Štát dá na rekonštrukciu Spišského hradu takmer päť miliónov eur

Štát dá na rekonštrukciu Spišského hradu takmer päť miliónov eur

Bratislava/Kežmarok 23. októbra 2019 (SITA/HSP/Foto:TASR-Oliver Ondráš)

 

Časť Spišského hradu by sa mala urýchlene obnoviť, inak jej hrozí deštrukcia. Ministerstvo kultúry však nemá v rozpočte potrebných 4,82 milióna eur. Na dnešné výjazdové rokovanie vlády v Kežmarku preto predložilo návrh, aby na sanáciu objektov Spišského hradu v kritickom stave dal peniaze štát. Kabinet návrh podporil

Na snímke Spišský hrad

Investovať do pamiatky zapísanej v Zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO sa plánuje v rokoch 2020 až 2022. Vyplýva to z návrhu na finančné zabezpečenie sanácie havarijného stavu Spišského hradu, konkrétne jeho románskeho paláca a západných palácov. Problémom je rozpadávajúci sa múr, ktorý ohrozuje okolie – zástavbu v Spišskom Podhradí a neďalekú štátnu cestu. V zlom stave sú aj klenby a dočasné zaisťovacie konštrukcie, ktoré sa už viackrát menili.

Reklama

„Unikátnosť Spišského hradu zaväzuje, aby táto významná kultúrna pamiatka bola adekvátne udržiavaná a zachovávaná v čo najlepšom stave. Nedostatočné finančné pokrytie priebežných a nevyhnutných opráv vyústilo až do súčasného havarijného stavu viacerých objektov hradného komplexu,“ konštatuje Ministerstvo kultúry (MK) SR v návrhu. Upozorňuje, že odborný monitoring potvrdil potrebu urýchleného zásahu. „Akútny stav si vyžaduje potrebu reálne začať so zabezpečovaním a rekonštrukciou palácov, pretože ich skutočná deštrukcia sa stáva takmer nezvratnou a iba urýchlene začatie sanačných prác môže zabrániť ich nenávratnému poškodeniu,“ odôvodňuje ministerstvo.

Projekt rekonštrukcie Spišského hradu je rozdelený do niekoľkých častí a konkrétne sa týka románskeho paláca, západných palácov s kaplnkou, kapitánskeho domu (sociálno-hygienické zariadenie), sanácie hradného brala a úpravy nádvoria – jeho spevnených a zelených plôch a opevnenia. V zatiaľ vyčíslených nákladoch 4,82 milióna eur s DPH nie sú zahrnuté prostriedky na aktualizáciu projektovej dokumentácie a statiky a na projektovú dokumentáciu ďalších etáp obnovy Spišského hradu. Tieto práce na projektovej príprave by mali stáť 580 800 eur s DPH a bude nevyhnutné ich zabezpečiť pred realizáciou ďalších etáp celkovej obnovy hradu. Tá by mala okrem iného priniesť aj parkovisko a služby pre návštevníkov.

Reklama

Románsky palác, obranná veža a ďalšie stavby sa nachádzajú na hornom hrade, najvyššej časti hradného vrchu Spišského hradu a sú z hradu najviac zachované. Spišský hrad je jeden z najrozsiahlejších hradných komplexov v strednej Európe. Od roku 1993 je súčasťou Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO ako súčasť zápisu Levoča, Spišský hrad a pamiatky okolia. Slovensko má v tomto zozname zapísaných sedem lokalít, z nich päť kultúrnych a dve prírodné. Hrad je národnou kultúrnou pamiatkou, zároveň je Spišský hradný vrch národnou prírodnou pamiatkou a je aj súčasťou územia európskeho významu Travertíny pri Spišskom Podhradí.

Ministerstvo kultúry aktuálne zabezpečuje viaceré veľké investičné akcie, napríklad komplexnú obnovu požiarom zničeného hradu Krásna Hôrka, rekonštrukciu a dostavbu sídla Slovenskej národnej galérie či rekonštrukciu Štátnej opery v Banskej Bystrici a uvádza, že „nedokáže zo svojej rozpočtovej kapitoly poskytnúť finančné prostriedky na okamžitú, nevyhnutnú a dostatočnú sanáciu objektov Spišského hradu v kritickom stave“. Ak sa ministerstvu kultúry podarí získať od štátu prostriedky, bude na obnove spolupracovať so Slovenským národným múzeom (SNM). Spišský hrad má totiž v správe národné múzeum.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:00

Nemecká a francúzska ekonomika, najväčšie v rámci Európskej únie, budú rásť tento aj budúci rok pomalším tempom, než sa pôvodne očakávalo. To sa odrazí aj na vývoji hospodárstva celej eurozóny. Uviedol to v utorok Medzinárodný menový fond (MMF), ktorý zverejnil najnovšie vyhliadky vývoja svetovej ekonomiky (World Economic Outlook).

18:44

Izraelská armáda v utorok potvrdila zabitie veliteľa proiránskeho šiitského hnutia Hizballáh, ku ktorému došlo pri útoku na južný Libanon.

18:22

Európska únia v utorok na konferencii “Náš oceán” v Grécku potvrdila svoju angažovanosť v oblasti medzinárodnej správy oceánov tým, že oznámila 40 záväzkov týkajúcich sa opatrení na rok 2024. Komisia uviedla, že tieto opatrenia budú financované sumou 3,5 miliardy eur z rôznych fondov EÚ.

18:20

Americký minister obrany Lloyd Austin v utorok prostredníctvom videokonferencie rokoval so svojím čínskym náprotivkom Tung Ťünom. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že išlo o prvý osobný kontakt šéfov rezortov obrany USA a Číny za takmer 18 mesiacov.

18:11

Ukrajina v utorok oznámila, že identifikovala takmer 37.000 ľudí vrátane vojenského personálu, ktorí sú od začiatku vojny na Ukrajine vo februári 2022 vedení ako nezvestní. Kyjev zároveň varoval, že skutočné číslo môže byť “oveľa vyššie”.

18:02

Dopravné spoločnosti so sídlom v SR by mohli disponovať určitým počtom prenajatých nákladných vozidiel evidovaných v inom členskom štáte Európskej únie (EÚ) bez potreby ich evidencie v SR. Vyplýva to z vládneho návrhu novely zákona o cestnej doprave, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok posunuli do druhého čítania.

18:00

Európska centrálna banka (ECB) čoskoro zníži sadzby, ak nedôjde k žiadnym veľkým prekvapeniam, uviedla jej šéfka Christine Lagardová. Dodala, že ECB teraz pozorne sleduje vývoj cien ropy.

17:59

Vládny návrh zákona o mimoriadnych opatreniach pre strategické investície a pre výstavbu transeurópskej dopravnej siete (TEN-T) prerokuje Národná rada (NR) SR v skrátenom legislatívnom konaní. Odhlasovali si to v utorok poslanci. Právnou normou sa má zrýchliť príprava projektov, ktoré štát určí ako strategické investície, aj tých, ktoré patria do TEN-T.

17:58

Vládny návrh novely zákona o rozpočtovom určení výnosu dane z príjmov územnej samospráve prerokujú poslanci Národnej rady (NR) SR v skrátenom legislatívnom konaní už na aktuálnej schôdzi. Rozhodli o tom v utorok. Samosprávy majú vďaka zmene dostať do konca mája celú sumu dane z príjmov právnických osôb určenú na rok 2024. Po odpočítaní doteraz poskytnutých mesačných splátok by tak mali obce získať takmer 158 miliónov eur a vyššie územné celky (VÚC) necelých 68 miliónov eur.

17:57

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal v utorok zákon o mobilizácii zameraný na zvýšenie počtu vojakov ukrajinskej armády. Hlavné ustanovenia zákona nadobudnú účinnosť mesiac po dátume podpisu, teda 16. mája.

17:55

V Česku je podľa ministra školstva Mikuláša Beka výrazný nepomer medzi dopytom po učiteľoch a aktuálnym počtom absolventov učiteľstva. V utorok vyhlásil, že v horizonte desiatich rokov je potrebné ich počet zvýšiť a od vysokých škôl si ich “objednávať” viac. Zároveň predstavil zmeny, ktoré sú súčasťou Reformy prípravy učiteľov. ČR chce, aby jej systém prípravy patril k najlepším v Európe.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali