Prípad novinárky Tódovej: Náhodný výber či cielené zastrašovanie?

Prípad novinárky Tódovej: Náhodný výber či cielené zastrašovanie?

Slovensko 17. júla 2017 (HSP/Foto: Screenshot Denník N)

 

Aktuálne rezonuje vo viacerých médiách prípad novinárky Denníka N Moniky Tódovej, ktorú počas uplynulého štvrtka (13. 7.) navštívil u nej doma terénny sociálny pracovník. Novinárka má so svojim manželom, tiež redaktorom denníka Mirekom Tódom, dve deti – chlapca a dievča, ktoré majú viac ako tri roky a navštevujú materskú školu.

Novinárka Denníka N Monika Tódová

Pracovník svoju neohlásenú námatkovú kontrolu podľa slov Tódovej vysvetlil tak, že ich meno vybral riaditeľ jedného z odborov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny. Terénny sociálny pracovník zároveň podľa slov novinárky priznal, že jeho samotného prekvapilo, prečo má kontrolovať práve túto rodinu.

Reklama

Jana Lukáčová, riaditeľka kancelárie generálneho riaditeľa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny, v piatok (14. 7.) novinárke Tódovej ozrejmila, že pracovník vykonal terénnu sociálnu prácu v oblasti štátnych sociálnych dávok. Jeho úlohou nie je teda kontrola úroveň starostlivosti o deti, pretože túto činnosť smú vykonávať len kmeňoví zamestnanci orgánu sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately.

Podľa slov Lukáčovej spis Tódovej terénnemu sociálnemu pracovníkovi teda nepridelil riaditeľ Juraj Škrip, ale nadriadená pracovníka, ktorá ho vybrala náhodne.

Reklama

Riaditeľka kancelárie tiež vyjadrila prekvapenie, prečo návšteva v rodine klienta, ktorú oni považujú za bežnú súčasť svojej práce, vyvoláva takýto rozruch. Ani terénny pracovník ani jeho nadriadený totiž podľa jej slov nevedeli, že Tódová je redaktorkou Denníka N, čo nevedel ani Škrip.

Lukáčová v závere svojho stanoviska opätovne uviedla, že primárnou úlohou terénnych sociálnych pracovníkov v oblasti štátnych sociálnych dávok nie je kontrola úrovne starostlivosti o deti. Ak by si však pracovníci všimli nejaké podozrenie v rodine, musia informovať orgán sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately na úrade, ktorý je potom povinný a jediný kompetentný podozrenie prešetriť.

 

Náhodný výber vs. cielené zastrašovanie?

V prípade Tódovej teda buď došlo k skutočne náhodnému výberu s tým, že uvedení pracovníci úradu naozaj nevedeli, kto je Monika Tódová a vykonali bežnú kontrolu, ktorú uskutočňujú aj u iných rodín, ktoré poberajú prídavky na dieťa, ako to tvrdí Lukáčová.

Reklama

Samotnú kontrolu si ale novinárka spojila so svojou prácou, možno aj v duchu, ktorý uviedol aj samotný Denník N po vyradení Petra Sagana z Tour de France – “ľudská myseľ má tú vlastnosť, že z neusporiadaného zhluku podnetov neustále vytvára vzory a príbehy aj tam, kde žiadne nie sú. Ide o veľmi užitočný znak mysle. Ak by sme ho nemali, veľmi ľahko by sa nám mohlo stať, že by nám unikli informácie, ktoré sú pre naše prežitie extrémne dôležité. Z pohľadu evolúcie je oveľa jednoduchšie párkrát sa pomýliť a byť za hlupáka ako byť mŕtvy… Hoci ide len o obyčajné náhody, naša myseľ v nich nájde významy, vytvorí z nich príbeh a našu maličkosť v tejto dráme obsadí do hlavnej roly, aby sme sa mohli cítiť o niečo menej bezvýznamní.”

Je tu aj ďalšia možnosť, že v prípade novinárky, ktorá takmer každý deň prináša informácie o vládnej strane SMER-SD, išlo o skutočné cielené zastrašovanie. Žiaľ, ani metódy informovania Tódovej nie sú vždy férové, často sú jej články tendenčné, manipulatívne a mnohí dotknutní tvrdia, že i úplne vymyslené, na čo aj spätnou väzbou reagoval samotný premiér Robert Fico, ktorí odmietol odpovedať na otázky práve Denníka N.

Spôsob informovania zo strany Tódovej, ako aj údajne zastrašovanie zo strany Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny, ktoré spadá do pôsobnosti ministra strany SMER-SD Jána Richtera, teda vnáša do vzájomnej komunikácie novinárov a úradov spôsoby, ktoré by nemali byť na Slovensku akceptované.

 

Lipšicovo stádo

Reklama

Novinárka Tódová sa ocitla na zozname, ktorý zverejnil podnikateľ Marián Kočner, ktorý seba označuje za podnikateľa z neexistujúcich mafiánských zoznamov. Zoznam “Lipšicove stádo” poukázal  na “nezávislosť” mienkotvorných médií a spoluprácu novinárov s politikmi.

Okrem Tódovej sa na zozname sms a emailovej komunikácie s Gáborom Grendelom a Danielom Lipšicom ocitli aj ďalší novinári, vrátane Mareka Vagoviča, Lukáša Dika, Zuzany Petkovej alebo Tibora Mattyasovského.

Peter Tóth v súvislosti so súkromnou komunikáciou tvrdí, že novinári sú rovnakí ľudia ako ich čitatelia, poslucháči či diváci a dokonca rovnakí ako tí, ktorých pranierujú (viac TU). „Keď si myslia, že ich nikto nevidí a nepočuje, rozprávajú si antisemitské vtipy, majú sexistické poznámky na adresu žien, uťahujú si z homosexuálov, posmievajú sa z výzoru svojich kolegov. Slovom, dopúšťajú sa takých istých pokleskov ako všetci smrteľníci. Len s tým rozdielom, že novinári za antisemitizmus, sexizmus, homofóbiu a iné neduhy verejne pranierujú iných.“

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali