PRIEVIDZA: Zosuvy naďalej ohrozujú majetok a zdravie obyvateľov

PRIEVIDZA: Zosuvy naďalej ohrozujú majetok a zdravie obyvateľov

Prievidza 21. novembra (TASR) – Do jarného topenia snehu je nutné aspoň čiastočne realizovať sanačné práce v prímestských častiach Prievidze – Hradec a Veľká Lehôtka, v ktorých je stále vyhlásená mimoriadna situácia. Inak sa nedá vylúčiť ani to, že sa svahové deformácie opäť aktivizujú a na jar budú opäť ohrozené obydlia. To je jeden zo záverov prvého stretnutia komisie pre riešenie krízovej situácie – svahových deformácií v Hradci a vo Veľkej Lehôtke. TASR o tom informoval Alojz Vlčko, vedúci kancelárie primátorky Prievidze Kataríny Macháčkovej.

Člen zriadenej komisie pre riešenie krízovej situácie Matej Hlôška zdôraznil, že všetci členovia komisie by najradšej hneď niečo podnikli. "Je veľmi nepríjemné vidieť, že sú reálne ohrozené domy našich priateľov, príbuzných alebo dokonca naše vlastné. Obávame sa, že budú v zime opäť výdatné snehové zrážky, ktoré môžu dať svahy zasa do pohybu. Do jarného topenia snehu by bolo dobré aspoň čiastočne realizovať sanačné práce a odviesť povrchové vody," podotkol.

Podľa uznesení prijatých na výjazdovom rokovaní vlády SR 9. októbra v Handlovej bolo ministrovi životného prostredia SR Petrovi Žigovi, ministrovi financií Petrovi Kažimírovi a ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi uložené v súlade s možnosťami štátneho rozpočtu podporiť opatrenia zamerané na stabilizáciu vodných tokov v objeme 2,6 milióna eur a zabezpečenie sanácie zosuvných území v okrese Prievidza v objeme jedného milióna eur, a to do 31. decembra 2014. "Treba však zdôrazniť, že uvedené opatrenia sa majú realizovať v súlade s možnosťami štátneho rozpočtu. Preto akékoľvek uvádzané sumy nezaručujú, že budú skutočne vyčlenené finančné prostriedky na tento účel a na pomoc obyvateľom nášho mesta. Samozrejme by som bola veľmi rada, keby to tak bolo," upozornila primátorka Prievidze Katarína Macháčková.

Pripomína tiež, že realizácia sanačných prác je úlohou štátu. "Zákon o geologických prácach je jednoznačný. Podľa jeho ustanovení zabezpečuje geologické práce na odvrátenie, zmiernenie alebo odstránenie následkov živelnej pohromy ministerstvo životného prostredia (MŽP). Z pozície samosprávy sme pripravili všetko na to, aby ministerstvo životného prostredia mohlo začať čo najskôr so sanáciou území," vysvetlila.

Reklama

Ako pre TASR uviedol hovorca MŽP SR Maroš Stano, rezort životného prostredia zabezpečuje v prípade havarijných zosuvov inžiniersko-geologický prieskum, monitoring a sanáciu geologického prostredia. "Základný predpoklad na vykonávanie uvedených činností sú finančné prostriedky zo štátneho rozpočtu. Vzhľadom na nedostatok finančných prostriedkov v roku 2013 budú na oboch lokalitách vykonané len nevyhnutné protihavarijné opatrenia v limitovanom rozsahu a po pridelení finančných prostriedkov aj sanácia. V súčasnosti plynie proces verejného obstarávania, k realizácii by malo prísť v priebehu dvoch až troch mesiacov. V prvom rade pôjde o odvodnenie územia povrchovými a podzemnými odvodňovacími prvkami," ozrejmil s tým, že v súčasnosti má MŽP SR v medzirezortnom pripomienkovom konaní strategický materiál pre zosuvy na Slovensku "Program prevencie a manažmentu zosuvných rizík (2014–2020)". "Tento dokument predstavuje jednu z tzv. ex-ante kondicionalít pre čerpanie fondov Európskej únie v rokoch 2014-2020 prostredníctvom Operačného programu Kvalita životného prostredia. To znamená, že nový Operačný program bude pokrývať aj problematiku zosuvných území a rizík s nimi súvisiacich," dodal Stano.

Prievidzská primátorka je presvedčená, že postup MŽP a mesta musí byť koordinovaný aj na úrovni ich čelných predstaviteľov. Preto už opakovane listom požiadala ministra aj o spoločné stretnutie. "Vieme poskytnúť projekt sanačných prác pre územné rozhodnutie a v decembri aj projekt pre realizáciu stavby. Takisto sme už ministerstvu doručili podrobný inžiniersko-geologický prieskum. Aktívne s príslušnými úradníkmi komunikujeme. Rada by som však s ministrom hovorila aj osobne a v mene obyvateľov ho požiadala, aby sa s prácami začalo čo najskôr," objasnila Macháčková. Na margo stretnutia hovorca MŽP SR reagoval, že minister sa s primátorkou plánuje stretnúť, hľadá sa už len vhodný termín.

Reklama

Po tom, ako boli mestu Prievidza v máji a júni tohto roka oznámené aktívne svahové deformácie vo Veľkej Lehôtke a Hradci, riadne hlásenie o situácii dostalo aj MŽP. Následne bola vyhlásená mimoriadna situácia, ktorá stále trvá. Samospráva zabezpečila realizáciu okamžitých sanačných opatrení – odčerpávanie studní a obmedzenie závlah v postihnutých územiach. Ohrozené lokality ešte v júni navštívili zamestnanci ministerstva životného prostredia, ktorí odporučili realizáciu podrobného inžiniersko-geologického prieskumu, aby bolo jasné, prečo dochádza k aktívnym svahovým deformáciám. Mesto vyčlenilo z rezervného fondu prostriedky na realizáciu podrobného prieskumu a zabezpečilo aj vypracovanie projektu sanačných prác. Spolu už bolo na tieto a ďalšie opatrenia investovaných z rozpočtu mesta viac ako 68.000 eur.

Záverečná správa inžinierskogeologického prieskumu definovala základné príčiny zosuvov, ktorými sú geologická stavba územia priaznivá pre vznik zosuvov, obdobie výdatných zrážok v novembri 2012 a marci 2013, nevhodné nakladanie s povrchovými a splaškovými vodami a tiež nevhodné zásahy ľudskej činnosti. Z uvedených príčin vyplynuli aj ďalšie opatrenia pre obmedzenie zosuvnej činnosti, napríklad vylúčenie stavebnej činnosti, alebo odvedenie povrchových vôd z pozemkov do toku, ktorým sa má zabrániť vsakovaniu vôd do pôdy.

Mimoriadna situácia pre aktívne svahové zosuvy platí v štyroch lokalitách – na Pavlovskej ulici a na ulici Na stanište v Hradci, na Podhorskej a na Remeselníckej ulici vo Veľkej Lehôtke. Obyvatelia majú na svojich domoch popraskané múry, posunuté a zdvihnuté chodníky, múriky, ploty a terasy. Celkovo sa zosuvy svahov bezprostredne dotýkajú ôsmich obývaných domov v Hradci a 13 vo Veľkej Lehôtke, zosuv tiež zasiahol aj neobývané budovy. Jedna pani z Veľkej Lehôtky z najviac ohrozeného domu sa už musela presťahovať do zariadenia pre seniorov.

amo ed

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Včera 18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

Včera 18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

Včera 18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali