“Príde čas, keď sa za svoje zločiny voči vlasti budete zodpovedať!” Chmelár opäť reaguje na nezmysly šírené ministerstvom obrany pod vedením Naďa

“Príde čas, keď sa za svoje zločiny voči vlasti budete zodpovedať!” Chmelár opäť reaguje na nezmysly šírené ministerstvom obrany pod vedením Naďa

Bratislava 11. januára 2022 (HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Politológ Eduard Chmelár, ktorý je spoluautorom jednej z rozsiahlych pripomienok ku kontroverznej vojenskej zmluve SR s USA, ktorú pretláča minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) a minister zahraničia Ivan Korčok (nom. SaS), otvorene okomentoval najnovšie tvrdenia Ministerstva obrany SR, ktoré údajne zaznamenalo “zvýšenú mieru vplyvových operácii” podporovaných zo zahraničia v súvislosti s danou zmluvou.

Eduard Chmelár v pondelok večer uviedol, že ak niekto ešte nezvracali alebo sa dobre nezasmial, mal by si ísť pozrieť facebookovú stránku Ministerstva obrany SR. “Najprv som si myslel, že im hackol stránku nejaký recesista, ale keďže zablokovali možnosť diskusie, uvedomil som si, že tú znôšku nehoráznych lží, výmyslov, paranoidných fabulácií a zavádzania myslia smrteľne vážne.”

Reklama

Ministerstvo pod vedením bývalého proamerického mimovládkara Jaroslava Naďa vo svojom príspevku podľa Chmelára straší a sťažuje sa, že od ohlásenia zámeru uzavrieť so Spojenými štátmi DCA „zaznamenávame zvýšenú mieru vplyvových operácií (dezinformácií) realizovanú domácimi aktérmi s podporou cudzej mocnosti“.

Na snímke Eduard Chmelár a Jaroslav Naď

“Preto ministerstvo desí svoje ovečky, že „útoky týchto aktérov na mysle a srdcia našich obyvateľov sú mimoriadne nebezpečné“. Nasleduje séria primitívnych ľahko vyvrátiteľných klamstiev, ale čerešničkou na torte je tento dojímavý pioniersky sľub: „Na rozdiel od mnohých iných preto budeme v nasledujúcich dňoch o zmluve informovať vecne, bez bičovania emócií, šírenia strachu a nenávisti.“

Reklama

Chmelár sa domnieva, že môže ísť o nejaký oneskorený silvestrovský vtip. “Deň po tom, čo minister Naď štekal na svojich oponentov ako pes spoza plota, o to viac rozbesnený, o čo viac zbabelý postaviť sa im zoči-voči, vulgárne ich dourážal a primitívne sa chvastal ako pubertiak – nám rezort obrany ponúka akýsi „militarizmus s ľudskou tvárou“ a hovorí, že na rozdiel od nás budú diskutovať o zmluve vecne a bez šírenia nenávisti… Aj vám zvlhlo oko od dojatia?

Problém je z jeho pohľadu v tom, že je to zúfalá lož pokryteckých slabochov, ktorí prehrávajú informačnú vojnu a snažia sa získať späť stratené body ešte väčšou demagógiou a najnovšie aj šírením hoaxov, že ich oponenti sú v službách cudzej mocnosti. “Už sa ma bojíte? Ešte pred týždňom ma nejakí nepríčetní pošukovia obviňovali, že moju mierovú iniciatívu platí Soros, dnes si iný druh šialencov vymyslel, že riadim vplyvovú operáciu s podporou Putina! No ja vám poviem, začnem sa cítiť neuveriteľne dôležito…”

“Ale poviem vám radšej niečo menej úsmevné. Dnes som bol pozvaný do štúdia RTVS, v ktorom mal debatovať štátny tajomník ministerstva obrany Majer. Lenže ten mal podmienku, že chcel debatovať sám. Tak ma požiadali, či so mnou môžu nahrať maximálne do dvoch minút nejaké výhrady k zmluve s Američanmi, na ktoré bude štátny tajomník reagovať… Takže takto, chlapci z Kutuzovovej, momentálne v službách strýčka Sama: takto sa spolu baviť nebudeme. Vy nemáte v sebe ani slušné vychovanie, aby ste sa s oponentmi bavili vecne a férovo,” odkázal v pondelok Eduard Chmelár.

Opakuje, že ľudia z rezortu obrany neodpovedajú na žiadne odborné výhrady, žiadne konkrétne námietky, reagujú formou osobných útokov, akúkoľvek kritiku odbíjajú urážkami oponentov, že sú to klamári. “Uškodilo im slniečko, nerozumejú tomu, vykvákajú sa a pôjdeme ďalej, všakáno. Asi ste dostali rovnaké noty, jeden manuál z tej istej ambasády, lebo vaše reakcie sa ponášajú ako vajce vajcu. Vyčítate kritikom to, čo robíte sami, akoby ste tým hysterickým jačaním chceli prehlušiť ich racionálne otázky, na ktoré neodpovedáte. Vy nie ste schopní pustiť sa do fundovanej odbornej debaty s akademikom, ústavným právnikom, expertom na medzinárodné vzťahy, nemáte na to ani intelektuálnu, ani morálnu kapacitu, a preto iba dookola opakujete naučené frázy a vyhýbate sa priamej polemike ako čert krížu. Jediný spôsob, ako „informovať o DCA vecne“ je prijať výzvu a sadnúť si s oponentmi za jeden stôl, za ktorým sa budú dodržiavať pravidlá racionálnej diskusie a nebude sa uhýbať od nepríjemných otázok – čiže všetko to, čo odmietate, aby verejnosť neodhalila vašu argumentačnú úbohosť.”

Arogancia, s akou zhodili zo stola pripomienky OZ Zjednotení za mier alebo pripomienky Generálnej prokuratúry SR podľa Chmelára iba potvrdzuje, že ministerstvo obrany dnes okupuje banda pologramotných šialencov, ktorí nemajú úctu k vzdelaniu, expertíze, ani k samotnému štátu, ktorí len plnia zadanie spoza oceánu.

Reklama

“Všetkých však varujem: tieto veci sú nepremlčateľné. Momentálne sa opájate nedotknuteľnosťou ako normalizátorskí kolaboranti, ktorí si tiež mysleli, že to majú poistené „na večné časy“, ale nemýľte sa: príde čas, keď sa za svoje zločiny voči vlasti budete zodpovedať. Skôr či neskôr vás dejiny dobehnú.”

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali