Smer-SD podal návrh na mimoriadnu schôdzu parlamentu k hranici SR s Maďarskom

Smer-SD podal návrh na mimoriadnu schôdzu parlamentu k hranici SR s Maďarskom

Bratislava 13. septembra 2023 (TASR/HSP/Foto:Screenshot Facebook)

Aktualizované 13. septembra 2023 16:21

Strana Smer-SD podala návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady (NR) SR k zavedeniu kontrol na slovensko-maďarskej hranici. Návrh podporili aj niektorí nezaradení poslanci. Na stredajšej tlačovej konferencii o tom informoval člen predsedníctva Smeru-SD Robert Kaliňák

smer
Záber z tlačovky

“Žiadame, aby vláda nariadila dočasné obnovenie kontroly hraníc SR s Maďarskom v rozsahu a spôsobom zabraňujúcim prechodu nelegálnych migrantov cez túto vnútornú hranicu a na tento účel zabezpečila dostatočné sily a prostriedky príslušných útvarov Policajného zboru a Ozbrojených síl SR,” zdôraznil Kaliňák.

Reklama

Kritizoval policajného prezidenta Štefana Hamrana, podľa ktorého nemožno hermeticky uzavrieť hranicu s Maďarskom, keďže na to polícia nemá personál a ani technické zabezpečenie.

Podľa Kaliňáka polícia odmieta začať chrániť SR pred nelegálnou migráciou. “Táto situácia sa dá upratať v priebehu niekoľkých dní,” dodal. Ďalej hovoril o naplnení niektorých znakov trestných činov marenia úlohy verejného činiteľa, “čomu sa povenujeme aj v príslušnom podaní”.

Reklama

 

SaS nepodporí mimoriadnu schôdzu k zatvoreniu hraníc, ktorú inicioval Smer

Strana SaS sa nezúčastní na mimoriadnej schôdzi Národnej rady (NR) SR, ktorú inicioval Smer-SD s cieľom zaviazať vládu k obnove kontrol na hraniciach s Maďarskom. Na stredajšej tlačovej konferencii to avizoval podpredseda SaS Branislav Gröhling.

“Postavíme sa k nej tak ako doteraz, takže sa na nej nebudeme zúčastňovať,” avizoval Gröhling na margo mimoriadnej schôdze. V súvislosti s nelegálnou migráciou hovorí o spoločných riešeniach v rámci NATO a Európskej únie. Apeloval preto na voličov, aby volili strany, ktoré sú jasne ukotvené v týchto západných štruktúrach.

 

Pellegriniho poslanci podporili návrh na mimoriadnu schôdzu k hraniciam

Nezaradení poslanci Národnej rady (NR) SR z Hlasu-SD podporili návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze s cieľom zaviazať vládu k obnove kontrol na hraniciach s Maďarskom. Líder strany Peter Pellegrini na stredajšej tlačovej konferencii ocenil, že vláda zrušila mimoriadnu situáciu pre ochorenie COVID-19. Stále sa však podľa neho nenaplnili ďalšie nevyhnutné kroky.

Reklama

“Keďže nepočujeme odpovede na otázky o tom, čo sa ide diať, tak sme spolu s kolegami podpísali návrh na zvolanie novej mimoriadnej schôdze o riešení migrácie a ochrane hranice SR. Zo strany vlády, premiéra Ľudovíta Ódora a prezidentky Zuzany Čaputovej nepočujeme žiadne konkrétne odpovede na otázky, ktoré trápia občanov,” podotkol Pellegrini.

Schopnosť brániť vlastnú štátnu hranicu je podľa jeho slov základným prejavom suverenity štátu. V rámci riešení situácie s migráciou podčiarkol potrebu zaisťovať nelegálnych migrantov, kým sa dôkladne nepreverí ich totožnosť. “Nie zapísať im na papierik vymyslené meno a vymyslený dátum narodenia, ale poctivo overiť, či naozaj takýto človek existuje a či nepredstavuje možnú hrozbu. Až po takomto overení môžu dostať akýkoľvek papierik od polície,” zdôraznil.

Zopakoval, že Hlas-SD naďalej žiada odvolanie policajného prezidenta Štefana Hamrana. Ten si podľa Pellegriniho pomýlil svoju prácu s politikou a opätovne pri ochrane bezpečia slovenských občanov zlyhal.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:35

Trinásť robotníkov zahynulo v utorok v kameňolome na severovýchode Indie, kde ich zasypal zosuv pôdy v dôsledku silných dažďov. Ďalších 16 osôb je nezvestných, uviedla miestna polícia.

10:25

Ceny priemyselných výrobcov pre tuzemský trh boli v apríli 2024 medziročne nižšie o 13,4 %. V medzimesačnom porovnaní ceny poklesli o 0,5 %. V súhrne za štyri mesiace roka 2024 boli tuzemské výrobné ceny v priemysle nižšie o 12 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

10:16

Moldavsko udelilo občianstvo niekoľkým členom rusko-bieloruskej disidentskej rockovej skupiny Bi-2, ktorá je proti vojne Moskvy na Ukrajine, uviedla v pondelok vláda v Kišiňove.

09:59

Španielsky premiér Pedro Sánchez uviedol, že španielska vláda na utorkovom zasadnutí rady ministrov uzná palestínsky štát. Tento štát majú v utorok oficiálne uznať aj Írsko a Nórsko.

09:52

Belgicko sa zaviaže, že dodá Ukrajine do roku 2028 30 stíhačiek F-16, pričom prvé jej plánuje dodať už tento rok. Oznámila to v utorok belgická ministerka zahraničných vecí Hadja Lahbibová.

09:44

Rusko stupňovaním hybridných útokov v Európe skúša, kam až ho Západ pustí, vyhlásil v pondelok pre agentúru AFP estónsky minister zahraničných vecí Margus Tsahkna.

Ministrovo varovanie zaznelo iba niekoľko dní po pohraničnom spore s Moskvou, pri ktorom ruská pohraničná stráž odstránila pohraničné bóje na rieke Narva oddeľujúcu Estónsko od Ruska.

09:37

Peruánsky generálny prokurátor v pondelok obvinil prezidentku Dinu Boluarteovú z korupcie.

Korupčný škandál peruánskej prezidentky vypukol v marci, keď u nej boli nájdené nepriznané luxusné hodinky značky Rolex a šperky.

09:18

Argentínsky prezident Javier Milei prijal v pondelok večer rezignáciu šéfa vládneho kabinetu Nicolása Posseho. Ide o prvú zmenu v jeho päťmesačnej vláde, ktorú spôsobilo napätie v súvislosti so zavádzanými zásadnými hospodárskymi reformami.

08:45

Najmenej štyria ľudia zahynuli a jedna osoba utrpela zranenia pri zrútení časti budovy v provincii An-chuej na východe Číny. Informovala o tom v noci na utorok agentúra AP.

08:34

Po raste v predchádzajúcom obchodnom dni pokračujú ceny ropy smerom nahor aj v utorok. Náladu na trhoch ovplyvňuje najmä predpoklad rastu dopytu po palivách v USA, kde sa začala letná motoristická sezóna. Trhy okrem toho stále čakajú na rokovania predstaviteľov ropného zoskupenia OPEC+ v závere tohto týždňa.

08:12

Približne 10.000 ľudí protestovalo v pondelok pri izraelskom veľvyslanectve v Paríži proti izraelskému ostreľovaniu mesta Rafah na juhu Pásma Gazy.

Demonštranti sa zišli v centre Paríža len niekoľko metrov od izraelského veľvyslanectva a skandovali propalestínske slogany.

08:06

Čína v utorok vyzvala na ukončenie útokov na civilné lode v Červenom mori a žiadala bezpečnosť plavby. Takisto uviedla, že v predchádzajúcich dňoch s USA rokovala o námorných záležitostiach.

07:50

Na mesto Luhansk ležiacom na východe Ukrajiny bol v noci na utorok podniknutý útok údajne dvakrát v priebehu približne troch hodín. Informovala o tom agentúra Reuters.

07:41

Úrady na Papue-Novej Guinei začali evakuovať približne 7900 obyvateľov z oblasti, kde nedávno došlo k masívnemu zosuvu pôdy.

Minulý piatok sa v odľahlej provincii Enga zosunula časť miestnej hory, v dôsledku čoho zasypalo šesť dedín. K nešťastiu došlo nadránom, keď väčšina miestnych obyvateľov spala. Úrady sa obávajú, že o život mohlo prísť viac než 2000 ľudí.

07:29

Bosnianska polícia v pondelok vypočúvala riaditeľa Pamätného centra pre obete masakry v Srebrenici Emira Suljagiča pre podozrenia z “podnecovania k nenávisti”. Informovala o tom agentúra AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na purpurovom poli pod Tatrami v obci Ľubica pri Kežmarku

Autor: FOTO TASR–František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Ivan Štubňa

René Pavlík

Gustáv Murín

Milan Šupa

Zdeno Drdol

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali