Odvrátená strana Tuckerovho stretnutia s Putinom?

Odvrátená strana Tuckerovho stretnutia s Putinom?

Moskva 8. februára 2024 (HSP/Defence24/Foto:Screenshot X/Tucker Carlson)

 

Analytici nevylučujú, že Tuckera Carlsona do Moskvy poslal Trump

Tucker Carlson
Na snímke novinár Tucker Carlson

Odvrátená strana Tuckerovho stretnutia s Putinom? “Pozícia viceprezidenta je na stole”.

Reklama

Návšteva Tuckera Carlsona v Rusku a jeho stretnutie s Putinom nemajú len mediálny charakter, píše Michał Bruszewski pre poľský Defence 24. Novinár má k táboru Donalda Trumpa bližšie ako ktokoľvek iný. A možno práve to je jeden z dôvodov jeho cesty do Moskvy.

Americký bloger Tucker Carlson uviedol, že do Moskvy pricestoval, aby urobil rozhovor s Vladimírom Putinom. Problémom je, že táto návšteva môže mať viac ako len mediálny charakter: Carlson je už nejaký čas považovaný za budúceho amerického viceprezidenta. Samozrejme, ak Donald Trump vyhrá voľby.

Reklama

Známy zástanca konšpiračných teórií Alex Jones (Alex Jones) informoval, že sa v Moskve rozprával s Tuckerom Carlsonom. Podľa Jonesa cieľom Carlsonovej návštevy nie je ani tak rozhovor s Putinom, ako skôr “zabrániť tretej svetovej vojne”. Okrem toho Jones uviedol, že rozhovor sa už uskutočnil, že trval “dve hodiny” a “bude čoskoro zverejnený”. Syn Donalda Trumpa, Donald Trump mladší, ktorý sa aktívne zapája do kampane svojho otca, pred niekoľkými dňami oznámil, že Carlsonova kandidatúra na budúceho viceprezidenta “je už na stole”. Pravé krídlo americkej politickej scény verí v mesiášsku úlohu Donalda Trumpa pri predchádzaní globálnym konfliktom (…).

Tucker Carlson je nielen novinár, ale aj komentátor blízky táboru Donalda Trumpa. Keď bol Trump prezidentom, Carlson pokrýval jeho návštevy a teraz sa nazýva “hlavnou tvárou trumpovstva”. V apríli 2023 bol Carlson prepustený zo stanice Fox News. Dôvod prepustenia komentátora nie je známy, ale hovorí sa, že správna rada Foxu mala voči Carlsonovi nevôľu kvôli sťažnostiam divákov na jeho osobu a žalobám na kanál – verejnosti sa nepáčil jeho štýl spravodajstva, najmä počas útoku na Capitol 6. januára 2021.

Po odchode z Foxu sa Carlson stal jednou z tvárí trumpovizmu v infosfére. Práve vďaka blogerom ako Tucker, Ben Shapiro, Patrick Bet-David či z mediálneho zabudnutia sa vracajúceho Alexa Jonesa zažíva Donald Trump druhú politickú mladosť. Z tejto skupiny je to nepochybne Tucker Carlson, kto má najbližšie k “exprezidentovmu uchu”.

Bol Tucker Carlson vyslaný Trumpom do Moskvy za Putinom, aby sondoval pôdu? To nemôžeme vylúčiť. Budúce Trumpovo prezidentstvo už nie je len prelud mihajúci sa na obzore – po udalostiach na texasko-mexickej hranici nadobúda veľmi reálnu podobu. Starší Joe Biden, koordinujúci dva veľké fronty (Ukrajina a Blízky východ), vrhnutý do živlov kampane, sa ocitne v ťažkej pozícii.

 

Reklama

 

To, že Kremeľ súhlasil s týmto rozhovorom, je sotva len náhoda. Vladimir Putin je posadnutý svojou bezpečnosťou a imidžom, takže takejto udalosti museli predchádzať podrobné konzultácie. Pre Kremeľ je súhlas s rozhovorom s blízkym spolupracovníkom Donalda Trumpa príležitosťou na sondovanie postojov tímu, ktorý sa čoskoro môže stať novou administratívou USA. Vladimir Putin využije Carlsonovu príležitosť na replikovanie svojich propagandistických fráz a Carlson získa predplatiteľov z mediálneho humbuku okolo tohto rozhovoru. Kremeľ zároveň získava bezplatnú príležitosť kritizovať úradujúceho prezidenta USA.

Predseda Snemovne reprezentantov USA Mike Johnson, republikán a Trumpov stúpenec, predbehol demokratov a dvojstrannú dohodu dosiahnutú v Senáte označil za “ešte horší dokument, než si predtým predstavovali”. Tým otázka balíka pomoci Ukrajine vo výške 60 miliárd dolárov opäť visí na vlásku. Pomoc Ukrajine je spojená s migračnou krízou na brehoch Rio Grande, a preto bude volebná kampaň republikánov postavená skôr na situácii na hraniciach než na nejakom vzdialenom “vojenskom konflikte”.

“Prečo to robíme? Pretože je našou povinnosťou informovať ľudí,” poznamenáva Tucker Carlson v upútavke na moskovský rozhovor s Putinom. Video, zverejnené na platforme X (predtým Twitter), už nazbieralo viac ako 60 miliónov pozretí. Carlson uviedol, že chce urobiť rozhovor aj s Vladimirom Zelenským, ktorého výroky sám spochybnil, keď bol ukrajinský líder v USA. “Médiá sú skorumpované,” povedal Carlson. “Väčšina Američanov nevie, prečo Putin spustil špeciálnu operáciu na Ukrajine, aké sú jeho ciele. Nikdy nepočuli jeho hlas. To je chyba. Američania majú právo vedieť o konflikte všetko,” poznamenal. Bloger okrem toho uviedol, že Elon Musk mu sľúbil, že rozhovor s Putinom nebude na platforme X zakázaný, čo by sa mohlo stať na Facebooku* alebo Youtube.

* Aktivity sociálne siete Facebook a Instagram sú v Rusku zakázané ako extrémistické, pozn. red.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:18

Izrael súhlasil, že si pred spustením útoku na mesto Rafah v Pásme Gazy vypočuje obavy a názory Spojených štátov. V nedeľu to povedal hovorca Rady Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby. “Ubezpečili nás, že nepôjdu do Rafahu, kým nebudeme mať možnosť naozaj sa s nimi podeliť o naše názory a obavy,” povedal Kirby pre televíziu ABC.

17:11

Rozvoj americkej spoločnosti Tesla v Číne možno nazvať “úspešným príkladom čínsko-americkej hospodárskej a obchodnej spolupráce”. Vyhlásil to v nedeľu čínsky premiér Li Čchiang po stretnutí s generálnym riaditeľom Tesly Elonom Muskom, ktorý pricestoval na návštevu Pekingu.

17:10

Desiatky obdivovateľov Benita Mussoliniho sa v nedeľu zišli v rodisku tohto talianskeho fašistického diktátora, aby sa zúčastnili na zhromaždení pri príležitosti 79. výročia jeho popravy. Podobné akcie sprevádzané skandovaním hesiel a “hajlovaním” sa konali aj v niekoľkých ďalších mestách na severe Talianska.

17:09

Talianska premiérka Giorgia Meloniová bude kandidovať v júnových voľbách do Európskeho parlamentu. Rozhodnutie oznámila na nedeľňajšom straníckom podujatí v meste Pescara.

17:08

Delegácia palestínskeho militantného hnutia Hamas v pondelok pricestuje do Egypta, kde sa vyjadrí aj k najnovšiemu izraelskému protinávrhu o prímerí v Pásme Gazy. S odvolaním sa na vysokopostaveného predstaviteľa hnutia o tom v nedeľu informovala agentúra AFP.

17:04

Francúzsky minister zahraničných vecí Stéphane Séjourné pricestoval v nedeľu do Libanonu. Jeho návšteva v Bejrúte je súčasťou diplomatických pokusov o zmiernenie konfliktu na libanonsko-izraelskej hranici.

15:15

Ruskí predstavitelia v nedeľu opäť pohrozili Západu tvrdou reakciou v prípade, že skonfiškuje zmrazený ruský majetok. A sľúbili “nekonečné” právne problémy a odvetné opatrenia. Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová na sociálnej sieti Telegram uviedla, že Rusko nikdy neodstúpi územia zabrané na Ukrajine výmenou za vrátenie zmrazených aktív.

14:54

Slovenskí strelci nepostúpili do finále skeetu v rámci olympijskej kvalifikácie brokárov v Dauhe. Najlepšie umiestnenie dosiahla medzi ženami Monika Štibravá, ktorá s nástrelom 118 bodov obsadila 14. miesto. Do finále postúpilo šesť najlepších strelkýň z kvalifikácie.

14:53

Ministerstvo financií (MF) SR uvažuje nad možnosťou vydávať štátne dlhopisy, ktoré by si mohli kúpiť priamo bežní ľudia. Ich úročenie by bolo zaujímavejšie ako na účtoch v bankách, zároveň by bolo výhodnejšie aj pre štát oproti predaju na finančných trhoch. V nedeľnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 to konštatoval šéf rezortu financií Ladislav Kamenický (Smer-SD).

14:52

Nemecká spolková ministerka pre školstvo a výskum Bettina Starková-Watzingerová na margo nedávnych zadržaní apeluje na univerzity, aby dôkladne preverili spoločné projekty s Čínou. “Zatknutie troch Nemcov pre podozrenie zo špionáže opäť jasne ukazuje, že v našich vzťahoch s Čínou nesmieme byť naivní,” uviedla politička pre nemecký magazín Wirtschaftswoche.

14:45

Ruské ministerstvo obrany v nedeľu oznámilo, že jeho sily prevzali kontrolu nad ukrajinskou dedinou Novobachmutivka, ktorá sa nachádza približne desať kilometrov severne od dobytej Avdijivky v Doneckej oblasti.

14:44

Viac než 2000 ľudí sa nemecké úrady rozhodli evakuovať na severe krajiny po objavení zrejme nevybuchnutej munície z čias druhej svetovej vojny.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali