Šokujúci prieskum: Podpora antiglobalistickej AfD opäť dosiahla rekordnú úroveň

Šokujúci prieskum: Podpora antiglobalistickej AfD opäť dosiahla rekordnú úroveň

Berlín 3. augusta 2023 (HSP/europeanconservative/Foto:Twitter)

 

Najnovšie údaje z prieskumu verejnej mienky odhalili, že ak by sa voľby konali tento víkend, AfD by získala rekordných 23 % národných hlasov, čo je len tri percentuálne body za etablovanou CDU/CSU, píše Robert Semonsen pre The European Conservative

Podpora antiglobalistickej AfD opäť dosiahla rekordnú úroveň
Podpora antiglobalistickej AfD opäť dosiahla rekordnú úroveň

Podpora pravicovej antiglobalistickej Alternative für Deutschland (AfD) sa už po tretíkrát v priebehu mesiaca vyšplhala na novú rekordnú úroveň a najnovšie prieskumy verejnej mienky ukázali, že ak by sa parlamentné voľby konali tento víkend, strana by získala 23 % hlasov, čím by zaostala za CDU/CSU len o 3 percentuálne body.

Reklama

Prieskum verejnej mienky, ktorý tentoraz uskutočnil Inštitút pre nové sociálne odpovede (INSA) v mene spoločnosti BILD, ukázal, že Únia, ktorú tvorí Kresťanskodemokratická únia (CDU) a jej regionálna sesterská strana Kresťanskosociálna únia (CSU) v Bavorsku, by spolu získali najviac hlasov v celej krajine, a to 26 %.

Reklama

Najnovší prieskum verejnej mienky, ktorý bol zverejnený v pondelok 31. júla, je už tretím prieskumom v priebehu mesiaca, v ktorom sa podpora strany AfD vyšplhala na nové historické maximum, čo vyvoláva strach v nemeckom liberálnom establišmente.

Podpora AfD sa v inom prieskume INSA pre BILD zverejnenom 3. júla vyšplhala na rekordných 21 %. Približne o týždeň neskôr, v prieskume zverejnenom 12. júla, tento údaj poskočil o ďalší percentuálny bod, čím sa prekonal rekord a AfD zaostala za Úniou len o štyri percentuálne body.

Dnes zaostáva za Úniou len o tri percentuálne body, a ak bude naďalej zvyšovať svoju podporu o tri percentuálne body každý mesiac, je možné predpokladať, že AfD by sa začiatkom septembra mohla stať najpopulárnejšou stranou v Nemecku.

Najnovší prieskum medzitým ukázal, že podpora vládnucej ľavicovo-liberálnej “semaforovej” koalície zostáva relatívne statická a pohybuje sa medzi 39 % a 41 %, čo je výrazne menej ako 55 %, ktoré koalícia spoločne získala v nemeckých parlamentných voľbách v septembri 2021.

Volebný vzostup AfD pokračoval aj napriek neutíchajúcej očierňovacej kampani mainstreamovej tlače, napriek tomu, že regionálne špionážne agentúry označili stranu a jej mládežnícke krídlo za “pravicových extrémistov” alebo “podozrivých pravicových extrémistov”, napriek tomu, že šéf spolkovej špionážnej agentúry BfV varoval voličov, aby nevolili túto stranu, a napriek tomu, že šéf durínskej špionážnej agentúry LfV prirovnal voličov AfD k nacistom.

Reklama

Voliči AfD pochádzajú čoraz častejšie zo všetkých vekových skupín, úrovní vzdelania a sociálno-ekonomického prostredia. Pokiaľ ide o výšku príjmu, AfD boli najčastejšie ochotní podporiť Nemci zarábajúci viac ako 4 000 eur mesačne.

 

Prečítajte si tiež

Kandidáti proti NATO povedú AfD do volieb do Európskeho parlamentu v roku 2024

Rozdelenie AfD v súvislosti s európskymi voľbami sa očakáva na konferencii v Magdeburgu

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:39

Odchod amerických vojakov z Nigeru už začal a k ich úplnému stiahnutiu má dôjsť najneskôr do 15. septembra, krajiny o tom informovali v spoločnom vyhlásení v nedeľu.

Obe strany zároveň oznámili, že dosiahli dohodu o stiahnutí vojakov. Americké jednotky začali odchádzať z krajiny po vyhlásení Nigeru, že ich prítomnosť je nezákonná.

15:26

Jordánsky minister zahraničných vecí Ajman Safádí v nedeľu uviedol, že jeho krajina požiadala o medzinárodné vyšetrovanie “vojnových zločinov, ktorých sa Izrael dopustil počas svojho vojenského ťaženia v Gaze”. Informovala agentúra Reuters.

14:44

Pri záplavách v provincii Fárjáb na severe Afganistanu zahynulo najmenej 66 ľudí, uviedol v nedeľu predstaviteľ tamojšej provincie. Ide tak o ďalšie smrteľné dažde, ktoré krajinu sužujú v posledných týždňoch.

Afganistan záplavy
Afganskí muži zbierajú osobné veci pred domom, ktorý zničili záplavy vyvolané prudkým dažďom
14:29

Ozbrojené sily Konžskej demokratickej republiky (KDR) v nedeľu ráno zmarili v hlavnom meste Kinshasa pokus o štátny prevrat, vyhlásil hovorca armády KDR.

Predtým sa objavili informácie, že pri útoku na dom poslanca tamojšieho parlamentu Vitala Kamerheho boli zabití dvaja ochrankári a jeden útočník. Informoval o tom na sociálnej sieti X hovorca poslanca a dodal, že Kamerhe je spolu s rodinou v poriadku. Práve spomínaný poslanec by mal byť vymenovaný za predsedu parlamentu.

14:14

 V nedeľu, v predvečer inaugurácie novozvoleného taiwanského prezidenta, sa v Tchaj-peji stovky opozičných demonštrantov zišli na protest proti ďalším štyrom rokom pod vedením Demokratickej pokrokovej strany (DPP). Informovala o tom agentúra AFP.

13:56

Irán potvrdil nepriame rozhovory so svojím úhlavným nepriateľom – Spojenými štátmi – v Ománe. A to aj napriek tomu, že obe krajiny nemajú medzi sebou nadviazané priame diplomatické vzťahy, informovali v nedeľu tamojšie médiá.

13:47

Miliardár Elon Musk a indonézsky minister zdravotníctva Budi Gunadi Sadikin v nedeľu spustili v zdravotnom stredisku v Denpasare na Bali satelitnú internetovú službu Starlink. Poskytuje ju Muskova spoločnosť SpaceX pre národný zdravotnícky sektor a cieľom je tiež zlepšiť prístup na internet v odľahlých častiach súostrovia.

Elon Musk
Miliardár Elon Musk (uprostred), šéf spoločností SpaceX a Tesla prichádza do verejného zdravotníckeho strediska v Denpasare, na indonézskom ostrove Bali
13:31

Izrael pokračuje aj počas víkendu vo svojej vojenskej operácii v Rafahu na juhu Pásma Gazy. Vojaci našli v pohraničnej oblasti s Egyptom niekoľko podzemných tunelov, ktoré využívalo palestínske hnutie Hamas, informovalo v nedeľu tamojšie vojenské rádio.

13:20

Ukrajinské jednotky zničili mínolovku ruskej Čiernomorskej flotily, uviedlo v nedeľu vo vyhlásení ukrajinské námorníctvo. Informovala agentúra Reuters.

13:11

Francúzske úrady na Novej Kaledónii zmobilizovali stovky policajtov, aby znovu získali kontrolu nad hlavnou cestou spájajúcou letisko a hlavné mesto Noumea a po niekoľkých dňoch nepokojov obnovili poriadok. Oznámil to v sobotu neskoro večer francúzsky minister vnútra Gerald Darmanin na sieti X.

12:49

Ruské nálety na mesto Charkov na severovýchode Ukrajiny pripravili v nedeľu o život najmenej osem ľudí, kým ďalších osem osôb utrpelo zranenia, uviedli tamojší predstavitelia. Informovala agentúra Reuters.

12:34

Ceny ropy v piatok sa posilnili približne o 1 % a cena ropy Brent zaznamenala prvý týždenný nárast za posledné tri týždne. Na vývoj výrazne vplývali priaznivé hospodárske ukazovatele z USA a Číny, ktoré posilnili vyhliadky na rast dopytu v dvoch najväčších svetových ekonomikách.

12:25

Dve obete si vyžiadala v noci na nedeľu zrážka lodí na rieke Dunaj v Maďarsku. Päť ľudí je naďalej nezvestných, uviedla maďarská polícia.

11:58

Dve čínske vojnové lode zakotvili v nedeľu v Kambodži v rámci doteraz najväčšieho spoločného vojenského cvičenia.

Cvičná loď Čchi-ťi-kuang a obojživelná vojnová loď Ťing-kang-šan zakotvili v pobrežnom meste Sihanoukville v rámci 15 dní pozemných a námorných cvičení. Zapojí sa do nich 760 čínskych vojakov spolu s približne 1300 Kambodžanmi a 11 kambodžskými plavidlami.

Čínski námorníci
Čínski námorníci stoja pred vojnovou loďou, ktorá zakotvila v kambodžskom pobrežnom meste Sihanoukville v rámci doteraz najväčšieho spoločného vojenského cvičenia
11:50

Vlak zachytil muža na stanici na juhozápade Nemecka a spôsobil mu vážne zranenia, uviedla v nedeľu skoro ráno tamojšia polícia.

Štyridsaťjedenročný muž sa z doposiaľ neznámych príčin nachádzal v oblasti trate na železničnej stanici v obci Oberwesel zhruba 70 kilometrov západne od Frankfurtu, keď ho v sobotu zachytil vlak. Polícia pracuje s verziou, že obeť niekto na koľajnice strčil.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Pavel Jacz

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali