Ruskí liberáli píšu list Stalinovi

Ruskí liberáli píšu list Stalinovi

Moskva 23. februára 2018 (HSP/zavtra.ru/Foto:Štátne ruské múzeum, Petrohrad)

 

„Angličania si mysleli, že provokáciou vo forme úbohého filmu „Smrť Stalina“ vyvolajú rozkol v ruskej spoločnosti. Ako to však už v poslednej dobe býva, stal sa presný opak. Akosi sa tým Anglosasom prestáva dariť. Došlo k tomu, že priaznivcov Jozefa Vissarionoviča Stalina pribúda. Tentoraz medzi osobnosťami z oblasti kultúry.

Konkrétne Nikita Michalkov sa téme filmu „Smrť Stalina“ venoval v tejto svojej pravidelnej relácii pod názvom Besogon:

Reklama

V tejto časti Besogonu bol samotným Nikitom Michalkovom prečítaný „List ruských liberálov súdruhovi Stalinovi“, ktorý je vlastne paródiou na známy dokument „Záporožskí kozáci píšu list tureckému sultánovi“. Jeho obsah je natoľko zaujímavý a aktuálny, že by bolo škoda, keby sa s ním nezoznámili aj čitatelia na Slovensku““.

 

Reklama

List Stalinovi

My sme sa usadili v tvojom socializme.

Rozdelili sme si tebou založený štát.

Na továrňach, ktoré postavili tvoji otroci a tvoji vedci, sme zarobili milióny. My sme doviedli k bankrotu tebou vybudované podniky a utŕžené peniaze sme vyviezli za hranice, kde sme si postavili paláce, tisíce skutočných palácov, ktorých prepychu sa nevyrovná ani jedna tvoja dača.

My sme predali ľadoborce na atómový pohon, ktoré sa začali stavať za teba a sami sme si za to nakúpili jachty. Mimochodom, toto nie je žiadna metafora, je to fakt našej biografie.

Reklama

Preto tvoje meno nepríjemne páli a hryzie v našom vnútri, bodaj si sa nikdy nenarodil.

Zachránil si prežitie nášho rodu. Ak by nebolo teba, našich dedov a pradedov by podusili v plynových komorách vzorne rozostavaných od Brestu po Vladivostok a naša otázka by dospela ku konečnému riešeniu. Ty si usporiadal ruských ľudí do siedmych vrstiev, aby si zachránil život aj nášmu semenu.

Keď hovoríme o sebe, že sme tiež bojovali, uvedomujeme si, že sme bojovali iba v rámci Ruska, spolu s  Ruskom, na chrbtoch ruských ľudí. Vo Francúzsku, v Poľsku, v Maďarsku, v Československu, v Rumunsku a všade inde sa nám tak dobre bojovať nedarilo, tam nás proste  zhromažďovali a spaľovali. Bojovať sa nám podarilo iba v Rusku, kde sme našli záchranu pod tvojim hnusným krídlom.

Neželáme si byť vďační tebe za svoj život a prežitie svojho rodu. Ale tajne si uvedomujeme: ak by nebolo teba – nebolo by ani nás.

Je to zaužívaný zákon ľudského bytia: nikto si neželá, aby bol inému vďačný príliš dlhý čas. Unavuje to! Každého človeka štve a mučí, ak je niekomu dačím zaviazaný. My chceme byť zaviazaní iba sami sebe – svojmu talentu, svojej odvahe, svojmu intelektu, svojej sile.

Reklama

Tým viac nemáme v láske tých, ktorým dlhujeme veľkú sumu peňazí, ktorú nie sme schopní vrátiť, alebo ani nechceme vrátiť.

Preto si želáme, aby to vyzeralo tak, že ti nič nedlhujeme. Aby to vyzeralo, že sme si sami zarobili, alebo nám niekto jednoducho podaroval hromadu cenných papierov, ktoré sa nikomu nepotrebné niekde váľali – áno! Skvelé! Váľali sa nikomu nepotrebné! A my sme ich proste iba pozbierali, takže nás nechaj pekne na pokoji, zmizni nám z očú, zhyň!

Aby sme sa ťa zbavili,  vo sfére alternatívnej histórie si vymýšľame stále nové a nové verzie dejín. Je to žáner podvádzania a ohlupovania, žáner tupej lži, žáner úchvatnej a podlej demagógie.

Hovoríme – a toto je zriedkavá výnimka, keď hovoríme takmer pravdu – že si neľutoval a periodicky ničil ruský národ. My počet týchto obetí tradične násobíme desiatkami či stovkami, no to je detail. Hlavné je, že mlčíme o tom, že nám samým je tento národ aj jeho inteligencia celkom ukradnutý. Za súčasné rýchle a trvalé miznutie obyvateľstva a národnej aristokracie neúnavne a zanietene – aký je to len okúzľujúci paradox – viníme teba!

Veď predsa, nie my sme zničili ruskú dedinu i ruskú vedu, nie my sme nivelizovali ruskú inteligenciu na úroveň trpaslíkov a bastardov – to všetko (nesmej sa), si spôsobil ty. Ty! Ty, ktorý si zomrel pred 60-timi rokmi! My s týmto nemáme nič spoločného. Keď sme sem prišli my, všetko už bolo rozpadnuté a mŕtve. Svoje miliardy sme si zarobili sami, svojou prácou, začínajúc z nuly! Prisaháme to na zdravie vlastnej matky!

Vo vymieraní ruského etnika my vidíme, v krajnom prípade,  fakt objektívneho procesu. Veď ľudia boli predsa zabíjaní za tvojej vlády, za našej vlády oni zomierajú slobodne sami. Tebe sa dokonca nepodarilo zabíjať ľudí takou rýchlosťou,  s akou ľudia hynú dnes zo slobodnej vôle. Hovorí sa tomu objektívnosť, všakže?

Ďalej, stále veríme tomu, že Víťazstvo sme dosiahli napriek tebe. Pravda, je to dosť divné, pretože od tých čias sa v Rusku nedarí ničomu, čo sa deje „napriek“. Napríklad, Rusku sa nedarí stať sa znova silnou a rozumnou mocnosťou ani „vďaka“ a ani „napriek“ našej tvorivej činnosti. Opäť paradox, no čert s ním!

My rozširujeme, že ty sám si chcel vyvolať vojnu, hoci sa nenašiel jediný dokument, ktorý by to potvrdzoval.

My zverejňujeme, že ty si zavraždil dôstojníkov Červenej armády. Dokonca tebou zabitých oficierov my dvíhame na piedestál a tých, ktorých si nechal na žive, my nenávidíme a zatracujeme. Ty si zabil Tuchačevského a Bľuchera, no nedotkol si sa Vorošilova a Buďonného. Preto sú poslední dvaja menovaní naničhodníci a lotri. Ak by sa to bolo stalo naopak, ak by teda nažive ostali Tuchačevskij a Bľucher, potom by sa naničhodníkmi a lotrami stali oni.

Nech by to bolo v skutočnosti akokoľvek, my sme presvedčení, že ty si paralyzoval armádu i vedu. Skutočnosť, že za tvojej vlády sme mali armádu aj vedu, ale za našej vlády nebolo vidieť nič z toho, našej vierohodnosti akosi neškodí…

Reklama

My tvrdíme, že v predvečer strašnej vojny si sa ty odmietol dohovoriť so „západnými demokraciami“. Pritom veľmi dobre vieme, že samotné „západné demokracie“ sa tajne elegantne dohodli s Hitlerom; iné západné plus mnohé východoeurópske štáty samé praktizovali fašizmus a budovali fašistické štáty. Nie len to. Súčasne s tým,  finančné kruhy nadpozemským svetlom žiariacich Spojených štátov amerických investovali do Hitlera a do jeho temnej budúcnosti ohromné sumy prostriedkov.

My sme však už odpustili všetkým a všetko, neodpustili sme iba tebe.

Teba nenávideli nielen „západné demokracie“ a „západné autokracie“ ale aj tie isté finančné kruhy Spojených štátov a nenávidia ťa dodnes, pretože si pamätajú s kým mali do činenia. Oni mali tu česť konfrontovať sa s čímsi, čo sa od nich líši vo všetkých ohľadoch. Ty si iný referenčný bod. Ty si pól s opačným znamienkom. Ty si nositeľom programu, ktorý nikdy nebude schopné pojať naše malomeštiacke vedomie. Stál si na čele štátu, ktorý zvíťazil v najstrašnejšej vojne ľudskej histórie.

Naša nenávisť k tebe je merateľná veľkosťou tvojich skutkov.

Nenávidia tých, ktorí niečo robia. Na tých, ktorí nič nerobia, sťažnosti nie sú. Pripomínam: čo robili hlavy Francúzska, alebo Nórska, alebo povedzme Poľska, keď sa začala táto vojna? Oni nevydávali rozkaz: „Ani krok späť!“.  Oni nezavádzali trestné oddiely aby „zachránili svoju moc“ ( presne toto totiž my, altruisti a celkom nezištní ľudia zvykneme hovoriť o tebe). Oni nevháňali pluky a divízie pod guľky a črepiny, nezalievali polia krvou v mene dobytia strategickej výšiny. Oni nenútili pracovať ešte deti vo vojenských podnikoch, oni neprijímali tvrdé tresty za neskorý príchod na pracovnú zmenu. Nie!  Milióny ich občanov proste spokojne a zodpovedne pracovali pre Hitlerovské Nemecko. Aké námietky by sme mali mať voči ním? Výčitky celého sveta sú obrátené jedine voči tebe.

Reklama

Za teba boli položené základy pokorenia kozmu. Ak by si bol požil trošku dlhšie, prvý kozmický let by sa bol uskutočnil ešte za tvojho života  a toto by bolo celkom neznesiteľné. Dokážete si to predstaviť? – cár, fúzatý cézar, pretvoriaci náš svet a vypustiaci človeka ako vtáka za hranice gravitácie planéty – ako keby len vyfúkol dym zo svojej večne dymiacej fajky!

A keby si bol požil ešte ďalšie polstoročie, nikto by nevymenil skvelú kozmickú odyseu za tablet či počítačovú hru.

Áno, samozrejme, za teba sme zhotovili atómovú bombu, čo zachránilo svet od jadrovej vojny a ruské mestá od amerických jadrových útokov, kedy by namiesto leningradského Pitera bola iba teplá a fosforeskujúca Hirošima a namiesto Kyjeva len zadymené a pokojné Nagasaki. A toto by bolo víťazstvo demokracie, ktorá je nám tak drahá.

Ty si urobil z Ruska to, čo by ono nebolo nikdy – najsilnejším štátom na zemeguli. Žiadne impérium v histórii ľudstva nebolo také silné, ako Rusko za teba.

Komu sa všetko toto môže páčiť?

Reklama

Veľmi sa snažíme, no nijako sa nám nedarí rozohnať a rozprášiť do vetra tvoje dedičstvo, tvoje meno, dačím nahradiť svetlú pamäť o tvojich veľkých úspechoch; nedarí sa nám prekryť to a očierniť to tvojimi, áno, reálnymi a áno, veľkými zločinmi.

Za to všetko vďačíme tebe. Buď prekliaty.

Ruské liberálne spoločenstvo.

Preklad z ruštiny: Tibor Korečko

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:15

Japonské úrady sa chystajú osadiť obrovskú čiernu bariéru, ktorá bude brániť v populárnom výhľade na ikonickú horu Fudži. Na takýto krok ich podnietili davy nevychovaných zahraničných turistov.

09:00

Severokórejský líder Kim Čong-un dohliadal na skúšku salvových raketometov, oznámili v piatok severokórejské médiá.

Testované ukazovatele testu boli vyhodnotené ako veľmi uspokojivé, uviedla severokórejská štátna agentúra KCNA.

08:52

Ceny ropy v piatok ráno vzrástli a po dvoch týždňoch v strate za sebou smerujú k celotýždňovému zisku. Trh podporila najmä americká ministerka financií Janet Yellenová, keď vyjadrila optimizmus, že hospodársky rast v USA bol v prvom štvrťroku pravdepodobne silnejší, než naznačili prvé odhady.

08:42

Parlament v malom pyrenejskom kniežatstve Andorra vo štvrtok schválil zákon, ktorý stanovuje požiadavku na minimálnu znalosť katalánčiny pre cudzincov.

Cieľom zákona je posilniť postavenie katalánčiny.

08:27

Bývalý britský minister obrany Ben Wallace vo štvrtok v rozhovore pre agentúru DPA varoval pred návrhmi, aby sa vojna na Ukrajine stala zamrznutým konfliktom.

Myšlienku “zmrazenia” vojny na Ukrajine nedávno vyslovil vysokopostavený člen vládnucich sociálnych demokratov v Nemecku.

08:18

Poľsko a Litva sú pripravené pomôcť ukrajinským úradom vrátiť do vlasti mužov podliehajúcich brannej povinnosti. Uviedli to predstavitelia oboch krajín vo štvrtok po tom, ako Kyjev oznámil pozastavenie konzulárnych služieb pre týchto Ukrajincov v zahraničí.

08:03

Turecký súd vo štvrtok odsúdil deväť zamestnancov štátnych železníc na osem až 17 a pol roka väzenia za “spôsobenie smrti a zranenia z nedbanlivosti” v súvislosti s tragickou nehodou z roku 2018.

Najvyšší trest dostal vtedajší regionálny riaditeľ tureckých štátnych železníc – 17 a pol roka za mrežami.

07:55

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I v piatok počas schôdzky v Pekingu vyzval svojho amerického kolegu Antonyho Blinkena na riešenie rastúcich nezhôd medzi Pekingom a Washingtonom.

Blinken vyjadril na začiatku stretnutia nádej na pokrok v otázkach, na ktorých sa dohodli americký prezident Joe Biden a čínsky líder Si Ťin-pching. Šéf americkej diplomacie však povedal, že bude veľmi priamo hovoriť o sporných záležitostiach, medzi ktoré zrejme patria Rusko, Taiwan a obchodná výmena.

Antony Blinken
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken (vľavo) a čínsky šéf diplomacie Wang I pózujú počas stretnutia v Pekingu
07:45

Dánska vláda vo štvrtok oznámila, že vyčlenila 4,4 miliardy dánskych korún (zhruba 590 miliónov eur) na ďalšiu vojenskú podporu pre Ukrajinu. Informovala agentúra AFP.

07:29

Armáda USA začala v Pásme Gazy s výstavbou móla s cieľom navýšiť dodávky potrebnej humanitárnej pomoci do tejto palestínskej enklávy. Oznámilo to vo štvrtok americké ministerstvo obrany.

07:22

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok uviedol, že telefonoval s predsedom Snemovne reprezentantov USA Mikeom Johnsonom a lídrom demokratickej väčšiny v americkom Senáte Chuckom Schumerom. Poďakoval im za schválenie dôležitej pomoci pre Kyjev v hodnote takmer 61 miliárd dolárov.

07:16

Spojené štáty sa v piatok chystajú oznámiť dlhodobú vojenskú pomoc pre Ukrajinu v hodnote šesť miliárd dolárov, ktorá má zahŕňať muníciu pre systémy protivzdušnej obrany. Informovala o tom agentúra AP.

07:06

Grécko nemôže poslať Ukrajine systémy protivzdušnej obrany Patriot alebo S-300. Uviedol to vo štvrtok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

Mitsotakis v rozhovore pre televíziu Skai povedal, že Atény už poskytli Kyjevu rôzne zbrane, no nemôžu mu dodať systémy, ktoré majú zásadný význam pre obranu krajiny.

06:55

Balíky kokaínu objavili vo štvrtok v prepravkách s banánmi v siedmich supermarketoch v Berlíne a v štyroch obchodoch v spolkovej krajine Brandenbursko.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali