Sociálna poisťovňa má tento rok na svoju činnosť minúť o 42,5 milióna eur viac, ako sa plánovalo

Sociálna poisťovňa má tento rok na svoju činnosť minúť o 42,5 milióna eur viac, ako sa plánovalo

Bratrislava 6. novembra 2019 (SITA/HSP/Foto:TASR-Marko Erd)

 

Sociálna poisťovňa by mala v tomto roku minúť na svoju činnosť 150 miliónov eur. V porovnaní s rozpočtovanou sumou na tento rok to má byť o 42,5 milióna eur viac. “Výška výdavkov zohľadňuje reálne potreby výkonu sociálneho poistenia a starobného dôchodkového sporenia,” uviedol pre agentúru SITA hovorca poisťovne Peter Višváder

Na snímke Peter Višváder

Ide podľa neho o zabezpečenie požiadaviek vyplývajúcich z legislatívnych zmien (najmä úpravy informačných systémov), vývoja počtov zamestnancov, obnovy a rekonštrukcie budov a ďalšie faktory, ktoré majú počas celého roka v ústredí a v pobočkách Sociálnej poisťovne vplyv na výkon sociálneho poistenia.

Reklama

“Vyššia suma čerpania nijako nenarušila celkový rozpočet Sociálnej poisťovne. V schválenom rozpočte na rok 2019 má programované výdavky správneho fondu v objeme 107,5 mil. eur, ale otvorená je aj možnosť čerpania tejto kapitoly až do výšky, ktorá zodpovedá tvorbe správneho fondu v zmysle zákona o sociálnom poistení,” povedal Višváder. Poisťovňa totiž podľa neho môže v rámci financovania správneho fondu disponovať sumou do výšky tvorby celého správneho fondu, ktorá závisí od výšky príjmov z poistného a príspevkov na starobné dôchodkové sporenie. Podľa zákona sa totiž správny fond poisťovne tvorí najviac vo výške 2,4 percenta z príjmov z poistného a 0,25 percenta z príspevkov na starobné dôchodkové sporenie. “Sociálna poisťovňa tento rok nepotrebovala dofinancovanie zo štátneho rozpočtu, ale svoje výdavky, a teda aj výdavky správneho fondu, si pokryla vo vlastnej réžii,” dodal hovorca Sociálnej poisťovne.

Sociálna poisťovňa však dokáže hospodáriť bez finančnej pomoci štátu len v tomto roku. Už v budúcom roku by mala zo štátneho rozpočtu dostať finančnú výpomoc v sume 200 miliónov eur a v roku 2021 ďalších 100 miliónov eur. V budúcom roku by mala poisťovňa hospodáriť s príjmami v celkovej sume 9,57 miliardy eur, z čoho by takmer 560 miliónov eur mal tvoriť prebytok z tohto roku a ďalších 200 miliónov eur spomínaná pomoc zo štátneho rozpočtu. Bez tohtoročného prebytku a bez výpomoci od štátu by tak mala mať poisťovňa príjmy v sume 8,81 miliardy eur. Výdavky poisťovne na rok 2020 majú dosiahnuť 8,71 miliardy eur.

Reklama

Tento rok by mala poisťovňa ukončiť s prebytkom takmer 531 miliónov eur. V porovnaní s plánom na tento rok je to menej o 118 miliónov eur. Celkové príjmy Sociálnej poisťovne za tento rok by mali dosiahnuť 9,1 miliardy eur a výdavky 8,57 miliardy eur. Bez zohľadnenia minuloročného prebytku v sume 666,3 milióna eur by však príjmy poisťovne mali predstavovať 8,43 miliardy eur, čo je o 135 miliónov eur menej ako výdavky.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:12

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena zdržiava už najmenej dva týždeň niekoľko dodávok zbraní do Izraela, aby mu vyslala politickú správa. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na portál Politico a utorkové vyhlásenie nemenovaného amerického zdroja oboznámeného s touto záležitosťou.

Včera 20:11

Zemetrasenie so silou 4,1 magnitúdy zasiahlo v utorok večer približne o 18.32 SELČ župu Buzău na juhovýchode Rumunska.

Včera 20:10

Maďarský protikorupčný Úrad pre bezúhonnosť, ktorého úlohou je zabraňovať podvodom pri čerpaní eurofondov, žiada maďarskú vládu aj Európsku komisiu o rozsiahlejšie právomoci pri trestnom stíhaní, raziách či udeľovaní postihov.

Včera 20:07

Americký prezident Joe Biden v utorok upozornil na nárast antisemitizmu v USA i vo svete. Mnohí ľudia podľa jeho slov zabúdajú na hrôzy spustené na Izrael po útoku hnutia Hamas zo 7. októbra.

Včera 20:06

Nemeckí konzervatívci z aliancie CDU-CSU v utorok na straníckom zjazde hlasovali za obnovenie povinnej vojenskej služby. Ide o súčasť snahy oživiť nemeckú armádu po ruskej invázii na Ukrajinu v roku 2022.

Včera 19:53

Lodná doprava v Bosporskej úžine bola v utorok opäť obnovená po takmer desaťhodinovom prerušení. Na príčine bola ukrajinská loď Alexis, ktorá po poruche motora nabehla na breh, uviedli turecké úrady.

Včera 19:24

Izraelská delegácia dorazila do egyptskej Káhiry na rokovania o prímerí v Pásme Gazy a prepustení rukojemníkov, oznámil v utorok izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Dodal, že najnovší návrh na prímerie od palestínskeho hnutia Hamas nenapĺňa základné požiadavky Izraela, pričom vyvíjanie vojenského tlaku je stále nevyhnutné pre návrat rukojemníkov.

Včera 19:04

Povinnosť registrácie za platcu dane z pridanej hodnoty (DPH) budú mať od roku 2025 tuzemské firmy s obratom za predchádzajúci rok väčším ako 50.000 eur. Vyplýva to z novely zákona o DPH, ktorú v utorok podpísala prezidentka Zuzana Čaputová.

Včera 19:03

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v utorok podpísala prezidentka Zuzana Čaputová, prináša vyššiu ochranu aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní, ak bola zmluva uzavretá pri nevyžiadanej návšteve obchodníka v domácnosti alebo pri organizovanom podujatí na predaj a prezentáciu produktov.

Včera 18:55

Libanonské militantné hnutie Hizballáh v utorok uviedlo, že uskutočnilo útoky dronmi na ciele izraelskej armády na severe Izraela.

Včera 18:32

Napätie spojené s kontroverzným návrhom zákona o “zahraničných agentoch” môže poškodiť gruzínsku ekonomiku a negatívne ovplyvniť dôveru investorov. Povedala to v utorok prezidentka Európskej banky pre obnovu a rozvoj (EBOR) Odille Renaud-Bassová.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke žena s dieťaťom sa fotografuje na schodisku vyzdobenom nafukovacími kvetmi a králikmi pred zrekonštruovanou komerčnou administratívnou budovou v Pekingu

Autor: TASR/AP-Andy Wong

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marian Kotleba

Miroslav Urban

Milan Šupa

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali