

Bývalý americký senátor a demokratický kandidát na viceprezidenta USA Joe Lieberman zomrel v stredu vo veku 82 rokov.

Lieberman zomrel v stredu v New Yorku v kruhu rodiny v dôsledku komplikácií po páde, uvádza sa vo vyhlásení.

Joe Lieberman
Na archívnej snímke Joe Lieberman
07:52

Cirkevní predstavitelia v Jeruzaleme vyzvali v stredu vo svojom veľkonočnom posolstve na “okamžité a udržateľné prímerie” vo vojne medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas v Pásme Gazy.

Zároveň vyzvali na rýchlu distribúciu humanitárnej pomoci v Pásme Gazy, na “prepustenie všetkých rukojemníkov” i na neobmedzený prístup lekárskych tímov k chorým a zraneným.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali