“Rusi sa nevzdávajú!” – a všetci zomreli. V rozhovore s Carlsonom sa Putin riadil Stirlitzovou radou

“Rusi sa nevzdávajú!” – a všetci zomreli. V rozhovore s Carlsonom sa Putin riadil Stirlitzovou radou

Washington 10. februára 2024 (HSP/ria/Foto:TASR/AP-Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin)

 

Práve posledná veta je pamätná, ako hovorieval Stirlitz (ktorého mnohí považujú za Putinov vzor) – a presne to sa stalo v rozhovore prezidenta Putina s Tuckerom Carlsonom, píše Petr Akopov pre Ria Novosti. Nie je tak, že to bola Putinova domáca úloha: rozhovor trval dve hodiny a už prešiel do fázy diskusie o osude amerického novinára odsúdeného za špionáž. Ale na samom konci sa Carlson zrazu opäť opýtal Putina na rokovania so Západom – a Putin, ktorý opakovane potvrdil svoju pripravenosť na ne (ak samotné štáty uznajú ich nevyhnutnosť), sa rozhovoril o niečom úplne inom

Rozhovor Putina s Carlsonom
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin (vpravo), americký moderátor talkshow a bývalý moderátor televízie Fox News Tucker Carlson

“Skôr či neskôr sa aj tak dohodneme. A viete čo? V dnešnej situácii to môže znieť dokonca zvláštne: vzťahy medzi národmi sa aj tak obnovia. Bude to trvať dlho, ale obnovia sa.

Reklama

Dovoľte mi uviesť niekoľko nezvyčajných príkladov. Na bojisku dochádza k stretom, konkrétny príklad: ukrajinskí vojaci sú obkľúčení, naši vojaci na nich kričia: Nemáte šancu, vzdajte sa! Vyjdite von, budete živí, vzdajte sa!” A zrazu odtiaľto po rusky, dobrou ruštinou kričia: “Rusi sa nevzdávajú!”. – a všetci zomreli. Stále sa cítia byť Rusmi.

V tomto zmysle je to, čo sa deje, do istej miery prvok občianskej vojny. A všetci na Západe si myslia, že boje natrvalo oddelili jednu časť ruského národa od druhej. Nie. Znovuzjednotenie nastane. Nikam sa to neposunulo.

Reklama

Prečo ukrajinské orgány trhajú ruskú pravoslávnu cirkev? Pretože nezjednocuje územie, ale dušu. A nikomu sa nepodarí ju rozdeliť”.

Tieto slová boli nielen záverečnými, ale aj kľúčovými slovami rozhovoru. Nie je isté, či ich pochopia tí, ktorým bol rozhovor Putina s Carlsonom adresovaný v prvom rade – Američania a ľudia zo Západu všeobecne -, ale presne napĺňajú podstatu nášho postoja k tomu, čo sa deje. Áno, je tu obrovská tragédia vojny medzi dvoma časťami jedného národa, áno, Západ sa pokúša hrať na tento rozkol, prehĺbiť ho, oslabiť a dokonca poraziť Rusko – ale my to všetko prekonáme a nakoniec obnovíme našu jednotu, vrátime sa na hlavnú cestu našich dejín. Práve k tej histórii Ruska (spoločnej pre Rusko a Ukrajinu), o ktorej Putin tak podrobne a obšírne rozprával Carlsonovi – počnúc Rurikom a končiac rozpadom Sovietskeho zväzu.

Putinov exkurz do histórie nemal za cieľ len poučiť západné publikum – ktoré naozaj nevie, že dnešná Ukrajina a Rusko majú nielen spoločné korene, ale sú súčasťou jedného celku. Nie, hovoriac o Ukrjaine ako o “umelom štáte”, Putin priblížil Západu hlavnú myšlienku svojho posolstva: sme jeden národ, aj tak nás nemôžete roztrhnúť, nemôžete nás poraziť na bojisku, nemôžete nás uškrtiť sankciami (ale ublížite si), takže čím skôr pochopíte nevyhnutnosť rokovaní s nami, tým lepšie bude pre všetkých.

Rokovania o čom? O tom, že Západ by mal ustúpiť z Ukrajiny a prestať s falošnou hystériou o “ruskej hrozbe” pre Európu. Rusko nie je hrozbou ani pre Európu, ani pre Západ ako celok – je to presne naopak: je to Západ, ktorý sa rozhodol využiť dôsledky zlomu ruských dejín a posunúť hranicu s ruským svetom na východ, aby sa miešal do jeho vlastných záležitostí. Rusko však s tým nikdy nebude súhlasiť – a nemožno ho k tomu prinútiť ani sankciami, ani predlžovaním vojnových konfliktov: Putin zopakoval, že Rusko bude bojovať za svoje záujmy až do konca. A Západ si teraz musí vybrať medzi ústupom alebo zapojením sa do priameho konfliktu s Ruskom na jeho historickom území.

Ale aj bez priamej účasti v konflikte si USA už spôsobujú vážne škody – a to práve v tej sfére, v ktorej údajne potrebujú zabrániť víťazstvu Ruska, aby si udržali svoje postavenie. Hovoríme o globálnom systéme, v ktorom sa Spojené štáty snažia udržať si vedúce postavenie, ale narážajú naň práve tými opatreniami, ktoré prijímajú proti Rusku. Nejde len o sankcie, ale aj o dolár ako medzinárodnú zúčtovaciu jednotku – škody na jeho reputácii sú obrovské.

Reklama

Putin nehovorí Američanom len zjavné pravdy – ešte mu aj záleží na ich budúcnosti. Áno, v skutočnosti mu na nich záleží – keď ich elite radí, aby prijala nevyhnutné a reštrukturalizovala svoju politiku a využila trendy meniaceho sa svetového poriadku, ktoré naberajú na sile, namiesto toho, aby sa ich snažila zastaviť.

Zmení sa svetový poriadok bez ohľadu na to, ako sa skončí boj o Ukrajinu? Áno, a toto Putinovo presvedčenie v žiadnom prípade nie je v rozpore s jeho vlastným presvedčením, že Rusko zvíťazí a jednota nášho národa sa obnoví, pretože úpadok atlantického svetového poriadku je skutočne historicky predurčený a deje sa pred našimi očami. Ukrajinský front je len jednou z bitiek tohto procesu, hoci pre Rusko tou najdôležitejšou a najzásadnejšou. Nemôžeme si dovoliť ho prehrať, ale vysvetľujeme Západu, že aj keby mu stávka na udržanie Ukrajiny dočasne vyšla, proces demontáže anglosaského projektu to nezastaví. Putin nepodáva atlantistom olivovú ratolesť, ale zrkadlo – vyzýva ich, aby si vo vlastnom záujme uvedomili realitu a vzdali sa pokusov čeliť nevyhnutnému. Zjednoteniu ruského a ukrajinského národa a obnovenie veľkého Ruska.

Západ má, samozrejme, alternatívu: pokračovať v “ilúzii, že Rusko možno poraziť na bojisku”. Ale to je dôsledok, ako povedal Putin, arogancie priamo zo srdca, ale nie veľkého rozumu.

 

Prečítajte si tiež:

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:39

Odchod amerických vojakov z Nigeru už začal a k ich úplnému stiahnutiu má dôjsť najneskôr do 15. septembra, krajiny o tom informovali v spoločnom vyhlásení v nedeľu.

Obe strany zároveň oznámili, že dosiahli dohodu o stiahnutí vojakov. Americké jednotky začali odchádzať z krajiny po vyhlásení Nigeru, že ich prítomnosť je nezákonná.

15:26

Jordánsky minister zahraničných vecí Ajman Safádí v nedeľu uviedol, že jeho krajina požiadala o medzinárodné vyšetrovanie “vojnových zločinov, ktorých sa Izrael dopustil počas svojho vojenského ťaženia v Gaze”. Informovala agentúra Reuters.

14:44

Pri záplavách v provincii Fárjáb na severe Afganistanu zahynulo najmenej 66 ľudí, uviedol v nedeľu predstaviteľ tamojšej provincie. Ide tak o ďalšie smrteľné dažde, ktoré krajinu sužujú v posledných týždňoch.

Afganistan záplavy
Afganskí muži zbierajú osobné veci pred domom, ktorý zničili záplavy vyvolané prudkým dažďom
14:29

Ozbrojené sily Konžskej demokratickej republiky (KDR) v nedeľu ráno zmarili v hlavnom meste Kinshasa pokus o štátny prevrat, vyhlásil hovorca armády KDR.

Predtým sa objavili informácie, že pri útoku na dom poslanca tamojšieho parlamentu Vitala Kamerheho boli zabití dvaja ochrankári a jeden útočník. Informoval o tom na sociálnej sieti X hovorca poslanca a dodal, že Kamerhe je spolu s rodinou v poriadku. Práve spomínaný poslanec by mal byť vymenovaný za predsedu parlamentu.

14:14

 V nedeľu, v predvečer inaugurácie novozvoleného taiwanského prezidenta, sa v Tchaj-peji stovky opozičných demonštrantov zišli na protest proti ďalším štyrom rokom pod vedením Demokratickej pokrokovej strany (DPP). Informovala o tom agentúra AFP.

13:56

Irán potvrdil nepriame rozhovory so svojím úhlavným nepriateľom – Spojenými štátmi – v Ománe. A to aj napriek tomu, že obe krajiny nemajú medzi sebou nadviazané priame diplomatické vzťahy, informovali v nedeľu tamojšie médiá.

13:47

Miliardár Elon Musk a indonézsky minister zdravotníctva Budi Gunadi Sadikin v nedeľu spustili v zdravotnom stredisku v Denpasare na Bali satelitnú internetovú službu Starlink. Poskytuje ju Muskova spoločnosť SpaceX pre národný zdravotnícky sektor a cieľom je tiež zlepšiť prístup na internet v odľahlých častiach súostrovia.

Elon Musk
Miliardár Elon Musk (uprostred), šéf spoločností SpaceX a Tesla prichádza do verejného zdravotníckeho strediska v Denpasare, na indonézskom ostrove Bali
13:31

Izrael pokračuje aj počas víkendu vo svojej vojenskej operácii v Rafahu na juhu Pásma Gazy. Vojaci našli v pohraničnej oblasti s Egyptom niekoľko podzemných tunelov, ktoré využívalo palestínske hnutie Hamas, informovalo v nedeľu tamojšie vojenské rádio.

13:20

Ukrajinské jednotky zničili mínolovku ruskej Čiernomorskej flotily, uviedlo v nedeľu vo vyhlásení ukrajinské námorníctvo. Informovala agentúra Reuters.

13:11

Francúzske úrady na Novej Kaledónii zmobilizovali stovky policajtov, aby znovu získali kontrolu nad hlavnou cestou spájajúcou letisko a hlavné mesto Noumea a po niekoľkých dňoch nepokojov obnovili poriadok. Oznámil to v sobotu neskoro večer francúzsky minister vnútra Gerald Darmanin na sieti X.

12:49

Ruské nálety na mesto Charkov na severovýchode Ukrajiny pripravili v nedeľu o život najmenej osem ľudí, kým ďalších osem osôb utrpelo zranenia, uviedli tamojší predstavitelia. Informovala agentúra Reuters.

12:34

Ceny ropy v piatok sa posilnili približne o 1 % a cena ropy Brent zaznamenala prvý týždenný nárast za posledné tri týždne. Na vývoj výrazne vplývali priaznivé hospodárske ukazovatele z USA a Číny, ktoré posilnili vyhliadky na rast dopytu v dvoch najväčších svetových ekonomikách.

12:25

Dve obete si vyžiadala v noci na nedeľu zrážka lodí na rieke Dunaj v Maďarsku. Päť ľudí je naďalej nezvestných, uviedla maďarská polícia.

11:58

Dve čínske vojnové lode zakotvili v nedeľu v Kambodži v rámci doteraz najväčšieho spoločného vojenského cvičenia.

Cvičná loď Čchi-ťi-kuang a obojživelná vojnová loď Ťing-kang-šan zakotvili v pobrežnom meste Sihanoukville v rámci 15 dní pozemných a námorných cvičení. Zapojí sa do nich 760 čínskych vojakov spolu s približne 1300 Kambodžanmi a 11 kambodžskými plavidlami.

Čínski námorníci
Čínski námorníci stoja pred vojnovou loďou, ktorá zakotvila v kambodžskom pobrežnom meste Sihanoukville v rámci doteraz najväčšieho spoločného vojenského cvičenia
11:50

Vlak zachytil muža na stanici na juhozápade Nemecka a spôsobil mu vážne zranenia, uviedla v nedeľu skoro ráno tamojšia polícia.

Štyridsaťjedenročný muž sa z doposiaľ neznámych príčin nachádzal v oblasti trate na železničnej stanici v obci Oberwesel zhruba 70 kilometrov západne od Frankfurtu, keď ho v sobotu zachytil vlak. Polícia pracuje s verziou, že obeť niekto na koľajnice strčil.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Pavel Jacz

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali