Rada pre vysielanie a retransmisiu rozhodla, že neobjektívna reportáž RTVS o údajnej ruskej hybridnej vojne je v poriadku: “Otázka Kremľom podporovanej dezinformačnej kampane v súčasnosti na Slovensku nie je predmetom debaty”

Rada pre vysielanie a retransmisiu rozhodla, že neobjektívna reportáž RTVS o údajnej ruskej hybridnej vojne je v poriadku: “Otázka Kremľom podporovanej dezinformačnej kampane v súčasnosti na Slovensku nie je predmetom debaty”

Bratislava 17. septembra 2018 (HSP/Foto:TASR-Michal Svítok) TIP ČITATEĽA

 

V júni sme upozornili na maximálne neobjektívny a protiruský príspevok v spravodajstve RTVS zo 16. 6. 2018, ktorým sa nedávno zaoberala aj Rada pre vysielanie a retransmisu (RVR). Tá však prekvapujúcu rozhodla, že sťažnosť na túto jednostrannú reportáž nie je opodstatnená. 

Na snímke vchod do budovy RTVS v Mlynskej doline

“Američania plánujú prekaziť majstrovstvá sveta v Rusku útokom na ukrajinský Donbas. Lietadlá NATO rozosievajú nad Poľskom látky spôsobujúce zdravotné problémy obyvateľstvu a jedinou nádejou pre Európu je vraj Rusko. To je len časť z nedávnych správ z ruských serverov. Sú to klamstvá. A ich cieľ, vytvoriť v spoločnosti konflikt,” hovorí redaktor Katuška, v úvode svojej neobjektívnej reportáže (viac v článku).

Reklama

Katuška v príspevku uviedol, že Slovensko je na druhom mieste v “neschopnosti čeliť proruskej dezinformačnej kampani.” Napriek tomu snaha tam je a robíme to vraj aj v rámci NATO a EÚ. Následne dal redaktor priestor známemu prozápadne orientovanému Ivanovi Korčokovi, ktorý hovoril, že politici by mali byť zodpovední a otvorene čeliť tomuto problému.

Redaktor RTVS v celej reportáži nedal ani jednu sekundu priestoru druhej strane, ktorá nezdieľa názor, že Rusko je pre nás hrozbou a nemyslí si, že Rusko na našom území vykonáva nejakú bájnu hybridnú vojnu. Neobjektívny redaktor ukázal typický príklad, ako by nemali vyzerať reportáže vo verejnosprávnej televízii, ktorú si platia občania Slovenska.

Reklama

Nedávno sa na základe sťažnosti Jána Rohára problematickou reportážou zaoberala aj Rada pre vysielanie a retransmisu (RVR), ktorá však o zjavne neobjektívnom príspevku konštatovala, že sťažnosť je neopodstatnená. Za takéto znenie ustanovenia hlasovalo päť z deviatich členov Rady (Danielová, Fašiangová, Holan, Kolenič, a Rothmayerová).

Na stránke Rady sa pri tom uvádza, že jej poslaním je “presadzovať záujmy verejnosti pri uplatňovaní práva na informácie, slobody prejavu a práva na prístup ku kultúrnym hodnotám a vzdelaniu. Rada dbá o uchovávanie plurality informácií v spravodajských reláciách vysielateľov, ktorí vysielajú na základe zákona alebo na základe licencie podľa tohto zákona.” navyše, zákon č. 308/2000 Z. z. o vysielaní a retransmisii: § 16 ods. 3 písm. b) hovorí: ,,Vysielateľ je povinný zabezpečiť objektívnosť a nestrannosť spravodajských programov a politickopublicistických programov; názory a hodnotiace komentáre musia byť oddelené od informácií spravodajského charakteru.“

Sťažovateľ vo svojom podnete uviedol: „Predmetom mojej sťažnosti je reportáž Michala Katuška s názvom “Slovensko ohrozené dezinformačnou kampaňou z Ruska“ Podľa môjho názoru v reportáži nebola zaistená dostatočná vyváženosť a všestrannosť názorov. Priestor vôbec nedostala strana o ktorej bola prakticky celá reportáž. Nedozvedeli sme sa aké ma stanovisko k tejto veci Rusko alebo portály o ktorých bola reč. Rovnako redaktor mohol osloviť analytikov či politikov s iným pohľadom na otázku Ruska. Z reportáže je silno cítiť osobnú angažovanosť redaktora, ktorá sa snaží svoj názor vnútiť divákovi. Z týchto dôvodov podávam podnet a verím, že Rada pre vysielanie uzná moju sťažnosť za opodstatnenú.“

V pracovnom materiály Kancelárie Rady na rokovanie Rady pre vysielanie a retransmisiu zo dňa 28. 8. 2018, ktoré nám poskytol sťažovateľ, sa však uvádza, že príspevok informoval o tom, že Slovensko podľa medzinárodnej štúdie mimovládnej organizácie Stratpol patrí medzi najhoršie pripravené krajiny strednej a východnej Európy v schopnosti čeliť dezinformačným hrozbám z Ruska. “V úvode príspevku redaktor priblížil jednotlivé príklady falošných správ z ruských serverov, ktorých cieľom má byť vytvorenie konfliktu v spoločnosti, čo v krátkom stanovisku potvrdil aj hovorca Slovenskej informačnej služby. Následne redaktor v príspevku priblížil štúdiu organizácie Stratpol, podľa ktorej Slovensku patrí štvrtá priečka spomedzi krajín východnej a strednej Európy, ktoré sú najviac vystavené dezinformačnej kampani podporovanej Kremľom. Podľa analytika spomínanej organizácie sú najviac zraniteľní ľudia starší ako 45 rokov a prekvapivo mladí ľudia pod 25 rokov.”

“Redaktor postupne poukázal aj na fakt, že Slovensku patrí druhá priečka v schopnosti čeliť dezinformačnej kampani. Analytik Stratpolu sa domnieva, že je nutné, aby si aj predstavitelia štátu uvedomili, že takáto hrozba tu reálne existuje, nakoľko sa obeťou ruskej dezinformačnej kampane stal aj sám predseda nášho parlamentu. Redaktor následne pripomenul, že Slovensko oficiálne bojuje proti dezinformáciám a falošným správam aj v rámci NATO a Európskej únie, pričom samotná únia posilnila spoločnú jednotku (East StratCom Team), ktorej úlohou je reagovať na hrozby dezinformácií, o osemstotisíc eur. Následne bolo v príspevku odvysielané vyjadrenie eurokomisára pre bezpečnostnú úniu, podľa ktorého ruské orgány považujú používanie falošných dát a propagandy za legitímne nástroje, voči ktorým stojí Európska únia v prvej línii. Redaktor na záver príspevku dodáva, že spoločnú jednotku East StratCom Team podporuje svojím príspevkom aj Slovensko, no zastúpenie v nej však nemá. Členstvo Slovenska v NATO a v Európskej únii podporuje rezort diplomacie kampaňou s rozpočtom päťdesiatosemtisíc eur.”

Reklama

Sťažovateľ namietal, že vysielateľ odvysielaním predmetného príspevku nezaistil dostatočnú vyváženosť a všestrannosť názorov, nakoľko priestor na vyjadrenie nedostala strana, ktorej sa prakticky týkala takmer celá reportáž, t.j. predstavitelia Ruskej federácie, poprípade analytici či politici, ktorí by mali na prezentovaný fakt odlišný pohľad. Rada na to uvádza: “Podľa § 15 ods. 1 zákona č. 308/2000 Z.z. vysielateľ vysiela programy slobodne a nezávisle a do ich obsahu z pohľadu RVR možno zasahovať iba na základe zákona a v jeho medziach. Týmto ustanovením sa zdôrazňuje najmä redakčná nezávislosť vo vzťahu k iným subjektom. Domnievame sa tak, že výber tém je v plnej kompetencii vysielateľa. Príspevok informuje diváka o výsledkoch štúdie mimovládnej organizácie Stratpol, ktorá je nezávislým think-tankom založeným na výskum medzinárodných vzťahov a bezpečnostnej politiky. Štúdia Stratpolu poukazuje na našu zraniteľnosť v oblasti schopnosti čeliť dezinformačnej kampani akejkoľvek svetovej krajiny, teda aj Ruskej federácie, a to aj z pohľadu zahranično-politickej orientácie Slovenskej republiky, podľa ktorej vláda SR považuje za najbližších partnerov členské krajiny EÚ a spojencov v NATO.”

“V príspevku tieto závery potvrdzujú stanoviská hovorcu SIS, tajomníka Ministerstva zahraničných vecí SR a eurokomisára pre bezpečnostnú úniu. Redaktor v úvode príspevku taxatívne vymenoval príklady ruských dezinformácií (USA chcú prekaziť majstrovstvá sveta vo futbale, NATO rozsieva nad Poľskom nebezpečné látky , pozvanie predsedu Štátnej dumy na Slovensko a pod.). Sme toho názoru, že otázka prítomnosti ruskej, respektíve Kremľom podporovanej dezinformačnej kampane v súčasnosti na Slovensku nie je predmetom debaty, čo v konečnom dôsledku potvrdzuje aj výskum organizácie Globsec, ktorý konštatuje, že cieľom pôsobenia ruskej propagandy v stredoeurópskom priestore je podkopanie dôvery občanov v európsku integráciu, spochybnenie významu NATO ako vojenského obranného paktu a členstva krajín strednej Európy v ňom.”

Samotnú hrozbu podľa Rady identifikuje aj nová Koncepcia pre boj SR proti hybridným hrozbám, ktorú prijala vláda v polovici júla 2018 a “ktorá síce priamo nepomenúva Rusko ako agresora v hybridnej vojne, je však zrejmé, že o hybridných hrozbách sa začalo hovoriť najmä po roku 2014 a po udalostiach na východnej Ukrajine (Donbas).” V materiály sa tiež píše, že SR momentálne bojuje proti hybridným hrozbám aj v rámci svojho členstva v EÚ a NATO, ktoré vytvorili v Helsinkách Európske bezpečnostné centrum pre boj proti hybridným hrozbám. Tým, že príspevok obsahoval stanoviská viacerých respondentov, medzi nimi predovšetkým hovorcu Slovenskej informačnej služby, tajomníka Ministerstva zahraničných vecí, ako aj eurokomisára a nezávislého analytika, tak vysielateľ podľa nášho názoru zabezpečil jeho nestrannosť. Počas trvania príspevku moderátor ani redaktor nevkladali do prezentovaných informácií vlastný komentár alebo hodnotenie. Podľa nášho názoru bol príspevok SR ohrozená dezinformačnou kampaňou z Ruska spracovaný v súlade s kritériami objektivity a vysielateľ tak zabezpečil objektívnosť a nestrannosť spravodajského programu Správy RTVS.”

 

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:52

Austrália v piatok svojim občanom odporučila, aby opustili Izrael pre vysokú hrozbu vojenskej odvety voči iránskemu útoku a teroristických útokov. Rovnaké varovanie vydala aj pre palestínske územia.

08:48

Spojené štáty dostali vopred oznámenie o izraelskom útoku na Irán. Operáciu však neschválili, ani sa na nej nepodieľali, citovali v piatok miestne médiá amerických predstaviteľov.

08:38

Ceny ropy v piatok ráno prudko vzrástli. Dôvodom je napätie na Blízkom východe. Iránske tlačové agentúry informovali totiž o niekoľkých výbuchoch po celej krajine po útokoch zo strany Izraela.

08:32

Palestínska samospráva vo štvrtok odsúdila Spojené štáty za vetovanie palestínskej žiadosti o plné členstvo v OSN a označila to za “agresiu”, ktorá tlačí Blízky východ k “priepasti”.

08:21

Škótska vláda vo štvrtok oznámila, že sa vzdala svojho cieľa znížiť emisie skleníkových plynov o 75 percent do roku 2030. Urobila tak po tom, čo ho poradný orgán britskej vlády — Výbor pre klimatickú zmenu (CCC) — nedávno označil za nedosiahnuteľný.

08:11

Fínska pravicová vláda vo štvrtok ohlásila niekoľko zmien imigračného zákona určených na jeho sprísnenie. Zmeny by priniesli nové procedúry na hraniciach a prísnejšie podmienky pre žiadateľov o azyl.

08:03

V Indii sa v piatok začali šesťtýždňové všeobecné voľby, v ktorých má hinduistický nacionalista a premiér Naréndra Módí takmer isté víťazstvo, keďže oslabená opozícia je zatlačená do úzadia. Na najväčšom hlasovaní na svete sa môže zúčastniť celkovo 968 miliónov ľudí.

07:54

Bojovníci džihádistickej organizácie Islamský štát (IS) vo štvrtok zabili 20 sýrskych vojakov a príslušníkov provládnych síl pri dvoch útokoch v Damaskom ovládaných oblastiach tejto vojnou zmietanej krajiny.

07:28

Argentína predložila vyhlásenie o úmysle vstúpiť do Severoatlantickej aliancie (NATO) ako globálny partner, oznámil vo štvrtok argentínsky minister obrany Luis Petri na sociálnej sieti X.

NATO
Na archívnej snímke vlajky členských krajín NATO vejú pred sídlom Aliancie v Bruseli
07:18

Európa by mala dať Ukrajine viac peňazí, vyhlásil vo štvrtok bývalý prezident USA Donald Trump; niekoľko dní pred tým, ako budú americkí zákonodarcovia hlasovať o dlho odkladanom balíku pomoci vo výške 61 miliárd dolárov.

07:06

Situácia na ukrajinskom fronte je kritická a nasledujúce týždne môžu rozhodnúť o osude vojny, vyhlásil vo štvrtok po skončení summitu EÚ v Bruseli poľský premiér Donald Tusk.

Závery summitu podľa poľského premiéra obsahujú zmienku o záväzku Európskej únie dodať Ukrajine čo najskôr prostriedky protivzdušnej obrany.

07:00

Poľskí poľnohospodári bránia ukrajinským kamiónom v odchode z Poľska blokádou viacerých hraničných priechodov. Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

06:44

Politické strany v Chorvátsku sa vo štvrtok snažili zostaviť vládnu koalíciu po tom, čo najviac parlamentných kresiel v stredajších voľbách získala vládnuca konzervatívna strana Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) premiéra Andreja Plenkoviča. Strana HDZ však nezískala parlamentnú väčšinu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali