Rizman a Post Bellum reagujú na odhalenia ministerky Šimkovičovej

Rizman a Post Bellum reagujú na odhalenia ministerky Šimkovičovej

Bratislava 22. decembra 2023 (HSP/Facebook/Foto: TASR – Jaroslav Novák)

 

Najnovším príspevkom na sociálnej sieti reaguje Post Bellum na vyhlásenia ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej. Obviňujú ju zo zavádzania. Pripája sa k nim aj partner prezidentky Zuzany Čaputovej Juraj Rizman

Predseda vlády SR Robert Fico navštívil Ministerstvo kultúry
Na snímke ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová (nominantka SNS)

Post Bellum píše o tom, že sa dištancuje od slov ministerky kultúry pani Martiny Šimkovičovej, ktorá vo svojom videu na sociálnych sieťach naznačuje možný konflikt záujmov pri rozhodovaní o grantoch Ministerstva kultúry SR na boj proti dezinformáciám.

Reklama

Organizácia Post Bellum SK sa zapojila do otvorenej grantovej výzvy MK SR, ktorá bola široko propagovaná a riadne medializovaná. “Nebola to žiadna pokútna uzatvorená aktivita len pre vybrané mimovládky, ako manipulatívne naznačuje pani ministerka. Zapojiť sa do nej mohli všetky subjekty, ktoré k danej téme mohli a chceli ministerstvu ponúknuť svoje nápady a projekty. Celá organizácia procesu bola výhradne v rukách pracovníkov Ministerstva kultúry SR a plne rešpektovala platnú európsku i slovenskú legislatívu, princípy otvorenej súťaže a transparentnosti,” uviedli.

Vyjadrenia ministerky označili za škandalózne. Vraj preto, že ministerka upozorňuje na údajný konflikt záujmu aj napriek tomu, že Ministerstvo kultúry SR disponuje písomnou informáciou, že posudzovateľ pán Jakub Goda, zamestnanec Kancelárie prezidenta SR, sa z procesu posudzovania žiadosti organizácie Post Bellum SK vylúčil práve preto, aby ani len nevzniklo podozrenie z možného konfliktu záujmov.

Reklama

Post Bellum taktiež odmieta podľa ich slov zavádzajúce tvrdenia pani ministerky o prepojení na konkrétne politické strany a hnutia, či predvolebné aktivity v prospech konkrétneho politického subjektu. “Takého aktivity sme nikdy nevykonávali a nevykonávame,” podotkli.

 

 

„Pani ministerka sa dnes otvorene priznala, že aj napriek tomu, že sme splnili všetky požiadavky grantovej výzvy Ministerstva kultúry SR, tak sa nás rozhodla diskriminovať iba preto, že spolupracujeme s partnerom pani prezidentky – pánom Jurajom Rizmanom. Takáto diskriminácia je neakceptovateľná, neprofesionálna a manipulatívna verejnú mienku o našej práci, ktorú si dosiaľ ministri a ministerky kultúry SR vážili, rešpektovali ju a viedli s nami odborný dialóg. V konečnom dôsledku neprijímame ani formu akou pani ministerka kultúry komunikuje program a dotačnú výzvu. Do dnešného dňa sme nedostali žiadnu oficiálnu informáciu ako bol náš podaný projekt hodnotený, či bol podporený a akou sumou. V portáli dotácii MK SR je stále uvedená informácia, že prebieha schvaľovací proces. Pani ministerka našu prácu neobmedzí a nezastaví. Pokračujeme ďalej,“ konštatovala riaditeľka Post Bellum SK, Sandra Polovková.

Komentára sa nezdržal ani už spomínaný partner pani prezidentky Juraj Rizman. “Aj napriek tomu, že sme splnili všetky podmienky a úspešne sme prešli výberovou komisiou – pani ministerka sa rozhodla, že náš projekt podporu nezíska. Dobre vie, že k žiadnemu konfliktu záujmov pri rozhodovaní neprišlo. Jej rezort o tom disponuje dokonca písomnými podkladmi. Ale pani ministerka aj tak konšpiruje a svojvoľne sa rozhodla celú výzvu (nielen náš projekt) zrušiť a peniaze presunúť plne mimo tému zvyšovania mediálnej gramotnosti a boja proti dezinfo. Podľa slov samotnej ministerky prišla jej rozhodnutím len organizácia Post Bellum o 27 700 eur, ktoré na náš projekt navrhla prideliť hodnotiaca komisia,” píše Rizman vo svojom statuse.

Reklama

Dodáva, že takto ich však ani neznechutia, ani neobmedzia a ani nezastavia. Rizman si myslí, že práve teraz je potrebné budovať pamäť národa, kritické myslenie, mediálnu gramotnost a povedomie o rizikách propagandy a dezinfo.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:09

Rozhodnutie izraelskej vlády stiahnuť živé vysielanie tlačovej agentúry Associated Press (AP) o Pásme Gazy je “šokujúce”. Uviedol to v utorok hovorca generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa.

20:04

Politicky motivovaný zločin v Nemecku vlani dosiahol najvyššiu úroveň od roku 2001, odkedy ho začala vláda sledovať. Najväčšiu hrozbu predstavujú ľudia s krajne pravicovými motiváciami, uviedol v utorok prezident Spolkového úradu kriminálnej polície.

19:58

Nález desiatich mŕtvych tiel hlásili mexické úrady v kedysi vyhľadávanom letovisku Acapulco, ktoré v uplynulom období postihlo násilie spojené s organizovaným zločinom. Informovala o tom v utorok agentúra AFP s odvolaním na miestne úrady a predstaviteľov.

19:33

Ukrajinská armáda v utorok oznámila, že pri víkendovej operácii zničila poslednú ruskú vojenskú loď s riadenými strelami umiestnenú na Moskvou okupovanom polostrove Krym.

19:32

Po piatich nezvestných z tragickej zrážky motorového člna s výletnou loďou, ktorá si v sobotu na Dunaji pri severomaďarskej obci Verőce vyžiadala najmenej dve obete, naďalej pátra 95 ľudí s 25 plavidlami a dronmi. Podľa servera index.hu to oznámilo v utorok Budapeštianske veliteľstvo polície (BRFK) na sociálnej sieti You Tube.

19:32

Poľsko preveruje “pomerne pravdepodobné” zapojenie ruských špeciálnych služieb do minulotýždňového požiaru nákupného centra vo Varšave, oznámil v utorok poľský premiér Donald Tusk.

19:31

Ceny ropy klesli v utorok popoludní o viac ako 1 USD, keďže inflácia v USA zostáva vysoká. Obchodníci preto očakávajú, že centrálna banka Fed ponechá úrokové sadzby vyššie dlhší čas, ako sa čakalo, čo by mohlo ovplyvniť dopyt spotrebiteľov na čerpacích staniciach.

19:30

Americká ministerka financií Janet Yellenová v utorok vyzvala bankárov v Nemecku, aby zintenzívnili snahy o dodržiavanie sankcií proti Rusku a zabránili ich obchádzaniu. Vyhnú sa tak sami sankciám a straty prístupu k doláru.

18:56

Poľský premiér Donald Tusk v utorok obvinil Rusko z pokusov o prepašovanie tisícov migrantov z Afriky do Európy. Poľsko už cez víkend avizovalo, že sa chystá posilniť svoje východné hranice.

18:44

Európska únia podpísala v utorok dohodu o bezpečnosti a obrane s Moldavskom, oznámil šéf diplomacie EÚ Josep Borrell. “Dnes sa Moldavsko stalo prvou krajinou, ktorá podpísala bezpečnostné a obranné partnerstvo s Európskou úniou,” uviedol Borrell na stretnutí s moldavským premiérom Dorinom Receanom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke žena obdivuje ruže v stánku spoločnosti Peter Beales Roses - World Leader in Classic Roses na výstave Chelsea Flower Show v Londýne

Autor: TASR/AP-Kirsty Wigglesworth

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali