Strelec v Moskve zabil dvoch ľudí. Zaútočil potom, ako ho ochrankár požiadal, aby si nasadil rúško

Strelec v Moskve zabil dvoch ľudí. Zaútočil potom, ako ho ochrankár požiadal, aby si nasadil rúško

Moskva 7. decembra 2021 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Artem Taranenko/Moscow News Agency photo via AP)

 

Dvoch ľudí v utorok zabil a troch ďalších zranil strelec, ktorý spustil paľbu v úrade pre poskytovanie verejných služieb v ruskom hlavnom meste Moskva. Informovali o tom mestské orgány a agentúra Interfax, na ktoré sa odvolala tlačová agentúra AFP

Rusko Moskva úrad streľba
Policajti hliadkujú neďaleko miesta streľby v úrade pre poskytovanie verejných služieb v Moskve 7. decembra 2021

“Výsledkom streľby neznámeho človeka sú dvaja zabití, traja zranení. Vraha zadržali. Vyjadrujem úprimnú sústrasť zraneným a rodinám obetí,” napísal na Twitteri starosta Moskvy Sergej Sobianin. “Lekári sa zo všetkých síl snažia pomôcť zraneným,” dodal.

Reklama

Úrady oznámili, že medzi zranenými je aj desaťročné dievča.

Podľa námestníčky moskovského primátora Anastasije Rakovovej došlo k incidentu o 15.00 h miestneho času na recepcii budovy multifuknčného centra verejných služieb v Moskve. Útočníkom bol podľa nej muž, ktorý prišiel na úrad vybaviť si pas. Podľa zdroja agentúry Interfax začal muž po ľuďoch strieľať po tom, ako ho ochrankár požiadal, aby si nasadil rúško.

Reklama

Podľa Rakovovej pri streľbe zahynul ochrankár a jeden úradník. Zranenia utrpeli jeden muž a jedna žena a spomínané desaťročné dievča, pričom všetci sú vo vážnom stave.

Ruské ministerstvo vnútra oznámilo, že útočníkom bol 45-ročný obyvateľ Moskvy a po streľbe sa pokúšal ukryť. Už ho odviedli na policajnú stanicu a podstúpi psychiatrické vyšetrenie.

Príslušníkovi polície, ktorý bol na mieste činu, “sa podarilo útočníka chytiť a neutralizovať”, doplnilo ministerstvo.

Niekoľko agentúr zároveň informovalo, že útočníkom bol bývalý vojak. Totožnosť strelca ešte nezverejnili.

Vyšetrovanie prípadu spustil Vyšetrovací výbor Ruskej federácie, ktorý sa zaoberá závažnými zločinmi.

Reklama

Podľa agentúry AFP sa zločin stal na juhovýchodnom predmestí Moskvy v Riazanskom okrese vo vládnej budove, kde sídli Centrum verejných služieb, v ktorom si občania vybavujú širokú škálu úradných záležitostí.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:54

Estónsky politik Kristo Enn Vaga prešiel za necelý týždeň na bicykli 1700-kilometrovú trasu z Tallinnu do Kyjeva. Jeho cieľom bolo vyzbierať finančné prostriedky na pomoc ukrajinskej armáde.

18:37

Rusko bude reagovať “zničujúcim odvetným úderom” v prípade, že Ukrajina s podporou Západu zaútočí na Kerčský most alebo Krymský polostrov, varovala v piatok hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová.

18:10

Ruská armáda tento rok dobyla 547 štvorcových kilometrov územia Ukrajiny. Oznámil to v piatok ruský minister obrany Sergej Šojgu, ktorý ich označil za “nové ruské územia”.

17:49

Britský minister zahraničných vecí David Cameron sa vyslovil proti Macronovej myšlienke vyslať na Ukrajinu jednotky NATO.

„Vyslanie vojsk NATO na Ukrajinu by bolo nebezpečnou eskaláciou, nie je to potrebné,“ povedal Cameron, ktorý je dnes na návšteve Kyjeva.

17:46

17:45

Jemenskí Húsíovia sa vyhrážajú, že ak IDF začnú operáciu v Rafahu, zaútočia na plavidlá spojené s Izraelom v celej zóne svojho dosahu vrátane Stredozemného mora a Indického oceánu.

Informujú o tom médiá.

Pripomeňme, že Západ tiež požaduje od Izraela, aby nevykonával vojenskú operáciu v Rafahu, ale Netanjahu povedal, že sa tak aj tak stane.

17:22

Ruská federácia hrozí západným krajinám „odvetným úderom“ za útoky na Krym.

„Moskva varuje Washington, Londýn a Brusel, že akékoľvek agresívne akcie proti Krymu sú odsúdené na neúspech a dostanú odvetný úder,“ uviedla hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Zacharovová.

Takto komentovala čoraz častejšie náznaky pripravovaného útoku na Krymský most.

A Peskov povedal, že „Kremeľ považuje Cameronove vyhlásenia o práve Kyjeva použiť britské zbrane na úder proti Rusku za priamu eskaláciu“.

17:20

V Berlíne horí továreň výrobcu systémov protivzdušnej obrany Iris-T, obloha je zahalená toxickým dymom.

Vydanie bz-berlin informuje o požiari v hutníckom závode obranno-priemyselnej spoločnosti Diehl. Médiá spresňujú, že konkrétne v tomto závode sa zbrane nevyrábajú.

Časť hlavného mesta Nemecka zahalil toxický dym. V závode sa skladovala kyselina sírová a kyanid medi. Existuje riziko vzniku kyanovodíka, ktorý sa spolu s dymom vznáša do ovzdušia. Obyvateľom sa odporúča, aby zatvorili okná a zostali doma.

Podľa otvorených zdrojov je spoločnosť Diehl vývojárom systémov Iris-T, ktoré používa Ukrajina.

17:19

Lotyšská armáda začala kopať priekopy v blízkosti hraníc s Ruskom a Bieloruskom, informovalo miestne vydanie LSM.

Lotyši majú v úmysle vytvoriť pozdĺž hraníc reťaz pevností, na čo v priebehu piatich rokov vynaložia 303 miliónov eur. Vytvára sa najmä protitanková priekopa. Potom sa objavia „dračie zuby“. Zatiaľ bez mín.

Prvá obranná línia sa vytvára kilometer od hranice, pri hraničnom priechode Terechovo v regióne Luža.

Na vybudovanie týchto zariadení musí štát získať súhlas súkromných vlastníkov.

Dĺžka lotyšsko-ruskej hranice je 283,6 kilometra. Za štyri mesiace chcú posilniť 20-kilometrový úsek. V súčasnosti je už vybudovaných 2,5 kilometra.

Predstaviteľ GUR Skibickij predtým povedal, že „Rusi obsadia Pobaltie za sedem dní. Pritom reakčný čas NATO je desať dní“.

17:18

Putin sa stretne so Si Ťin-pchingom v Číne niekoľko dní po začiatku svojho nového funkčného obdobia – 15. a 16. mája, uviedla agentúra Bloomberg s odvolaním sa na zdroj.

Podľa publikácie to poukazuje na dôležitosť vzťahov s Pekingom pre Putina.

Putin pricestuje do Číny po tom, ako Si ukončí svoju prvú návštevu Európskej únie za posledných päť rokov. Od 5. mája má navštíviť Francúzsko, Srbsko a Maďarsko.

Podľa tohto zdroja môže Putin v Pekingu upozorniť na potrebu zvýšenia bilaterálneho obchodu.

17:08

Británia v piatok uvalila sankcie na dve extrémistické izraelské skupiny a štyroch jednotlivcov, ktorí sa podľa nej dopúšťajú násilia na Západnom brehu Jordánu. Vyplýva to z vyhlásenia britského ministerstva zahraničných vecí.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Žena pózuje medzi tulipánmi počas návštevy Harrisonovho tulipánového festivalu v Agassiz v Britskej Kolumbii

Autor: AP/Darryl Dyck/The Canadian Press via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Erik Majercak

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali