Stanovisko ministra obrany Petra Gajdoša k medializovaným informáciám

Stanovisko ministra obrany Petra Gajdoša k medializovaným informáciám

Bratislava 23. septembra 2019 (SITA/HSP/Foto:SITA-Branislav Bibel)

 

Minister obrany Peter Gajdoš reaguje na pokračujúce mediálne útoky voči Vojenskému spravodajstvu a jeho riaditeľovi

Na snímke Peter Gajdoš

V reakcii na pokračujúce mediálne útoky voči Vojenskému spravodajstvu a jeho riaditeľovi opakovane uvádzam, že:

Reklama

– údaje o nehnuteľnom a hnuteľnom majetku riaditeľa Vojenského spravodajstva sú obsahom jeho majetkového priznania profesionálneho vojaka v zmysle zákona o štátnej službe profesionálnych vojakov;

– riaditeľ Vojenského spravodajstva podrobné vysvetlenie k svojmu majetku poskytol členom Osobitného kontrolného výboru Národnej rady Slovenskej republiky na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva, kde transparentne a objektívne podal komplexné informácie o svojom nehnuteľnom a hnuteľnom majetku vrátane spôsobu jeho nadobudnutia, ako aj financovania, a predložil im k tomu všetky potrebné dokumenty;

Reklama

– riaditeľ Vojenského spravodajstva je osoba oprávnená na oboznamovanie sa s národnými utajovanými skutočnosťami do stupňa utajenia PRÍSNE TAJNÉ vrátane oprávnenia na oboznamovanie sa s utajovanými skutočnosťami NATO do stupňa Cosmic Top Secret a utajovanými skutočnosťami EÚ do stupňa utajenia Top Secret, teda najvyššími stupňami utajenia.

V súlade so zákonom o ochrane utajovaných skutočností bezpečnostné previerky príslušníkov a zamestnancov Vojenského spravodajstva vykonáva Vojenské spravodajstvo rovnakým spôsobom, ako to pre svojich príslušníkov a zamestnancov vykonáva Slovenská informačná služba, Policajný zbor a Národný bezpečnostný úrad. V prípade vydávania certifikátov pre oboznamovanie sa s utajovanými skutočnosťami EÚ a NATO sú tieto Národným bezpečnostným úradom vydávané až po predložení bezpečnostného spisu.

Podmienky vykonávania bezpečnostných previerok sú v zákone o ochrane utajovaných skutočností upravené pre všetky navrhované osoby rovnako. Bezpečnostný spis navrhovanej osoby obsahuje všetky podkladové materiály súvisiace s bezpečnostnou previerkou vrátane ich vyhodnotenia.

V tejto súvislosti musím opätovne pripomenúť skutočnosť, ktorá sa vedome zamlčuje, a ktorou je informácia prezidenta Policajného zboru poskytnutá Bezpečnostnej rade SR, že vo vzťahu k majetkovým pomerom riaditeľa Vojenského spravodajstva polícia ex offo na základe medializovaných informácií od mesiaca marec 2019 vykonávala preverenie týchto majetkových pomerov. Policajné preverovanie majetku riaditeľa Vojenského spravodajstva bolo ukončené v mesiaci august 2019 so záverom, že nadobudnutie majetku, ako aj jeho financovanie boli legálne, bez toho, aby bolo v týchto súvislostiach zistené akékoľvek protiprávne konanie.

Vo všetkých uvedených súvislostiach ďalej uvádzam, že nikto nemôže žiadať od občana, ktorým je aj profesionálny vojak, aby verejne dokazoval akékoľvek skutočnosti viažuce sa k jeho osobe a majetku v rozsahu nad rámec jeho zákonných povinností. Od 1. januára 2020 sa v zmysle ústavného zákona č. 357/2004 Z. z. o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov stáva riaditeľ Vojenského spravodajstva verejným funkcionárom. Z tohto ústavného zákona mu ako verejnému funkcionárovi vyplynú povinnosti, ktoré v zákonom stanovej lehote a v plnom rozsahu splní.

Reklama

Na záver uvádzam, že riaditeľ Vojenského spravodajstva má i naďalej moju plnú dôveru, na tom trvám a kategoricky odmietam vytváranie dojmu kriminalizácie jeho osoby. Zároveň kategoricky odmietam akékoľvek spochybňovanie činnosti Vojenského spravodajstva a jeho dosiahnutých výsledkov.

Na tomto mieste vyzývam média a politikov, aby každé svoje tvrdenia, ktoré prezentujú ako pravdivé skutočnosti vzťahujúce sa k nadobudnutiu majetku riaditeľa Vojenského spravodajstva, ako aj k nezákonnej činnosti Vojenského spravodajstva, opierali výlučne o konkrétne dôkazy a fakty, nie o subjektívne názory a domnienky vyvolávajúce nezmyselné špekulácie.

Týmto celú vec považujem za uzavretú.

Peter Gajdoš, minister obrany SR

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:57

Namiesto rozvoja a prosperity Slovensku pre rozvrat právneho štátu hrozí úplné zastavenie eurofondov. Opozičná poslankyňa parlamentu Veronika Remišová (hnutie Slovensko, Za ľudí, KÚ) tak reagovala na vyhlásenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a ministra investícií Richarda Rašiho (Hlas-SD) po kontrolnom dni na Ministerstve investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR.

16:56

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o takmer 40 %. S vysokými cenami energií a pohonných látok vládny kabinet nechce nič robiť napriek predvolebným sľubom. Uviedli to predstavitelia opozičného hnutia Slovensko pri hodnotení polročného pôsobenia vlády Roberta Fica (Smer-SD).

16:55

 Lídri Spojených štátov, Británie, Francúzska a vyše desiatich ďalších krajín vyzvali v spoločnom vyhlásení palestínske militantné hnutie Hamas, aby prepustilo množstvo rukojemníkov, ktorých zadržiava. 

16:54

Nemecká veľvyslankyňa v Číne Patricia Florová uviedla, že si ju čínske úrady predvolali v spojitosti so zatknutím štyroch Nemcov podozrivých zo špionáže v prospech Číny. 

16:52

Belgicko predvolá izraelského veľvyslanca, aby vysvetlil úmrtie humanitárneho pracovníka belgickej rozvojovej agentúry Enabel a členov jeho rodiny pri vzdušnom útoku v Pásme Gazy.

16:51

Najvyšší súd amerického štátu New York zrušil rozsudok nad hollywoodskym producentom Harveym Weinsteinom z roku 2020, v ktorom ho uznali za vinného zo sexuálnych trestných činov. Nariadil zároveň nový proces v prípade.

16:50

Švédsko na budúci rok prispeje zredukovaným práporom do síl NATO v Lotyšsku. Cieľom je podporiť tento pobaltský štát po ruskej invázii na Ukrajinu, oznámil švédsky premiér Ulf Kristersson.

16:49

Spolkový snem, dolná komora nemeckého parlamentu, výraznou väčšinou schválila 15. jún ako národný Deň veteránov. V tento deň si každoročne uctia vojakov, ktorí slúžia či slúžili krajine.

16:48

Šéf bieloruskej KGB vyhlásil, že jeho krajina zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy, ktoré mierili na hlavné mesto Minsk a okolité oblasti. Litva obvinenia rázne odmietla.

16:43

Ruského občana odsúdili v severopoľskom Gdansku na dva a polročné väzenie za špionáž v prospech Moskvy. V Poľsku dlhodobo legálne žil a podnikal.

15:38

Ukrajinské a ruské sily proti sebe na Ukrajine navzájom útočili, v dôsledku čoho zomrelo najmenej sedem ľudí. Oznámili to miestni predstavitelia na oboch stranách frontovej línie.

15:36

Slovenským ovocinárom sa zatiaľ podarilo ochrániť úrodu pred nepriazňou počasia približne na 80 % vrátane marhúľ či jahôd. Všetko zatiaľ prikrývajú, zohrievajú vzduch. Uviedla to pre TASR Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory. Spresnila, že práce na záchrane úrody pokračujú aj v týchto chladných nociach. Rozhodujúca bude noc na piatok (26. 4.), keď hlásia mrazy.

15:34

Očkovanie je jeden z najväčších objavov medicíny, ktorý chráni proti vážnym smrteľným chorobám. Objavujú sa však proti nemu dezinformácie a preočkovanosť v populácii v Česku klesá, nie som s ňou spokojný. Český minister zdravotníctva Vlastimil Válek to vyhlásil pri príležitosti európskeho a svetového týždňa očkovania.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali