Stuchlíková: Migrácia vrátila tému západného Balkánu na pracovný stôl lídrov EÚ

Stuchlíková: Migrácia vrátila tému západného Balkánu na pracovný stôl lídrov EÚ

Brusel/Sofia 17. mája 2018 (TASR/HSP/Foto: TASR/AP- Virginia Mayo)

 

Masová migrácia bola jedným z faktorov, ktoré prinavrátili západný Balkán do popredia pozornosti lídrov Európskej únie. Pri príležitosti summitu EÚ – západný Balkán v Sofii to pre TASR uviedla Zuzana Stuchlíková, šéfka bruselskej pobočky Inštitútu pre európsku politiku Europeum

Kosovský prezident Hashim Thaci (štvrtý zľava) si podáva ruku s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudeom Junckerom (tretí sprava) po podpise dohody s Európskou úniou počas summitu EÚ – Západný Balkán v Sofii 17. mája 2018. Cieľom summitu EÚ a západného Balkánu je potvrdiť európsku perspektívu balkánskych krajín, ktoré nie sú súčasťou EÚ, ale bez konkrétnych dátumov a záväzkov

“Migrácia zohrala významnú úlohu, lebo vrátila tento región späť do pracovnej agendy Únie. Pripomenula európskym lídrom, že západný Balkán tu je a že bezpečnosť tohto regiónu je zásadná pre bezpečnosť celej EÚ,” zhodnotila situáciu Stuchlíková.

Reklama

Podľa jej slov spolupráca so skupinou šiestich západobalkánskych krajín prebieha v sérii rôznych oblastí, ale najintenzívnejšia je práve v tej bezpečnostnej. To je v tejto chvíli najväčšou prioritou pre EÚ.

Stuchlíková upozornila, že migračná kríza, ktorá kulminovala v roku 2015, ukázala, že tieto štáty samy o sebe takéto krízy nedokážu riešiť, a preto podpora zo strany Európskej únie je veľmi potrebná. Zároveň však spresnila, že otázku bezpečnosti netreba zužovať iba na migráciu, lebo pre západný Balkán sú špecifické aj iné bezpečnostné výzvy, najmä boj proti organizovanému zločinu.

Reklama

Európski lídri odkazujú Balkáncom, aby boli trpezliví ohľadom vstupu do Únie. Stuchlíková uviedla, že krajiny tohto regiónu vítajú zintenzívnenú aktivitu zo strany EÚ, ale na druhej strane tam pretrváva aj skepticizmus – čo zasa dáva zmysel pri pohľade na súčasné vnútorné problémy Únie. Politici z týchto krajín si uvedomujú, že prístupová cesta je plná prekážok a aj potom treba zvládnuť náročný proces rokovacích kapitol.

“Sú si vedomí, že členstvo v EÚ je ďaleko, že aj rok 2025, ktorý bol zmienený ako možný dátum prístupu pre Srbsko a Čiernu Horu, je veľmi optimistický a zrejme nereálny,” opísala situáciu.

Podľa Stuchlíkovej je istým tromfom pre EÚ na západnom Balkáne to, že ponuka iných mocností je v súčasnosti slabšia oproti perspektíve členstva v Únii. Týka sa to predovšetkým vzťahov týchto krajín s Ruskom, Tureckom a Čínou. EÚ je na západnom Balkáne dominantná v oblasti investícií aj ako obchodný partner.

“Pozícia EÚ zo všetkých aktérov, ktorí sú dnes prítomní na západnom Balkáne, je najdominantnejšia. Ostatné mocnosti, aj keď sa snažia, nemajú v ruke také finančné možnosti, aby mohli definitívne zvrátiť európske smerovanie týchto krajín. To je ale situácia v roku 2018,” povedala Stuchlíková. Dodala, že bude preto zaujímavé sledovať, ako sa budú vyvíjať prístupové rozhovory s Čiernou Horou a Srbskom, ktoré sú naďalej v integračnom procese, pričom pre Srbov je základnou podmienkou vyriešenie konfliktu s Kosovom.

Upozornila, že obdobie po summite v Sofii bude kľúčovejšie ako samotné vrcholné stretnutie európskych a západobalkánskych lídrov. Situáciu komplikuje aj skutočnosť, že päť členských krajín EÚ neuznáva samostatnosť Kosova a niektoré krajiny sú viac ako opatrné prijať odporúčanie Európskej komisie a už tento rok otvoriť prvé prístupové kapitoly s Albánskom a Macedónskom.

Reklama

 

Lídri EÚ podporili na summite v Sofii európsku perspektívu západného Balkánu

Lídri Európskej únie a ich partneri z krajín západného Balkánu zopakovali vo štvrtok svoju oddanosť “európskej perspektíve” tohto regiónu. Zástupcovia európskej dvadsaťosmičky sa na tom zhodli v spoločnej deklarácii na záver neformálneho summitu v bulharskej Sofii.

“Je v záujme mieru a bezpečnosti pre všetkých, aby sme mali bezpečný región západného Balkánu, ktorý sa dobre rozvíja,” povedala na summite nemecká kancelárka Angela Merkelová.

Predseda Európskej rady Donald Tusk doplnil, že integrácia regiónu je “najvyššou prioritou EÚ”. “Dnes sme potvrdili náš spoločný záväzok voči európskej perspektíve pre celý región,” povedal Tusk. “Európska únia je a zostane najspoľahlivejším partnerom celého západného Balkánu.”

Reklama

Chorvátsky premiér Andrej Plenkovič upozornil, že 15-ročná prestávka v takýchto stretnutiach na vysokej úrovni bola “príliš dlhou”. Zdôraznil, že lídri EÚ a západného Balkánu sa budú musieť opäť stretnúť v roku 2020. Cieľom tohto stretnutia by malo byť poskytnutie konkrétnejšej pomoci regiónu.

Vedúci predstavitelia EÚ a západného Balkánu po dvojdňovom neformálnom stretnutí v Sofii vydali spoločné vyhlásenie, v ktorom načrtli nové snahy o integráciu tohto regiónu. “EÚ opätovne potvrdzuje svoju jednoznačnú podporu európskej perspektíve západného Balkánu,” píše sa v citovanom vyhlásení.

Únia dodala, že je “odhodlaná posilniť a zintenzívniť svoju angažovanosť na všetkých úrovniach” s cieľom pomôcť politickému, sociálnemu a hospodárskemu rozvoju v regióne. Zároveň osobitne prisľúbila “výrazne zvýšiť konektivitu vo všetkých jej rozmeroch: doprave, energetike, digitálnom, ekonomickom a ľudskom priestore”.

Hoci doposiaľ nie sú žiadne konkrétne náznaky na prípadné pristúpenie krajín západného Balkánu k EÚ, ide o prvý summit medzi blokom a vysokými predstaviteľmi toho regiónu za 15 rokov. Ako doplnila agentúra DPA, toto vrcholné podujatie sa vníma ako prejav podpory šiestim krajinám mimo EÚ – Srbsku, Bosne a Hercegovine, Čiernej Hore, Kosovu, Macedónsku a Albánsku, v ktorých sa Únia obáva o stratu svojho vplyvu.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

18:23

Osemnásťročná žena bola v piatok zranená pri útoku nožom v meste Ramla v strednom Izraeli juhovýchodne od Tel Avivu, uviedla polícia.

18:20

Rumunský súd v piatok schválil začatie pojednávania s kontroverzným influencerom Andrewom Tateom a jeho bratom Tristanom v kauze obchodovania s ľuďmi. Dátum však zatiaľ nestanovil.

18:04

Poľskí colníci zablokovali výjazd Ukrajincov, ktorí na Ukrajinu privážajú približne 20 áut, vrátane áut pre potreby ukrajinských ozbrojených síl.

Podľa internetových správ škandál vypukol na hraničnom priechode Zosin-Ustilug.

18:03

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski vyjadril nádej, že ruský prezident Vladimir Putin nebude taký šialený a nezaútočí na Severoatlantickú alianciu (NATO). Povedal to v piatok počas živého streamovania na sociálnych sieťach.

17:56

Pápež František sa zúčastní na pracovnom zasadnutí o umelej inteligencii, ktoré sa uskutoční v júni na summite G7 v Taliansku. Informovala o tom v piatok talianska premiérka Giorgia Meloniová a dodala, že vôbec prvýkrát v histórií sa pápež zúčastní na takýchto stretnutiach v rámci G7.

17:49

Spojené štáty odložili plány na sankcie voči jednotkám izraelskej armády pre porušovanie ľudských práv v Predjordánsku. Vyplýva to z piatkových informácií televízie ABC News.

17:43

Európska únia poskytne Beninu takmer 50 miliónov eur na podporu bezpečnosti a boj proti terorizmu, uviedol v piatok predseda Európskej rady Charles Michel.

17:26

Bábätko zachránené z maternice svojej umierajúcej matky v Pásme Gazy zomrelo, informoval v piatok jeho strýko.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali