Rozpočtový summit komplikuje pozícia skupiny krajín F4

Rozpočtový summit komplikuje pozícia skupiny krajín F4

Brusel 21. februára 2020 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Olivier Matthys)

 

Rokovania o budúcom sedemročnom rozpočte EÚ na roky 2021 – 2027 komplikuje štvorica krajín označovaná ako F4 (Frugal four/Štvorica striedmych), do ktorej patria Dánsko, Holandsko, Rakúsko a Švédsko. Uviedla to belgická premiérka Sophie Wilmesová po príchode na piatkovú časť mimoriadneho rozpočtového summitu v Bruseli

Na snímke ľudia kráčajú ulicami v tzv. európskej štvrti v Bruseli, kde sídlia mnohé európske inštitúcie

Belgická premiérka povedala novinárom, že postoj krajín zo skupiny F4 “akékoľvek diskusie sťažuje viac ako je to potrebné”.

Reklama

Belgicko, ktoré je rovnako ako Dánsko, Holandsko, Rakúsko a Švédsko čistým prispievateľom do eurorozpočtu nemá ambície stať sa členom “skupiny striedmych”. Tá trvá na limitovaní sedemročného rozpočtu na maximálne jedno percento HDP 27-člennej Únie, a tiež na zachovaní mechanizmu rabatov, špeciálnych výnimiek z odvodov do spoločnej európskej kasy.

“Myslím si, že ich postavenie je ťažké, pretože vieme, že jeden čistý platca odišiel, a aby sme mohli pokračovať v našej politike, musíme zohnať ďalšie peniaze,” uviedla Wilmesová s odkazom na brexit a výpadok vyše 70 miliárd eur, ktoré mali byť príspevkom Spojeného kráľovstva.

Reklama

Belgická premiérka dodala, že jej predchodca vo funkcii a súčasný predseda Európskej rady Charles Michel pracoval celú noc, stretol sa na bilaterálnych rokovaniach so všetkými lídrami. V piatok si premiéri a prezidenti mali vypočuť závery týchto stretnutí i to, či tieto rokovania viedli k nejakým novým návrhom o podobe VFR.

Oveľa skeptickejší bol po príchode na druhý deň rokovaní český premiér Andrej Babiš. Ten podľa vlastných slov nepovažuje momentálne za zmysluplné pokračovať v rozhovoroch o rozpočte, ak krajiny F4 nechcú akceptovať kompromisný návrh, ktorý už pred summitom predložil Michel.

“Nechápem, prečo sme tu,” zdôraznil Babiš. A spresnil, že ak skupina striedmych krajín naozaj nechce dlhodobý rozpočet nad jedno percento HDP EÚ, tak nie je o čom diskutovať. “Ak sa ich pozícia nezmení, dúfajme, že ešte dnes odletíme domov,” uviedol český premiér.

Na Babišove slová nadviazala aj fínska premiérka Sanna Marinová, ktorá označila rokovania za zložité. Podľa nej by všetky strany by v záujme dosiahnutia dohody mali byť viac flexibilné. “Nemôže to fungovať spôsobom, že jedna alebo niektoré krajiny sa snažia diktovať výsledok,” uviedla.

Jedným z účastníkov summitu, ktorý otvorene pripustil možnosť ďalšieho rozpočtového summitu je rumunský prezident Klaus Iohannis. “Je veľmi pravdepodobné, že bude mať nový summit venovaný viacročnému finančnému rámcu,” povedal novinárom s tým, že o žiadnom konkrétnom termíne sa zatiaľ nehovorilo.

Reklama

 

10:34 Rozpočtový summit pokračuje bez náznakov konsenzu

Hlavy vlád a štátov členských krajín EÚ sa v piatok ráno stretli na druhom dni rokovaní rozpočtového summitu, ktorý má určiť konečnú podobu budúceho sedemročného rozpočtu Únie na roky 2021 – 2027.

Po prvom dni spoločných diskusií a sérii bilaterálnych rokovaní predsedu Európskej rady Charlesa Michela s premiérmi a prezidentmi sa nepodarilo dosiahnuť zhodu na žiadnom kompromisnom návrhu. Michel nepredložil ani novú podobu viacročného finančného rámca (VFR), ako to počas noci naznačovali niektoré diplomatické zdroje z EÚ.

Aj po sérii bilaterálnych rokovaní pretrvávajú podľa agentúr AP a AFP hlboké rozdiely medzi lídrami jednotlivých krajín ohľadom celkového objemu sedemročného rozpočtu a jeho rozdelenia na konkrétne politiky a programy.

Reklama

Rokovania o viacročnom rozpočte EÚ sa opakujú každých sedem rokov a sú vždy veľmi komplikované.

Situáciu teraz ešte vyostril brexit a výpadok 75 miliárd eur, ktoré mohlo do spoločnej kasy počas siedmich rokov priniesť Spojené kráľovstvo. K tomu prispievajú nové výzvy ako sú migrácia, ekologická transformácia či digitalizácia, na ktoré musí EÚ vyčleniť stovky miliárd eur.

Znamená to na jednej strane rozpočtové škrty v poľnohospodárskej politike a financovaní kohézie a tiež zvyšovanie príspevkov členských krajín, z ktorých je zostavený eurorozpočet.

Únia preto hovorí o modernizácii rozpočtu a hľadá aj vlastné zdroje financovania, aby vyšla v ústrety národným vládam. Zatiaľ však Michelove návrhy na presunutie časti ziskov z emisných povoleniek do rozpočtu EÚ alebo na zavedenie dane z nezrecyklovaných plastov nenašli na summite veľké pochopenie a podporu.

V noci zo štvrtka na piatok sa množili informácie, že mimoriadny summit nemusí skončiť dohodou a lídri EÚ sa o kompromis pokúsia na ďalších rokovania, ktoré by sa mohli uskutočniť už v priebehu marca.

Ak by sa do konca tohto roka nepodarilo schváliť konečnú podobu viacročného rozpočtu EÚ, mohlo by to mať výrazné dopady na mnohé politiky a cezhraničné programy a projekty EÚ, rovnako aj na programy v oblasti vedy a výskumu, ktoré sú závislé od európskych fondov.

K rokovaniam lídrov sa uprostred noci pripojil aj slovenský premiér Peter Pellegrini (Smer-SD), ktorý do Bruselu priletel krátko pred druhou hodinou ráno.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Včera 18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

Včera 18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

Včera 18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali