Štúdia CMS European M&A Study 2019: Napriek neistote majú predávajúci na Slovensku silnejšiu vyjednávaciu pozíciu

Štúdia CMS European M&A Study 2019: Napriek neistote majú predávajúci na Slovensku silnejšiu vyjednávaciu pozíciu

Bratislava 4. apríla 2019 (HSP/Foto:SKPR STRATEGIES)

 

V minulom roku dynamika seller-friendly, čiže priaznivá pre predávajúcich, posilnila svoju pozíciu v európskych fúziách a akvizíciách (M&A). Je to napriek tomu, že ku koncu roka došlo k poklesu objemu transakcií. Situácia v Európe, na rozdiel od amerického trhu, kde rozdelenie rizík v M&A transakciách naďalej pokračuje smerom v prospech kupujúcich, zostáva veľmi odlišná. Vyplýva to z 11. vydania štúdie European M&A Study vydanej právnickou kanceláriou CMS

Ilustračné foto

Štúdia analyzuje kľúčové právne ustanovenia obsiahnuté v zmluvách o akvizíciách spoločností. Štúdia je najobsiahlejšia svojho druhu a je založená na vlastnej databáze obsahujúcej informácie z viac ako 4-tisíc transakcií za obdobie 12 rokov.

Reklama

Tak, ako tomu nasvedčuje naša najnovšia štúdia, aj na Slovensku si predávajúci naďalej udržujú silnejšiu pozíciu pri vyjednávaní podmienok transakcií. „Investori majú záujem podnikať v tomto regióne a sú vo vzťahu k atraktívnym investičným príležitostiam prístupnejší rokovať o podmienkach zmlúv,“ hovorí Petra Čorba Stark, Counsel v tíme Corporate M&A advokátskej kancelárie CMS.

Vo väčšine krajín v tomto regióne stále vidíme solídnu ponuku cieľov priťahujúcich záujem investorov. „Globálne private equity firmy a nadnárodné spoločnosti však v ponukovom konaní vo zvýšenej miere čelia konkurencii zo strany regionálnych a tuzemských hráčov. Táto konkurencia môže zvýhodňovať predávajúcich, ktorí sú často schopní vyjednať s regionálnymi a tuzemskými kupujúcimi výhodnejšie podmienky než s globálnymi fondmi alebo korporáciami,” hovorí  Helen Rodwell, vedúca tímu CMS pre korporátnu prax v regióne CEE.

Reklama

 

Kľúčové zistenia štúdie

  • Pokles využívania mechanizmu úpravy kúpnej ceny, tzv. Purchase price adjustment (PPA) – približne 44 percent transakcií obsahovalo mechanizmus PPA v porovnaní s 48 percentami v roku 2017. To predstavuje výrazný posun oproti celkovému trendu posledných rokov
  • Posilňujúci trend v použití štruktúr locked box – z transakcií, ktoré nezahŕňali mechanizmus PPA, bol využitý mechanizmus označovaný ako locked box a to v 59 percentách prípadov. To znamená významné zvýšenie oproti 49 percentám v roku 2017
  • Popularita mechanizmov earn-out naďalej rastie – v roku 2018 došlo k medziročnému zvýšeniu vo využití mechanizmov tzv. Earn-out o dva percentuálne body. Štvrtina malých a stredne veľkých transakcií obsahuje v súčasnosti mechanizmus earn-out
  • Rekordný rok pre poistenie záväzkov vyplývajúcich z vyhlásení a záruk, čiže warranty & indemnity (W&I) poistenie – predávajúci vo zvýšenej miere obmedzujú svoje vystavenie sa riziku uplatnením záruk zo zmluvy tým, že si vopred dohodnú W&I poistku záruk. Takmer tretina (30 percent) transakcií s hodnotou nad 100 mil. eur obsahuje túto formu poistenia.

 

Regionálne rozdiely

Región strednej a východnej Európy vedie vo využívaní doložiek o Material Adverse Change (MAC) a pre rozhodovanie sporov zo zmlúv naďalej využíva arbitráž častejšie, ako je to v ostatných európskych jurisdikciách. Nemecky hovoriace krajiny využívajú svoju geografickú polohu. Tam uzavreté transakcie sú približne uprostred väčšiny skúmaných parametrov alokácie rizík v akvizičných zmluvách.

Reklama

Na Slovensku je na vzostupe využívanie poistných produktov v rámci transakcií. „Väčšina transakcií vzhľadom na menšiu dôveru v slovenské súdnictvo podlieha arbitrážnym súdom.  Veríme však, že sa dôvera v uplatňovanie práva zvyšuje a že zahraniční aj domáci investori budú naďalej vnímať Slovensko ako tú správnu voľbu pre rozširovanie vlastných aktivít a že sa na v našej krajine udrží stápajúci trend prísunu zaujímavých investícii s pozitívnym dopadom na rozvoj našej ekonomiky a zamestnanosti v regiónoch,“ doplnila Petra Čorba Stark.

Na rozdiel od Európy je americký trh trhom kupujúcich. To sa odráža v oveľa častejšom využívaní mechanizmov PPA a doložiek MAC.

Viac informácií nájdete na webe spoločnosti CMS. (cms.law)

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Včera 19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

Včera 19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

Včera 18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

Včera 18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali