Roman Michelko: „Zbaľ prachy a vypadni“

Roman Michelko: „Zbaľ prachy a vypadni“

Bratislava 10. februára 2017 (HSP/Foto:TASR/AP-František Iván)

 

Ak sa raz  v našej histórii bude hľadať príklad esenciálnej ekonomickej vlastizrady, tak ňou bezpochyby bude privatizácia VSŽ Košice americkým U.S.Steelom. Iste, ani mečiarovská privatizácia VSŽ nebola celkom šťastná. Rezešovská skupina, ktorá podnik privatizovala cez spoločnosť Manager, bola veľmi rozšafná, úverovo expanzívna a neobozretná. Okrem skupovania rôznych strojárskych a hutníckych prevádzok skupovala aj futbalové kluby – Spartu či FC Košice, jej predstavitelia žili okázalým luxusným životom, skupovali médiá mali podiel v bankových domoch a snažili sa vytvoriť mnohoodvetvový holing

Časom sa ukázalo, že viacero rezešovských investícií nebolo vôbec zlých, ak by však investovali predsa len trochu obozretnejšie, alebo si dlhšie udržali politické krytie. Bol to vlastne jediný majiteľ v dejinách ligy majstrov, ktorý mal dve mužstvá v lige. Hutnícky priemysel je veľmi cyklický, a preto nadmerná investičná expanzia sa po strate politického krytia ukázala ako veľmi nebezpečná. Napriek tomu, ako neskôr vyšlo najavo, ich vlastníctvo nebolo to tupé koristníctvo, ako je to v prípade súčasných amerických vlastníkov. Poďme však po poriadku.

Reklama

 

Ilustračné foto
Ilustračné foto

Skupina rezešovských privatizérov VSŽ mala jeden zásadný problém. Pred voľbami v roku 1998 hrala vabank a prehrala. To, čo nasledovalo potom, bol umelý pokus o vyvolanie cross defaultu, v podstate mafiánske vyvlastnenie slovenských akcionárov, povolanie krízového manažéra Gabriela Eichlera, ktorý mal jedinú úlohu, ako tak stabilizovať fabriku a na zlatej tácke ju predať americkým vlastníkom. Samozrejme, za všetkým stál Dzurinda. Osobne. V privatizácií VSŽ zohral podstatne výraznejšiu úlohu, než by bolo na premiéra krajiny vhodné. Osobne viedol rokovania s predstaviteľmi U.S.Steelu, aby nakoniec vyjednal podmienky prevzatia. Tie boli a dodnes sú škandalózne.

Reklama

Suma za VSŽ bola nakoniec stanovená na smiešnych 60 miliónov amerických dolárov. Pre predstavu: v súčasnosti dnes za túto fabriku Američania požadovali 1,5 miliardy amerických dolárov, teda presne dvadsaťpäťnásobok sumy, za ktorú im ju „daroval“ Dzurinda. Treba pritom zdôrazniť, že za celé obdobe vlastníctva americkí akcionári do svojej slovenskej fabriky v podstate neinvestovali. Ak už nejaké investície boli, tak viac menej len do ekológie, čo bolo však skoro vždy dotované z verejných zdrojov. Dodnes fabrika funguje predovšetkým na technológiách zo šesťdesiatych a sedemdesiatych rokov. Jediná väčšia investícia, ktorú Američania počas svojho vlastníctva realizovali, bola stavba novej pozinkovne. Táto investícia je však len malým zlomkom prostriedkov, ktoré “vlastníci“ za toto obdobie vyviezli do svojej materskej krajiny.

Na snímke oceliarska spoločnosť U. S. Steel Košice
Na snímke oceliarska spoločnosť U. S. Steel Košice

Celé pôsobenie amerických expertov v U.S.Steele je jedna veľká blamáž. Do top manažmentu (s výnimkou prvého prezidenta Goodisha) nedávali kvalifikovaných expertov, ale skôr len ľudí, ktorých potrebovala centrála v Pittsburghu niekam odložiť. Vedenie koncernu sa ku svojej košickej dcére vždy správalo ako ku koristi, ktorú treba na dreň ošklbať, a potom podľa možnosti ešte čo najdrahšie predať. Situácia na svetovom trhu s oceľou je dnes navyše pre množstvo lacnej čínskej ocele viac než problematická. Európska únia na rozdiel od USA pritom nevie, či skôr nechce prijať účinné dovozné clá na čínsku oceľ, čo ďalej problematizuje postavenie košickej fabriky.

Dnes má tak košický U.S.Steel obrovský technologický dlh. Pritom trend je jasný, hutnícka fabrika, ktorá chce dnes prežiť, musí produkovať najkvalitnejšie špeciálne plechy pre automobilový priemysel, kde sú najvyššie predajné marže a kde sú aj najvyššie požiadavky na kvalifikovanú pracovnú sily a aj najmodernejšie technológie. Počas osemnásich rokov amerického bačovania však technologicky náramne upadli. Na to, aby sa košická fabrika dostala na európsky technologický priemer, treba do nej investovať minimálne 1,5 miliardy eur. Na to, aby sa dostala na technologickú špičku, treba, aby investície boli vo výške približne dve až dve a pol miliardy eur. Ak si k tomu pripočítame, že Američania požadujú za svoju technologicky zastaranú fabriku jeden a pol miliardy, nový investor potrebuje investovať približne 3,5 až 4 miliardy eur. A to bude dosť veľký problém.

Na snímke politológ Roman Michelko Foto:Štefan Puškáš
Na snímke politológ Roman Michelko Foto:Štefan Puškáš

Samozrejme, možné sú aj iné riešenia. Ak by v U.S.Steele boli silné odbory a mali by sme sebavedomú vládu, mohli by sme na riešenie tejto kauzy použiť srbský model. Ako je všeobecne známe, U.S.Steel bol donútený srbskej vláde odpredať svoju fabriku v Smeredeve za jeden dolár. Ak by slovenská vláda mala guráž a odmietla dlhodobé vydieranie zo strany amerických vlastníkov, perspektíva fabriky by bola podstatne lepšia. Určite by boli lepšími vlastníkmi aj akcionári Třineckých železiarníMoravia Steel, ktorí za  fabriku ponúkali 1,3 miliardy  dolárov. Nakoniec sa však zdá, že vlastníkom bude čínska skupina He Steel Group, ktorá nakoniec Američanom ponúkla podľa rôznych zdrojov od 1 až do 1,5 miliardy dolárov.

V hre je aj kúpenie akcií vládou SR, čo však naráža na množstvo prekážok. Okrem iného aj na platný ústavný zákon o dlhovej brzde, ktorý neumožňuje vláde zadlžovať sa ani pri efektívnych investíciách. Navyše by tu vznikol ďalší problém – vláda by len veľmi ťažko vysvetľovala, že kupuje fabriku, ktorú jej predchodcovia predali za šesťdesiat miliónov, čo je takmer dvadsaťpäťnásobok navrhovanej  sumy.

Reklama

Zdá sa teda, že na nakoniec predsa len pre košickú fabriku nastanú lepšie časy, pretože horšieho vlastníka ako Američanov už sotva mohla mať. Je len otázne, či bude niekedy Dzurinda pohnaný na zodpovednosť za esenciálnu ekonomickú vlastizradu a je len veľká škoda, že za tých osemnásť rokov, čo Američania fabriku vlastnili, nenašla sa sebavedomá vláda, ktorá by do Pittsburghu poslala jasný odkaz: „Zbaľte si svoje dosiaľ ulúpené prachy, vypadnite a už nikdy sa nevracajte!“

Roman Michelko

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:13

Štyria ľudia zahynuli a najmenej päť ďalších utrpelo zranenia pri útoku nožom na severe amerického štátu Illinois.

Incident sa odohral v stredu popoludní miestneho času v meste Rockford, ktoré leží asi 145 kilometrov od Chicaga. Útočník v rôznych lokalitách smrteľne pobodal 15-ročné dievča, 63-ročnú ženu a dvoch mužov vo veku 49 a 22 rokov.

09:59

Vyše 70 percent Poliakov si neželá vyslanie vojakov svojej krajiny ani Severoatlantickej aliancie na Ukrajinu. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu verejnej mienky, ktorý vypracoval inštitút IBRIS pre poľský denník Rzeczpospolita.

09:38

Francúzsky prezident Emmanuel Macron odmietol plánovanú dohodu o voľnom obchode medzi Európskou úniou (EÚ) a juhoamerickým zoskupením Mercosur v jej súčasnej podobe.

Potrebné sú podľa neho rokovania o novej a zodpovednejšej dohode, ktorá bude prihliadať na rozvoj, ochranu klímy a biodiverzitu.

09:24

Tisíce vodičov autobusov vstúpili vo štvrtok v juhokórejskej metropole Soul do generálneho štrajku pre spor týkajúci sa platov. Podľa odborov postihol štrajk 97 percent tamojších autobusových liniek a spôsobil chaos počas rannej dopravnej špičky. Po zhruba 11 hodinách sa však vodičom podarilo so zamestnávateľmi dohodnúť a vrátili sa do práce.

09:13

Slovenský hokejista Martin Chromiak pomohol asistenciou k triumfu Ontaria nad San Jose 3:2 v nočnom zápase AHL. Dvadsaťjedenročný útočník má po 61 dueloch sezóny na konte 29 bodov (13+16).

08:49

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému prijatiu Kosova do RE. Srbsko toto rozhodnutie odsúdilo ako škandalózne.

08:36

Francúzski politici z celého spektra v stredu vyjadrili zdesenie nad odstúpením riaditeľa parížskej školy, ktorý dostal vyhrážky smrťou za to, že požiadal študentku, aby si v priestoroch školy zložila moslimský závoj.

Premiér Gabriel Attal, bývalý minister školstva, chcel ukázať riaditeľovi podporu a pozval ho v stredu do svojho úradu.

08:24

Šéf ruskej rozviedky Sergej Naryškin navštívil tento týždeň Severnú Kóreu, kde viedol diskusie o bezpečnostnej spolupráci.

Naryškin sa stretol so severokórejským ministrom pre štátnu bezpečnosť Ri Čang-daem.

08:15

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno zvýšili a vyrovnali tak časť strát z predchádzajúcich dvoch dní. Od začiatku marca oba hlavné kontrakty posilnili o približne 4,5 % a k zisku za celý mesiac smerujú už tretíkrát po sebe.

08:07

Zástupcovia štátov EÚ sa v stredu večer dohodli na novom kompromise o clách na niektoré ukrajinské poľnohospodárske výrobky, oznámilo belgické predsedníctvo Rady EÚ.

Podľa diplomatov sa do EÚ bude môcť bez cla predávať menej tovaru, ako sa pôvodne plánovalo. Medzi dotknuté výrobky patria vajcia, hydina, cukor a kukurica. Sprísnenie požiadaviek si ešte vyžaduje súhlas Európskeho parlamentu.

07:58

Bývalý americký senátor a demokratický kandidát na viceprezidenta USA Joe Lieberman zomrel v stredu vo veku 82 rokov.

Lieberman zomrel v stredu v New Yorku v kruhu rodiny v dôsledku komplikácií po páde, uvádza sa vo vyhlásení.

Joe Lieberman
Na archívnej snímke Joe Lieberman
07:52

Cirkevní predstavitelia v Jeruzaleme vyzvali v stredu vo svojom veľkonočnom posolstve na “okamžité a udržateľné prímerie” vo vojne medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas v Pásme Gazy.

Zároveň vyzvali na rýchlu distribúciu humanitárnej pomoci v Pásme Gazy, na “prepustenie všetkých rukojemníkov” i na neobmedzený prístup lekárskych tímov k chorým a zraneným.

07:38

Americký prezident Joe Biden zablahoželal v stredu víťazovi prezidentských volieb v Senegale Bassirouovi Diomayeovi Fayeovi.

Opozičný kandidát Bassirou Diomaye Faye vyhral prezidentské voľby v Senegale so ziskom 54,28 percenta hlasov. Kandidát vládnej koalície Amadouo Ba získal 35,79 percenta hlasov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali