Šefčovič prehovoril o vplyve plynovej smernice EÚ na výstavbu Severného prúdu 2

Šefčovič prehovoril o vplyve plynovej smernice EÚ na výstavbu Severného prúdu 2

Bratilsava 12. apríla 2019 (HSP/Sputnik/Foto:SITA-Martin Medňanský)

 

Podpredseda Európskej komisie pre energetickú únii Maroš Ševčovič prehovoril v rozhovore pre RIA Novosti o tom, čo si myslí o vyhliadkach na úspech trojstranných rokovaní o plyne medzi Európskou komisiou, Ukrajinou a RF, o možnosti dosiahnutia dohody o dlhodobom tranzite ruského modrého paliva cez Ukrajinu do krajín EÚ a tiež o osude Severného prúdu 2

Na snímke Maroš Šefčovič

Podľa Ševčovič vytvorili dodatky k plynovej smernici právnu zrozumiteľnosť ohľadom všetkých nových plynovodov pre EÚ.

Reklama

“Netýka sa to špeciálne Severného prúdu. Chcem opakovať, že sme navrhli mandát na rokovania o medzivládnej dohode medzi EÚ a Ruskom (pozn. O vytvorenie špeciálnej právnej základne pre činnosť Severného prúdu 2). Keďže aj s ohľadom na túto právnu zrozumiteľnosť (zo zmien plynovej smernice) budeme mať stále tri alebo viac systémov (pozn. Platných po ceste Severného prúdu 2), ruského a hospodárskych priestorov takýchto krajín, ako Dánsko a Švédsko, tiež v nemeckých výsostných vodách platí legislatíva EÚ. Máme teda rôzne právne systémy. Preto sme pôvodne navrhli rokovania medzi EÚ a Ruskom, na ktorých by sme mohli posúdiť všetky tieto otázky. Súčasťou tohto mandátu (pozn. O ktorý Európska komisia požiadala Radu Európy) bola možnosť prerokovania všetkých aspektov Severného prúdu 2 a tiež dlhodobého tranzitu cez Ukrajinu. ”

Šefčovič spresnil, že nemecký regulátor bude prvým adresátom, ktorý má zhodnotiť projekt. “Možno si pamätáte na situáciu s plynovodom Opal. Európska komisia mala vysloviť svoje rozhodnutie, ktoré muselo byť splnené, a tiež nakoniec bolo. Otestoval ho dokonca Európsky súd, a schválil. Tu by to podľa mňa mohlo byť rovnaké. Preto si aj naďalej myslím, že by najlepším variantom boli rokovania (pozn. O medzivládnej dohode) a vyvážené rozhodnutia, ktoré by boli prijateľné pre Rusko, Ukrajinu a Európsku úniu,” myslí si bývalý prezidentský kandidát.

Reklama

Šefčovič mal ale problémy s odpoveďou na otázku o vybavení medzivládnej dohody medzi RF a EÚ o pravidlách platných pre celý plynovod.

“Nevieme, ako by mohol vyzerať dotaz (pozn. Prevádzkovateľskej spoločnosti Severného prúdu 2 ohľadom výnimiek) nemeckému regulátorovi, tiež vieme, že pokračujú diskusie, minimálne s Dánskom. To všetko bude závisieť na formuláciách, na postoji nemeckého regulátora. Máte ale pravdu, pre morské plynovody vo výsostných vodách krajín EÚ musia platiť pravidlá plynovej smernice. Bude to východiskový bod. Európska komisia to potom má (pozn. V závislosti na dotaze o výnimkách a na postoji nemeckého regulátora) zhodnotiť a schváliť rozhodnutie, ktoré musia byť splnené.

Pretože som právnik, chápem, že to bude komplikované, a mám za to, že by najlepším variantom boli rokovania o medzivládnej dohode na základe mandátu, o ktorý sme požiadali Radu EÚ. Pretože potom by sme mohli zvážiť všetky právne aspekty tohto plynovodu, a tiež strategické aspekty tranzitnej dopravy plynu cez Ukrajinu, a dúfam, že dospejeme k vyváženému rozhodnutiu. Z našej poslednej trojstrannej schôdzky som mal dojem, že je to dosiahnuteľné, že dokážeme skutočne nájsť kompromisné riešenie,” povedal.

Podľa jeho názoru by zachovanie tranzitu plynu cez Ukrajinu bolo v záujme Ruska.

“Neraz som počul z úst ministra Novaka (pozn. Ruský minister energetiky), ktorého spoluprácu si veľmi cením, že Rusko chce byť spoľahlivým dodávateľom. A tiež od ukrajinských partnerov som mnohokrát počul, že Ukrajina tiež chce byť spoľahlivým dodávateľom. Iste viete, že sme veľmi spoľahlivý klient, ktorý platí včas, ktorý si želá, aby sa obchod s energetickými nosičmi zakladal na komerčných princípoch. Chceli by sme, samozrejme, aby cena bola najlepšia a podmienky čestné. Myslím, že je to veľmi prirodzené. Preto dúfam, že to vyriešime. Nechcel by som, aby do nasledujúcej zimy nebolo v tejto otázke jasno.”

Reklama

“Schôdzka 21. januára ma veľmi inšpirovala. Predložil som návrh a čakal na reakciu oboch strán, tá bola dosť kladná. Nemal som dojem, že navrhujem niečo úplne nereálne. Som presvedčený, že ak začneme rokovania o tomto návrhu konkrétne a konštruktívne, dokážeme dosť rýchlo dosiahnuť dohodu. Viem, že dnes je potrebné počkať, čo je prirodzené, na výsledok ukrajinských volieb, či bude nový alebo starý prezident. Môžem len sľúbiť, že akonáhle bude zvolený, okamžite mu zašlem úradný list. Myslím, že v máji, alebo v júni, ale určite pred letnými prázdninami, sa máme znova stretnúť na politickej úrovni a začať rokovania o mojom návrhu. Myslím, že by to bola najlepšia cesta vývoja udalostí. Využiť leto a rannú jeseň, aby sme začali zimnú sezónu pokojne, bez žiadnych otrasov na európskom plynovom trhu. Nikto si podľa mňa neželá obavy, ako prežijeme budúcu zimu, aká budúcnosť čaká tranzitný plynovod. Je to v našom spoločnom záujme, nájsť rozhodnutie, nájsť ho rýchlo, pretože to bude, povedal by som, upokojujúci signál pre všetkých odberateľov plynu, “myslí si.

Šefčovič vyhlásil, že EÚ považuje skvapalnený plyn za možnosť posilnenia energetickej bezpečnosti a konkurencie na trhu.
“Naša importné kapacity (pozn. Skvapalneného plynu) predstavuje približne 200 miliárd kubíkov, čo je menej ako polovica nášho ročného dovozu. Zatiaľ podľa mňa používame len 14%. Plyn z plynovodu na našom trhu aj naďalej prevláda. Pre európskych odberateľov má veľký význam cena a čestné podmienky. Viem, že keď ide o dodávky energie, je za tým vždy politika. Avšak ak bude tejto politiky menej, a bude viac obchodného prístupu, bude to lepšie pre všetkých účastníkov procesu, “povedal na záver Šefčovič.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:16

Moskovská polícia zadržala za uplynulých 24 hodín piatich nezávislých novinárov, pričom jeden z nich tvrdí, že ho aj zbili. Vo štvrtok to oznámila ľudskoprávna monitorovacia organizácia OVD-Info.

13:07

Ruský prezident Vladimir Putin sa zrejme neplánuje stretnúť s rodinami obetí minulotýždňového teroristického útoku na predmestí Moskvy, pri ktorom zahynulo 143 ľudí. Kremeľ vo štvrtok takúto schôdzku nenaznačil.

13:00

Rusko nemá v úmysle napadnúť žiadnu krajinu NATO a nezaútočí na Poľsko, pobaltské štáty ani Českú republiku, ale ak Západ dodá Ukrajine stíhačky F-16, ruské sily ich zostrelia, vyhlásil v stredu večer ruský prezident Vladimir Putin.

12:47

Pakistanská polícia zadržala otca a syna po tom, čo sa na internete začalo šíriť video, na ktorom muž škrtí svoju sestru. Oznámili to vo štvrtok pakistanskí policajní predstavitelia.

12:39

Dovedna už štyri úmrtia preveruje japonská farmaceutická spoločnosť Kobayashi Pharmaceutical v súvislosti s ich možným prepojením na užitie výživových doplnkov, ktoré minulý týždeň stiahla z predaja. Prípadom sa zaoberá aj japonské ministerstvo zdravotníctva.

12:05

Jeden zo šoférov autobusu, ktorý v stredu havaroval pri nemeckom Lipsku, bol 53-ročný Slovák. V čase nehody, ktorá si vyžiadala štyri obete na životoch, však šoféroval jeho 62-ročný český kolega. Vodiči medzi obeťami nie sú.

11:50

Neďaleko pamätníka padlých vojakov Červenej armády vo Viedni vznikli dva veľké portréty nedávno zosnulého ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného. Nasprejované sú na múre patriacemu k pozemku, ktorý vlastní šľachtická rodina bývalého a tiež už zosnulého ministra zahraničných vecí ČR Karla Schwarzenberga.

Navalny
Na snímke obraz Alexeja Navaľného na múre
11:23

Ceny benzínov a nafty pred veľkonočnými sviatkami zdraželi o tri centy za liter. Spotrebiteľské ceny oboch benzínov dosiahli najvyššie hodnoty za posledných 20 týždňov.

11:13

Ekvádorským úradom sa podarilo potlačiť vzburu vo väznici v meste Guayaquil, odkiaľ v januári ušiel jeden z najobávanejších šéfov zločineckých gangov. Informovala agentúra AFP.

11:03

Jednu obeť si vyžiadal požiar v domove dôchodcov, ktorý vypukol vo štvrtok nadránom vo východomaďarskej obci Ököritófülpös.

Riaditeľstvo úradu civilnej ochrany (OKF) uviedlo, že do hasenia požiaru v jednoposchodovej budove nasadili 19 hasičov s piatimi vozidlami.

10:53

Ukrajinská armáda v noci na štvrtok zneškodnila 26 dronov, ktorými útočili ruské sily. Uviedol to veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk.

10:40

Nemecký maloobchod dosiahol vo februári slabšie výsledky. Tržby sa znížili v porovnaní s januárom aj s rovnakým mesiacom minulého roka, oznámil vo štvrtok spolkový štatistický úrad Destatis.

10:13

Štyria ľudia zahynuli a najmenej päť ďalších utrpelo zranenia pri útoku nožom na severe amerického štátu Illinois.

Incident sa odohral v stredu popoludní miestneho času v meste Rockford, ktoré leží asi 145 kilometrov od Chicaga. Útočník v rôznych lokalitách smrteľne pobodal 15-ročné dievča, 63-ročnú ženu a dvoch mužov vo veku 49 a 22 rokov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali