Seymour Hersh opísal pozadie vzťahov medzi Ukrajinou a USA. Čo s tým má Poľsko a Česko?

❚❚

Kyjev 18. apríla 2023 (HSP/seymourhersh/Foto:archív HSP)

 

Ukrajinská vláda na čele s Volodymyrom Zelenským využíva prostriedky amerických daňových poplatníkov na drahé platby za životne dôležitú naftu, ktorá udržiava ukrajinskú armádu v pohybe vo vojne s Ruskom. Nie je známe, koľko Zelenského vláda platí za galón paliva, ale Pentagón platil až 400 dolárov za galón za prepravu benzínu z prístavu v Pakistane nákladným autom alebo padákom do Afganistanu počas desaťročia trvajúcej americkej vojny, píše Seymour Hersh

Biden a Zelenskyj v Kyjeve
Biden a Zelenskyj v Kyjeve

Takisto nie je známe, že Zelenskyj nakupoval palivo od Ruska, krajiny, s ktorou je spolu s Washingtonom vo vojnovom stave, a ukrajinský prezident a mnohí z jeho okolia si z amerických dolárov určených na platby za naftu odčerpávali nevyčísliteľné milióny. Jeden z odhadov analytikov Ústrednej spravodajskej služby vyčíslil spreneverené prostriedky v minulom roku na minimálne 400 miliónov dolárov; iný expert prirovnal úroveň korupcie v Kyjeve k tej, ktorá sa blíži k vojne v Afganistane, “hoci z Ukrajiny nebudú vychádzať žiadne profesionálne audítorské správy”.

.

“Zelenskyj kupoval od Rusov naftu so zľavou,” povedal mi jeden dobre informovaný americký spravodajský dôstojník. “A kto platí za plyn a ropu? My. Putin a jeho oligarchovia na tom zarábajú milióny”.

Mnohé ministerstvá v Kyjeve doslova “súťažili”, ako mi bolo povedané, o založenie krycích spoločností pre vývozné kontrakty na zbrane a muníciu so súkromnými obchodníkmi so zbraňami po celom svete, z ktorých všetky poskytujú úplatky. Mnohé z týchto spoločností sú v Poľsku a Česku, ale predpokladá sa, že ďalšie existujú v Perzskom zálive a Izraeli. “Nebol by som prekvapený, keby som sa dozvedel, že existujú aj ďalšie na miestach, ako sú Kajmanské ostrovy a Panama, a je v nich zapojených veľa Američanov,” povedal mi americký expert na medzinárodný obchod.

.

O otázke korupcie sa Zelenskyj priamo zmienil na stretnutí s riaditeľom CIA Williamom Burnsom v januári minulého roka v Kyjeve. Jeho odkaz ukrajinskému prezidentovi, ako mi povedal predstaviteľ spravodajskej služby, ktorý bol o stretnutí priamo informovaný, bol ako z mafiánskeho filmu z 50. rokov. Vyšší generáli a vládni úradníci v Kyjeve boli nahnevaní na to, čo považovali za Zelenského chamtivosť, tak to Burns povedal ukrajinskému prezidentovi, pretože “bral väčší podiel z odčerpaných peňazí, ako dostávali generáli”.

Burns tiež Zelenskému predložil zoznam tridsiatich piatich generálov a vysokých úradníkov, o ktorých korupcii vedela CIA a ďalší predstavitelia americkej vlády. Zelenskyj na americký nátlak reagoval o desať dní neskôr tým, že verejne prepustil desať najostentatívnejších úradníkov zo zoznamu a neurobil takmer nič iné. “Tí desiati, ktorých sa zbavil, sa bezostyšne chválili peniazmi, ktoré mali – vozili sa po Kyjeve vo svojich nových mercedesoch,” povedal mi predstaviteľ spravodajskej služby.

 

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:58

Talianska premiérka Giorgia Meloniová pricestovala v sobotu do Pekingu na svoju prvú návštevu Číny od nástupu do úradu v októbri 2022.

12:51

Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) v sobotu uviedla, že zmarila sériu plánovaných útokov ozbrojencov v Dagestane. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním na ruské médiá.

12:42

Líder nemeckej konzervatívnej opozície vidí potenciál získať podporu “35 percent alebo viac” voličov v budúcoročných parlamentných voľbách. Šéf Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Friedrich Merz v rozhovore pre denník Welt am Sonntag povedal, že jedným z cieľov je “stať sa zďaleka najsilnejším poslaneckým klubom. Ak to bude možné, mali by sme potrebovať (na zostavenie vlády) iba jedného koaličného partnera.”

12:42

Podiel tovarov v akcii v ponuke obchodov v Česku prestal v 2. štvrťroku po mnohých rokoch rásť. Česi pritom zľavy vyhľadávajú. Uviedol to analytik z výskumnej agentúry NielsenIQ Karel Týra.

12:26

Ekonomika KĽDR zaznamenala v minulom roku výrazný rast, pričom k rastu sa vrátila po predchádzajúcich troch rokoch poklesu. K zotaveniu hospodárstva prispelo najmä oživenie obchodu s Čínou po skončení protipandemických opatrení.

12:19

V sobotu bude vo Francúzsku v prevádzke väčšina vysokorýchlostných vlakov na troch dôležitých trasách, ktoré v piatok zasiahli podpaľačské útoky. Výpadky postihli aj pasažierov spoločnosti Eurostar.

12:18

Globálnych milovníkov kávy, ktorí dúfali, že cena ich obľúbeného nápoja čoskoro prestane rásť, čaká nepríjemný budíček: bude ešte horšie. Uviedla to agentúra Bloomberg, od ktorej správu prevzala TASR.

12:08

Izraelská armáda v sobotu nariadila evakuáciu husto zaľudnenej oblasti pri meste Chán Júnis, keďže tam plánuje podniknúť operáciu proti militantom hnutia Hamas. Oblasť, ktorej sa nariadenie týka, je súčasťou humanitárnej zóny, ktorá bola vytvorená na udržanie civilného obyvateľstva mimo oblastí bojov.

12:07

Treba sa pripraviť na to, že Ukrajina sa nestane členským štátom Európskej únie, ale ani členom NATO, pretože k tomu chýba dostatok finančných zdrojov. Ukrajina sa vráti do úlohy nárazníkového štátu, povedal v sobotu na 33. letnej univerzite Maďarov v rumunskom Baile Tušnade predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

12:06

Štvordňový pracovný týždeň by pre zamestnávateľov bol problémom, pretože by prehĺbil súčasný nedostatok pracovnej sily. Kratší pracovný čas by sa podľa nich mal riešiť formou kolektívneho vyjednávania. Odborári naopak v znížení počtu pracovných hodín vidia riešenie nedostatku pracovníkov. Vyplýva to z reakcií zamestnávateľských organizácií a komôr, ako aj odborárov, ktorých TASR oslovila.

12:06

Spotreba energie bola v minulom roku na rekordne najvyššej úrovni, v porovnaní s predchádzajúcim rokom celosvetovo vzrástla o dve percentá. Historicky najvyššiu úroveň dosiahli aj obnoviteľné zdroje energie (OZE), ktoré medziročne rástli o 13 %. Nárast v prípade OZE bol takmer výlučne spôsobený využívaním veternej a slnečnej energie, informovala poradenská spoločnosť KPMG Slovensko.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke turista na mobile pri Vodopádoch Studeného potoka vo Vysokých Tatrách

Autor: TASR-Veronika Mihaliková

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali