„Reaktivovaný” Dzurinda sa opäť ozval. Aká bude jeho skutočná úloha v budúcich voľbách?

„Reaktivovaný” Dzurinda sa opäť ozval. Aká bude jeho skutočná úloha v budúcich voľbách?

Bratislava 10. mája 2023 (HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)

 

Po tom, čo bol bývalý dvojnásobný premiér Mikuláš Dzurinda opätovne reaktivovaný na slovenskej politickej scéne, nasledoval aj krok druhý a tým bola registrácia jeho strany Modrí na ministerstve vnútra po tom, čo sa mu podarilo vyzbierať  dostatočné množstvo podpisov. Dzurindovo pôsobenie v politike ešte aj dnes u mnohých Slovákov vyvoláva ostré animozity. Éra, ktorú zaviedol tvrdými ekonomickými reformami známa pod pojmom „uťahovanie opaskov” mu zjavne nestačila. Aká bude jeho nová úloha?

Voľby2023: Tlačová konferencia politickej strany Modrí - Európske Slovensko
Na snímke Mikuláš Dzurinda

Po úspešnom „odstránení” Vladimíra Mečiara, ktorý stál v ceste privatizácii strategických podnikov zahraničným kapitálom sa Mikuláš Dzurinda spolu s Miklošom vrhli na „dobiehanie” okolitých štátov v rámci – čim skoršieho priblíženia sa Slovenska k štruktúram EÚ a NATO. Po zavedení bolestivých ekonomických reforiem, na ktoré dodnes Slováci nespomínajú v dobrom a kauze Gorila, sa Dzurinda po dvoch funkčných obdobiach za premiérskym stolcom porúčal do zabudnutia. Je potrebné pripomenúť, že čím viac Slováci trpeli pod jarmom ťažkej ekonomickej núdze v podobe Miklošovej ekonomickej mantry, tým lichotivejšie výroky svetových politikov a ekonómov prichádzali na adresu Slovenska. Keď voliči konečne precitli a hnali Dzurindu kade ľahšie, bývalý dvojnásobný premiér sa vytratil Slovákom z očí a v tichosti zamieril do bruselského Martensovho centra a na politickú scénu sa vrátil až pred voľbami 2023.

Reklama

„Úradnícka vláda prispeje k upokojeniu situácie nielen medzi politikmi, ale aj na uliciach,” uviedol na tlačovej konferencii Mikuláš Dzurinda (Modrí – Európske Slovensko). Ak správne dešifrujeme Dzurindov výrok, dospejeme k záveru, že cieľom novo rozohranej hry tretieho sektora, prezidentky i hráčov spoza veľkej mláky v pozadí, je práve upokojenie situácie „v uliciach”. Zvolený termín predčasných volieb 30. september nie je náhodný, ten v sebe skrýva aj psychologický faktor, kedy sa počíta s „upokojením mysle” poriadne naštvaného voliča, ktoré má prebehnúť počas dovoleniek. Stiahnutie „Hegerovcov” z vládnych funkcií, ktorí kopili chybu za chybou je posledným zúfalým pokusom „západných aristokratov” o zvrátenie predvolebného trendu. Konkrétne – zníženie rizika, že sa Demokrati, SaS, Sme rodina a Oľano nedostanú do parlamentu a hrôzostrašný scenár pre zahraničnú diplomatickú „elitu” v podobe koalície Smer – SNS – Republika by sa mohol naplniť. Hra Sasky, ktorá zmenila pravidlá predvolebnej hry v zmysle – „veď ja nič ja muzikant” (s tou zlou vládou nemám nič spoločné) by mohli do septembra okopírovať aj ďalšie vládne strany a po letných dovolenkách a „činení sa úradníckej vlády” predstúpiť pred voliča ako nový ničím nepoškvrnený subjekt, ktorý ide zachraňovať zbedačené Slovensko.

„Myslím si, že (úradnícka) vláda bude natoľko zodpovedná, že sa nebude snažiť o ďalšie polarizovanie spoločnosti, o vyvolávanie nejakých nepokojov v politickom spektre a Národnej rade. Skôr sa bude snažiť správať pokojne, spravovať verejné financie a jednotlivé rezorty tak, aby prispela skôr k upokojeniu celkovej klímy pre parlamentnými voľbami,” poznamenal Dzurinda.

Reklama

Vývoj na politickej scéne podľa Dzurindu potvrdil, že Slovensko potrebuje novú politickú silu, novú energiu aj novú politickú formáciu, ktorá jasne pomenuje ciele stojace pred krajinou. Vyberie tiež plány, ktoré budú viesť k naplneniu cieľov a dokáže ich realizovať. „Dnes stojíme pred veľkou výzvou, v ktorej musíme obnoviť našu ekonomickú silu a prosperitu, podporiť naše demokratické ukotvenie a príslušnosť k európskemu projektu a civilizovanému svetu,” povedal Dzurinda.

Ak sa zamyslím nad érou Vladimíra Mečiara, vždy mi prebleskne hlavou spomienka na výhodné študentské pôžičky, ktoré bývalý premiér zaviedol a pomohol tak mnohým vysokoškolským študentom dokončiť si svoje vzdelanie a ekonomicky odbremeniť svojich rodičov od ekonomických výdavkov. Štát vtedy poskytoval pôžičku na štúdium za poriadne nízky úrok a výhodných podmienok splácania. Pri spomienke na Dzurindu mi okrem poriadne utiahnutého opasku a dezilúzie nič nenapadá a na to, aká má byť jeho skutočná úloha v budúcich parlamentných voľbách si bude musieť ešte nejaký čas počkať každý z nás.

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:22

V Juhoafrickej republike (JAR) bude pri moci vláda národnej jednoty. Dohodu o jej vytvorení podpísali v piatok predstavitelia Afrického národného kongresu (ANC) a propodnikateľskej Demokratickej aliancie (DA). TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters odvolávajúcej sa na poprednú predstaviteľku DA.

19:21

Ukrajina si v piatok od Ruska prevzala telesné pozostatky svojich 254 padlých vojakov. Oznámilo to ukrajinské koordinačné centrum pre vojnových zajatcov a zverejnilo fotografie viacerých bielych nákladných áut na neidentifikovanom kontrolnom stanovišti.

19:21

Taliansku protifašistickú aktivistku Ilariu Salisovú, ktorú vo februári 2023 zatkli za údajný útok na skupinu ultrapravičiarov, prepustili z domáceho väzenia v Budapešti. Stalo sa tak po tom, čo ju uplynulý víkend zvolili za poslankyňu Európskeho parlamentu (EP), povedal v piatok agentúram Reuters a AFP jej právnik György Magyar.

19:20

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok odmietol podmienky šéfa Kremľa Vladimira Putina na okamžité prímerie na Ukrajine a začiatok rokovaní o ukončení vojny. Označil ich za ultimáta a Putinove návrhy prirovnal k politike nacistického vodcu Adolfa Hitlera.

18:19

Poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v piatok povedal, že americký systém protivzdušnej obrany Patriot, ktorý je aktuálne v Poľsku, sa odtiaľ nepresunie na Ukrajinu. Zároveň upozornil, že v tejto otázke sa v ostatnom čase šírilo množstvo dezinformácií.

17:59

Pápež František vyzval v piatok na zákaz “smrtiacich autonómnych zbraní”. Vyjadril sa tak na summite skupiny G7 v Taliansku, na ktorom sa zúčastnil ako vôbec prvý pápež v dejinách a svoj prejav využil na to, aby poukázal na nebezpečenstvá umelej inteligencie (AI) nasadzovanej v ozbrojených konfliktoch.

17:59

Ministri obrany členských štátov NATO sa na zasadnutí v Bruseli v piatok dohodli na pláne koordinácie pomoci Ukrajine v oblasti dodávok vojenskej techniky a výcviku. Koordinácia pomoci Ukrajine sa tak presunie z neformálnej skupiny vedenej Spojenými štátmi pod oficiálnu misiu NATO, oznámil na tlačovej konferencii generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

17:58

Česká iniciatíva pre dodávky delostreleckých granátov Ukrajine pokračuje. Uviedla to v piatok česká ministerka obrany Jana Černochová v rámci dvojdňových rokovaní ministrov obrany Severoatlantickej aliancie v Bruseli.

17:08

Líder svetového rebríčka ATP Jannik Sinner bude na OH v Paríži štartovať vo dvojhre i štvorhre. V piatok to potvrdila Talianska tenisová federácia.

17:04

Americký tenista Sebastian Korda postúpil do semifinále na trávnatom turnaji v holandskom Hertogenboschi. Siedmy nasadený hráč zdolal v piatkovom zápase krajana Tommyho Paula 6:4, 6:2.

17:04

Britský tenista Jack Draper postúpil do semifinále na trávnatom turnaji v Stuttgarte. Šiesty nasadený hráč zdolal v piatkovom zápase štvrtého Francesa Tiafoeho z USA v troch setoch 5:7, 6:4 a 7:6 (1).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke slonica Bubi kope loptu smerom na bránku v nemeckom Starkenbergu

Autor: TASR/AP-David Breidert

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Pavel Jacz

Erik Majercak

Peter Lipták

Miroslav Urban

Dušan Hirjak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali