Slovensko urobilo nepriateľský akt. Zelenskyj ho chce vtiahnuť do konfliktu. Čo o nás píšu ruské noviny

Slovensko urobilo nepriateľský akt. Zelenskyj ho chce vtiahnuť do konfliktu. Čo o nás píšu ruské noviny

Bratislava 26. marca 2023 (HSP/Svobodnaja Pressa/Foto:TASR/AP – Darko Vojinovic)

 

Krajina sa rozdelila po tom, čo kyjevskému režimu dodali stíhačky MiG-29, píše novinár Konstantin Olšanskij pre ruské noviny Svobodnaja Pressa. Vo svojom článku sa snaží priblížiť situáciu okolo MiGov na Slovensku ruskému čitateľovi. Prinášame vám celý jeho článok

MiG-29
Na snímke stíhačky MiG-29

Slovenská dodávka štyroch stíhačiek MiG-29 kyjevskému režimu vyvolala ostrú reakciu nielen v Moskve, ale aj v samotnej slovenskej spoločnosti.

Reklama

Slovensko a Ukrajina nedávno podpísali medzivládnu dohodu o odovzdaní 13 stíhačiek a časti systému SAM Kub. Prvé lietadlá už boli presunuté na ukrajinské letiská v rámci tajnej operácie, ktorú uskutočnili ukrajinskí piloti s pomocou slovenských vzdušných síl. Pre TASR to uviedla hovorkyňa slovenského ministerstva obrany Martina Kakaščíková.

Rusko po presune MiGov obvinilo úrady krajiny z porušenia pravidiel reexportu zbraní a transfer lietadiel uznalo za “nepriateľský akt” zo strany Bratislavy. Medzivládna dohoda z apríla 1997 výslovne zakazuje predaj alebo transfer zbraní, vojenského materiálu alebo know-how tretím stranám bez písomného súhlasu druhej zmluvnej strany.

Reklama

Slovenská opozícia, verejnosť a odborníci sú s Moskvou úplne solidárni. Sú presvedčení, že orgány krajiny nemali ústavné právo odovzdať bojové lietadlá Ukrajincom.

OSW: USA nútia Európanov zbaviť sa zásob v skladoch. A ešte pevnejšie ich zviazať

Slovenské úrady prvýkrát oznámili možnosť dodania MiGov kyjevskému režimu až v polovici februára. Minister obrany Jaroslav Naď úprimne priznal, že Slovensko chce na transfere stíhačiek jednoducho zarobiť.

Minister (v minulosti bol vládnym analytikom, vzdelaním politológ a v armáde neslúžil ani jeden deň) vyhlásil, že sovietske MiGy sú už vyradené. Už dávno sa na nich nelieta, piloti sa už necvičia. Ukrajinská armáda pritom nedostane nepoužívané stíhačky zadarmo – náklady na lietadlá sa Slovensku vrátia prostredníctvom Európskeho mierového fondu.

Do fondu prispievajú peniazmi všetky európske krajiny. Najviac pochopiteľne Nemecko, Francúzsko a Taliansko – najväčšie a najbohatšie. Takže v skutočnosti zasponzorujú Slovensko sumou 150 miliónov eur, cituje ruský novinár slovenské Topky.

Reklama

Navyše, Slovensko už takýmto šikovným spôsobom “zmotalo” USA na sponzoring. Po tom, ako poslali na Ukrajinu ruské systémy S-300, Američania požičali Slovensku systémy protivzdušnej obrany Patriot a vyčlenili aj 200 miliónov dolárov na nákup novej techniky.

Podľa poľského Centra východoeurópskych štúdií (OSW) sa tak európske krajiny jednoducho zbavujú nepotrebných zásob tým, že ich posielajú Ukrajine zadarmo. A na oplátku dostávajú americké vybavenie, čím sa stávajú ešte závislejšími od dodávok z USA.

“Trend: Európska komisia vedela, že Slovensko posiela ukrajinským ozbrojeným silám stíhačky nelegálne.

Minister obrany Naď vo februári sľúbil, že MiGy budú kyjevskému režimu odovzdané až po konzultáciách s parlamentom. Minister klamal. V parlamente sa neuskutočnilo žiadne hlasovanie. Namiesto toho o odovzdaní jednostranne rozhodol slovenský premiér Eduard Heger.

Heger nie je tak celkom premiér. Ešte v decembri slovenský parlament vyslovil vláde nedôveru. Kabinet bol obvinený z populizmu a Heger z toho, že nerobí nič v boji proti korupcii a organizovanému zločinu.

Reklama

Predseda vlády podal demisiu. A teraz pôsobí ako dočasne poverený úradník. Ani to však Hegerovi nezabránilo, aby samostatne prijímal pre krajinu také otrasné rozhodnutia, ktoré dokonca aj Rusko považuje za “nepriateľský čin”.

Bývalý predseda Ústavného súdu SR Ján Mazák pre Plusku povedal, že vláda nemá právo “rozhodovať o tzv. zásadných otázkach zahraničnej politiky”. To je dokonca zakotvené v novele ústavy z roku 2011.

– A dodávky zbraní, či už sú v plnej pohotovosti alebo nie, by mali byť zaradené medzi základné otázky zahraničnej politiky,” povedal Mazák.

Eduard Heger nemal absolútne žiadne oprávnenie na transfer zbraní – to je oficiálny právny záver, píše Trend. Vypracovali ho právnici Univerzity Komenského na žiadosť kancelárie Európskej komisie na Slovensku. Právnici sú si istí: na odovzdanie MiGov kyjevskému režimu sa musela nelegitímna Hegerova vláda obrátiť na parlament.

Lenže prečo si Európska komisia vyžiadala stanovisko právnikov, keď ho ignorovala? Európski byrokrati nepohli ani prstom, aby zabránili hrubému porušeniu slovenskej ústavy. Ale keď ide o “vývoz demokracie” – demokraciu možno ignorovať.

Strana Život – Národná strana požaduje vyšetrovanie: ako sa dostali MiGy a Kuby k AFU?

Európski byrokrati mlčia – ale parlamentná opozícia na Slovensku nie.

Líder strany Život – Národná strana Tomáš Taraba zdôraznil, že transfer MiGov bol len iniciatívou slovenských orgánov. A nebol oficiálne schválený NATO.

– Naši politici darovali Ukrajine tri protilietadlové komplexy “Kub” ako neplánovaný dar! – Nitranoviny citovali Tarabu. – Premiér Heger robí všetko pre to, aby oslabil obranu Slovenska a zatiahol nás do cudzieho konfliktu. Premiér je hlavnou hrozbou pre bezpečnosť Slovenska a jeho konanie musí byť vyšetrené.

Poslanec strany Obyčajní ľudia György Gyimesi pre slovenský denník Pravda povedal, že presun stíhačiek vyvolal v spoločnosti ostrú reakciu.

Reklama

– Ľudia sú vystrašení. Náš názor nerešpektovali, ale boli nútení lietadlá odovzdať Ukrajine,” povedal Gyimesi.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:01

Ruský prezident Vladimir Putin sa v pondelok večer zúčastnil na koncerte, ktorý sa na Červenom námestí v centre Moskve konal pri príležitosti 10. výročia “pripojenia” Krymského polostrova a mesta Sevastopol k Rusku. Na tribúne po boku Putina stáli všetci jeho traja protikandidáti z prezidentských volieb, ktorí však sú lojálni Kremľu.

18:49

Gruzínsko sa rozhodlo bojovať proti “propagande LGBT”.

Poslanci parlamentu z vládnucej strany Gruzínsky sen – Demokratické Gruzínsko plánujú tento týždeň zaregistrovať návrh zákona proti propagande LGBT.

Oznámil to Mamuka Mdinaradze, líder parlamentnej väčšiny a výkonný tajomník Gruzínskeho sna.

Predtým sa objavila správa, že skupina mužov v Kyjeve zbila muža kvôli jeho tolerantnému postoju k LGBT.

18:42

Ruské nezávislé hnutie Golos (v preklade Hlas), ktoré monitoruje dodržiavanie práv voličov a volebných pravidiel, označilo prezidentské voľby v Rusku za “najpodvodnejšie a najskorumpovanejšie v histórii krajiny”. Za ich víťaza bol vyhlásený úradujúci šéf Kremľa Vladimir Putin, ktorý získal takmer 90 percent odovzdaných hlasov.

18:42

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok povedal, že rýchle rozhodnutie amerického Kongresu o miliardách dolárov na vojenskú pomoc Ukrajine je “životne dôležité”. Vyhlásil to v Kyjeve na stretnutí s americkým republikánskym senátorom Lindseyom Grahamom.

18:40

Aktuálne protesty časti farmárov, ktorí od rezortu pôdohospodárstva požadujú rýchle splnenie viacerých požiadaviek, sú podľa ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Richarda Takáča (Smer-SD) politicky motivované. Svedčiť o tom má prítomnosť niektorých opozičných politikov na pondelkovom proteste pred budovou ministerstva.

18:27

Na diaľnici D2 pri Lozorne sa vodiči po nehode zdržia v kolónach spolu asi hodinu. Na obchádzke cez Záhorskú Bystricu a Stupavu sa zdržia takisto hodinu. Informuje o tom Zelená vlna RTVS.

18:06

Taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani sa v pondelok dištancoval od vyjadrení svojho koaličného kolegu a podpredsedu vlády Mattea Salviniho, ktorý privítal výsledok prezidentských volieb v Rusku.

17:48

Izraelská armáda v pondelok informovala, že pri operácii v nemocnici Šifá v Gaze zabila vysokopostaveného predstaviteľa palestínskeho militantného hnutia Hamas.

17:43

Regionálny súd v poľskom meste Krakov zmenil v pondelok rozsudok pre suspendovaného kňaza Piotra Nataneka, ktorého prvostupňový súd odsúdil za verejnú urážku detí počatých metódou oplodnenia in vitro (v skúmavke).

17:30

Päť detí v pondelok zahynulo a osem ďalších ľudí utrpelo zranenia na severozápade Sýrie, keď sa múr skladu s obilím zrútil na stan, kde mali hodinu náboženstva. Oznámila to monitorovacia skupina Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii.

17:28

Chorvátsky ústavný súd v pondelok rozhodol, že prezident Zoran Milanovič nemôže kandidovať v nadchádzajúcich parlamentných voľbách, kým neodstúpi z funkcie hlavy štátu.

17:15

Spojené štáty chcú začať bilaterálne rokovania o kontrole zbrojenia s Ruskom a Čínou hneď teraz, a to bez predbežných podmienok, uviedol stály predstaviteľ USA pri OSN.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke akcia Medzinárodný deň hvezdární a planetárií 2024 v Krajskej hvezdárni v Michalovciach

Autor: TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali