Rodičia vyzývajú na podporu petície proti rozporuplnému návrhu zákona týkajúceho sa detí v materských školách: “Očkovaných detí-prenášačov je podstatne viac než tých neočkovaných”

Rodičia vyzývajú na podporu petície proti rozporuplnému návrhu zákona týkajúceho sa detí v materských školách: “Očkovaných detí-prenášačov je podstatne viac než tých neočkovaných”

Bratislava 3. októbra 2019 (HSP/Foto:Pixabay)

 

Návrh zákona, ktorým sa mení zákon č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia (1), podľa ktorého smú byť do predškolských zariadení prijaté len zaočkované deti, vyvolal vlnu odporu občanov i niektorých organizácií. Petíciou chcú vládu SR, poslancov NR SR aj Ministerstvo zdravotníctva SR upozorniť na jeho rozporuplnosť a nedôkladnosť, informujú z petičného výboru Alexandra Pavlovská a Miroslava Movsisyan.

Ilustračné foto

Návrh bol predložený bez dostatočných podkladov, fakty totiž jasne hovoria proti. Navyše je v rozpore s ústavou, medzinárodnou dohodou a zákonmi SR, čím je právne napadnuteľný. Petičný výbor pozostávajúci z rodičov vyzýva verejnosť, aby svojím podpisom petíciu podporila, a pomohla tak upozorniť poslancov ešte pred schválením zákona, že ide o diskriminačné a nefunkčné opatrenie zo strany štátu. Na vypočutie tohto hlasu verejnosti je však potrebných 10 000 podpisov, uvádzajú iniciátori petície.

Reklama

 

Kalavská argumentuje

Reklama

Ministerka zdravotníctva ale tvrdí, že ak by kolektívna imunita neklesla pod 95%, tak by tento zákon nepredložila. “Reagujem na to, že nám rapídne klesá preočkovanosť, Klesá nám kolektívna imunita a preto je toto jeden z nástrojov, ako zvýšiť kolektívnu imunitu.” Ministerka tiež podotkla, že pri návrhu zákona sa nechali inšpirovať aj okolitými krajinami.

Ministerka tiež upozornila na to, že ak by sme v minulosti nepristúpili k očkovaniu, mohli by sme dnes vidieť následky rôznych ochorení a veľké postihnutia ľudí.

Kalavská ďalej pred poslancami hovorila aj o svojich skúsenostiach. Ak by sme prestali očkovať na vážne choroby, až vtedy by sme podľa ministerky vlastne pochopili, za čo všetko vďačíme vakcínam. „Nám bežne každé druhé dieťa v Afrike umieralo na novorodenecký tetanus. Je to odporná smrť. Videla som niekoľkokrát umrieť človeka na besnotu,“ povedala Kalavská a vyzvala poslancov, aby jej doniesli spoľahlivú štúdiu, ktorá bola publikovaná v serióznom časopise a ktorá potvrdzuje kauzálnu súvislosť očkovania a autizmu.

Kalavská v parlamente porovnala škandinávske krajiny so Slovenskom. Kde síce povinné očkovanie nemajú, no na druhej strane, kolektívna imunita je u nich vyššia. Ministerka dodala, že parlament je povinný prijímať opatrenia, ktoré ochránia ľudí pred šírením infekčných chorôb. Očkovanie je podľa nej na vysoko odbornú debatu. „V Dánsku zverejnili štúdiu, 650 000 detí. Nepotvrdili súvis autizmu a MMR vakcíny,“ reagovala ministerka na tvrdenie o štúdii, ktorá tvrdí opak. Poslancom vysvetlila, že to bola zavádzajúca a zmanipulovaná štúdia, mužovi odobrali licenciu a zakázali mu publikovať. „Som pripravená na odbornú diskusiu, nie na dojmológiu,“ dodala na záver.

 

Reklama

Podľa zverejneného Imunologického prehľadu v SR 2018 sa však zistilo, že očkovaných detí bez dostatočnej hladiny protilátok, a teda potenciálnych prenášačov, je podstatne viac než detí neočkovaných z rozhodnutia rodičov

Iniciátori petície upozorňujú, že ministerstvo zdravotníctva SR v návrhu zákona odopiera neočkovaným deťom vstup do materských škôl, čím chce zabrániť možnému šíreniu nákazy. Konkrétne údaje však môžu dosvedčiť, že neočkované deti sa, naopak, vôbec nemusia podieľať na epidémiách.

Z vyjadrenia ÚVZ SR sa dozvedáme, že v rámci epidémie osýpok, ktorá prepukla v okrese Michalovce v roku 2018,  z celkom zaznamenaných 438 prípadov sa nevyskytlo ani jediné dieťa neočkované pre odmietnutie. Ak túto skupinu detí teraz MZ SR označuje za takú rizikovú, je to nepravdivé a zavádzajúce. Nezverejnili sa žiadne podklady či analýzy, ktoré slúžili ako podklad pre takúto úpravu zákona, rovnako neboli poskytnuté ani na písomnú žiadosť viacerých rodičov. Otázka, kedy boli predškolské zariadenia a neočkované deti v nich ohniskom významnejšej nákazy, tak zostáva nezodpovedaná.

Formuláciu z predkladacej správy: „Neočkované deti v kolektíve môžu byť prameňom pôvodcu nákazy pre iné deti, ktoré nemôžu byť očkované pre kontraindikáciu…“ považujú rodičia za nedostatočnú na zavedenie takéhoto závažného opatrenia zo zákona. Vyznieva to tak, že prameňom pôvodcu nákazy pre iné deti môžu byť iba neočkované deti. Podľa zverejneného Imunologického prehľadu v SR 2018 sa však zistilo, že očkovaných detí bez dostatočnej hladiny protilátok, a teda potenciálnych prenášačov, je podstatne viac než detí neočkovaných z rozhodnutia rodičov. Napríklad pri mumpse malo v skupine päť- až deväťročných detí dostatočnú hladinu protilátok len 54,8 percenta očkovaných detí. Nikde nie je vysvetlené, prečo by neočkované dieťa malo byť hrozbou pre to zaočkované, ktoré sa považuje za chránené. V podstate ministerstvo počíta s neúčinnosťou očkovania, no obmedzuje iba časť neimúnnych detí.

Navrhovanej zákonnej úprave chýba logika tiež v kombinácii s povinnou predškolskou dochádzkou, kde u 5-ročných detí v tej istej škôlke už odrazu nevadí, ak sú neočkované. Tie už, naopak, škôlku navštevovať môžu a v rámci nej sa dostanú do kontaktu aj s mladšími deťmi. Otázka znie, ako mieni ministerstvo chrániť deti, ak nie je možné v plnej miere zabezpečiť ani nimi navrhované opatrenie? To isté platí pre školy. Návrh sa zameriava výlučne na materské školy, a to napriek tomu, že nákaza môže nastať na ktoromkoľvek verejnom priestranstve. Okrem toho v prostredí predškolského zariadenia sa deti stretávajú v triede aj s personálom a návštevníkmi zariadenia, avšak dospelých sa žiadne obmedzenie v zákone netýka. Pritom väčšina dospelých nebola očkovaná proti viacerým ochoreniam z dnešného očkovacieho kalendára. Predstavujú teda minimálne rovnaké riziko, za aké sa označujú neočkované deti.

Reklama

Absolvovanie všetkých povinných očkovaní sa vyžaduje s odôvodnením, aby sa „zabránilo šíreniu nákazy“. Je to ďalšia neopodstatnená a neprepracovaná požiadavka, nakoľko viacero vakcín nedokáže zo svojej povahy zabrániť šíreniu ochorení (napr. proti záškrtu, čiernemu kašľu a detskej obrne). To znamená, že očkovaný človek ich prenáša rovnako ako neočkovaný. Tetanus je neprenosný a vakcína proti pneumokokom obsahuje len zopár z viacerých známych kmeňov. Takéto opatrenie je preto zbytočné a nie je možné ním dosiahnuť stanovený cieľ.

Epidémia osýpok zasiahla aj okres Trebišov, a to  napriek 99-percentnej zaočkovanosti detí. Rovnako to bolo aj pri epidémii z rokov 1997 a 1998, za ktorú vtedy neoznačovali neočkované deti ako údajných pôvodcov nákazy. Na týchto príkladoch možno vidieť, že toto opatrenie nemá potenciál dosiahnuť želaný efekt. Pri osýpkach v roku 2018 sa až 87 percent  ochorení vyskytlo u ľudí s nízkym hygienickým štandardom, preto petícia navrhuje zamerať sa na zlepšenie životnej úrovne týchto obyvateľov.

Novela trestá deti za rozhodnutia ich rodičov, ktorí tak činia v najlepšej viere a záujme svojho dieťaťa. Najviac sa tak tento zákon dotkne rodín, v ktorých sa už vyskytlo poškodenie očkovaním (buď pri prvých dávkach vakcín alebo u súrodencov). Rodičia tak stoja pred ťažkou voľbou: riskovať možné poškodenie dieťaťa alebo (bez možnosti umiestniť dieťa v MŠ) vystaviť svoju rodinu už aj tak neraz veľmi ťažkej sociálnej a ekonomickej situácii.

Absolútne chýbajú návrhy, ako by mali rodičia postupovať, ak sú nútení zaočkovať doteraz neočkované dieťa. To je totiž z lekárskeho hľadiska nemožné urobiť naraz, nedá sa to dokonca ani v priebehu niekoľkých mesiacov. Rodičia nesúhlasia s tým, aby takéto rodiny štát trestal, a aby bol na ne vytváraný neprimeraný nátlak, ak zároveň neexistuje systém odškodnenia v prípade výskytu vážneho poškodenia zdravia v dôsledku očkovania.

Občania predkladajúci petíciu považujú návrh zákona za porušenie slobody myslenia a svedomia. Rovnako vidia rozpor s ústavným princípom rovnosti a rovnakého prístupu k vzdelaniu. Vynucovanie povinného očkovania porušuje Dohovor o ochrane ľudských práv a dôstojnosti človeka v súvislosti s aplikáciou biológie a medicíny, keď musí byť pacient dostatočne informovaný a so zásahom musí aj súhlasiť. V prípade detí štát zasahuje aj do rodičovských práv. Rodičia diskriminovaných detí tiež priamo prispievajú na vzdelávanie svojimi daňami. Navyše sa to negatívne dotkne predškolských zariadení, ktoré prídu o žiakov.

Signatári petície žiadajú kompetentné orgány o dôkladné a komplexné analýzy, na ich základe vypracovanie účinných opatrení na zabránenie šírenia infekčných ochorení, napríklad v oblasti hygieny, vyňatie časti o neprijímaní neočkovaných detí do predškolských zariadení z návrhu zákona, používanie rovnakého prístupu k deťom, zohľadnenie detí s nežiaducimi účinkami po očkovaní a súčasne zlepšenie systému ich rozpoznávania a nahlasovania.

Elektronická petícia proti návrhu novely zákona č. 355/2007 o neprijímaní neočkovaných detí do predškolských zariadení: www.peticie.com/peticia_proti_navrhu_novely_zakona__3552007_o_neprijimani_neokovanych_deti_do_predkolskych_zariadeni

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Včera 19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

Včera 19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

Včera 19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

Včera 18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

Včera 18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

Včera 18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

Včera 18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

Včera 18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

Včera 18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

Včera 18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali