Robert Kaliňák: Korupciu v najvyšších kruhoch nemožno stíhať, pretože neexistuje

Robert Kaliňák: Korupciu v najvyšších kruhoch nemožno stíhať, pretože neexistuje

Bratislava 5. januára 2017 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Vladimír Benko/MV SR)

 

Podľa ministra Kaliňáka sa situácia v oblasti boja proti korupciou za posledné roky zmenila výrazne k lepšiemu

Slovensko sa v roku 2017 nedočká odstíhania korupcie v najvyšších poschodiach politiky. Dôvodom je fakt, že medzi politickými špičkami tento spoločensky nežiaduci jav neexistuje. Tvrdí to minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD).

Reklama
Na snímke podpredseda vlády a minister vnútra SR Robert Kaliňák
Na snímke podpredseda vlády a minister vnútra SR Robert Kaliňák

„Na to, aby sa stíhala korupcia na najvyšších poschodiach, by ju museli tí najvyšší predstavitelia páchať,“ vysvetlil Kaliňák v stredu (4. 1.) po tlačovej konferencii k vyhodnoteniu dopravno-bezpečnostnej situácie za rok 2016 v odpovedi na otázku, či sa Slovensko dočká v roku 2017 odstíhania korupcie v najvyšších poschodiach politiky.

„Povedzte mi jeden príklad za minulý rok, kde na najvyšších poschodiach politiky bola spáchaná korupcia. Prosím, aspoň jeden. Povedzte mi aspoň jeden. Neviete? Nestala sa. Ani vy tú informáciu nemáte, ani ja ju nemám,“ argumentoval.

Reklama

Podpredseda Smeru-SD v tejto súvislosti nesúhlasí s tvrdením prezidenta SR Andreja Kisku, ktorý v novoročnom príhovore uviedol, že na Slovensku už príliš dlho trvá neudržateľná situácia, keď veľká časť ľudí považuje neochotu štátu skutočne bojovať s korupciou a nastoliť rovnosť pred zákonom za závažný problém.

„Ja si myslím, že nemá pán prezident úplne presné informácie,“ reagoval. „Ani on, ani ja, ani nikto ďalší z politikov nie sme vyšetrovatelia. A jednoducho premietať novinové články do reality je obrovskou chybou, pretože sú nepravdivé, čo potvrdilo viacero káuz,“ vysvetlil minister.

Podľa Kaliňáka sa situácia v oblasti boja proti korupciou za posledné roky zmenila výrazne k lepšiemu – prijalo sa množstvo protikorupčných a ďalších opatrení. „To znamená, že je situácia dramaticky lepšia a ja teraz úplne presne neviem, v ktorej oblasti teda mal pán prezident čo na mysli, ale tiež sa každý z nás má vyhýbať tomu, aby vynášal súdy za tých, ktorí sú tu na to oprávnení,“ vysvetlil.

Kaliňák reagoval na výhradu Kisku, že vyšetrovanie káuz trvá neprimerane dlho. „Myslím si, že naozaj vyšetrovanie nie je súťaž a my sme v niektorých prípadoch aj po 17 rokoch uzavreli prípady. Proste niektoré trvajú dlhšie a niektoré trvajú kratšie, ale to je proste princíp a my sme pripravení každý jeden prípad dopodrobna vysvetliť, aby ste mali všetky relevantné informácie a mohli dopodrobna posúdiť, či polícia v tej veci urobila dosť alebo málo,“ ozrejmil.

Za negatívnym naladením verejnosti v tejto oblasti Kaliňák vidí médiá. „To, že vyvolávajú médiá tú náladu a neustále popisujú kauzy vymyslené, deformované alebo nepravdivé, to je vec, s ktorou musíme tento rok začať bojovať. Musíme sa pravde pozrieť do očí,“ predznačil.

Reklama

„Ale ak potom sa dozvieme z esemesiek, že niektorí až vysokopostavení funkcionári novín deformovali jednotlivé príspevky, vplývali na fungovanie spravodajstva, mali úzke spojenia priateľské s jednotlivými politikmi opozičných strán a na základe toho pripravovali materiály, tak to je škandál a tam môžete hľadať, prečo máme všetci takú blbú náladu,“ uzavrel minister Kaliňák.

 

Robert Kaliňák: Výzvami roku 2017 budú bezpečnosť a boj proti terorizmu

Hlavnými úlohami rezortu vnútra v roku 2017 budú bezpečnosť na Slovensku, boj proti terorizmu a extrémizmu, ďalšia modernizácia vybavenia hasičov, ale napríklad aj rekonštrukcia viacerých budov Policajného zboru. V rozhovore pre TASR to uviedol minister vnútra Robert Kaliňák.

„Hlavnou úlohou rezortu vnútra je zabezpečiť úroveň bezpečnosti v Slovenskej republike v čo najvyššej miere,“ povedal Kaliňák. Poukázal na skutočnosť, že v rôznych rebríčkoch bezpečnosti sa Slovensko pravidelne umiestňuje na popredných pozíciách. Podľa štatistík sú dokonca obyvatelia SR vo väčšom bezpečí, ako tomu bolo pred rokom 1989.

Reklama

V oblasti boja proti terorizmu a extrémizmu rezort podľa neho pripravuje aj zásadnú zmenu v Národnej kriminálnej agentúre (NAKA). „Mal by tam vzniknúť nový špecializovaný odbor boja proti terorizmu a extrémizmu, kde pôjdu z nášho pohľadu špičky našich najlepších odborníkov z NAKA a mali by sme sa intenzívnejšie venovať týmto témam. Myslím si, že terorizmus aj extrémizmus sú veci mimoriadne ohrozujúce nielen bezpečnosť, ale aj základné kamene demokracie. V každom štáte preto musíme byť omnoho prísnejší a tvrdší v tejto oblasti. Aj preto to bude mať osobitnú pozornosť,“ zdôraznil Kaliňák s tým, že aj v roku 2017 bude témou nelegálna migrácia.

Ministerstvo však napríklad plánuje aj rekonštrukciu budov či ďalšiu modernizáciu Hasičského a záchranného zboru. „Máme víziu v oblasti Policajného zboru, kde sme mnoho vecí obmenili, inovovali, máme moderný Policajný zbor, ktorý však stále je ešte v priestoroch, ktoré nezodpovedajú 21. storočiu. Takže to bude v prípade polície aj otázka obnovy budov a priestorov, kam prichádzajú občania a ktoré používajú policajti,“ uzavrel minister.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

18:14

Obyvatelia Slovenska plánujú v rámci príprav na veľkonočné sviatky minúť priemerne 97,1 eura. Najviac peňazí majú v úmysle minúť ľudia, ktorí si ich spájajú s kresťanskými tradíciami, ako aj staršie generácie a obyvatelia Prešovského kraja. Vyplýva to z aktuálneho online prieskumu agentúry NMS Market Research, na ktorom sa zúčastnilo 1030 respondentov.

18:13

Dvaja ľudia zahynuli po páde do Atlantického oceánu na severnom pobreží Španielska, oznámili vo štvrtok záchranné služby autonómneho spoločenstva Astúria. Ďalšie dve osoby prišli o život v Katalánsku.

18:12

Vo veku 90 rokov zomrel v stredu psychológ Daniel Kahneman, ktorý v roku 2002 získal Nobelovu cenu za ekonómiu.

18:12

Ruské vojenské lietadlo sa vo štvrtok zrútilo do mora pri polostrove Krym. Pilotovi sa podarilo katapultovať.

17:59

Francúzske úrady rozmiestnia počas veľkonočných sviatkov pred všetky katolícke a protestantské kostoly príslušníkov bezpečnostných síl. Reagujú tak na minulotýždňový útok v Moskve.

17:31

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní (VO) vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus. Ide napríklad o obmedzovanie právomoci Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) či odvolávanie jeho predsedu bez udania dôvodu. Uviedlo to vo štvrtok opozičné Progresívne Slovensko (PS).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali