Spisovateľ Nikolaj Živkovič: Prezidentom Srbska sa stane Vučič, človek Washingtonu a Bruselu. Ale Srbi aj tak veria v zväzok s Ruskom

Spisovateľ Nikolaj Živkovič: Prezidentom Srbska sa stane Vučič, človek Washingtonu a Bruselu. Ale Srbi aj tak veria v zväzok s Ruskom

Belehrad 30. marca 2017 (HSP/Foto:TASR/AP)

 

V nedeľu 2. apríla sa v Srbsku konajú prezidentské voľby, v ktorých sa očakáva víťazstvo drvivou väčšinou srbských médií v nesrbských rukách masívne podporovaného zbeha z národného tábora a politického schizofrenika Aleksandra Vučiča. Vučič síce slovne neustále deklaruje, že Kosovo a Metochija sú Srbsko a  lásku a solidaritu s Ruskom – pretože bez týchto dvoch hesiel politik v Srbsku nemá šancu – no v skutočnosti realizuje „eurointegračnú“ koloniálnu politiku a napomáha oddeľovaniu kolísky a srdca Srbska od jeho zvyšku

Srbský spisovateľ a prekladateľ Nikolaj Živkovič žijúci v Belehrade a v Berlíne konštatuje, že po bombardovaní Juhoslávie v roku 1999 moc v Srbsku zachvátili prozápadní politici. Politici vládnucej koalície sú podľa Živkoviča  ľudia, ktorí sa dostali k moci v októbri 2000 vďaka puču organizovanému americkou CIA,  opierajúci sa o takých zradcov ako organizácia Odpor a takzvané „mimovládne organizácie“.

Reklama
Na snímke srbský premiér Aleksandar Vučič

Na pripomienku, že niektorí politici – Vučič a Nikolič – vzišli z radov Srbskej radikálnej strany, Živkovič hovorí, že niektorí politici naozaj boli kedysi predstaviteľmi skutočnej opozície. Reč je, prirodzene, o Srbskej radikálnej strane. No Vučič i Nikolič odhodili Šešelja (predsedu strany 11 rokov väzneného v Haagu) a prešli do tábora víťazov. A Západ ich odmenil možnosťou obsadiť najvyššie štátne funkcie. Vučič je predseda vlády a Nikolič prezident.

Niektorí nedostatočne informovaní pozorovatelia srbskej politickej scény si myslia, že Vučič je „proruský“, či aspoň „mnohovektorový“  politik, kompromisná figúra, ktorá je prijateľná aj pre Západ, aj pre Kremeľ. Živkovič hovorí, že „Vučič si deklaratívne želá vyzerať ako kompromisná figúra. No to sú iba slová. Skutky hovoria o tom, že on je predovšetkým vyjadrením vôle Washingtonu a Bruselu. Príkladov je množstvo. Plnia sa všetky podmienky, ktoré si Západ kladie v otázke Kosova a Metochije. Ani slovo nepovie na obranu Srbov v Čiernej Hore a v Chorvátsku. Podporuje (v Bosne a Hercegovine) Izetbegoviča, a nie Dodika. Neuznáva zjednotenie Krymu. Neodsúdil protiruskú provokáciu Džukanoviča, ktorý na celý svet roztrúbil, že ruská tajná služba sa snažila uskutočniť v Čiernej Hore prevrat. A tak ďalej. Jeho slová o láske k Rusku sú jednoducho prvkom predvolebnej kampane.“ Psychologický portrét Vučiča podľa Živkoviča  vyzerá takto: vystrašený a ponížený človek, ktorý sa zaujíma iba o svoje osobné záujmy.

Reklama

Živkovič uvažuje aj o otázke, či existuje alternatíva voči Vučičovi: „Ak máme hovoriť o stranách, ktoré sa dostali do parlamentu, alternatívou sú iba Dveri. Proti nim médiá podriadené premiérovi vedú špinavú informačnú kampaň, ktorá nemá v srbskej histórii obdoby. Očividným príkladom toho, že srbskú vlasteneckú politiku možno viesť dokonca aj v podmienkach okupácie, je prezident Republiky srbskej Milorad Dodik. Okrem toho mnohí s nadšením hľadia na maďarského premiéra Viktora Orbána. Maďarsko je členom NATO i EÚ, no Orbán napriek tomu vedie maďarskú národnú politiku. Niečo podobné možno povedať aj o Česku. Vonkajším silám sa snaží vzdorovať aj prezident Moldavska.“

Živkovič je presvedčený, že „okrem Boška Obradoviča  (predseda strany Dveri) sa všetci ostatní kandidáti odlišujú iba tým, koho záujmy konkrétne zastupujú – či Berlína, alebo Washingtonu. Navyše, ide o ľudí, ktorí sa nikdy nezaoberali ničím budujúcim a prvým pracovným miestom v ich životopisoch sú ministerské kreslá. Práve tak ich vníma väčšina Srbov. Voliči sú pred voľbou: za koho z ľudí, ktorí sa správajú nezodpovedne a šarlatánsky, odovzdať svoj hlas. Práve takto ich vníma väčšina Srbov.“

Živkovič pozoruje nárast politickej apatie medzi Srbmi: „Politická apatia medzi Srbmi je veľká, a časť zodpovednosti za to leží aj na Rusku. V Kremli vedia, kto je to Vučič, no napriek tomu sa s ním Putin fotografuje. Belehradské médiá kontrolované mocou to interpretujú tak, že Moskva podporuje práve Vučiča.“

Srbský spisovateľ sa stručne vyjadril aj k niektorým ďalším prezidentským kandidátom: „Američania otvorene nadržiavajú Jeremičovi. To môže primäť vlastenecky naladených Srbov predsa len podporiť Vučiča ako údajné  „menšie zlo“. Šešelj, samozrejme, pripomína Žirinovského. No iba navonok. Nepochybne, rozdiel je ohromný. Šešelj je bývalý väzeň haagskeho tribunálu, má obrovský morálny kapitál. Avšak, on o tento kapitál prichádza podporujúc Vučiča. Pokiaľ ide o to, že Šešelj so svojimi spolubojovníkmi pred kamerami skandoval „Srbsko, Rusko, my nepotrebujeme Európsku úniu!“, tak veď aj Obradovič neustále hovorí to isté. Inou vecou je to, že Dveri to robia bez cirkusu, civilizovane. No médiá kontrolované mocou to jednoducho neukážu v televízii. To znamená, že to akoby ani nejestvovalo. Navyše, akcia Šešelja je komentovaná tak, ako keby vlastenci neboli schopní ničoho iného, okrem cirkusu. Voličom sa vysiela nedvojzmyselný signál: „Hľa, akí sú oni, politici – patrioti! Len sa pokochajte týmito populistami! Čo, chcete návrat do deväťdesiatych rokov? Azda ste už zabudli, ako vás „Mátuška-Rusko“ zradila?“

Tu sa srbský spisovateľ a prekladateľ Živkovič pohoršuje. Hľa, vinníkom už nie je ten, kto bombardoval, ale ten, kto nedokázal pomôcť, a dodáva: „Nehľadiac na to, že časť Srbov bola rozčarovaná z Ruska, napriek tomu sa drvivá väčšina národne naladených Srbov nádejá, že budúcnosť Srbov je vo zväzku s Ruskom. Nie o všetkom rozhodujú voľby námestníkov….

Reklama

Vladimír Mohorita

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:23

Slovenský futbalový reprezentant Ivan Schranz pomohol gólom a dvoma asistenciami k triumfu Slavie Praha nad Baníkom Ostrava v 1. kole skupiny o titul v českej lige. Slavia má na konte 75 bodov a v tabuľke je druhá, o bod zaostáva za vedúcou Spartou Praha.

20:10

Labouristický starosta Londýna Sadiq Khan si v sobotu zabezpečil rekordné tretie, po sebe nasledujúce funkčné obdobie a niekoľko mesiacov pred očakávanými všeobecnými voľbami uštedril konzervatívcom ďalšiu porážku.

Sadiq Khan
Znovuzvolený labouristický starosta Londýna Sadiq Khan vystupuje s príhovorom v Londýne
19:58

Taliansky tenista Jannik Sinner sa odhlásil z turnaja ATP v Ríme. Dôvodom nútenej pauzy svetovej dvojky je zranenie bedra, pre ktoré odstúpil v tomto týždni z turnaja ATP v Madride. Stalo sa tak pred plánovaným štvrtkovým duelom štvrťfinále, v ktorom mal byť jeho súperom Felix Auger-Aliassime z Kanady.

19:45

Futbalisti KFC Komárno oslavujú historický postup do najvyššej slovenskej súťaže. Účasť v budúcom ročníku Niké ligy si definitívne zabezpečili sobotným víťazstvom v dueli 28. kole MONACObet ligy na ihrisku Slavoja Trebišov 3:1.

18:45

Rusko pridalo ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na svoj zoznam hľadaných zločincov, ukázala v sobotu vládna databáza.

18:33

Nemecký kancelár Olaf Scholz v sobotu odsúdil útok na svojho spolustraníka a europoslanca Matthiasa Eckeho a uviedol, že takéto útoky predstavujú hrozbu pre demokraciu.

18:06

Berlínska polícia v sobotu oznámila, že otvorila viacero vyšetrovaní po tom, čo musela v piatok zasiahnuť proti propalestínskemu protestu na Humboldtovej univerzite v Berlíne.

Demonštranti na piatkovom proteste kričali kontroverznú frázu: “Od rieky až po more Palestínčania budú slobodní”. Berlínska polícia pritom chce túto frázu klasifikovať ako antisemitskú.

propalestínsky protest
Ľudia sa zhromaždili na propalestínsky protest pred Humboldtovou univerzitou v Berlíne v piatok 3. mája 2024
17:25

Študenti prestížnej univerzity Trinity College v írskom Dubline zabarikádovali hlavný vchod do univerzity a v sobotu zorganizovali protest proti konaniu Izraela v Pásme Gazy. Informovala agentúra AFP.

16:50

Dráma o utečencoch “Ja kapitán” režiséra Mattea Garroneho sa v piatok večer stala tohtoročným hlavným víťazom talianskych filmových cien Donatellov Dávid (David di Donatello).

Matteo Garrone
Taliansky režisér Matteo Garrone (vpravo) stojí na pódiu počas ďakovnej reči na 69. ročníku talianskych filmových cien Donatellov Dávid (David di Donatello) v Ríme
16:23

Preletom vrtuľníkov, hymnou Slovenskej republiky, kladením vencov a viacerými príhovormi si v sobotu na Bradle uctili pamiatku 105. výročia tragickej smrti generála Milana Rastislava Štefánika.

16:09

Delegácia palestínskeho militantného hnutia Hamas dorazila v sobotu do Káhiry na rokovania o možnom prímerí v Pásme Gazy, v rámci ktorého by mohli byť do Izraela vrátaní aj niektorí rukojemníci, uviedol pre agentúru Reuters nemenovaný zdroj z Hamasu. Podľa egyptských zdrojov by na rokovaniach mal byť prítomný aj riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns.

15:58

Dánska spoločnosť Pandora, najväčší producent šperkov na svete, oznámil za 1. štvrťrok rast tržieb o viac než desatinu a prevádzkového zisku o takmer pätinu. Podporil ju najmä kľúčový americký trh, na ktorom zvýšila podiel. Spoločnosť zároveň prekonala očakávania trhov a v reakcii na vývoj na začiatku roka zlepšila prognózu vývoja tržieb za celý rok.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Žena pózuje medzi tulipánmi počas návštevy Harrisonovho tulipánového festivalu v Agassiz v Britskej Kolumbii

Autor: AP/Darryl Dyck/The Canadian Press via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Erik Majercak

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali