Svätý otec sa rozlúčil so Slovenskom: Nosím vás všetkých v srdci, odkázal. Popoludní odcestoval

Svätý otec sa rozlúčil so Slovenskom: Nosím vás všetkých v srdci, odkázal. Popoludní odcestoval

Šaštín-Stráže 15. septembra 2021 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Michal Svítok, Martin Baumann, Jaroslav Novák/SITA-AP Photo/Gregorio Borgia)

 

Pastoračná návšteva pápeža Františka na Slovensku sa v stredu popoludní skončila. Po svätej omši v Národnej svätyni v Šaštíne sa pápež na bratislavskom letisku rozlúčil a odcestoval do Ríma. Počas štyroch dní v Slovenskej republike absolvoval stretnutia s najvyššími predstaviteľmi štátu, zástupcami náboženských obcí, aj židovskej či rómskej komunity. Okrem Šaštína navštívil tiež Bratislavu, Košice a Prešov

pápež
Na snímke rozlúčka s pápežom Františkom pred odletom do Vatikánu na bratislavskom letisku 15. septembra 2021. Svätý otec ukončil oficiálnu návštevu Slovenska

Pred návratom do Vatikánu sa na letisku s pápežom rozlúčili traja najvyšší ústavní činitelia na čele s prezidentkou Zuzanou Čaputovou, s ktorou absolvoval aj krátke súkromné stretnutie. Pri odlete boli prítomní aj veľvyslanec SR pri Svätej Stolici Marek Lisánsky, štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ingrid Brocková, primátor Bratislavy Matúš Vallo, zástupcovia náboženskej obce a Kancelárie prezidenta SR.

Reklama

 

12:00- Pápež František sa v závere svätej omše na priestranstve pred Národnou svätyňou v Šaštíne rozlúčil so Slovenskom. Poďakoval sa biskupom, prezidentke Zuzane Čaputovej, civilným autoritám i všetkým, ktorí pripravovali jeho návštevu.

Reklama
pápež
Na snímke pápež František odchádza po svätej omši na otvorenom priestranstve pri Národnej svätyni v Šaštíne 15. septembra

“Drahí bratia, sestry, nastal čas rozlúčiť sa s vašou krajinou. Pri tejto eucharistii som vzdával Bohu vďaky za to, že mi umožnil prísť medzi vás, ako aj za to, že som mohol ukončiť svoju púť v nábožnom objatí vášho ľudu, spoločným slávením dôležitého náboženského i štátneho sviatku vašej patrónky, Sedembolestnej Panny Márie,” povedal pápež zhromaždeným veriacim.

Svätý Otec sa poďakoval biskupom za prípravu a prijatie, opakovane vyjadril vďačnosť prezidentke a civilným autoritám.

“Ďakujem aj všetkým, ktorí rozličným spôsobom spolupracovali, predovšetkým modlitbou, a s radosťou opätovne pozdravujem členov a pozorovateľov Ekumenickej rady cirkví, ktorí nás poctili svojou prítomnosťou. Nosím vás všetkých v srdci, ďakujem všetkým,” doplnil pápež.

Po požehnaní veriacich položil pápež František k soche Sedembolestnej Panny Márie zlatú ružu ako dar. Po omši sa presúva zo Šaštína na Letisko M. R. Štefánika v Bratislave, kde sa uskutoční rozlúčkový ceremoniál. Následne odletí do Ríma.

Záznam z omše:

Reklama

11:05–  Na slávnosť Sedembolestnej Panny Márie – patrónky Slovenska – prišlo v stredu na svätú omšu s pápežom Františkom do Šaštína viac ako 50.000 ľudí. Pápež ju slávil na záver štvordňovej pastoračnej cesty na Slovensku. Informuje o tom tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska (KBS).

pápež, šaštín
Na snímke pápež František medzi veriacimi

10:20– Panna Mária je pre slovenský národ vzorom viery, ktorá kráča po ceste a nie je statická. Vyhlásil to pápež František počas homílie, ktorú predniesol v stredu počas sv. omše v Šaštíne. Poprosil Slovákov, aby zostali na ceste. Dnešné Slovensko zároveň podľa pápeža potrebuje prorokov, ktorí svojím životom ukážu krásu Evanjelia, nastoľujú dialóg. Pápež tiež vyzýva k súcitnej viere, ktorá je solidárna s núdznymi.

 “Panna Mária je vzorom viery pre slovenský národ: viery, ktorá sa vydáva na cestu, vždy pobádaná jednoduchou a úprimnou zbožnosťou, vždy na púti, v hľadaní Pána. Kráčaním premáhate pokušenie statickej viery, ktorá sa uspokojí s nejakým obradom alebo starou tradíciou,” povedal počas homílie pápež František. “A prosím vás, zostaňte na ceste! Mária je cestou, ktorá nás vovádza do srdca Krista,” doplnil. Na Máriu môžeme podľa jeho slov hľadieť ako na vzor viery, ktorá má tri vlastnosti: cestu, proroctvo a súcit.

Máriina viera je predovšetkým vierou, ktorá sa vydáva na cestu. Pápež pripomenul, že sa ihneď po Anjelovom zvestovaní vydala na cestu za príbuznou Alžbetou. Nepovažovala za výsadu svoje povolanie stať sa Matkou Spasiteľa.

Reklama

“Cítila potrebu otvoriť dvere a vyjsť z domu, stala sa živým stelesnením tej netrpezlivosti, s akou Boh túži prísť k všetkým ľuďom a spasiť ich svojou láskou,” povedal s tým, že Mária si namiesto pohodlnosti zvykov vyberá neznáme cesty.

pápež
Na snímke pápež František počas svätej omše na otvorenom priestranstve pri Národnej svätyni v Šaštíne 15. septembra

Pápež zdôraznil, že Máriina viera je zároveň prorocká. “Proroctvo pre Izrael vrcholí v Márii, pretože ona v lone nosila Slovo, ktoré sa stalo telom Ježiša. Ježišom sa úplne a definitívne zavŕšil Boží plán,” pripomenul.

Podľa pápeža nesmieme redukovať vieru na cukor, ktorý osladzuje život.

“Ježiš je znamením, ktorému budú odporovať. Prišiel, aby priniesol svetlo tam, kde bola tma, čím sa temnota dostala na svetlo a musela ustúpiť. Preto proti nemu temnoty stále bojujú,” povedal s tým, že kto prijíma Krista a otvorí sa mu, vstane z mŕtvych, a kto ho odmieta, uzatvára sa do tmy a je príčinou vlastnej skazy.

“Takýchto prorokov potrebuje aj dnešné Slovensko. Nejde o to, aby sme boli k svetu nepriateľskí, ale aby sme boli vo svete znamením, ktorému budú odporovať, kresťanmi, ktorí vedia svojím životom ukázať krásu Evanjelia, ľuďmi, ktorí nastoľujú dialóg, kde sú odlišné postoje, ktorí zjavujú bratský život, kde v spoločnosti panuje rozdelenie a nesvornosť,” povzbudil veriacich.

Mária je podľa neho aj súcitnou Matkou, ktorá zbiera naše slzy a zároveň nás utešuje a pripomína nám, že v Kristovi je konečné víťazstvo.

“Stojí pod krížom. Neutečie preč, nesnaží sa zachrániť si život, nepoužíva ľudskú lesť ani duchovné anestetiká, aby sa vyhla bolesti. Toto je dokaz súcitu: zostať pod krížom,” zdôraznil pápež František.

Veriaci sa majú podľa neho otvárať súcitnej viere, ktorá vedie zdieľať život s tými, ktorí sú zranení, trpia alebo sú nútení niesť na pleciach ťažké kríže.

9:50- Svätý Otec sa medzi pútnikmi presunul v papamobile po celom priestranstve. Prítomných pozdravil a požehnal. V areáli ho vítali ľudia potleskom a mávaním najmä vatikánskych či slovenských vlajok. V Šaštíne vidieť aj ľudí z iných krajín, napríklad zo susednej Českej republiky.

 

Reklama

9:37 Pápež vynechal naplánované stretnutie s biskupmi v Šaštínskej bazilike a za potlesku a zvuku zvonov zdraví veriacich.

9:30– Na mieste sa už nachádzajú aj predstavitelia vlády a prezidentka Zuzana Čaputová.

Svätá omša je naplánovaná so začiatkom o 10.00 h. Sektory pre ľudí sa začali otvárať v utorok (14. 9.) po 22.00 h, aktuálne sú tam už desaťtisíce pútnikov.

Slávnosť sa bude konať v latinskom jazyku. Jednotlivé čítania a čítanie z Evanjelia podľa Lukáša bude prednášané po slovensky. Modlitba veriacich bude po slovensky, anglicky, nemecky, maďarsky a rómsky, nasledovať bude požehnanie rodín. Na záver svätej omše pozdraví pápeža bratislavský arcibiskup metropolita Stanislav Zvolenský a ľud pozdraví aj Svätý Otec.

šaštín pápež
Na snímke veriaci pred príchodom pápeža Františka na pútnickom mieste v Šaštíne 15. septembra

Omša v Šaštíne sa koná na sviatok Sedembolestnej Panny Márie, ktorá je patrónkou Slovenska. Zároveň je streda posledným dňom apoštolskej cesty hlavy katolíckej cirkvi na Slovensku. Od nedele 12. septembra absolvoval bohatý program. Súčasťou bolo ekumenické stretnutie, súkromné stretnutie s členmi Spoločnosti Ježišovej, privítací ceremoniál v Prezidentskom paláci, kde sa následne stretol aj s hlavou SR Zuzanou Čaputovou. V Prezidentskej záhrade zas absolvoval stretnutie s predstaviteľmi štátu, občianskej spoločnosti a diplomacie, v Katedrále sv. Martina v Bratislave išlo zas o schôdzku s biskupmi, kňazmi, zasvätenými osobami, katechétmi či seminaristami. V pondelok (13. 9.) navštívil centrum Betlehem, stretol sa židovskou komunitou. Utorok absolvovala hlava katolíckej cirkvi program na východe Slovenska. Po svätej liturgii, ktorú odslúžil v Prešove, zavítal na košické sídlisko Luník IX, kde pozdravil marginalizované komunity. Následne sa stretol s mladými na štadióne Lokomotívy v Košiciach.

Reklama

Po omši sa pápež František presunie zo Šaštína na Letisko M. R. Štefánika v Bratislave, kde sa uskutoční rozlúčkový ceremoniál. Následne odletí do Ríma.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali