Šok pre Andreja Kisku. Aké spory sprevádzali vznik novej slovenskej vlády?

Šok pre Andreja Kisku. Aké spory sprevádzali vznik novej slovenskej vlády?

Bratislava 20. marca 2020 (HSP/Sputnik/Foto:SITA-Branislav Bibel)

 

Keď v noci z 29. februára na 1. marca zverejnili výsledky parlamentných volieb, bolo jasné, že tu vzniká parlamentná väčšina dosahujúca deväťdesiat päť hlasov, to znamená ústavnú väčšinu. Stalo sa tak druhýkrát od vzniku Slovenskej republiky a mohlo by sa zdať, že mandát, ktorý dali novej koalícii voliči, je veľmi silný, píše v úvode svojho komentára politológ Roman Michelko

Na snímke Andrej Kiska

Na druhej strane volebný finiš značne zmenil očakávané poradie budúcich vládnych strán a tie, ktoré mali tvoriť kostru budúcej koalície (koalícia PS/Spolu, Za Ľudí a KDH) sa do parlamentu buď vôbec nedostali alebo sa dostali len tesne a ich úloha v budúcej koalícii bude marginálna.

Reklama

Naopak, strany, ktoré mali byť na okraji budúcej koalície, ako OĽaNO, SaS, ale predovšetkým Sme rodina, sa ocitli v epicentre novej vlády.

Prekvapením sa stal víťaz volieb hnutie OĽaNO na čele so svojím nevypočítateľným predsedom Igorom Matovičom.

Reklama

 

Boj všetkých proti všetkým

A práve táto skutočnosť vyvolala najväčšie obavy. Nakoniec sa však ukázalo, že Igor Matovič to zvláda nad očakávania konštruktívne a vláda sa dala bez väčších turbulencií zostaviť za necelé tri týždne. Pomer ministrov vo vláde sa nakoniec ustálil na modeli: OĽaNO osem, Sme rodina tri, SaS tri a najmenšia strana budúcej koalície Za Ľudí dva.

Pri vyjednávaní o vláde a funkciách v budúcej koalícii vzniklo nemalo sporov. Najvýraznejší bol spor o funkciu ministra financií a nepriamo spor o funkciu predsedu parlamentu. Designovaný premiér Igor Matovič totiž post ministra financií sľúbil Eduardovi Hegerovi z OĽaNO, ale nevylúčil, že táto funkcia pripadne aj predsedovi SaS Richardovi Sulíkovi, ktorý práve o túto funkciu veľmi usiloval. V istom zmysle bude totiž práve táto funkcia kľúčová.

Najsilnejšie koaličné strany, to znamená OĽaNO a Sme rodina, sú klasické populistické strany, ktoré sľúbili svojim voličom, že zachovajú všetky sociálne štandardy predchádzajúcich “smerových” vlád aj so splnením ďalších sľubov: 25 tisíc nájomných bytov ročne a mnoho ďalších sociálnych benefitov z povestného jedenásťotázkového referenda OĽaNO. Keby mal štátnu pokladnicu pod kontrolou liberalistický krajne pravicový Richard Sulík, vymáhanie financovania takýchto sľubov by mohlo byť veľmi ťažké.

Reklama

Ďalším neuralgickým bodom pri vyjednávaní o novej koalícii bola požiadavka druhej najsilnejšej koaličnej strany Sme rodina na funkciu predsedu parlamentu. Tento spor vyvolal primárne ťažkú ​​frustráciu, môžeme povedať šokom predsedu hnutia Za Ľudí Andreja Kisku, ktorý mal pôvodne premiérske ambície a ako najnižšie prijateľnú funkciu si vedel pre seba predstaviť funkciu predsedu parlamentu. Vzhľadom k prekvapivo nízkemu zisku hlasov vo voľbách skončila strana Za Ľudí, nielen ako najslabšia koaličná, ale aj ako najslabšia parlamentná strana vôbec, preto boli tieto nároky v podstate nereálne.

Keď Andrej Kiska po nejakom čase situáciu pochopil, prestal sa pod zámienkou zhoršeného zdravotného stavu zúčastňovať koaličných rokovaní a jeho miesto zaujala stranícka dvojka Veronika Remišová. Tá sa síce pokúsila o nemožné – spochybniť nárok Borisa Kollára na funkciu predsedu parlamentu pod zámienkou, že sa hlási k politikom typu Marine Le Penovej, respektíve Mattea Salviniho, tieto argumenty však nenašli podporu ani u designovaného premiéra Igora Matoviča, a preto časom túto nesplniteľnú misiu vzdala.

Nakoniec bude mať teda nová vláda nasledovné zloženie:

OĽaNO bude v budúcej vláde zastupovať premiér Igor Matovič, minister obrany Jaroslav Naď, minister vnútra Roman Mikulec, minister financií Eduard Heger, ministerka kultúry Natália Milanova, minister zdravotníctva Marek Krajčí, minister životného prostredia Ján Budaj a minister poľnohospodárstva Ján Mičovský.

Druhá najsilnejšia strana koalície Sme rodina obsadí nasledujúce funkcie: podpredseda vlády pre legislatívu a strategické plánovanie Štefan Holý, minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak a minister dopravy Andrej Doležal.

Reklama

Sloboda a Solidarita (SaS) obsadí funkciu prvého podpredsedu vlády pre ekonomiku a ministra hospodárstva Richardom Sulíkom, funkciu ministra školstva bude vykonávať Branislav Gröhling a funkciu ministra zahraničných vecí trochu prekvapivo získal kariérny diplomat Ivan Korčok.

Najmenšej koaličnej strane Za Ľudí zostal rezort ministerstva spravodlivosti, ktorý obsadí Ľubica Kolíková, a funkcia podpredsedníčky vlády pre informatizáciu a eurofondy, ktorá pripadne Veronike Remišovej.

 

Hlavné prekvapenie

V súvislosti s vytváraním novej vlády je potrebné pripomenúť, že pomer rezortov pre jednotlivé strany sa postupne menil. Matovičova vláda oproti tej predchádzajúcej bude mať o jeden rezort navyše, pre nominantov Sme rodina Štefana Holého vytvorili novú funkciu podpredsedu vlády pre legislatívu a strategické plánovanie.

Doteraz bol predsedom legislatívnej rady vlády minister spravodlivosti. Hlavnou úlohou nového podpredsedu vlády tak bude pravdepodobne nájsť spôsob, ako rozpočtovo konformným spôsobom nájsť financovanie veľkých projektov (masívna výstavba bytov, budovanie diaľničnej siete) tak, aby sa nezapočítavali do deficitu verejných financií. Podľa predsedu SaS Richarda Sulíka je to však nesplniteľná misia.

Prekvapenie vyvolala aj nominácia bezpečnostného experta strany Smer rodina Milana Krajniaka na funkciu ministra práce a sociálnych vecí. Táto stranícka dvojka Sme rodina sa totiž trvale a systematicky venovala otázkam bezpečnosti a počítalo sa s ním skôr do funkcie ministra vnútra či obrany.

Prekvapila aj skutočnosť, že funkciu ministra vnútra neobsadí Gábor Grendel, ktorý dosiahol druhý najväčší zisk z kandidátov OĽaNO, nakoniec však funkciu neobsadil pravdepodobne kvôli svojmu pokračujúcemu trestnému stíhaniu.

Isté prekvapenie vyvolal aj rýchly prestup Jozefa Mihála z neúspešného účastníka Spolu, kde bol podpredsedom, späť do SaS, odkiaľ pred časom odišiel. Návrat do rodnej strany bude pravdepodobne odmenený funkciou štátneho tajomníka na ministerstve práce a sociálnych vecí.

Prekvapujúce bolo aj obsadenie ministerstva zahraničných vecí kariérnym diplomatom Ivanom Korčokom, keď má strana politického experta na zahraničné veci Martina Klusa. Podľa najnovších informácií však bude Martin Klus pôsobiť na tomto ministerstve ako štátny tajomník.

Reklama

Nová vláda bude do úradu uvedená v sobotu 21. marca a počas tridsiatich dní bude musieť požiadať parlament o schválenie programového vyhlásenia vlády. Pokiaľ ho získa, čo je pri ústavnej väčšine deväťdesiatich piatich hlasov vysoko pravdepodobné, ujme sa naplno vlády.

Matovičova vláda nastupuje k moci v krízovom období, paradoxne však nedisponuje prakticky ani jediným členom, ktorý by mal osobnú skúsenosť s vedením nejakého rezortu o to väčšia výzva to bude. Či nová squadra obstojí, zistia Slováci čoskoro.

Roman Michelko

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:43

Rumunská prokuratúra v piatok podala novú obžalobu proti bývalému prezidentovi Ionovi Iliescovi zo zločinov proti ľudskosti pri smrtiacom zásahu proti demonštrantom v roku 1990. Ide o najnovšie z viacerých konaní voči nemu.

16:42

Ministri obrany Číny a Iránu sa dohodli na užšej vojenskej spolupráci počas zasadnutia Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (ŠOS), ktoré sa koná v Kazachstane.

16:41

Propalestínski študenti v piatok zablokovali vchody do renomovanej parížskej univerzity Sciences Po na protest proti jej postoju voči vojne v Pásme Gazy.

16:40

Polícia upozorňuje na víkendové obmedzenie v doprave na diaľnici D2 v smere do Bratislavy. Informuje o tom na sociálnej sieti.

16:24

V letnej sezóne pomôžu bratislavskému letisku M. R. Štefánika stovky brigádnikov. Podľa generálneho riaditeľa Dušana Novotu je nahlásený dostatok brigádnikov, avšak počas hektických dní ich budú potrebovať viac. Informoval o tom v piatok na tlačovej konferencii za účasti ministra dopravy Jozefa Ráža (nominant Smeru-SD).

letisko M. R. Štefánika
Na snímke zľava minister dopravy a výstavby SR Jozef Ráž ml. (nominant Smer-SD) a generálny riaditeľ Letiska M. R. Štefánika Dušan Novota
16:23

Guvernér talianskej centrálnej banky Fabio Panetta vyzval na “včasné, zároveň však iba mierne” znižovanie úrokových sadzieb Európskou centrálnou bankou (ECB). Takýto postup umožní ECB reagovať na zmeny vo vývoji na trhu a zmierniť riziko dlhodobej ekonomickej stagnácie v eurozóne.

16:22

Spojené štáty stiahnu časť svojich vojakov z Čadu, informoval vo štvrtok Pentagón. TASR

16:22

Na začínajúcu sa letnú dovolenkovú sezónu je s odletom z Košíc naplánovaných vyše 900 charterových letov do 17 destinácií v 11 krajinách. Prvý charterový let tejto dovolenkovej sezóny vypravili v piatok skoro ráno, smeroval do egyptskej Hurghady.

16:21

Turecký súd v piatok odsúdil na niekoľko doživotných trestov ženu za účasť na bombovom útoku z roku 2022, ktorý usmrtil šesť ľudí v centre Istanbulu.

16:19

V ukrajinskom hlavnom meste Kyjev v piatok prebieha evakuácia dvoch nemocníc pre obavy z ruských útokov. Oznámili to tamojšie úrady.

16:18

Brita vo veku 20 rokov obvinili z organizovania podpaľačského útoku proti cieľu spojenému s Ukrajinou v Londýne, a to v prospech ruského štátu, oznámila v piatok britská prokuratúra.

15:36

Opakované vyjadrenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) o možnom využití úspor z druhého dôchodkového piliera na investície do infraštruktúry na Slovensku sú prípravou na ich znárodnenie. Sú o tom presvedčené viaceré opozičné strany, ktoré aj v piatok pokračovali v kritike tohto nápadu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali