Reforma ESO bola jednoznačne úspešná, Ivan Štefanec zjavne nepozná realitu, tvrdí Ministerstvo vnútra SR

Reforma ESO bola jednoznačne úspešná, Ivan Štefanec zjavne nepozná realitu, tvrdí Ministerstvo vnútra SR

Bratislava 7. júla 2017 (TASR/HSP/Foto:TASR-Michal Svítok)

 

Reforma verejnej správy ESO (Efektívna, Spoľahlivá a Otvorená verejná správa) bola jednoznačne úspešná, priniesla úsporu už viac ako miliardu eur. Europoslanec Ivan Štefanec (KDH), ktorý tvrdí opak, je podľa rezortu vnútra pravdepodobne veľmi dlho mimo Slovenska a zjavne nepozná realitu. Uviedla to dnes hovorkyňa Ministerstva vnútra (MV) SR Andrea Dobiášová na margo Štefancovej kritiky, že minister Robert Kaliňák (Smer-SD) reformu nezvládol

Na snímke Ivan Štefanec

“Pre svoje podklady na tlačovú besedu zobral Ivan Štefanec štatistiky, ktoré hovoria nie o počte úradníkov na Slovensku, ale o počte zamestnancov vo verejnej správe, kde patria aj napríklad zamestnanci samospráv, učitelia či zdravotníci. Počet úradníkov štátnej správy na Slovensku, ktorej sa týkala reforma ESO, je približne 80.000,” upozornila Dobiášová.

Reklama

Zároveň upozornila, že v rámci reformy ESO sa integrovala miestna štátna správa, v dôsledku čoho došlo k zrušeniu úradov a presunutiu agendy miestnej špecializovanej štátnej správy do štruktúry 72 okresných úradov. “Ďalej došlo k zrušeniu alebo zlúčeniu viac ako 200 príspevkových a rozpočtových organizácií jednotlivých rezortov. Uskutočnila sa racionalizácia obslužných činností rezortu vnútra prostredníctvom vytvorených centier podpory na krajskej úrovni. Reforma ESO priniesla aj novú komunikáciu občana s úradmi štátnej správy, ktorá je posunutá do moderného konceptu vo forme klientskych centier, čím sa oddelil výkon činností štátnej správy od kontaktu s občanom,” menovala Dobiášová.

Klientske centrá podľa jej slov predstavujú moderné pracoviská štátnej správy s kvalitnými a rýchlymi službami, kde občania na jednom mieste v príjemnom prostredí jednoduchšie a pohodlne vybavia veľkú väčšinu úradných záležitosti v komunikácii so štátom. “Nemusia tak cestovať na rôzne miesta, čo šetrí ich čas a peniaze. Zároveň sa podarilo výrazne skrátiť čakacie lehoty. Transparentnosť zvyšuje vyvolávací systém či prítomnosť supervízora na pracovisku,” odkázala Dobiášová.

Reklama

Tieto zmeny viedli podľa MV okrem iného k zjednodušeniu vybavovania záležitostí fyzických a právnických osôb na miestnych orgánoch štátnej správy, ale aj k zefektívneniu vynakladania výdavkov a optimalizácii nákladov na fungovanie verejnej správy. “Reforma ESO navyše za štyri roky priniesla úspory štátu viac ako jednu miliardu eur,” tvrdí ministerstvo.

Podľa Dobiášovej začal rezort od 1. júla s malou revolúciou v komunikácií úradov s verejnosťou. “Úradné rozhodnutia sa začali doručovať firmám zapísaným v obchodnom registri cez elektronické schránky a ďalšie kategórie fyzických a právnických osôb budú nasledovať. Len samotné MV v posledných rokoch spustilo aj viac ako sto elektronických služieb pre občanov, ktoré môžu využívať v prípade, že majú občiansky preukaz s čipom,” dodala Dobiášová.

Štefanec dnes vyhlásil, že minister vnútra Kaliňák zlyhal nielen morálne po množstve škandálov, ale aj odborne, lebo jeho reforma verejnej správy ESO sa nielenže nenapĺňa, ale absolútne zlyhala. “Slovensko je tretie najhoršie v rámci EÚ z hľadiska počtu zamestnancov vo verejnej správe. Máme viac než 40 úradníkov na 1000 obyvateľov. Keby sme sa dostali len na úroveň Českej republiky, znamenalo by to úsporu 750 miliónov eur ročne,” uviedol Štefanec.

Pripomenul, že Kaliňák reformou ESO sľuboval úspory 700 miliónov eur. “To sa nielenže nenaplnilo, ale počet zamestnancov verejnej správy rástol,” podotkol Štefanec s tým, že európsky priemer je 30 zamestnancov na 1000 obyvateľov. Najlepšie je na tom Fínsko (20/1000), najhoršie Maďarsko (45/1000).

Štefanec pripomína, že počas pravicových vlád Mikuláša Dzurindu bol počet zamestnancov verejnej správy na Slovensku pod priemerom EÚ. Narastať začal až počas vládnutia Roberta Fica (Smer-SD). KDH je presvedčené, že ak by sa Slovensko dostalo aspoň na úroveň Českej republiky (mierne nad 30 zamestnancov na 1000 obyvateľov), ušetrili by sme minimálne 750 miliónov eur ročne. “Estónsko sa sústredilo na elektronizáciu verejnej správy. Je to krajina, kde 94 percent daňových priznaní sa podáva elektronicky. Toto je cesta aj pre Slovensko, je tu veľký priestor pre úspory. Reformu verejnej správy potrebujeme, ale nie takým systémom, ako ju začal Kaliňák,” odkázal Štefanec.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:48

Dvaja ľudia zahynuli pri ukrajinskom útoku dronom v ruskej Belgorodskej oblasti, uviedol nadránom tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov.

07:24

Vojenská základňa v strednom Iraku, kde sídlia oddiely irackej armády a proiránske polovojenské jednotky, sa stala terčom bombardovania.

07:23

Severná Kórea uskutočnila test “superveľkej hlavice” určenej pre strategickú riadenú strelu, uviedli v sobotu tamojšie štátne médiá a dodali, že odpálila aj nový typ protilietadlovej strely. 

07:22

 Vysokí predstavitelia OSN varovali Bezpečnostnú radu pred rizikami vzniku nového frontu v Sudáne v okolí mesta al-Fašír v provincii Severný Darfúr na severozápade krajiny, ktorého obyvateľstvo je už teraz na pokraji hladomoru.

07:21

Spojené arabské emiráty začali rozsiahlu humanitárnu operáciu v zbombardovanom meste Chán Júnis na juhu Pásma Gazy, pričom plánujú obnoviť prevádzku tamojšej Násirovej nemocnice.

07:18

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas cesty po východoukrajinskom regióne Donbas nachádzajúcom sa na frontovej línii navštívil veliteľské stanovište v bojmi zmietanom meste Časiv Jar. Zelenskyj to uviedol na platforme Telegram s tým, že na mieste bol oboznámený so situáciou v teréne.

Zelenskyj
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
07:16

Ukrajina má v rámci sebaobrany právo útočiť na legitímne vojenské ciele aj mimo svojho územia, vyhlásil po zasadnutí Rady NATO-Ukrajina v Bruseli generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.

Generálnemu tajomníkovi NATO Stoltenbergovi predlžili mandát o jeden rok
Na snímke generálny tajomník Jens Stoltenberg
07:14

V Ekvádore zastrelili ďalšieho starostu. Ide už o druhý takýto prípad zavraždeného starostu v priebehu niekoľkých dní a piaty od začiatku roka. Túto latinskoamerickú krajinu pritom v nedeľu čaká celoštátne referendum o sprísnení opatrení proti organizovanému zločinu.

06:51

Na celom svete sa používa okolo 7000 jazykov. Čínština má viac ako 3000 rokov. Prvý text s čínskymi znakmi sa objavil v roku 1250 pred Kristom. Podľa najnovších údajov je dnes čínština najrozšírenejším jazykom, ktorý je prvým jazykom pre asi 1,24 miliárd ľudí v 37 krajinách.

06:50

 Muž, ktorý sa polial horľavinou a zapálil pred súdom v New Yorku, kde prebieha pojednávanie s bývalým americkým prezidentom Donaldom Trumpom, je v nemocnici v kritickom stave.

06:49

Americký občan Russell Bentley, ktorý v rokoch 2014 – 2017 bojoval na strane proruských separatistov na Ukrajine, bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck. 

06:47

Vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom v Bavorsku prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií. Manželia Navaľní dostali toto ocenenie “za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku”.

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií
Na snímke Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií v nemeckom Gmund am Tegernsee
06:43

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken zopakoval, že administratíva prezidenta Joea Bidena “nemôže podporiť” veľkú vojenskú operáciu izraelskej armády v meste Rafah v palestínskom Pásme Gazy.

 

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali