Naživo: Matovič ustál odvolávanie. Chýbali tri hlasy. Pellegrini: Dresy sú oblečené. Tarabovci sú koaliční poslanci

Naživo: Matovič ustál odvolávanie. Chýbali tri hlasy. Pellegrini: Dresy sú oblečené. Tarabovci sú koaliční poslanci

Bratislava 4. októbra 2022 AKTUALIZUJEME (HSP/Foto: Facebook I.M.)

 

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) zostáva vo funkcii

Matovič v lietadle
Matovič odlieta na rokovanie ministrov EÚ. Poletí dnes aj z vlády?

 

Reklama

13:20- Slavěna Vorobelová (hlasovala za odvolanie): “…moje slovo platí, na rozdiel od 3 bývalých opozičných poslancov, práve ktorých hlasy mohli pomôcť zosadiť Matoviča z trónu a pokračovať v tlaku na pád vlády. Teraz je však jasné, že títo 3 poslanci sú už súčasťou vládnej koalície a menšinová vláda je tak minulosťou. Aj keď sa snažia tvrdiť opak, ľudia nie sú sprostí a vidia v tom jasnú hru a dohody medzi nimi a Igorom Matovičom. Matovičova ponuka pre SaS na návrat do tejto vlády bola len zastieracím manévrom, aby podozrenie padlo na niekoho iného a nie Tarabu a Kuffovcov.”

 

Reklama

13:00- “Vláda E. Hegera je v skutočnosti vláda Igora Matoviča,” povedal na tlačovej konferencii Peter Pelegrini. Tomu vyhováraniu Tarabovcov nikto neverí, táto báchorka len slúži ako výhovorka na hlasovanie. Za svoje rozhodnutie sa bude musieť Taraba zodpovedať svojim voličom. “Tri hlasy chýbali. Taraba nemá problém chodiť na pódium na protesty, dnes si obliekol vládny dres. To je tragickou správou pre Slovensko. Poslanci, ktorí nehlasovali za odvolanie ignorujú vôľu 90 % ľudí. Jediným reálnym riešením sú predčasné voľby. Som zvedavý, ako sa poslanci Sme rodina postavia k hlasovaní na druhom čítaní zákona o predčasných voľbách”, povedal. Opozícia nemá dostatok hlasov. “Taraba dokazuje podporu tejto vláde, hlasoval aj za skrátené legislatívne konanie o zmene rozpočtu. Návrh neprešiel, ale oni boli za. “Boris Kolár teraz po odchode SaS preberá zodpovednosť za to, či Matovič bude pri moci až do roku 2024.” K výpovediam lekárov povedal: “Niečo na tých rokovaniach musí byť zlé, keď ani po toľkých týždňoch nedošlo k dohode.”

 

12:35- “Berieme na vedomie, že Igor Matovič nebol odvolaný”, povedal dnes Richard Sulík na tlačovej konferencii po hlasovaní o odvolaní Matoviča. Adresoval krátku výčitku Tarabovcom, ktorí dosiaľ vždy hlasovali za jeho odvolanie. “Toto bol zatiaľ náš posledný pokus. Pre SaS sú snahy vrátiť sa do tejto vlády uzavreté a zo strany SaS sa stáva riadna, tvrdá opozičná strana,” povedal. Ako sa postaví SaS k odvolávaniu Mikulca, zatiaľ nevie. Rovnako neurčito sa vyjadril k rokovaniu so zvyškom opozície o predčasných voľbách. Roman Michelko okamžite skomentoval: “Sulík konečne pochopil, že do vlády sa už nevráti. A začína rokovať o predčasných voľbách. Konečne.” Podobne sa vyjadril aj Tomáš Taraba: Práve Sulík vyhlásil, že už nechce ísť do vlády, ale ide do opozície a je ochotný sa baviť o predčasných voľbách. Som rád, že to začína chápať.

 

12:30- “Nechcel by som byť v koži Richarda Sulíka. Ako poznám Matoviča, ten mu to zráta aj s úrokmi, povedal vo svojom videu Andrej Danko. “Matovič môže mať pocit ako Bohouš v Kurva, hoši, guten tag, keď hovoril: A teď si vás koupím všechny! Dokázal sa zbaviť Sulíka a teraz sa budú diať veci! Sulík by mal veľmi rýchlo poprosiť opozičné strany, aby mu pomohli s vyjadrením nedôvery Eduardovi Hegerovi, aby padla vláda. Ak sa to nestane, tak tu bude ešte rok a pol taký cirkus, aký Slovensko nezažilo.” Vyzval na spojenie opozície, “dať dole Hegera.”

Reklama

 

12:10- Premiér Eduard Heger (OĽaNO): “Ďakujem poslancom, ktorí dnes prejavili dôveru ministrovi financií Igorovi Matovičovi a naša vláda tak ustála ďalšie zbytočné odvolávanie jej člena. V týchto časoch je pre nás maximálne dôležité, aby sme mohli celé naše úsilie vložiť do riešení energetickej krízy a prijímať opatrenia, ktoré pomôžu našim občanom a ochránia slovenskú ekonomiku.”

 

12:07- Milan Mazurek: “Matovič nebol odvolaný. Chýbali tri hlasy. Kuffa, Kuffa a Taraba… Títo ľudia chránia vládu a držia Matoviča. Nezabudnite na to, keď vám budú títo traja na námestí pri proteste hovoriť, aká je vláda zlá.”

 

Reklama

12:06- Reakcia Petra Pellegriniho (hlas-SD): “Dresy sú oblečené. Tarabovci sú koaliční poslanci, vláda má väčšinu a Igor Matovič ostáva ministrom proti vôli ľudí.”

 

12:00- Igor Matovič je na služobnej ceste, k dnešnému hlasovaniu sa vyjadril na sociálnej sieti: “… v momente odvolávania na Slovensku získať na rokovaní všetkých ministrov financií v Luxemburgu pre Slovensko miliardy eur z nevyčerpaných eurofondov na pomoc ľuďom a riešenie energetickej krízy, je celkom slušný prostredník krvavým očiam pomstychtivej SaS. Spiknúť sa s mafiou zo Smeru, HlasoSmeru a fašistom Mazurekom, je zase meganázorným ukazovákom, že Richard Sulík je schopný spiknúť sa po voľbách aj s diablom či povaliť aj štvrtú protikorupčnú vládu, ak by, božechráň, bol jej súčasťou.”

 

11:55- Komentátor Eduard Chmelár reaguje: Tomáš Taraba si dnešnou podporou Matoviča kúpil miesto na kandidátke Sme rodina.

 

11:45- Za odvolanie nehlasovali traja poslanci okolo Tomáša Tarabu, hlasy ktorých, ako sa ukázalo, boli rozhodujúce.

Návrh SaS nepodporili ani traja poslanci Sme rodina Patrick Linhart, Ján Krošlák a Martin Borguľa. Za odvolanie nehlasovali ani traja poslanci Za ľudí.

Na snímke zľava nezaradení poslanci NRSR Štefan Kuffa, Tomáš Taraba a Filip Kuffa počas hlasovania na 72. schôdzi NRSR o odvolaní ministra financií SR Igora Matoviča (OĽaNO)

 

11:30-  Minister financií Igor Matovič (OĽANO) zostáva vo funkcii. Plénum Národnej rady (NR) SR ho v utorok neodvolalo. Za vyslovenie nedôvery hlasovalo 73 zo 124 prítomných poslancov. Na vyslovenie nedôvery členovi vlády je pritom potrebný súhlas nadpolovičnej väčšiny všetkých poslancov.

Reklama

 

10.00 Po kolapse poslanca v rokovacej sále vo štvrtok bolo hlasovanie mimoriadnej schôdze o vyslovení nedôvery ministrovi financií a podpredsedovi vlády SR odložené na dnes. Rovnako, ako v minulom týždni, jeho výsledok nemožno s istotou predpovedať. Na jednej strane, nie sú žiadne známky toho, že by Tomáš Taraba zmenil svoj postoj, na strane druhej strane Občianska a demokratická platforma poslancov v klube OĽANO vydala vyhlásenie, v ktorom tvrdí, že jej poslanci sa hlasovania nezúčastnia. Vyhlásenie podpísalo deväť poslancov. Záleží však jednak na ich vydierateľnosti Matovičom, jednak na prípadných prestupových dohodách, ktoré sú schopní a ochotní v budúcnosti uzavrieť, ako sa zachovajú. Pretože ak Matoviča nepodržia, ich budúcnosť v OĽANO je takmer iste neistá.

Na odvolanie potrebuje SaS 76 hlasov. Podporu môžu očakávať od Smeru, Hlasu, ĽSNS i Republiky. Nezaradený Miroslav Kollár (Spolu) a Tomáš Valášek (PS) budú podľa predchádzajúcich vyjadrení tiež hlasovať za. Proti bude  J. Mičovský, M. Čepček a K. Hatráková, všetko bývalí poslanci OĽANO. Sme rodina, až na P. Linharta, bude proti. Tarabovci a Občianska a demokratická platforma OĽANO avizovali, že sa hlasovania nezúčastnia. Svoje rozhodnutie stále neoznámil Patrick Linhart, ktorý si brúsi zuby na Mikulca, a Slavěna Vorobelová, ktorá sa chcela rozhodnúť na základe názorov svojich fanúšikov na sociálnej sieti.

Úvahy o argumente Tarabu, že odvolanie Matoviča bude znamenať návrat SaS do vlády, už nemajú váhu. Po urážkach a nadávkach, ktoré okolo seba rozhadzuje Matovič, si je ťažké predstaviť Sulíka alebo niektorého z jeho ministrov, aby sa vrátili do vlády s s tak obrovským ponížením. Tento názor podporila svojimi slovami aj Mária Kolíková: “Posledné dni pred týmto hlasovaním počúvam pseudoargumenty niektorých poslancov, že návrh na odvolanie Igora Matoviča je len šikovná politická hra Sloboda a Solidarita, ako sa dostať späť do vlády. Tieto reči o nejakých dohodách, či pripravených scenároch sú lžou a jasne som to pomenovala aj v nedeľnej televíznej diskusii RTVS. Poslanci, ktorí toto šíria, by radšej mali na rovinu priznať, že sú novými tichými podporovateľmi vlády, aby bolo zrejmé, o koho hlasy sa opiera vedenie našej krajiny.” Svojou úpravou pozmeňovacieho návrhu k predčasným voľbám, ktorou odmieta možnosť skrátenia volebného obdobia referendom, si vyslúžila prezývku travička studní.

Tesne pred jedenástou hodinou sa aj Juraj Šeliga vyjadril, že sa hlasovania nezúčastní: “Ak niekto tvrdí, že odvolanie predsedu najsilnejšej politickej strany koaličnými poslancami posilní stabilitu vlády a poslaneckého klubu Oľano, tak opak je pravdou. Netvárime sa, že všetko je v poriadku, preto sa dnešného hlasovania nezúčastníme ako apel na nášho koaličného partnera. Opakujem, pokračovanie prodemokratickej vlády s jasnou prozápadnou politickou orientáciou, ktorá sa bráni ruskej agresii, je pre mňa viac ako odvolávanie predsedu Oľano.

Reklama

 

 

Matovič asi  dostal svoje kvapky, lebo potom, čo spolu približne štyri hodiny na prskal síru na mimoriadnej schôdzi, dnes sa na sociálnej sieti vyjadril až prekvapivo mierne: “Odkryje sa nová koalícia? Ranný pohľad za Slovenskom. … zatiaľ doma bude dnes uvedený do úradu 4. fachman miesto saskárov – parádny minister školstva… a ak mafoši dnes vyhrajú, tak čoskoro aj nový určite super minister financií.” Alebo, žeby bola Občianska a demokratická platforma OĽANO už uprataná? Uvidíme. Zrejmé je, že na výsledok dnešného hlasovania čaká väčšina Slovenska.

Keby poslanci nechali Matoviča hovoriť ešte nejaké štyri hodiny, mohlo byť vymaľované. Určite by stihol uraziť či nahnevať ešte dvoch, troch poslancov, ktorí by zmenili názor a hlasovali za jeho odvolanie.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali