Riešenie idlibskej krízy má v rukách Moskva

Riešenie idlibskej krízy má v rukách Moskva

Moskva/Idlib 13. septembra 2018 (HSP/Foto:TASR/AP-Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin, Presidential Press Service)

 

Dmitrij Arganovskij na portáli svpressa publikoval zaujímavé informácie o pripravovanej ofenzíve v Idlibe. Podľa neho sa stáva sýrsky problém v Idlibe zložitejším a pre Rusko a Asada nastupuje kľúčová fáza vojny. Posledná bitka s teroristami a radikálnou opozíciou je pred dverami a nepriatelia Asada sa snažia udržať svoj vplyv v Idlibe, ich aktivity sú však odsúdené na neúspech.

Na snímke Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) si podáva ruku so svojím sýrskym partnerom Bašárom Asadom

V Idlibe sa dnes nachádza takmer 150 tisíc teroristov z rôznych bánd. Na likvidáciu sú odsúdení teroristi z an Nusry, k iným bandám zaujímajú Rusi, Sýrčania, Irán i Hizballáh oveľa zhovievavejšie stanovisko. Teroristi nie sú jednotní, no podľa Arganovského má Asad bez Iráncov a Hizballáhu nedostatok vojakov na to, aby uskutočnil väčšiu ofenzívu v Idlibe. Momentálne sýrske jednotky a ich spojenci sústreďujú svoju pozornosť na likvidáciu bojových pozícii najagresívnejších bánd, k mohutnej ofenzíve však neprichádza. Sýrski vojaci postupne a po malých krokoch každý deň zlikvidujú niekoľko teroristov k razantnejšiemu útoku však nepristupujú.

Reklama

Podľa Dmitrija Arganovského Turci už ukázali že dávajú prednosť pokojnejšiemu riešeniu situácie v Idlibe a to pri riešení idlibskej krízy zavážilo. Turci presúvajú do Idlibu neustále nových a nových vojakov, čo samozrejme Rusku nevadí, pretože pravdepodobnosť konfliktu medzi Rusmi a Turkami je nulová, existuje však určité nebezpečenstvo že môže prísť k vyhroteniu vzťahov medzi Turkami a Sýrčanmi.

S čím súvisí nedostatok vojenských jednotiek pre ofenzívu v Idlibe? Dôvody sú dva. Prvým je ruské protežovanie dočasného pozastavenia ofenzívy v Idlibe (počká sa pravdepodobne do volieb do amerického Kongresu. Ak sa posilní postavenie Trumpa, môže prísť k oslabeniu amerických jastrabov, následne sa začne ofenzíva proti bandám v Idlibe. Druhým dôvodom je nechuť Iránu v tejto fáze konfliktu vstupovať do bojového diania a strácať množstvo mužov v čase, kedy Rusi udržujú rozvinuté vzťahy s Izraelom. Hizballáh zastáva podobný postoj ako Irán,

Reklama

Irán, Sýria a Hizballáh sa čoraz negatívnejšie stavajú ku rusko-izraelským vzťahom. Iránu vadí, že Izrael útočí na sýrske a iránske vojenské ciele v Sýrii a hoci Iránci nemajú vysoké straty, vnímajú kroky Ruska nabádajúce k zdržanlivosti za prejav ruskej slabosti. Určité kruhy v Iráne sú ochotné ísť aj do konfrontácie s Izraelom, čo Putin ako taktik a stratég odmieta. Rusi odmietli aktivity iránskeho ministra obrany Amira Chattámiho, ktorý pri poslednom stretnutí so Sýrčanmi a Rusmi požadoval, aby Rusi podpísali dokument, ktorý by zaväzoval Rusko reagovať na vojenské útoky Izraela a USA na iránske vojenské ciele.

Iránci sú ochotní útočiť voči izraelským vojenským cieľom. Evidentne však nemajú dostatok možností ako sa úspešne brániť izraelským leteckým útokom a Rusi necítia prílišnú potrebu informovať Irán a Hizballáh o izraelských útokoch, ktoré registrujú na radaroch svojích ruských systémov S-300 a S-400 dislokovaných v Sýrii. Ruské systémy PVO chránia v prvom rade ruské vojenské ciele. Niektorí americkí analytici dokonca dospeli k názoru, že ruské systémy PVO nevidia izraelské bojové lietadlá F-35, takže o útokoch nemôžu Iráncov informovať.

Takže sme svedkami, že Iránci odmietajú v týchto dňoch nasadiť svojích dobrovoľníkov a Hizballáh Idlibe po boku Sýrčanov do pozemnej ofenzívy. V Sýrii sme teda svedkami udržiavania tlaku na teroristov, razantnejšia operácia sa však dosiaľ nezačala. Rusi si zvyšujú úroveň svojích bojových pilotov a likvidujú určené vojenské ciele teroristov na frontovej línii v provincii Idlib a udržujú teroristov pod tlakom. Niektoré bandy už stratili dosť mužov na to, aby sa pri pomerne obmedzenom množstve ruských leteckých úderov ich bojová úroveň znížila. Sýrčania takisto likvidujú v malých množstvách, no neustále teroristov stojacich na frontovej línii v Idlibe, do vážnejších potýčok sa však takisto Sýrčania nepúšťajú. Iránci a Hizballáh si rovnako dali oddych a pokračujú v čiastočnom tlaku, vo výcviku svojich jednotiek, doplňovaní ich výzbroje a početného stavu.

Na snímke turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (vpravo) a iránsky prezident Hasan Rúhání si podávajú ruky

Podľa ruského odborníka pre Blízky východ Karineho Gevorgjana momentálne Irán odmieta plniť funkciu baranidla v idlibskej operácii. Rusko a Irán musia riešiť nové geopolitické pokusy USA destabilizovať situáciu na Kaukaze a v Strednej Ázii. Teherán je rozčarovaný nadštandardnými vzťahmi Ruska a Izraela v Sýrii a už rozohral vlastnú hru, pri ktorej dokonca časť Kurdov čoraz odvážnejšie spolupracuje s Iránom a odmieta predstavy Ruska i USA. Možnosť, že by sa rusko-iránske vzťahy zhoršili je nereálna, podobne ako Erdogan, ktorý navrhol počkať s vojenským riešením idlibskej krízy, sú rozhodnutí reagovať aj Iránci.

Turecký bezpečnostný expert Keram Yildirim je však presvedčený, že operácia v Idlibe sa pozastavila z iného dôvodu. Podľa Kerama Yldirima sa Rusi a Turci dohodli podporiť nevojenské riešenie krízy v Idlibe, pretože vojenské riešenie by ohrozilo Turecko prúdom imigrantov, ktorí by utekali pred vojenskými útokmi. Pre Turecko by rozpútanie konfliktu v Idlibe prinieslo nestabilitu na hranici, množstvo obetí, Rusko si takisto neželá zhoršenie vzťahov s Turkami a rast tureckých problémov v čase, keď kulminuje turecko-americké napätie.

Reklama

Podľa Yildirima Irán takisto chce získať z riešenia konfliktu v Idlibe nejaké výhody. Strácať zbytočne ľudí nemá Irán v záujme, Irán má svoje plány s iránskymi dobrovoľníkmi, Hizballáhom i Kurdami, ktoré sa nie vždy stotožňujú s ruskými predstavami. Asad má k dispozícii v Idlibe približne 30 tisíc sýrskych vojakov, s vysokou bojovou hodnotou. Časť Kurdov vníma Turkov ako hlavného súpera a sú ochotní zúčastniť sa takisto riešenia operácie v Idlibe. Podľa Yildirima v Idlibe dozrela veľmi zaujímavá situácia, riešenie tejto situácie sa pravdepodobne o niekoľko týždňov odkladá, bude však pokračovať presné bombardovanie teroristických pozícii a sýrske jednotky budú pokračovať v postupnej a systematickej likvidácii príslušníkov teroristických bánd na frontovej línii v Idlibe.

Teroristi musia ostať pod tlakom a počet mŕtvych teroristov bude pribúdať každý deň, až do okamihu, kedy sa spustí záverečná fáza operácie v Idlibe. Pravdepodobne k tomu príde po voľbách do amerického kongresu. Jeseň 2018 tak môže byť značne rušná.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:57

Vo vláde Petra Fialu končí ministerka pre vedu a výskum Helena Langšádlová, dôvody zatiaľ neuviedla. Vo štvrtok to oznámila jej strana TOP 09.

10:50

Európsky parlament (EP) v stredu (24. 4.) večer schválil balík zákonov, ktoré posilňujú súbor nástrojov EÚ na boj proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu.

10:32

Pochodujúci dav v americkom Los Angeles si v stredu pripomenul genocídu Arménov medzi rokmi 1915 a 1918, pri ktorej zomrelo 1,5 milióna ľudí.

Dav sa zhromaždil v dištrikte Little Armenia (Malé Arménsko), odkiaľ pochodoval smerom k ulici Hollywood Boulevard. Druhý pochod vyvrcholil protestom pred tureckým konzulátom.

10:20

Popredného vietnamského magnáta v oblasti nealkoholických nápojov Trana Quiho Thanha vo štvrtok odsúdili na osem rokov väzenia v prípade podvodu vo výške 40 miliónov dolárov (37,4 milióna eur). Ide o ďalšieho podnikateľa odsúdeného v rámci rozsiahleho boja proti korupcii v krajine.

09:48

So sporením na vysokú školu treba začať najideálnejšie už pri narodení dieťaťa, inak sa možnosti zužujú. Lepšou alternatívou oproti sporeniu na bežnom účte, ktorý je často mesačne spoplatnený, sú ETF podielové fondy. Informovala o tom spoločnosť Universal maklérsky dom.

09:10

Vrtuľa červeného veterného mlyna na streche rovnomenného kabaretu Moulin Rouge, ktorý je jednou z najznámejších parížskych atrakcii, sa v noci na štvrtok zrútila, nespôsobila však nijaké zranenia. Oznámili to ráno miestni hasiči.

08:51

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno mierne posilnili. Trh reagoval najmä na údaje o klesajúcom dopyte po pohonných látkach v USA, ktoré sú najväčším svetovým spotrebiteľom ropy.

08:41

Právnici zosnulého ruského opozičného politika Alexeja Navaľného zostanú vo vyšetrovacej väzbe ďalšie dva mesiace. V stredu o tom rozhodol mestský súd v Moskve.

08:32

Rusko v stredu vetovalo návrh rezolúcie OSN predloženej Spojenými štátmi a Japonskom, ktorá vyzýva všetky štáty sveta, aby zabránili pretekom v jadrovom zbrojení vo vesmíre.

V 15-člennej Bezpečnostnej rade OSN návrh podporilo jej 13 členov. Rusko rezolúciu vetovalo a Čína sa hlasovania zdržala.

08:26

Veľká porota v americkom štáte Arizona v stredu obvinila 18 osôb podozrivých z pokusu o falšovanie výsledku prezidentských volieb z roku 2020 v tomto štáte americkej Únie.

Medzi obvinenými zo sprisahania, podvodu a falšovania sú siedmi právnici a spolupracovníci volebného štábu Donalda Trumpa, ako aj 11 republikánskych voliteľov. Všetkým sa im pripisuje snaha spochybniť víťazstvo demokrata Joea Bidena v prezidentských voľbách v roku 2020 v tomto štáte.

08:14

Orgány činné v trestnom konaní v Austrálii vo štvrtok vzniesli obvinenia voči piatich tínedžerom, ktorí boli zadržaní počas policajného záťahu proti sieti predstavujúcej pre verejnosť “neprijateľné riziko”.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali