„Skutočná vojna“ proti Rusku a tragédia ľudu Ukrajiny – Putinov prejav ku dňu víťazstva

„Skutočná vojna“ proti Rusku a tragédia ľudu Ukrajiny – Putinov prejav ku dňu víťazstva

Bratislava 9. mája 2023 (HSP/Foto:TASR/AP-Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo)

 

Ruský prezident Vladimir Putin vystúpil na Červenom námestí s prejavom na prehliadke ku Dňu víťazstva

Vladimir Putin
Na snímke v popredí vpravo ruský prezident Vladimir Putin

Agentúra TASS zverejnila celé znenie jeho prejavu, ktoré vám prinášame vrátane reakcií vybraných západných svetových médií, aby ste si mohli sami vytvoriť názor:

Reklama

Vážení občania Ruska!Drahí veteráni!

Súdruhovia vojaci a námorníci, seržanti a poddôstojníci a práporčíci!Súdruhovia dôstojníci, generáli a admiráli!Vojaci a velitelia – účastníci špeciálnej vojenskej operácie!

Reklama

Blahoželám vám ku Dňu víťazstva!

Pozdravujem vás so sviatkom na počesť našich otcov, dedov a pradedov, ktorí obranou vlasti preslávili a zvečnili svoje mená. Za cenu nesmiernej odvahy a obrovských obetí zachránili ľudstvo pred nacizmom.

Dnes sa civilizácia opäť nachádza v rozhodujúcom bode zlomu. Proti našej vlasti sa opäť rozpútala skutočná vojna, ale my sme odrazili medzinárodný terorizmus, ochránili obyvateľov Donbasu a zaistili našu bezpečnosť.

Pre nás, pre Rusko, neexistujú nepriateľské národy ani na Západe, ani na Východe. Rovnako ako drvivá väčšina ľudí na tejto planéte si želáme mierovú, slobodnú a stabilnú budúcnosť.

Sme presvedčení, že akákoľvek ideológia nadradenosti je vo svojej podstate odporná, zločinná a smrtiaca. Západné globalistické elity však stále hovoria o svojej výnimočnosti, štvú ľudí proti sebe a rozdeľujú spoločnosti, vyvolávajú krvavé konflikty a prevraty, zasievajú nenávisť, rusofóbiu, agresívny nacionalizmus, ničia a rodinu, tradičné hodnoty, ktoré robia človeka človekom. A to všetko preto, aby mohli naďalej diktovať, vnucovať svoju vôľu, svoje práva, svoje pravidlá, ktoré sú v skutočnosti systémom lúpeže, násilia a útlaku národov.

Reklama

Zdá sa, že zabudli, k čomu viedli šialené nacistické nároky na ovládnutie sveta. Zabudli, kto porazil toto obludné, totálne zlo, kto sa postavil za svoju vlasť a neľutoval svoje životy za oslobodenie národov Európy.

Vidíme, ako sa vo viacerých krajinách nemilosrdne a chladnokrvne ničia pamätníky sovietskych vojakov, búrajú sa pomníky veľkých veliteľov, vytvára sa skutočný kult nacistov a ich kolaborantov a vymazáva a falšuje sa pamiatka skutočných hrdinov. Takéto zneuctenie činov a obetí víťaznej generácie je tiež zločinom, hrubým revanšizmom tých, ktorí cynicky a otvorene pripravovali novú kampaň proti Rusku, ktorí na tento účel zhromaždili neonacistickú spodinu z celého sveta.

Ich cieľom – a to nie je nič nové – je dosiahnuť rozpad a zničenie našej krajiny, vymazať výsledky druhej svetovej vojny, definitívne rozbiť systém globálnej bezpečnosti a medzinárodného práva, udusiť akékoľvek suverénne centrá rozvoja.

Prílišné ambície, arogancia a úplná povoľnosť nevyhnutne vedú k tragédiám. To je dôvod katastrofy, ktorú v súčasnosti prežíva ukrajinský ľud. Stali sa rukojemníkmi štátneho prevratu a zločineckého režimu svojich západných pánov, výmenným artiklom pri realizácii ich krutých, samoúčelných plánov.

Pre nás v Rusku je pamiatka obrancov vlasti posvätná a uchovávame ju v našich srdciach. Vzdávame hold odbojárom, ktorí statočne bojovali proti nacizmu, a vojakom spojeneckých armád Spojených štátov, Veľkej Británie a ďalších krajín. Spomíname a pripomíname si hrdinské činy čínskych bojovníkov v boji proti japonskému militarizmu.

Reklama

Som presvedčený, že skúsenosť solidarity a partnerstva v rokoch boja proti spoločnej hrozbe je naším neoceniteľným dedičstvom. Je to pevný základ v čase, keď nezvratný pohyb smerom k spravodlivejšiemu multipolárnemu svetu založenému na princípoch dôvery a nedeliteľnej bezpečnosti, rovnakých príležitostí pre pôvodný a slobodný rozvoj všetkých krajín a národov naberá na sile.

Je veľmi dôležité, že sa tu dnes v Moskve zišli vedúci predstavitelia Spoločenstva nezávislých štátov. Vnímam to ako prejav vďaky za hrdinský čin našich predkov: bojovali spolu a zvíťazili spoločne – všetky národy ZSSR prispeli k spoločnému víťazstvu.

Budeme si to vždy pamätať. Skláňame hlavy pred pamiatkou všetkých, ktorých životy si vyžiadala vojna, pred pamiatkou synov, dcér, otcov, matiek, starých otcov, manželov, manželiek, bratov, sestier, príbuzných a priateľov.

Vyhlasuje sa minútu ticha.

Vážení občania Ruska!

Boje rozhodujúce o osudoch našej vlasti boli vždy národné, štátne a sväté. Sme verní želaniam našich predkov a hlboko a jasne chápeme, čo znamená byť hodní výšin ich vojenských, pracovných a morálnych úspechov.

Sme hrdí na tých, ktorí sa zúčastňujú na špeciálnej vojenskej operácii, na všetkých, ktorí bojujú na frontoch, ktorí pod paľbou zabezpečujú front a zachraňujú ranených. Nikde nie je teraz dôležitejšia práca ako tá vašana bojovom poli. Bezpečnosť našej krajiny, budúcnosť našej štátnosti a našich ľudí závisí od vás. Svoju vojenskú povinnosť si plníte so cťou, bojujete za Rusko. Vaše rodiny, deti a priatelia stoja za vami. Čakajú na vás. Som si istý, že cítite ich bezhraničnú lásku.

Celá krajina sa spojila na podporu našich hrdinov. Každý je pripravený pomôcť a modlí sa za vás.

Súdruhovia! Priatelia! Drahí veteráni!

Dnes si každá rodina uctieva veteránov Veľkej vlasteneckej vojny, spomína na svojich príbuzných, na svojich hrdinov, kladie kvety k vojnovým pamätníkom.

Reklama

Stojíme na Červenom námestí, na pôde, ktorá pripomína členov sprievodu JurijaDolgorukého a Dmitrija Donského, domobrancovMinina a Požarského, vojakov Petra Veľkého a Kutuzova, paradesantných vojakov z rokov 1941 a 1945.

Dnes sú tu účastníci špeciálnej vojenskej operácie z kádra ozbrojených síl a tí, ktorí vstúpili do ozbrojených síl počas čiastočnej mobilizácie, vojaci Luhanského a Doneckého zboru, mnohé dobrovoľnícke bojové jednotky, príslušníci Federálnej gardovej služby, ministerstva vnútra, FSB, ministerstva pre mimoriadne situácie a ďalších špeciálnych služieb a agentúr.

Pozdravujem vás, priatelia! Pozdravujem všetkých, ktorí bojujú za Rusko na bojisku, ktorí sú teraz v službe.

Počas Veľkej vlasteneckej vojny naši hrdinskí predkovia dokázali, že nie je nič silnejšie, mocnejšie a spoľahlivejšie ako naša jednota. Na svete nie je nič silnejšie ako naša láska k vlasti.

Za Rusko! Na naše statočné ozbrojené sily! Za víťazstvo!

Reklama
Vladimir Putin
Na snímke v popredí vpravo ruský prezident Vladimir Putin

CNN v reakcii na prejav prezidenta Putina v analýze N. Hodgehouvádza:

Putin dlhodobo zastáva názor, že Ukrajina nie je legitímny národ – Ukrajinci a Rusi sú podľa neho „jeden národ“ a ukrajinský štát je umelý konštrukt. V jeho konšpiračnom videní sveta sú štáty ako Ukrajina len vazalmi a Washington rozhoduje. A keďže v Kyjeve ťahá za nitky temná globálna klika, toto presvedčenie ospravedlňuje to, čo Rusko nazýva „špeciálnou vojenskou operáciou“ na Ukrajine.Kolektívna spomienka na druhú svetovú vojnu je v Rusku najbližšie k štátnemu náboženstvu a 9. máj – keď si Rusi pripomínajú víťazstvo nad nacistickým Nemeckom v roku 1945 – je najsvätejším z dní. Pre domáce publikum poskytuje prehliadka na Deň víťazstva vizuálnu paralelu medzi veteránmi vojny, ktorá sa skončila pred 78 rokmi, a účastníkmi dnešnej ruskej vojny na Ukrajine.Podľa štátnych médií sa v utorok na prehliadke na Červenom námestí zúčastnilo viac ako 500 účastníkov tzv. špeciálnej vojenskej operácie Ruska na Ukrajine. A Putin ich vo svojom prejave pasoval za dedičov víťazstva vo Veľkej vlasteneckej vojne. Nie je prekvapujúce, že Ukrajinci sa proti takémuto pohľaduna históriu bránia.

Komentár britského portálu TheGuardian uvádza:

Od posledného prejavu Vladimira Putina k ruským vojakom na Červenom námestí v Moskve pri príležitosti víťazstva krajiny nad nacistami uplynul búrlivý rok bojov.Utorkové posolstvo ruského lídra ku Dňu víťazstva k národu však bolo takmer identické s tým minuloročným, keď vojnu na Ukrajine označil za existenčný boj proti agresívnemu, rusofóbnemu a nabudenému Západu.

„Dnes sa civilizácia opäť nachádza v rozhodujúcom bode zlomu. Opäť sa proti nám rozpútala skutočná vojna,“ povedal Putin, keď predniesol nahnevaný, ale trochu rutinný prejav, v ktorom urobil falošné paralely medzi dnešným bojom so „zločineckým režimom“ na Ukrajine a porážkou nacistického Nemecka v roku 1945.Putin recykloval aj niektoré svoje ďalšie sťažnosti a obvinil „západné globalistické elity“ zo „zničenia rodiny“ a „tradičných hodnôt“.

Reklama

Čo však ruský prezident nechal bez povšimnutia, bol výprask, ktorý jeho armáda dostala za posledných 12 mesiacov na Ukrajine a ktorej dopad odhalila zmenšená vojenská prehliadka, ktorá nasledovala po jeho prejave.

Portál POLITICO komentoval prejav nasledovne:

Ruský prezident Vladimir Putin v utorok predniesol na Červenom námestí v Moskve smutný prejav, ktorý trval sotva 10 minút a počas ktorého znásobil svoje zdôvodnenia invázie Kremľa na Ukrajinu.Už takmer osem desaťročí je každoročná prehliadka Dňa víťazstva v Moskve nielen spomienkou na 27 miliónov sovietskych občanov, ktorí zahynuli v boji proti nacistickému Nemecku v druhej svetovej vojne, ale aj starostlivo pripravenou prehliadkou sily Ruska.

Tento rok však boli oslavy 9. mája v celej krajine zrušené alebo skrátené a obvyklý sprievod uniformovaných vojakov a ťažkých zbraní v hlavnom meste vyzeral ako tieň toho, čím bol pred ruskou inváziou na Ukrajinu.

V predchádzajúcich rokoch pricestovalo do Moskvy na slávnosti množstvo zahraničných hodnostárov. Tentoraz sa však na cestu vydali len vedúci predstavitelia siedmich ďalších bývalých sovietskych republík – Kazachstanu, Uzbekistanu, Kirgizska, Turkménska, Tadžikistanu, Bieloruska a Arménska.

Zatiaľ čo čoraz izolovanejší Putin prisľúbil, že jeho vojská na Ukrajine nakoniec uspejú, vystavená vojenská technika naznačovala, že jeho ozbrojené sily sú na tom s vybavením zle.Namiesto dlhého radu moderných bojových tankov, ktoré sa rútili ulicami smerom ku Kremľu ako v predchádzajúcich rokoch, viedol sprievod jeden jediný tank T-34 zo sovietskej éry – taký, aký sa používal v boji proti nacistom na východnom fronte.

Okrem niekoľkých desiatok obrnených transportérov, ťažkých taktických vozidiel používaných čečenskými silami a protilietadlových systémov dlhého dosahu nebolo nikde vidieť väčšinu kedysi obávaného ruského arzenálu – pravdepodobne bol nasadený v bojoch na východnej Ukrajine. Alebo leží zničený na bojisku.

Reklama

Na druhej strane hranice sa v noci na Kyjev zniesla paľba ruských rakiet, pričom protivzdušná obrana odrazila približne 15 rakiet. Ukrajina si deň predtým, 8. mája, pripomenula koniec druhej svetovej vojny a prvýkrát sa pripojila k západnej Európe.

Medzitým bola zrušená časť ruských osláv, ktorá podľa organizátorov vzdáva hold padlým v boji proti fašizmu pred takmer 80 rokmi – pochod takzvaného Nesmrteľného pluku, kde Rusi držia fotografie svojich blízkych, ktorí zahynuli.

Portál REUTERS opísal vystúpenie Vladimíra Putina nasledovne:

Prezident Vladimir Putin v utorok vyhlásil, že proti Rusku sa opäť vedie „skutočná vojna“, pričom sa odvolal na víťazstvo Sovietskeho zväzu v druhej svetovej vojne a povedal, že Západ sa snaží zničiť jeho krajinu.

V prejave na Červenom námestí v rámci osláv ruského Dňa víťazstva Putin povedal, že Rusko chce vidieť mierovú budúcnosť, a uviedol, že celá krajina stojí za tým, čo Rusko nazýva „špeciálnou vojenskou operáciou“ na Ukrajine.

Putin povedal, že Západ zabudol na víťazstvo Sovietskeho zväzu nad nacistickým Nemeckom v roku 1945.

 

Reklama

PREČÍTAJTE SI EŠTE

V Moskve sa konala prehliadka Dňa víťazstva. S posolstvom vystúpil Putin

Triezvy pohľad príslušníka ukrajinských ozbrojených síl

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Európska agentúra pre lieky (EMA) v utorok vystúpila s požiadavkou na aktualizáciu vakcín proti chorobe COVID-19. EMA to žiada v súvislosti s ďalšou očkovacou kampaňou a s cieľom bojovať proti novému variantu vírusu SARS-CoV-19.

20:05

Údaje o inflácii vo Francúzsku aj celej eurozóne, ktoré boli zverejnené v utorok, posilňujú dôveru v začiatok redukcie úrokových sadzieb zo strany Európskej centrálnej banky (ECB) na začiatku júna. Povedal to guvernér francúzskej centrálnej banky Francois Villeroy de Galhau.

19:59

Vyše 5500 policajtov aj s vodnými delami plánujú nasadiť 1. mája v Berlíne počas manifestácií ľavicových skupín pri príležitosti Sviatku práce.

19:38

Objem produkcie ropy v členských štátoch Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) tento mesiac klesol. Informovala o tom agentúra Reuters na základe výsledkov svojho prieskumu. Pod pokles sa podľa agentúry podpísali najmä Irak, Irán a Nigéria, ktoré znížili objem exportu.

19:31

Kyjevské úrady začali v utorok s demontážou pamätníka postaveného počas sovietskej éry na počesť podpísania tzv. Perejaslavskej dohody z roku 1654, ktorou ukrajinskí kozáci prisľúbili vernosť ruskému cárovi.

19:30

Žiačku šiestej triedy základnej školy v severomaďarskej obci Bőny, ktorá v pondelok bodla nožom do chrbta v oblasti srdca svoju spolužiačku, umiestnia na návrh prokurátora na 30 dní do nápravnovýchovného zariadenia. O osude 12-ročnej školáčky rozhodol v utorok súd v Győri. Šiestačka mala pripravený zoznam spolužiakov, ktorých sa chystala zabiť.

19:12

Poľský premiér Donald Tusk v utorok avizoval, že podnikne právne i politické kroky na vyšetrenie podozrení zo zneužitia moci a vplyvu, ktorých sa údajne dopustila bývalá konzervatívna vláda strany Právo a spravodlivosť (PiS).

19:01

Bývalého talianskeho vicepremiéra a ministra zahraničných veci Gianfranca Finiho v utorok odsúdili na dva roky a osem mesiacov vo väzení. Verdikt rímskeho súdu sa týka kauzy predaja bytu v meste Monte Carle, ktorý zdedila Finiho strana Národná aliancia.

18:34

Španielska polícia zadržala 102 podvodníkov, ktorí cielene cez mobilné aplikácie kontaktovali ľudí s dospelými deťmi a vydávali sa za ne tvrdiac, že sa ocitli v núdzi, a preto potrebujú peniaze. Celkovo takto ľudí okradli o viac než 850.000 eur.

18:27

Už najmenej v siedmich regiónoch ruskej Sibíri vypukli mohutné lesné požiare. Podľa štátnej organizácie Avialesoochrana momentálne evidujú 41 požiarov na celkovej rozlohe 40.374 hektárov, informovala v utorok stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).

18:06

Slovenskí futbaloví reprezentanti do 18 rokov prehrali vo finále turnaja UEFA Friendship v tureckom Manavgate s Mali 0:4. Mladí Slováci tak neuspeli až vo svojom štvrtom vystúpení na podujatí v Turecku. Predtým zdolali v skupine Maroko (1:1, 4:2 na strely z 11 m), Ekvádor (2:0) i Guatemalu (2:1).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Anton Krištín z Ústavu ekológie lesa SAV ukazuje deťom vrchárku červenkastú na Borovej hore pri Zvolene

Autor: TASR - Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marian Kotleba

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali