Spustila sa petícia za odvolanie košického primátora Polačeka

Spustila sa petícia za odvolanie košického primátora Polačeka

Košice 16. mája 2020 (HSP/Foto:peticie.com)

 

„V týchto ťažkých dňoch nielen pre Košice, kedy nám magistrát mesta Košice na čele s pánom primátorom poslal darček v podobe výmeru dane z nehnuteľnosti zvýšeného o 200 a viac percent, zhruba 19-percentného zvýšenia poplatku za odpad, obnovujeme petíciu za odvolanie primátora mesta Košíc, pána Jaroslava Polačeka, ktorý vyzýva k šetreniu a sám veselo míňa verejne peniaze (rúška, tlačoviny, reklama, busty a iné)“, píšu autori petície

Na snímke Jaroslav Poláček

“S odvolaním sa na Zákon č. 369/1990 Zb. Slovenskej Národnej rady o obecnom zriadení §11a,  odst. (1), písm. c) v znení : petíciu skupiny obyvateľov obce aspoň 30 % oprávnených voličov (Košice – 60 000 podpisov):

Reklama

Vyhlasujeme petíciu za vyhlásenie referenda o odvolaní Ing. Jaroslava Polačeka z funkcie primátora Mesta Košice, na základe nespokojnosti veľkej časti obyvateľov mesta Košíc,” píše sa v úvode petície, ktorá je v obehu už od minulého roka.

V dôvodoch uvádzajú:

Reklama

“Dôležité je si uvedomiť, že kampaň bola jasne stavaná na kauze plateného parkovania cez spoločnosť EEI, kedy pán Polaček sľuboval okamžité vyriešenie situácie. Parkovné sa neznížilo, nebolo vybudované žiadne záchytné parkovisko ani parkovací dom. Do rokovania so zástupcami tejto spoločnosti sa pustil na vlastnú päsť, dočasná komisia zanikla a primátor ponúkol spoločnosti EEI zlatý padák vo výške 1 milión EUR.

Čo však pán Polaček stihol, bolo zvýšenie svojho platu, po dvoch mesiacoch o 40 %. Ten si nakoniec dočasne znížil na zákonné minimum, podľa neho on sám, ale muselo mu to schváliť Mestské zastupiteľstvo. Plat si znížil len dočasne, do konca roka 2020.

Ďalej pod jeho krátkym vedením mesto utrpelo hanbu, kedy Mestské zastupiteľstvo na jeho pokyn rozhodlo o zrušení olympijského festivalu mládeže EYOF 2021. Absolútny je jeho nezáujem o šport v meste. Časté sú spory s vedením STEEL arény, ktorú obviňuje často s netransparentnosti, hokejová kvalifikácia na zimné olympijské hry 2022 sa uskutoční nakoniec v Bratislave, aj  keď jej odohratie v Košiciach sa už považovalo za hotovú vec. Primátorovi sa páči veľmi basketbal, a preto schválil dotáciu na rekonštrukciu Angels arény, kde sú dlhodobo prevádzkové problémy. Po malom výlete v Lotyšsku je plánom mesta postaviť nový športový areál na Alejovej ulici aj vďaka peniazom od štátu, ktoré predtým kritizoval za nepostačujúce dotácie na EYOF.  Problémy sú aj s výstavbou NTC na Popradskej ulici, ktoré sa zatiaľ stavia iba formálne a hlavne s prevádzkou jedinej krytej plavárne v Košiciach, ktorú chcel pán primátor od MČ Košice-Staré mesto odkúpiť za symbolické 1 EUR. Na poslednom mestskom zastupiteľstve v apríli 2020 bola schválená dotácia 2 milión EUR na dostavbu 1.etapy Košickej futbalovej arény s kapacitou 6000 divákov. Táto 1. etapa mala byť dávno ukončená, zatiaľ to na dokončenie v dohľadnej dobe nevyzerá. Kde pán primátor zoženie ďalšie peniaze nevedno, ale popíjanie kávičky na SFZ a Stromovej ulici v Bratislave dáva menšiu nádej, že Košičania uvidia medzištátne zápasy aj v našom meste.

Na snimke Polačekova bageta

Za rok jeho pôsobenia sme zažili zvýšenie cestovného MHD, naopak, nie modernizáciu a kvalitu dopravy. Zvýšilo sa aj vstupné do ZOO, zaviedol sa nový poplatok za rozvoj (nová výstavba) a to v maximálnej výške, zvýšili sa poplatky za sociálne služby.

Kvôli zníženiu podielových daní v roku 2019 NR SR pre mestá a obce, sa rozhodli samosprávy na Slovensku zvýšiť niektoré dane a poplatky, mesto Košice pod vedením pána Polačeka zvýšilo občanom Košíc daň z nehnuteľnosti minimálne o 200% a poplatok za komunálny odpad v priemere o 19%. Mesto Košice sa spolu s mestom Trnava dostalo na prvé miesto, čo sa týka daní z nehnuteľností.

Reklama

Nedoriešený útulok pre bezdomovcov v podobe iglu, výruby stromov, predražená a nefungujúca asanačná služba. Tabuľky po meste oznamujúce neudržiavanie chodníkov v zime, ktoré sú nedodržiavaním cestného zákona a ohrozovaním bezpečnosti a zdravia Košičanov. Argumentom na čokoľvek v jeho podaní je chyba bývalého vedenia. Máme za sebou viac ako rok a pol pod jeho vedením a je jasne vidieť, že mesto potrebuje primátora na úrovni. Takisto primátora, ktorý na svoje obedy a posedenia pre svojich najbližších nevyužíva reprezentačný fond, ale svoj plat. Primátora, ktorý neporušuje ústavný zákon a nerobí ako verejný činiteľ reklamu súkromnej spoločnosti, lebo ma deficit kofeínu. Do svojej pracovne si dal zhotoviť bustu erbu mesta Košíc pri príležitosti 650. výročia a to v hodnote 9.900 EUR.

Počas koronakrízy zadebnil magistrát, učiteľky, ktoré by mali byť doma a venovať sa on-line vzdelávaniu detí, posadil do kancelárie prvého kontaktu. Snaží sa síce riešiť ťažkú siuáciu, ale rozhodnutia jeho krízového štábu sú viac ako diskutabilné. Maximálne a nelogické obmedzenie DPMK počas Veľkej noci, zatvorenie cintorínov a krematória, vypnutie minerálneho prameňa na Gajdovke, plastové bedne na zber nových rúšok v rozpore s rozhodnutim RÚVZ.

Poslednou jeho aktivitou je krátenie podielových daní zo schváleného rozpočtu pre jednotlivé mestské časti, ktoré oznámil listom starostom, čím vlastne odignoroval mestskú radu, radu starostov, ale aj samotné mestské zastupiteľstvo, ktoré schválilo vo februári 2020 rozpočet na rok 2020. Netransparentná je aj reklamná kampaň mesta Košice v podobe celostranového letáku s triviálnymi informáciami ako bojovať s koronavírusom za takmer za 10 tisíc EUR, nálepky na bagety pre zdravotníkov, predražené doručovanie obálok pre seniorov a nákup rúšok a respirátorov od garážovej firmy.

„Odvolávam sa na právo zvolať zasadnutie mestského zastupiteľstva v tejto veci v súlade s uvedeným zákonom v prípade, že petícia svojim počtom podpisov splní zákonom stanovené predpoklady na takýto úkon. Ak sa tak stane, žiadame mestské zastupiteľstvo mesta Košice vyhlásiť referendum podľa požiadaviek ako stanovujú príslušné zákony v súlade s Ústavou Slovenskej republiky a vyhlásením NR SR o obecnom zriadení“, uvádza autor petície Tomáš Šuba.

Podpísať petíciu, môžete tu.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali