Raši vo Svidníku: na bezpečnejšie cesty a miestne komunikácie mieri 143 miliónov eur

Raši vo Svidníku: na bezpečnejšie cesty a miestne komunikácie mieri 143 miliónov eur

Bratislava 29. apríla 2024 (HSP/Foto:Screenshot Facebook/Richard Raši)

 

Minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richard Raši a štátny tajomník rezortu Michal Kaliňák sa dnes stretli s primátormi a starostami z okresu Svidník. Okrem diskusie o problémoch, akými sú napríklad vodovod a kanalizácia či bezpečnosť, vedenie rezortu predstavilo eurofondové výzvy, z ktorých môže región čerpať, ale najmä nedávno vyhlásenú výzvu na pomoc regionálnej mobilite

Raši vo Svidníku
Na snímke uprostred minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši pred okresným úradom vo Svidníku

„Okres Svidník má dve mestá, ale hlavne viac ako 60 obcí, ktoré potrebujú aj spolu s mestami pomoc. Prišli sme dnes oznámiť, že na eurofondové výzvy, ktoré pôjdu priamo na rozhodovanie do regiónov, je vyčlenených 2,65 mld. eur, z toho 1,9 mld. eur sa použije už v tomto roku. V súčasnosti máme z nového programového obdobia vyhlásených už 117 výziev a mnohé z nich sa týkajú aj potrieb miest a obcí a života ľudí v nich. Pre Prešovský samosprávny kraj je vyčlenených viac ako 280 miliónov eur,” informoval po stretnutí s primátormi a starostami svidníckeho okresu minister investícií Raši.

Reklama

K dispozícii sú aj peniaze z INTRREG-u, teda zo slovensko-poľskej spolupráce, ktorá sa týka obcí v pohraničí, v objeme 50 mil. eur, ako aj 100 mil. eur v špeciálnych programoch spojených so spoluprácou Poľska, Slovenska, Maďarska, Rumunska a Ukrajiny, ktoré sú zaujímavé najmä pre okrajové okresy vzdialené od Bratislavy.

„Keď sme pri najväčších problémoch, ktoré regióny trápia, určite k nim patrí aj stav ciest II. a III. triedy a tiež mestských komunikácií. Preto je mi veľkým potešením informovať o novej výzve, ktorú sme vyhlásil na odstránenie kľúčových úzkych miest na cestnej infraštruktúre a zlepšenie regionálnej mobility prostredníctvom modernizácie a výstavby ciest II. a III. triedy a miestne komunikácie,” uviedol šéf rezortu Raši.

Reklama

Celkovo je na výzvu alokovaných viac ako 99 miliónov eur na cesty II. a III. triedy a ďalších takmer 44 miliónov eur pre miestne komunikácie pre územia menej rozvinutých regiónov. Výzva na odstraňovanie kľúčových úzkych miest na cestnej infraštruktúre, zlepšenie regionálnej mobility a modernizáciu miestnych komunikácií v rámci Programu Slovensko 2021 – 2027 bola spracovaná v úzkej spolupráci s regiónmi.

Oprávnenými žiadateľmi sú samosprávny kraj ako vlastník ciest II. a III. triedy, mesto Košice ako vlastník ciest II. a III. triedy, hlavné mesto SR Bratislava ako vlastník ciest II. a III. triedy, právnická osoba v zriaďovateľskej pôsobnosti samosprávneho kraja, organizácia zriadená vyšším územným celkom za účelom výstavby, správy a údržby ciest a obce.

V rámci výzvy je možné žiadať o nenávratný finančný príspevok na výstavbu a modernizáciu ciest II. a III. triedy, rekonštrukciu a modernizáciu mostov a výstavbu nových úsekov ciest II. a III. triedy, ako aj na výstavbu a modernizáciu miestnych komunikácií. Projektová dokumentácia a s ňou súvisiace výdavky sú v rámci výzvy oprávneným výdavkom. Projektovú dokumentáciu nie je možné realizovať ako samostatnú aktivitu. Výzva je otvorená, to znamená, že o nenávratný finančný príspevok možno žiadať až do vyčerpania alokovaných financií.

„V najbližších dňoch bude vyhlásená výzva na rekonštrukciu základných a stredných škôl v objeme 225 mil. eur. Vyhlasuje sa tiež výzva v objeme 20 mil. eur pre bezpečnú samosprávu, ktorá bude slúžiť na zvyšovanie bezpečnosti v mestách a obciach prostredníctvom budovanie kamerových systémov či na inteligentné riešenia, aby mestá v okresoch mohli cez pulty centrálnej ochrany spolupracovať s obcami. Úspešnou je už vyhlásené výzva týkajúca sa Prešovského samosprávneho kraja, vďaka ktorej vznikajú rómske poriadkové hliadky, kde sa podarilo zvýšiť alokáciu z 50 na 80 mil. eur, čo znamená že namiesto 256 obcí budú môcť hliadky fungovať vo viac ako 420 obciach. Vytvára to pracovné miesta pre viac ako 2000 Rómov,” priblížil Raši.

S miestom realizácie v okrese Svidník bolo v programovom období 2014 – 2020 z rôznych operačných programov podporených 204 projektov za takmer 67 mil. eur. Medzi nimi napríklad rekonštrukcia Materskej školy v Sobranciach, podpora opatrovateľskej služby v meste Sobrance, revitalizácia vnútrobloku s agátovým hájom vo Svidníku, zlepšenie kľúčových kompetencií žiakov Základnej školy vo Svidníku a mnohé ďalšie.

Reklama

„Dnešok bol odbornou oponentúrou a zároveň diskusiou o odpočte aktivít, ktoré sme urobili v ostatnom období. Je jasné, že tak, ako pán minister Raši získal silný mandát z regiónov na zmeny vo verejných obstarávaniach, po dnešku máme veľmi silný mandát na to, ako chceme riešiť vodovody a kanalizácie, ako chceme nastaviť centrá zdieľaných služieb a prediskutovali sme aj to, prečo chceme zmeniť prístup k najmenej rozvinutým okresom a zmeniť ich na prioritné okresy,” konštatoval štátny tajomník Michal Kaliňák.

„Je to pre mňa veľká česť. Nebýva to často, aby vysoko postavení vládni úradníci prišli medzi nás a chceli riešiť naše problémy. Verím, že sme boli prínosnou oponentúrou a že sme ponúkli náš pohľad na mnohé problémy týkajúce sa miest a obcí. Verím, že takáto forma komunikácie bude zachovaná aj v budúcnosti,” ocenila stretnutie so zástupcami ministerstva investícií primátorka Svidníka Marcela Ivančová.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:30

Začala sa mimoriadna schôdza Národnej rady (NR) SR k zmenám v Rozhlase a televízii Slovenska (RTVS), inštitúcia sa má zmeniť na Slovenskú televíziu a rozhlas (STVR).

08:15

Ceny ropy v stredu ráno vzrástli, keďže údaje z USA ukázali pokles zásob komodity v krajine. To vyvolalo určité nádeje, že dopyt po palivách v najväčšej svetovej ekonomike sa s príchodom letnej motoristickej sezóny zvyšuje. Trhy sú však opatrné a vyčkávajú na kľúčové údaje o inflácii v USA.

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v júni sa v stredu o 7.31 h SELČ predával po 78,66 USD (72,86 eura). To bolo o 64 centov alebo 0,82 % viac ako v predchádzajúci deň na konci obchodovania.

07:40

Najvyšší súd v Rwande v utorok zamietol odvolanie predstaviteľa opozície, ktorý sa domáhal zrušenia svojich viac ako desať rokov starých odsúdení. Bernard Ntaganda (55) tak nemôže kandidovať v júlových voľbách proti úradujúcemu prezidentovi Paulovi Kegamemu.

07:22

Americké ministerstvo spravodlivosti v utorok rozhodlo, že spoločnosť Boeing môže byť stíhaná v súvislosti s dvoma veľkými haváriami svojich lietadiel 737 MAX z rokov 2028 a 2019, pri ktorých zahynulo dovedna 346 ľudí. 

07:21

Turecký prezident sa po varovaní pred hroziacim štátnym prevratom mimoriadne stretol so šéfmi spravodajských služieb a ministerstva spravodlivosti.

Podľa Türkiye varovanie prišlo po vysokopostavených prepusteniach policajných dôstojníkov, ktorí môžu byť napojení na zločineckú organizáciu Ayhan Bora Kaplan.

06:30

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena údajne kľúčovým zákonodarcom oznámila, že Izraelu plánuje poslať nový balík zbraní a munície v hodnote viac než miliardy dolárov. Agentúre AP to v utorok večer miestneho času povedali traja nemenovaní poradcovia členov Kongresu.

06:16

Rada EÚ sa v utorok rozhodla rozšíriť sankcie uvalené na Irán za jeho vojenskú pomoc ruských silám bojujúcim na Ukrajine, ako aj ozbrojeným skupinám na Blízkom východe a v oblasti Červeného mora. Novými sankciami chce postihovať už nie len dronový, ale aj raketový program tejto krajiny.

05:35

Francúzska Štátna rada odmietla v utorok nároky na dielo Mona Lisa, ktoré si robilo neznáme združenie tvrdiace, že zastupuje dedičov autora obrazu, renesančného maliara Leonarda da Vinciho. Údajní reštituenti sa na justíciu obrátili, pretože rozhodnutie francúzskeho kráľa Františka I. “privlastniť si” toto majstrovské dielo považujú za nezákonné.

05:14

Maďarsko neakceptuje nanucovanie kvót na prijímanie migrantov a spolu s ďalšími krajinami nevykoná opatrenia migračného paktu. Podľa agentúry MTI to uviedol v utorok v Bruseli maďarským novinárom minister financií Mihály Varga v reakcii na schválenie nového paktu Európskej únie o migrácii a azyle.

“Je obzvlášť škodlivé a nerozumné, že na základe ustanovení nového azylového balíka EÚ musí byť sankcia 20.000 eur za migranta v prípade krajín, ktoré nie sú ochotné akceptovať povinnú kvótu na prijímanie migrantov na svoje územie,” povedal Varga.

04:13

Írsko plánuje zvýšiť vekovú hranicu na kúpu tabaku z 18 na 21 rokov. Vláda návrh zákona oznámila v utorok. Írsko tak bude mať najvyššiu vekovú hranicu na kúpu tabaku v Európskej únii (EÚ).

03:12

Nemecký kancelár Olaf Scholz nepodporuje myšlienku znovuzavedenia brannej povinnosti podľa vzoru Švédska. Povedal to počas utorkovej návštevy Štokholmu.

Švédsko obnovilo brannú povinnosť ešte v roku 2017. Na výcvik sú však po vyplnení dotazníka pozvaní len niektorí muži a ženy v odvodovom veku. Vybraná skupina potom dostane ponuky na zamestnanie v armáde.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke účastníci sa zúčastňujú na skákacom fitness počas Seoul Heath Show na Seoul Plaza v Soule, Južná Kórea

Autor: AP/Ahn Young-joon

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Marek Brna

Milan Šupa

Gustáv Murín

Marian Kotleba

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali