Sulík si vie predstaviť niekoľko silných mien na šéfovanie ministerstva zdravotníctva. Súhlasí s Čaputovou, že premiér by mal odovzdať riadenie boja proti pandémii niekomu inému

Sulík si vie predstaviť niekoľko silných mien na šéfovanie ministerstva zdravotníctva. Súhlasí s Čaputovou, že premiér by mal odovzdať riadenie boja proti pandémii niekomu inému

Bratislava 21. februára 2021 (TASR/HSP/Foto:SITA/Úrad vlády SR)

 

Vicepremiér a šéf SaS Richard Sulík si vie predstaviť niekoľko silných mien, ktoré by zvládli viesť Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR. Vyhlásil to v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12. Všetky výhrady voči ministrovi zdravotníctva Marekovi Krajčímu (OĽANO) mu bude adresovať interne. Priznal, že lieky proti ochoreniu COVID-19, ako napríklad Ivermektín, mali byť už dávno na Slovensku

Na snímke podpredseda vlády a minister hospodárstva SR Richard Sulík

“Krajčí má veľmi ťažký ‘job’. Nie je to človek, ktorý by celý život niečo manažoval,” uviedol Sulík s tým, že v Krajčího práci dochádza k zlyhaniam. Poslankyňa NR SR a exministerka Denisa Saková (nezaradená) skritizovala vládny kabinet za nezvládanie pandémie.

Reklama

Sulík súhlasí s prezidentkou Zuzanou Čaputovou, že premiér by mal odovzdať riadenie boja proti pandémii niekomu inému.

Sulík nevedel o tom, že premiér Igor Matovič (OĽANO) rokoval s ruskou stranou o dodávkach vakcíny Sputnik V. Vyčíta mu, že o tom neinformoval partnerov vrátane ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka (nominant SaS). Sulík však považuje za správne, že minister sa rozhodol neobísť vládu v súvislosti so Sputnikom. Krajčí by mal podľa neho udeliť výnimku na nákup vakcíny Sputnik V, pokiaľ bude mať kladné hodnotenie od Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) a bude jej používanie dobrovoľné.

Reklama

Napätie okolo použitia vakcíny Sputnik V označila Saková za marketingové divadlo. Je za to, aby sa vakcína Sputnik V nakúpila aj vzhľadom na to, že vakcín na Slovensku nie je dostatok. Na vláde sa o nákupe Sputnika nehlasovalo, pretože strana Za ľudí využila právo veta, skonštatoval Sulík. Dodal, že šéfka Za ľudí Veronika Remišová zopakovala právo veta z koaličnej rady.

Vicepremiér sa podľa svojich slov opakovane pýtal Krajčího, prečo nežiada z EÚ viac vakcín. Chce veriť, že Krajčí začal intenzívne rokovania, doteraz o tom nemá informáciu.

 

Odsúhlasenie núdzového stavu ako “pro forma”

Saková kritizuje, že odsúhlasenie predĺženia núdzového stavu bude v parlamente len “pro forma”. Poslanci SaS sa podľa Sulíka v klube dohodli na podmienkach, za ktorých budú s predlžením súhlasiť. Ak nebudú splnené, nepodporia ho. O podmienkach majú hovoriť na pondelkovej (22. 2.) koaličnej rade, na ktorú má prísť aj Krajčí. Hoci Sulík na vláde podporil núdzový stav hovorí, že parlament je tou pôdou, na ktorej sa má problematika vydiskutovať.

V súvislosti s výročím vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej Sulík skonštatoval, že v spravodlivosti sme “na správnej trajektórii”, keďže tí, ktorí páchali zlo, sú za mrežami. “Vláda tu urobila omnoho viac ako sľubovala,” skonštatoval.

Reklama

Saková pripomenula, že do 5 mesiacov od vraždy boli chytení jej vykonávatelia. Dodala, že už za jej vedenia rezortu vnútra sa polícii “rozviazali ruky”.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:17

Netanjahu dal jasne najavo, že Izrael sa nevzdá operácie v Rafahu kvôli obmedzeniu vojenských dodávok zo strany USA.

“Ak budeme musieť bojovať sami, budeme bojovať sami. Už som povedal, že ak budeme musieť, budeme bojovať zubami nechtami. Ale my máme oveľa viac ako nechty a s našou húževnatosťou a s Božou pomocou zvíťazíme. Pred 76 rokmi, vo vojne za nezávislosť, nás bolo málo a našich nepriateľov bolo veľa. Nemali sme žiadne zbrane. Na Izrael bolo uvalené zbrojné embargo. Ale vďaka veľkej statočnosti, hrdinstvu a jednote medzi nami sme zvíťazili,” – povedal predseda izraelskej vlády vo videoposolstve.

10:04

Olympijský oheň v deň otvorenia letných olympijských hier bude podľa radnice niesť ulicami Paríža drag queen Minima Geste.

“Potvrdzujem jej plnú podporu. Zopakujem: som hrdá, a áno, Paríž je hrdý na to, že pochodeň a hodnoty mieru ponesie drag queen,” povedala parížska starostka.

09:49

 


 

09:10

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dúfa, že s americkým prezidentom Joeom Bidenom dokážu prekonať svoje nezhody ohľadom vojny v Pásme Gazy.

09:00

Európske spoločnosti, pôsobiace v Číne, hodnotia situáciu na miestnom trhu negatívnejšie ako kedykoľvek predtým. Podiel firiem, ktoré vnímajú svoje vyhliadky na rast v nasledujúcich dvoch rokoch pesimisticky, vzrástol na 23 %, zatiaľ čo v minuloročnom prieskume ich bolo len 9 %.

08:50

Produkcia stavebníctva v marci 2024 tvorila hodnotu 484,3 milióna eur a v porovnaní s minuloročným marcom sa znížila o 9,4 %. Segment stavebníctva tak evidoval jej pokles už štvrtý mesiac po sebe. Po zohľadnení sezónnych vplyvov stavebná produkcia medzimesačne poklesla o 7,5 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Zaostávanie domácej produkcie ovplyvnili medziročné poklesy stavebných prác v dominantnej oblasti odvetvia – v novej výstavbe o 10,2 % a tiež v opravách a údržbe o 4,9 %. Stavebná produkcia v tuzemsku tvorila necelých 90 % celkového výkonu stavebníctva.

08:34

Ceny ropy v piatok ráno pokračovali v raste vďaka signálom ďalšieho zlepšovania podmienok v čínskej ekonomike, ktorá je druhým najväčším spotrebiteľom komodity na svete. Dopyt podporil aj vývoj rokovaní o zastavení bojov medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas, ktoré zatiaľ nepriniesli konkrétne výsledky.

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v júni sa o 7.21 h SELČ predával po 79,86 USD (74,41 eura). To bolo o 60 centov alebo 0,76 % viac ako v predchádzajúci deň na konci obchodovania.

Cena júlového kontraktu na severomorskú ropnú zmes Brent vzrástla o 55 centov alebo 0,66 % na 84,43 USD za barel.

08:32

Prejavy agresívneho správania sa verejnosti, nielen voči strážcom prírody, ministerstvo životného prostredia (MŽP) odsudzuje. V reakcii na stredajší (8. 5.) incident v Tatranskom národnom parku (TANAP) to uviedli z odboru komunikácie MŽP. Verejnosť vyzvali, aby sa pri návštevách chránených území riadila platným návštevným poriadkom a rešpektovala pokyny.

07:42

Nemecký minister obrany Boris Pistorius vo štvrtok uviedol, že Berlín zvažuje podobné kroky ako Spojené štáty, ktoré pohrozili zastavením dodávok zbraní Izraelu, ak by izraelské jednotky začali s rozsiahlou operáciou v meste Rafah na juhu palestínskeho Pásma Gazy.

“Momentálne sa o tom diskutuje,” uviedol podľa agentúry DPA Pistorius vo štvrtok večer vo vysielaní televízie ZDF. Dodal, že zodpovednosť za toto rozhodnutie nesie úrad kancelára a ministerstvo zahraničných vecí.

07:30

Hamas v piatok skoro ráno oznámila, že jej delegácia, ktorá sa v Káhire zúčastňuje na rokovaniach o prímerí v Pásme Gaze, odcestovala z egyptskej metropoly do Kataru. Hamas dodal, že vývoj rokovaní teraz plne závisí od Izraela. Ako spresnila agentúra AFP, z vyhlásenia Hamasu vyplýva, že jeho delegácia vyjednávačov smeruje do Dauhy po tom, ako Izrael odmietol návrh predložený sprostredkovateľmi a vzniesol proti nemu námietky v niekoľkých hlavných bodoch.

Hamas vo svojom vyhlásení adresovanom iným palestínskym frakciám deklaroval, že naďalej trvá na svojom návrhu. Dodal, že “v súlade s tým je teraz lopta úplne v rukách” Izraela.

07:10

Oceňovaného iránskeho režiséra Mohammada Rasúlofa odsúdil súd v Iráne na osem rokov väzenia, zbičovanie, pokutu a konfiškáciu majetku. Rozsudok bol vynesený tesne pred režisérovou plánovanou cestou na filmový festival v Cannes.

Podľa právnika Babaka Pakniu boli zámienkou pre režisérovo stíhanie a odsúdenie jeho verejné vyhlásenia, ako aj hrané filmy a dokumenty, ktoré vytvoril a ktoré sú podľa súdu “príkladom konšpirácie s úmyslom spáchať zločin proti bezpečnosti krajiny”.

06:50

Michail Mišustin zostane predsedom ruskej vlády. Vladimir Putin predložil Mišustinovu kandidatúru na post predsedu vlády Štátnej dume.

Hlasovanie o potvrdení Mišustina vo funkcii predsedu vlády sa uskutoční dnes.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke výstava Orchidey - skvosty v ríši rastlín v Botanickej záhrade Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach

Autor: TASR – František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali