Slovenský zväz protifašistických bojovníkov nestojí na mieste!

Slovenský zväz protifašistických bojovníkov nestojí na mieste!

Bratislava 7. júna 2018 (HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

Slovenský zväz protifašistických bojovníkov (SZPB) je dlhoročnou organizáciou, ktorej korene siahajú do našej histórie už takmer 75 rokov. Vo svojich počiatkoch bola stavovskou organizáciou a združovala hlavne držiteľov osvedčenia tzv. 255-ky a iných, ktorí sa zapojili do 2. odboja, čiže do boja proti fašizmu a nacizmu v období 2. sv. vojny.

Na snímke predseda Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov Pavol Sečkár

SZPB sa od roku 2000 otvoril aj sympatizantom, osobitne mládeži, čím sa zastavil prirodzený pokles jeho členstva a v niektorých obdobiach začal početne rásť. Napríklad posledne aj v 1. štvrťroku 2018 sa rozšíril o 80 členov. V súčasnosti má Zväz cca 18 500 členov, ktorí sú organizovaní v 35 oblastných organizáciách a vo vyše 600 základných organizáciách po celom území SR.

Reklama

Na základe zákona č. 487/2013 o protifašistickom odboji, postavení a pôsobnosti SZPB Slovenská republika uznáva nezávislé postavenie SZPB a poskytuje mu pomoc a súčinnosť pri plnení jeho úloh a finančne podporuje jeho činnosť ako občianskeho združenia.

SR poskytuje Zväzu z rozpočtovej kapitoly Ministerstva vnútra SR (MV SR) každoročne príspevok zo štátneho rozpočtu, v súlade so zákonom o štátnom rozpočte na príslušný rozpočtový rok, na činnosť a plnenie úloh SZPB. Úlohy definuje § 3 tohto zákona.

Reklama

Do roku 2014 bol SZPB taktiež financovaný z MV SR, avšak vláda Ivety Radičovej natoľko krátila rozpočet SZPB, že Zväz sa ocitol na hrane fungovania. Slovenskej republike a MV SR v súčasnosti patrí poďakovanie za to, že stabilizovali situáciu a v zmysle vyššie uvedeného zákona od roku 2014 financujú SZPB tak, aby si dokázal plniť svoje úlohy, ktoré mu ukladá zákon.

MV SR na rok 2018 pridelilo SZPB príspevok o 14 % vyšší ako v roku 2017, aby dokázal zabezpečiť všetky pietne a spomienkové podujatia na miesta bojov a obetí vojny, pri príležitostí významných historických výročí a pamätných dní SR, najmä osláv Slovenského národného povstania, osláv Dňa víťazstva nad fašizmom, osláv Dňa hrdinov Karpatsko-duklianskej operácie, výročí oslobodenia jednotlivých obcí a pamätných dní, spojených s protifašistickým odbojom (Kalinov, Kalište, Krpáčovo, Nemecká, atentát na Heydricha, zberný tábor v Seredi, Bratislavsko-brnianska operácia, prerazenie odporu Nemcov na Veľkej Fatre a dokončenie oslobodzovania Slovenska (3. 5. 1945) a mnohé ďalšie).

Od roku 2014 do roku 2017 sme takto zdvojnásobili počet protifašistických podujatí na takmer 1200 ročne, ktorých sa čoraz častejšie zúčastňuje mladá generácia a v posledných dvoch rokoch aj žiaci a študenti v rámci vzdelávacieho projektu „Medzníky druhej svetovej vojny“, ktorý obsahovo riadi Komisia SZPB pre učiteľov, ženy a mládež. V niektorých regiónoch (napr. v Poprade a Kežmarku) je do tohto vzdelávacieho projektu zapojených až 40 % základných a stredných škôl a ich percentuálne zastúpenie nám rastie po celom Slovensku.

Víťazné družstvá sa vďaka našej finančnej pomoci potom zúčastňujú na pietnych a spomienkových podujatiach na pamätných miestach po celom území Slovenska, ale aj v zahraničí, ako v Mathausene, bývalom Auschwitz-Birkenau, v Lidiciach a iných. Náklady na tieto podujatia nám v roku 2017 oproti roku 2016 narástli takmer o 35 %, preto sme požiadali v rozpočte na rok 2018 o navýšenie sumy MV SR.

SZPB tiež dbá o obnovu, údržbu , čistenie pamätníkov, pamätných tabúľ, vojnových hrobov a ich okolia, na čo tiež vynakladá určité prostriedky. Mnohé regionálne a nadregionálne projekty vyrába svojpomocne od samého základu. Viď. súbor vzdelávacích (a aj turisticky prínosných) tabúľ o území a obrane bývalej Partizánskej republiky, realizovaných oblastným výborom SZPB v B. Bystrici, o cestách protifašistického odboja na Gemeri, pri čom sa spojili oblastné organizácie v Rožňave a R. Sobote a mnohé iné.

Reklama

SZPB verejne vystupuje proti extrémnym silám propagujúcim nacionalizmus, šovinizmus, rasizmus, antisemitizmus, neofašizmus, neonacizmus, neoľudáctvo a xenofóbiu. K týmto témam organizuje semináre a konferencie aj za účasti žiakov a študentov základných a stredných škôl. Príkladom takých môže byť konferencia pod záštitou bývalej ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej a v spolupráci aj s Múzeom SNP na tému Extrémizmus, neofašizmus a neonacizmus na politickej scéne. Ďalším sú konferencie organizované pre školy v podjavorinsko-podbradlianskom regióne, v Košiciach a inde, o čo sa starajú hlavne oblastné výbory SZPB v Novom Meste nad Váhom, v Košiciach a iné.

Takýmto  názorným spôsobom sa snažíme vplývať na vzdelávanie mládeže, aby dokázala rozoznať a identifikovať hlavné črty extrémistických názorov a tendencií.

Na činnosti spojené s údržbou pamätných miest, so súťažami, seminármi, konferenciami pre žiakov a študentov, na bádateľskú činnosť o regionálnom protifašistickom odboji našich troch desiatok Historicko-dokumentačných komisií…, nám v ostatných rokoch narástli reálne náklady o 50 %. Preto patrí poďakovanie MV SR, že aj na tieto činnosti nám navýšili rozpočtované zdroje na rok 2018. Pretože z vlastných zdrojov by SZPB tieto zákonné úlohy nevedel pokryť.

Zo zdrojov, ktoré nám MV SR pridelí na daný rozpočtový rok, 70 % dostáva na svoju činnosť 35 oblastných organizácií SZPB po celom Slovensku. Tie z nich zabezpečujú rôznorodé aktivity v rámci svojich oblastí, nielen pietne a spomienkové akcie, vzdelávanie mládeže, prednášky a semináre, údržbu pamätníkov, obnovu bunkrov (Ako napr. bunkre Mor ho pod Jelenskou skalou, Jankov vŕšok, Vernár, Krčahovo, Pohronský Ruskov, Kyjov a iné. Prihraničné oblasti nimi zabezpečujú aj cezhraničnú spoluprácu s partnermi v ČR, MR, na Ukrajine a v Poľsku.), vydávajú pre školy aj regionálne publikácie, organizujú branno- športové podujatia v spolupráci so školami a vojakmi aj z ministerstva obrany (napr. takúto dlhoročnú tradíciu má oblastná organizácia v Humennom). Takýchto aktivít je veľmi veľa a nie všetky môžeme vymenovať v týchto riadkoch.

V rozpočte máme vyčlenených časť prostriedkov aj na vydávanie celozväzových publikácií, ktoré sú určené aj pre širokú verejnosť, ako Ročenky odbojárov, dvojtýždenník Bojovník, vydali sme tiež publikácie pre školy knihu „SNP 1944“, knihu „Oslobodenie – faktografia 2. svetovej vojny,“ ktorá po úspechu prvého vydania sa v minulom roku vydala špeciálne pre školy v druhom  trojtisícovom náklade a bola oblastnými výbormi SZPB rozdistribuovaná na väčšinu základných a stredných škôl po celom Slovensku.

Reklama

Každá publikácia, ako aj noviny, si hľadajú formy zverejňovania, aby zvýšili počet odberateľov a čitateľov. Taktiež zväzová www. stránka a zväzový facebook odzrkadľujú život a aktivity SZPB, informujú o tom, čo Zväz a jeho organizácie pripravujú.

V minulom roku začala plne fungovať aj stála expozícia SZPB, knižnica a klub vojnových veteránov v budove SZPB na Štúrovej ulici v Bratislave. Na stránke www.szpb.sk sa dajú nájsť informácie k tejto stálej expozícii. Už dnes ju navštevujú nielen oblastné organizácie SZPB, ale aj žiaci a študenti aj v rámci vzdelávania a súťaží Medzníky 2. svetovej vojny.

Na to, aby sme dokázali zabezpečiť takúto širokospektrálnu činnosť a aktivity, máme po celom Slovensku aj zamestnancov. Títo pracujú často za symbolické mzdy a mnoho práce vykonajú dobrovoľne a z presvedčenia člena SZPB. Týmto pracovníkom sme ich minimálne mzdy navýšili  v priemere o 2,58 % v priebehu posledných dvoch rokov. Takže sa ani nedotiahli na avizované zvyšovanie miezd v štátnej správe t.j. na 4 %.

Navyše ani navýšenie príspevku nie je plne postačujúce na zabezpečenie všetkých činností zo zákona, ktoré by sme chceli naplniť. Napríklad na udržiavanie a rozvíjanie vzťahov s protifašistickými organizáciami v zahraničí (FIR, Medzinárodný výbor vyhnancov a utečencov…), dalo by sa urobiť viac, ale financie nás nie vždy pustia vycestovať, lebo prioritne zabezpečujeme základné činnosti, vrátane vzdelávania mládeže.

Do budúcnosti predpokladáme neustále rozvíjanie našej činnosti, pretože čoskoro nás čakajú významné výročia ako 80. výročie Mníchovského diktátu, 100. výročie Martinskej deklarácie a vzniku ČSR, 75. výročie SNP, 75. výročie Karpatsko-duklianskej operácie a 75. výročie Dňa víťazstva nad fašizmom a ukončenia 2. svetovej vojny…

Pevne veríme, že aj v budúcnosti bude Slovenská republika a aj jej občania uznávať a podporovať činnosť SZPB, aby sme dokázali zabezpečiť všetky úlohy zverené nám v rámci zákona. SZPB  bude maximálne zabezpečovať a rozvíjať všetky aktivity na prospech našej občianskej spoločnosti, aby sme mali trvale zachovaný mier a aby sme už nikdy nedopustili opakovanie vojnových zverstiev.

Predseda SZPB Ing. Pavol Sečkár, PhD.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:53

Jeden člen posádky ruského bombardéra Tu-22M3, ktorý sa zrútil v piatok na juhozápade Ruska, zahynul. Oznámil to gubernátor Stavropoľského kraja Vladimir Vladimirov.

10:47

Čína po hlásených piatkových útokoch na Irán nesúhlasí s konaním, ktoré vedie k stupňovaniu napätia. Omán útoky na Irán odsudzuje.

10:35

Iránske médiá v piatok popreli tvrdenia o napadnutí krajiny zo zahraničia. Reagujú tak na správy amerických médií o izraelskom nočnom útoku na Irán.

10:24

Najmenej dve letecké spoločnosti v piatok narýchlo zmenili trasy svojich lietadiel po uzavretí iránskeho vzdušného priestoru. Irán uzavrel časť svojho vzdušného priestoru a niektoré letiská v reakcii na nočný útok, za ktorým podľa amerických médií stojí Izrael. Lietadlá boli presmerované na iné letiská alebo sa vrátili na miesto odletu.

10:11

Ukrajinská armáda v piatok oznámila, že zničila ruský strategický bombardér po útoku ruských rakiet a dronov na ukrajinské mestá.

10:02

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) v piatok uviedla, že pri výbuchoch hlásených z iránskej provincie Isfahán neboli poškodené jadrové zariadenia.

09:50

Koncom apríla sa začne likvidácia jednej z turistických atrakcií na Havajských ostrovoch. Schody Haiku (prezývané aj Schody do neba) na ostrove Oahu doplatili na nedisciplinovanosť návštevníkov. Mestská rada Honolulu preto rozhodla o ich demontáži.

09:42

Medzinárodné letisko Hamad (HIA) v katarskej metropole Dauha získalo najvyššie hodnotenie v rebríčku World Airport Awards.

Druhé miesto v celosvetovom hodnotení si vyslúžilo singapurské letisko Changi (najlepšie letisko za rok 2023) pred tretím letiskom Incheon v Soule, štvrtým Haneda a piatym Narita, ktoré obe obsluhujú japonské Tokio.

09:35

Izraelské útoky sa v piatok zamerali na pozície sýrskej armády na juhu krajiny, uviedol šéf Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii Rámí Abdal Rahmán.

09:20

Veľvyslanectvo USA v Izraeli v piatok nariadilo zamestnancom a ich rodinným príslušníkom, aby obmedzili svoj pohyb v rámci krajiny. Reagovalo tak na správy amerických médií, že Izrael podnikol útok proti Iránu.

09:13

Veľvyslankyňa USA v Rusku Lynn Tracyová navštívila väzneného amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého Moskva už viac než rok zadržiava pre obvinenia zo špionáže. Uviedla, že je v dobrej nálade.

Americká veľvyslankyňa navštívila vo väzbe novinára Gershkovicha
Na snímke bilbord s podobizňou väzneného amerického novinára Evana Gershkovicha
09:06

Na juhozápade Ruska sa zrútil v piatok strategický bombardér Tupolev Tu-22M3.

K nehode prišlo ráno v Stavropoľskom kraji, pričom lietadlo sa podľa ruského ministerstva obrany zrútilo po dokončení bojovej misie počas návratu na domovské letisko.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali