Podľa Eveliny Höglundaovej z Výskumného ústavu Rise, ktorý stojí za projektom, počet dospelých, ktorí majú problémy so žuvaním alebo prehĺtaním, stúpa s vekom, čo vedie k vážnemu riziku podvýživy u starších ľudí.
Nová technológia na vytvorenie lepšieho čistého jedla sa bude skúšať na jeseň v dvoch domovoch starostlivosti v južnom Švédsku, ako aj v spoločnosti, ktorá poskytuje stravu pre nemocnice.
“Cieľom je vytvoriť napríklad kúsok brokolice, kuracie stehno alebo dánske pečivo, tak aby vyzeralo rovnako ako normálne jedlo. Ale konzistencia bude ako panna cotta,” uviedol pre agentúru Hallandsposten Richard Asplund z potravinárskej spoločnosti.
3D tlačené potraviny sa v posledných rokoch objavili ako významný technologický pokrok a očakáva sa, že do roku 2023 dosiahnu obrovské zisky v hodnote 535 miliónov dolárov.