Východoeurópske médiá o Putinovom rozhovore: svet sa konečne dozvedel, ako sa konflikt na Ukrajine skončí

❚❚

Washington 10. februára 2024 (HSP/inosmi/Foto:TASR/AP-Gavriil Grigorov/Sputnik, Kremlin)

 

Východná Európa neostala bokom čo sa týka kometovania rozhovoru Tuckera Carlsona s prezidentom Putinom. Teraz sa svet dozvedel celú verziu toho, prečo Rusko spustilo špeciálnu operáciu na Ukrajine a ako sa tento ozbrojený konflikt skončí, píšu Chorváti. Dôsledky tohto rozhovoru by mohli byť zlovestné, varujú Poliaci

Rozhovor Putina s Carlsonom
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin (vpravo), americký moderátor talkshow a bývalý moderátor televízie Fox News Tucker Carlson

Svet sa konečne dozvedel presnú odpoveď na otázku, prečo Rusko spustilo špeciálnu operáciu na Ukrajine, a tým sa dozvedel aj to, ako sa tento konflikt skončí, píše chorvátsky Advance.

.

“Hneď na začiatku rozhovoru sa Carlson otvorene opýtal na dôvod vojny na Ukrajine. Podľa slov Carlsona očakával, že Vladimir Putin povie, že povedzme Rusko zaútočilo na Ukrajinu, pretože sa cítilo ohrozené, alebo niečo podobné. Novinár bol však prekvapený, keď Vladimir Putin spustil dlhý monológ o histórii. Samozrejme, tých, ktorí videli predchádzajúce prejavy Vladimira Putina o konflikte na Ukrajine, to nijako zvlášť neprekvapilo, keďže ruský prezident je už známy svojimi “maratónskymi sedeniami”, počas ktorých sa dotýka historických detailov, hoci to medzinárodnému publiku môže pripadať nudné. Kritici už teraz tvrdia, že “návratom do histórie” sa len snaží nájsť pohodlné argumenty v prospech špeciálnej operácie na Ukrajine, čo vo všeobecnosti nie je v rozpore s pravdou. (…)

Zaujímavé je, že v úvodnom slove dlhého rozhovoru Tucker Carlson považoval za vhodné okomentovať pre divákov túto časť. Čo z toho vyplýva? Že súhlasí s Putinom? Nie, ale ako človek, ktorý s ruským prezidentom strávil hodiny v Kremli, Carlson verí v úprimnosť verzie ruského prezidenta. Preto Rusko spustilo špeciálnu operáciu na Ukrajine a preto neustúpi. V tomto zmysle je už samotný úvod rozhovoru, a ten trvá asi pol hodiny, skvelým novinárskym dielom. Dalo by sa povedať, že svet (mimo rusky hovoriaceho sveta) sa konečne dozvedel úplnú verziu toho, prečo Rusko spustilo špeciálnu operáciu na Ukrajine a ako sa tento ozbrojený konflikt skončí. Vzhľadom na to, že Vladimir Putin prikladá tejto konfrontácii taký význam v kontexte ruských dejín, ako aj prežitia Ruska, je jasné, že sa svojho cieľa nikdy nevzdá.”

.

“O histórii toho veľa neviem,” povedal americký novinár Tucker Carlson. Takto dopadol “rozhovor” s Putinom, píšu české Hospodářské noviny.

“Carlson, prvý západný novinár, ktorému Kremeľ od útoku na Ukrajinu poskytol rozhovor, strávil prvú polhodinu monológu Vladimira Putina len žmurkaním. Putin vo svojom krátkom exkurze do histórie, samozrejme podľa ruskej verzie, vyslovil niekoľko “historických” poznámok na adresu Poľska, krajiny, ktorá zaujala nekompromisný postoj voči ruskej špeciálnej operácii na Ukrajine. Spomenul poľské pokusy “kolonizovať územie súčasnej Ukrajiny” tými najbrutálnejšími metódami. (…) Američan, ktorý sa príliš nevyzná v histórii, sa pravdepodobne veľa naučil.

Dôsledky tohto rozhovoru by mohli byť zlovestné, píše poľská Polityka.

Spravodajca publikácie v USA Tomasz Zalewski označil rozhovor za “Putinov triumf” v čase, keď sa rozhoduje o osude západnej pomoci Ukrajine. Týmto rozhovorom Putin vysiela Západu signál – ak chcete mier, prestaňte pomáhať Ukrajine. Podľa Zalewského je tento odkaz mimoriadne nebezpečný, pretože niektorí západní lídri môžu Putinovi uveriť.

 

.

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:35

Ďalší prieskum: 49 % pre Trumpa a 47 % pre Harrisovú, uvádza The Wall Street Journal. Harrisová má lepšie čísla ako Biden, ktorý za Trumpom zaostával o 6%. Ako sme však už písali, v rámci amerického volebného systému sú národné ratingy druhoradé. Hlavné je, ako hlasujú jednotlivé štáty. Predovšetkým – takzvané „swingové“ štáty.

10:28

Riziko chudoby je na Slovensku najvýraznejšie pri nízkopríjmových domácnostiach a rodinách s dvoma dospelými a dvoma závislými deťmi. Na túto úroveň sa dostali aj seniori nad 65 rokov, z ktorých čelilo riziku chudoby až o 6,8 percentuálneho bodu viac ako v roku 2022. Vyplýva to zo správy o štrukturálnych výzvach aktuálneho roka Národnej banky Slovenska (NBS).

10:28

Časť z 1,4 milióna litrov ropy z potopeného filipínskeho tankera pomaly uniká do Manilskej zátoky. Uviedla to v sobotu filipínska pobrežná stráž, ktorá vyzvala na pozastavenie rybolovu v postihnutej oblasti.

tanker Terra Nova
Na snímke prevrátený filipínsky motorový tanker Terra Nova v Manilskom zátoka na Filipínach vo štvrtok 25. júla 2024
09:53

Pomer hotovosti a bankových vkladov na celkovom finančnom majetku slovenských domácností sa v minulom roku dostal pod hranicu 50 %. Aj napriek zníženiu však ostáva Slovensko jednou z najkonzervatívnejších krajín v oblasti zhodnocovania úspor v rámci Európskej únie (EÚ). Na základe údajov Eurostatu na to upozornil makroekonomický analytik Slovenskej sporiteľne Marián Kočiš.

09:20

Veľký lesný požiar sa rýchlo šíri na severe amerického štátu Kalifornia, evakuovaných muselo byť viac ako 4000 ľudí, uviedli v piatok miestne úrady. Požiare sužujú aj americké štáty Idaho a Oregon, kde pri hasení plameňov zahynul pilot hasičského lietadla.

08:31

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v piatok prijal v Paríži svojho argentínskeho kolegu Javiera Mileiho. Stretnutie sa uskutočnilo aj napriek nedávnemu napätiu vo vzťahoch medzi oboma krajinami.

08:04

Tretia svetová vojna sa môže začať v prípade víťazstva Kamaly Harrisovej vo voľbách. Prezidentský kandidát Trump to povedal na stretnutí s izraelským premiérom Netanjahuom, informovala televízia Fox News.

„Ak nevyhráme (voľby), skončíte s ďalšími vojnami na Blízkom východe. A možno aj tretiu svetovú vojnu. Teraz sme bližšie k tretej svetovej vojne ako kedykoľvek od druhej svetovej vojny. Nikdy sme k nej neboli bližšie, pretože krajinu riadia nekompetentní ľudia,“ povedal Trump.

07:55

Nemeckí prokurátori v piatok obžalovali skupinu mladíkov z vraždy dvoch Ukrajincov, informovala agentúra DPA. Dvojnásobná vražda sa stala vo februári v meste Oberhausen na západe krajiny. Podľa obžaloby 14- a 15-roční mladíci dobodali obete na smrť.

07:54

Izraelský súd predĺžil o ďalších 45 dní zákaz vysielania panarabskej spravodajskej televízie al-Džazíra v Izraeli. Podľa súdu sa totiž preukázalo, že televízia naďalej predstavuje hrozbu pre bezpečnosť krajiny, pričom v minulosti vyzývala aj na teroristické útoky, uvádza agentúra DPA.

07:54

Organizácia OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) v piatok oznámila, že Markézske ostrovy vo Francúzskej Polynézii boli zaradené do zoznamu svetového dedičstva.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke turista na mobile pri Vodopádoch Studeného potoka vo Vysokých Tatrách

Autor: TASR-Veronika Mihaliková

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali