Štúdie hovoria o mimoriadne vysokej úmrtnosti pri pacientoch s COVID-19 napojených na pľúcnu ventiláciu. Slovensko ich nakúpilo niekoľko tisíc na základe pomýlených prognóz

Štúdie hovoria o mimoriadne vysokej úmrtnosti pri pacientoch s COVID-19 napojených na pľúcnu ventiláciu. Slovensko ich nakúpilo niekoľko tisíc na základe pomýlených prognóz

Bratislava 24. apríla 2020 (HSP/Foto:TASR/AP-Petr David Josek)

 

Niektoré nemocnice v New Yorku hlásia nezvyčajne vysokú úmrtnosť pacientov s koronavírusom, ktorí boli na pľúcnych ventilátoroch. Ako uvádza denník Time, niektorí lekári zisťujú, že ventilátory niektorým pacientom nenávratne škodia 

Ilustračné foto

Kým svetoví zdravotnícki predstavitelia sa snažia tlačiť  na získanie čo najviac pľúčnych ventilátorov pre liečbu pacientov postihnutých koronavírusom, viacerí lekári dávajú od tohto prístroja ruky prečo, pokiaľ sa len dá. Dôvodom je skutočnosť, že viacero nemocníc zaznamenalo nezvyčajne vysokú mieru úmrtnosti pacientov napojených na pľúcnu ventiláciu, a niektorí z nich otvorenie hovoria, že niektorým pacientom môžu fatálne uškodiť.

Reklama

Mechanické pľúcne ventilátory sa využívajú u pacientov, ktorým zlyhávajú pľúca. Ukazuje sa však, že úmrtia u takto chorých pacientov sú bežné, bez ohľadu na to, prečo potrebujú pomoc pri dýchaní.

Ako ďalej uvádza Time, vo všeobecnosti 40% až 50% pacientov s ťažkou respiračnou tiesňou zomiera na ventilátoroch. No podľa informácií predstaviteľov štátnej a mestskej správy však zomrelo v New Yorku viac ako 80% pacientov, u ktorých bol potvrdený koronavírus a ktorí potrebovali pľúcny ventilátor.

Reklama

Vyššia než normálna úmrtnosť bola hlásená aj v iných častiach USA, uviedol Dr. Albert Rizzo, hlavný lekár americkej pľúcnej asociácie. Podobné správy sa objavili aj v Číne a Spojenom kráľovstve. Jedna správa Spojeného kráľovstva uviedla, že zomrelo 66% takýchto pacientov. Menšia štúdia v čínskom meste Wu-chan, kde sa choroba prvýkrát objavila, uviedla, že zomrelo 86% takýchto pacientov.

Štúdia publikovaná v časopise Journal of American Medical Association, ktorá sa zamerala spolu na 12 nemocníc v New Yorku a na Long Islande, tiež odhalila vysokú úmrtnosť medzi pacientmi s COVID-19, ktorí museli byť napojení na pľúcnu ventiláciu. Štúdia vychádza z analýzy výsledkov u viac ako 2 600 pacientov.

Výsledky tejto štúdie ukazujú, že celkovo zomrelo 21 %, čiže 553 pacientov. Medzi 12-timi percentami kriticky chorých pacientov napojených na pľúcnu ventiláciu sa miera úmrtnosti zvýšila na 88 %. Obzvlášť to platilo u pacientov starších ako 65 rokov, ktorí boli napojení na umelé dýchanie. V takomto veku podľa výsledkov prežili iba 3 % z nich. Muži mali vyššiu úmrtnosť ako ženy.

Niektorí odborníci tvrdia, že ventilátory môžu pacientovi pľúca poškodzovať, pretože kyslík je tlačený do malých vzduchových vakov v pľúcach pacienta pod tlakom. „Vieme, že mechanická ventilácia nie je neškodná,“ povedal Dr. Eddy Fan, odborník na respiračné ochorenia v Toronte. “Jedným z najdôležitejších zistení v posledných niekoľkých desaťročiach je, že lekárska ventilácia môže zhoršiť poškodenie pľúc – takže musíme byť opatrní pri jej používaní.”

Existujú tiež správy o tom, že pacienti s koronavírusom bývajú na ventilátoroch omnoho dlhšie ako iní pacienti, povedal Dr. William Schaffner, odborník na infekčné choroby na univerzite vo Vanderbilt.

Reklama

Odborníci uvádzajú, že napríklad pacienti s bakteriálnou pneumóniou môžu byť na ventilátore najviac jeden deň alebo dva. Ale u pacientov s koronavírusom je bežné, že boli na ventilátore sedem, niekedy až 15 dní.

Howard Zucker, komisár pre zdravotníctvo v New Yorku, povedal, že úradníci skúmajú ďalšie možné terapie, ktoré byť mohli byť podané skôr, ale dodal, že „všetko je experimentálne“.

 

Pľúcne ventilátory pre slovenské nemocnice

Ešte začiatkom apríla sa na výrobe pľúcnych ventilátorov pre slovenské nemocnice dohodol premiér Igor Matovič s vedením podniku Chirana Medical. Podľa zverejnenej zmluvy má výrobca zo Starej Turej dodať všetky prístroje najneskôr do konca júna.

Reklama

Vláda sa pre nákup stoviek nových pľúcnych ventilátorov rozhodla na základe prognóz Inštitút zdravotnej politiky (IZP) . IZP predpokladalo, že Slovensko bude potrebovať 3300 pľúcnych ventilátorov. Jeden ventilátor stojí cca 30-tisíc €. Matovič začal okamžite konať, rokovať a nakupovať s cieľom mať v špičke k dispozícii aspoň 2000 ks.

Inštitút zdravotnej politiky (IZP) však v týchto dňoch korigoval svoje pôvodné prognózy. Pôvodne predpokladal, že nakazených bude na vrchole nákazy na Slovensku až 500 000. Dnes tvrdia, že ich bude len 5000, teda 100x menej.

Šéf IZP  Martin Smatana tvrdí, že pracovali s informáciami, ktoré sa nakoniec ukázali ako veľmi nepresné. Napr. vyjadrenie nemeckej kancelárky, či britského premiéra, ktorí tvrdili, že nakazených bude 60-80% populácie.

Okrem toho vraj pri prvej prognóze vychádzali z vtedy dostupných dát a údaje nemali slúžiť pre verejnosť, ale pre vládu, aby sa pripravila na ten najpesimistickejší vývoj a vedela zabezpečiť fungovanie zdravotníctva. „Na tie informácie, ktoré vtedy boli k dispozícii z Číny, to vyzeralo tak, že to je možný scenár. Vtedy sme hlavne rátali, že reprodukčná sila vírusu bude veľmi vysoká, pričom v praxi sa ukázalo, že tá hodnota je nižšia,“ vysvetlil Smatana v podcaste Aktuality.sk.

V tom čase rátali s tým, že index nákazy bude číslo 4, čo znamená, že jeden človek by nakazil štyroch ďalších. To sa nepotvrdilo a v súčasnosti sa ten index pohybuje pod číslom 1.

Denník Nový Čas uvádza, že teraz IZP pri vrchole pandémie očakáva už iba okolo 5-tisíc nakazených ľudí, v optimálnom prípade dokonca ešte menej.  „Máme dve krivky a uvidí sa podľa testovania, ktoré teraz prebieha v marginalizovaných komunitách a domovoch sociálnych služieb, kde asi sme medzi tými dvoma krivkami,“ uviedol analytik s tým, že stačí jeden superšíriteľ a všetko môže byť inak.

Súčasný scenár však oficiálne inštitút nezverejnil.  Podľa denníka by ale v každom prípade malo Slovensko potrebovať oveľa menej pľúcnych ventilátorov, ako odhadovali.  Smatana ale upozorňuje, že v niektorých krajinách prišla aj druhá a tretia vlna, preto by bol opatrný.

Smatana tiež uviedol, že štúdiu pravidelne aktualizujú a spravili ich doteraz približne osem, pričom všetky má k dispozícii vláda.

Tatiana Stará

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:45

Rusko pridalo ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na svoj zoznam hľadaných zločincov, ukázala v sobotu vládna databáza.

18:33

Nemecký kancelár Olaf Scholz v sobotu odsúdil útok na svojho spolustraníka a europoslanca Matthiasa Eckeho a uviedol, že takéto útoky predstavujú hrozbu pre demokraciu.

18:06

Berlínska polícia v sobotu oznámila, že otvorila viacero vyšetrovaní po tom, čo musela v piatok zasiahnuť proti propalestínskemu protestu na Humboldtovej univerzite v Berlíne.

Demonštranti na piatkovom proteste kričali kontroverznú frázu: “Od rieky až po more Palestínčania budú slobodní”. Berlínska polícia pritom chce túto frázu klasifikovať ako antisemitskú.

propalestínsky protest
Ľudia sa zhromaždili na propalestínsky protest pred Humboldtovou univerzitou v Berlíne v piatok 3. mája 2024
17:25

Študenti prestížnej univerzity Trinity College v írskom Dubline zabarikádovali hlavný vchod do univerzity a v sobotu zorganizovali protest proti konaniu Izraela v Pásme Gazy. Informovala agentúra AFP.

16:50

Dráma o utečencoch “Ja kapitán” režiséra Mattea Garroneho sa v piatok večer stala tohtoročným hlavným víťazom talianskych filmových cien Donatellov Dávid (David di Donatello).

Matteo Garrone
Taliansky režisér Matteo Garrone (vpravo) stojí na pódiu počas ďakovnej reči na 69. ročníku talianskych filmových cien Donatellov Dávid (David di Donatello) v Ríme
16:23

Preletom vrtuľníkov, hymnou Slovenskej republiky, kladením vencov a viacerými príhovormi si v sobotu na Bradle uctili pamiatku 105. výročia tragickej smrti generála Milana Rastislava Štefánika.

16:09

Delegácia palestínskeho militantného hnutia Hamas dorazila v sobotu do Káhiry na rokovania o možnom prímerí v Pásme Gazy, v rámci ktorého by mohli byť do Izraela vrátaní aj niektorí rukojemníci, uviedol pre agentúru Reuters nemenovaný zdroj z Hamasu. Podľa egyptských zdrojov by na rokovaniach mal byť prítomný aj riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns.

15:58

Dánska spoločnosť Pandora, najväčší producent šperkov na svete, oznámil za 1. štvrťrok rast tržieb o viac než desatinu a prevádzkového zisku o takmer pätinu. Podporil ju najmä kľúčový americký trh, na ktorom zvýšila podiel. Spoločnosť zároveň prekonala očakávania trhov a v reakcii na vývoj na začiatku roka zlepšila prognózu vývoja tržieb za celý rok.

15:09

Španielsko v sobotu odsúdilo vyjadrenia argentínskej prezidentskej kancelárie, ktorá obvinila vládu v Madride z toho, že Španielom prináša “chudobu a smrť”.

Kancelária argentínskeho prezidenta Javiera Mileia zverejnila na sociálnej sieti vyhlásenie, v ktorom obvinila španielskeho premiéra Pedra Sáncheza, že ľavicovou politikou poškodzuje ekonomiku a stabilitu Španielska.

14:58

Poľsko odsúdilo v sobotu kybernetické útoky ruskej skupiny APT28 na Nemecko a Česko. Poľské ministerstvo zahraničných vecí pritom poukázalo na to, že aj samotné Poľsko je terčom takýchto útokov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Žena pózuje medzi tulipánmi počas návštevy Harrisonovho tulipánového festivalu v Agassiz v Britskej Kolumbii

Autor: AP/Darryl Dyck/The Canadian Press via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Erik Majercak

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali