Pri útoku na systém Patriot mal Kinžal svojho tajného asistenta

Pri útoku na systém Patriot mal Kinžal svojho tajného asistenta

Bratislava 20. mája 2023 (HSP/Vz/Foto:Wikimedia,Screenshot)

 

Zničenie amerického SAM Patriot bolo výsledkom brilantnej operácie, píšu o udalosti v Kyjeve ruské noviny Vgljad

Raketa Kinžal
Na snímke raketa Kinžal

USA naďalej popierajú zničenie raketového systému zem-vzduch Patriot na Ukrajine – navyše tvrdia, že jeho “drobné poškodenie” bolo opravené a systém je opäť v prevádzke. Prečo by sa tieto tvrdenia nemali brať vážne a ktoré rakety robili Kinžalom spoločnosť pri ničení vychvaľovaných systémov protivzdušnej obrany USA?

Reklama

Od svojho debutu v operácii Púštna búrka (1991) sa americký systém protivzdušnej obrany Patriot nikdy neukázal ako spoľahlivý obranný systém. Z hľadiska publicity je však rovnako dobrý ako všetky ostatné na svete.

Prečo Američania tvrdia, že komplex bol pri útoku poškodený, ale nie zničený? PATRIOT PAC3 je pre americkú armádu zdrojom hrdosti, imidžovým produktom. Američania nemôžu verejne priznať jeho stratu. Preto všetky západné médiá na podnet Pentagónu hovoria o jeho “poškodení” – ale nie o zničení tohto SAM. “Škody na systéme protivzdušnej obrany Patriot po ruskom raketovom útoku neďaleko Kyjeva v utorok ráno sú minimálne,” cituje CNN svoje oficiálne americké vládne zdroje.

Reklama

 

Ako Američania klamú

V správach amerických médií a oficiálnych predstaviteľov sú dôležité detaily. Najmä – batéria komplexu Patriot zahŕňa mnoho prvkov. Niektoré z nich úder naozaj prežili. Práve to Američanom formálne umožňuje tvrdiť, že komplex bol “poškodený”, ale nie “zničený”.

Tu je zloženie vybavenia jedného SAM (toho, ktorý je v prevádzke s batériou). V operačnej fáze systému SAM sa nachádza veliteľské stanovište, radar, štyri až osem odpaľovacích zariadení, dve až štyri reléové stanice, dve až tri dieselové elektrocentrály, dopravné a nabíjacie vozidlo, ťahač a niektoré ďalšie zariadenia. A, samozrejme, komplex má protilietadlové riadené strely (SAM), štyri až 16 na každom odpaľovacom zariadení. Je to naozaj veľká farma.

Prvky komplexu v pozícii nie sú rozmiestnené tesne vedľa seba. Zvyčajne veliteľské stanovište a radar stoja vedľa seba a odpaľovacie zariadenia môžu byť od seba vzdialené desiatky alebo aj stovky metrov. Jedno odpaľovacie zariadenie môže byť umiestnené aj 20 km vpredu v smere, z ktorého prilietajú rakety.

Takže áno, v konvenčnej konfigurácii nie je možné pokryť celý komplex jednou raketou. Je možné zničiť sedem z ôsmich odpaľovacích zariadení, polovicu rádiových relé a dieselové elektrocentrály, ale komplex bude stále schopný odpaľovať rakety na svoje ciele. Bez radaru alebo veliteľského stanovišťa však SAM nefunguje. Rakety jednoducho nedostanú povel na odpálenie.

Reklama

A práve o poškodení multifunkčného radaru, ktorý je kľúčovým prvkom komplexu, informovalo ruské ministerstvo obrany. “Podľa spoľahlivo potvrdených údajov bolo 16. mája tohto roku v dôsledku úderu hypersonického raketového systému Kinžal v Kyjeve zasiahnuté a úplne zničené multifunkčné radarové stanovište, ako aj päť odpaľovacích zariadení raketového systému zem-vzduch americkej výroby Patriot,” uviedlo vo vyhlásení. Nie je dôvod tomu neveriť.

Ako môže jedna alebo dve rakety zničiť toľko zariadení? Na sieti sa veľa špekuluje o tom, že raketa Kh-47M2 “Kinžal” má prenikajúcu bojovú hlavicu a vybuchuje vo veľkej hĺbke v zemi. Je to pravda. Ale z nejakého dôvodu nikto nespomína, že má aj 480 kg vysoko výbušnú hlavicu. V pomerne veľkej výške – asi dva kilometre – vymrští bližšie nešpecifikované množstvo submunície. Jej detonácia (pravdepodobne) vo výške asi 50 m má za následok zásah črepinami na obrovskej ploche. Nemôže byť pochýb o tom, že presne takýto druh bojovej hlavice bol v tomto prípade použitý proti Patriotom.

Je tu ešte jedna dôležitá okolnosť nepriameho charakteru. Stále nie sú k dispozícii fotografie poškodenia komplexu, satelitné snímky kráterov v pozíciách a podobné informácie. Pri dnešnej informačnej otvorenosti, dokonca aj pri ukrajinskej vojenskej cenzúre, je to dosť zarážajúce. Je jasné, že každá fotografia ukáže, že zvyšky komplexu Patriot boli v skutočnosti neopraviteľné. Ak bol radar mierne poškodený (čo je nanajvýš niekoľko zásahov šrapnelmi), naozaj sa dá opraviť. A na ukážku – na dôkaz, že k zásahu nedošlo – fotografia preživšieho komplexu Patriot. Ale v tomto prípadde naozaj nie je čo ukázať.

USA oficiálne priznávajú účasť na oprave komplexu. “Systém protivzdušnej obrany Patriot poškodený na Ukrajine je opäť funkčný,” tvrdí hovorkyňa Pentagónu. Podľa nej USA poskytli Ukrajine “určitú pomoc” pri oprave komplexu.

Áno, takúto pomoc Spojené štáty skutočne môžu poskytnúť prostredníctvom svojich partnerov v NATO. Dodať prvky systému SAM z Poľska alebo Nemecka. Opravu systému SAM je celkom možné nazvať výmenou modulov. Za modul možno považovať radar a odpaľovacie zariadenia ako celok. Spojenie medzi všetkými prvkami systému SAM je digitálne, nie je potrebné robiť žiadne analógové opravy, takže nebude príliš zložité prepojiť nový radar s riadiacimi jednotkami a odpaľovacími zariadeniami. Je možné tajne dopraviť nový radar do Kyjeva a umiestniť ho namiesto starého. Nie je to oprava?

Reklama

Až na to, že toto všetko neruší skutočnosť, že v skutočnosti bol “Patriot” zničený. Musel byť, pretože balistický cieľ (raketa Kinžal) je pre Patrioty veľmi tvrdý oriešok. Predovšetkým kvôli extrémne vysokej rýchlosti útočiacej hlavice (rakety). Na uľahčenie detekcie takýchto cieľov používa Patriot SAM satelitné zameriavanie. Bez neho má totiž len veľmi nízku pravdepodobnosť zásahu takýchto cieľov, a to z dôvodu neskorej detekcie.

 

Rýchlosť predovšetkým

Samotná rýchlosť balistického cieľa je rozhodujúca. Keď bol systém Patriot SAM prvýkrát vyvinutý, vyžadovalo sa od neho, aby zachytával taktické balistické rakety s doletom 100 – 160 km. Takéto rakety majú maximálnu rýchlosť približne 1000 m/s. Práve tento údaj sa nachádza v jeho špecifikáciách.

Avšak rakety Kinžal a Iskander, ako aj ruské strely s plochou dráhou letu Kh-22 a Kh-32 majú oveľa vyššie rýchlosti. Oveľa vyššiu, ako je limitná rýchlosť cieľa, pre ktorú je Patriot navrhnutý.

komplex Iskander
komplex Iskander

Z dôvodu tejto vysokej rýchlosti je dosah ničenia balistických cieľov, ktoré má Patriot k dispozícii, oveľa menší ako 160 km. V skutočnosti pri rýchlosti okolo 1000 m/s nebude mať dosah väčší ako 15 – 20 km; bude však tiež výrazne obmedzený parametrom dráhy – minimálnou vzdialenosťou od miesta odpálenia strely po dráhu cieľa.

Okrem toho je jeden SAM bezbranný proti strmo útočiacim hlaviciam alebo strelám vzhľadom na svoje technické charakteristiky (napr. uhol snímacieho sektoru radaru vo vertikálnej rovine je 70 stupňov).

 

Špičkové remeselné spracovanie

Čo sa teda v skutočnosti stalo v Kyjeve? Ako bol zničený systém protivzdušnej obrany “Patriot”? Podľa všetkého “Kinžal” nepracoval sám. Sprevádzala ho ďalšia vysokorýchlostná strela. A nebol to Kalibr.

Ak sa pozorne pozrieme na videozáznam streľby, môžeme si všimnúť, že trajektórie rakiet vypálených SAMom sa najprv pohybovali pod menším uhlom k horizontu, potom boli stále strmšie. To naznačuje, že rakety boli vypálené na cieľ, ktorý bol horizontálny (alebo takmer horizontálny) a vo veľkej výške.

Ale, ako už bolo spomenuté, strela K-47M2 “Kinžal” útočí na cieľ takmer strmo – 80 – 90 stupňov. Preto Patriot strieľal na iné strely. Navyše, ak by boli vypálené na “Kinžal” (a bolo ich naraz šesť, ak veríme tvrdeniam ukrajinských propagandistov), tak prvé antirakety by išli strmo do oblohy a každá ďalšia s menším a menším uhlom. Ako by sa znižovala zorná čiara cieľa. Na videu je to naopak.

Reklama

Mohli to byť Gerane alebo Kalibry? Sú to ciele s nízkou výškou. SAMy by museli po vypustení urobiť “sklz” a ponoriť sa nadol. Ani to na tomto videu nevidíme.

Inými slovami, Patriot SAM strieľal na niečo iné. A to niečo iné mohla byť raketa X-22 s protiradarovým navádzacím systémom. Potom všetko do seba zapadá. Takáto raketa letí do výšky 22 km a jej zorný uhol od SAM stále stúpa. Vidíme, že na začiatku streľby sú trajektórie relatívne nízke, potom sa dostávajú vyššie. V záverečnej časti trajektórie X-22 dopadá na cieľ takmer strmo.

Rusko teda zaútočilo na systém Patriot SAM protiradarovými vyhľadávacími strelami X-22. No nie iba nimi – išlo o komplexné úsilie. Strely Kinžal prileteli k cieľu o 30 – 40 sekúnd neskôr a zavŕšili porážku. A ich priblíženie k cieľu bolo koordinované úžasne presne. Ruská armáda preukázala veľkú zručnosť a previedla brilantnú operáciu.

 

PREČÍTAJTE SI EŠTE

Reklama

Presun systémov protivzdušnej obrany Iron Dome na Ukrajinu je nezmyselný

Rusko potvrdilo zničenie piatich odpaľovacích zariadení systémov protivzdušnej obrany Patriot v Kyjeve

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:23

Slovenský futbalový reprezentant Ivan Schranz pomohol gólom a dvoma asistenciami k triumfu Slavie Praha nad Baníkom Ostrava v 1. kole skupiny o titul v českej lige. Slavia má na konte 75 bodov a v tabuľke je druhá, o bod zaostáva za vedúcou Spartou Praha.

Včera 20:10

Labouristický starosta Londýna Sadiq Khan si v sobotu zabezpečil rekordné tretie, po sebe nasledujúce funkčné obdobie a niekoľko mesiacov pred očakávanými všeobecnými voľbami uštedril konzervatívcom ďalšiu porážku.

Sadiq Khan
Znovuzvolený labouristický starosta Londýna Sadiq Khan vystupuje s príhovorom v Londýne
Včera 19:58

Taliansky tenista Jannik Sinner sa odhlásil z turnaja ATP v Ríme. Dôvodom nútenej pauzy svetovej dvojky je zranenie bedra, pre ktoré odstúpil v tomto týždni z turnaja ATP v Madride. Stalo sa tak pred plánovaným štvrtkovým duelom štvrťfinále, v ktorom mal byť jeho súperom Felix Auger-Aliassime z Kanady.

Včera 19:45

Futbalisti KFC Komárno oslavujú historický postup do najvyššej slovenskej súťaže. Účasť v budúcom ročníku Niké ligy si definitívne zabezpečili sobotným víťazstvom v dueli 28. kole MONACObet ligy na ihrisku Slavoja Trebišov 3:1.

Včera 18:45

Rusko pridalo ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na svoj zoznam hľadaných zločincov, ukázala v sobotu vládna databáza.

Včera 18:33

Nemecký kancelár Olaf Scholz v sobotu odsúdil útok na svojho spolustraníka a europoslanca Matthiasa Eckeho a uviedol, že takéto útoky predstavujú hrozbu pre demokraciu.

Včera 18:06

Berlínska polícia v sobotu oznámila, že otvorila viacero vyšetrovaní po tom, čo musela v piatok zasiahnuť proti propalestínskemu protestu na Humboldtovej univerzite v Berlíne.

Demonštranti na piatkovom proteste kričali kontroverznú frázu: “Od rieky až po more Palestínčania budú slobodní”. Berlínska polícia pritom chce túto frázu klasifikovať ako antisemitskú.

propalestínsky protest
Ľudia sa zhromaždili na propalestínsky protest pred Humboldtovou univerzitou v Berlíne v piatok 3. mája 2024
Včera 17:25

Študenti prestížnej univerzity Trinity College v írskom Dubline zabarikádovali hlavný vchod do univerzity a v sobotu zorganizovali protest proti konaniu Izraela v Pásme Gazy. Informovala agentúra AFP.

Včera 16:50

Dráma o utečencoch “Ja kapitán” režiséra Mattea Garroneho sa v piatok večer stala tohtoročným hlavným víťazom talianskych filmových cien Donatellov Dávid (David di Donatello).

Matteo Garrone
Taliansky režisér Matteo Garrone (vpravo) stojí na pódiu počas ďakovnej reči na 69. ročníku talianskych filmových cien Donatellov Dávid (David di Donatello) v Ríme
Včera 16:23

Preletom vrtuľníkov, hymnou Slovenskej republiky, kladením vencov a viacerými príhovormi si v sobotu na Bradle uctili pamiatku 105. výročia tragickej smrti generála Milana Rastislava Štefánika.

Včera 16:09

Delegácia palestínskeho militantného hnutia Hamas dorazila v sobotu do Káhiry na rokovania o možnom prímerí v Pásme Gazy, v rámci ktorého by mohli byť do Izraela vrátaní aj niektorí rukojemníci, uviedol pre agentúru Reuters nemenovaný zdroj z Hamasu. Podľa egyptských zdrojov by na rokovaniach mal byť prítomný aj riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns.

Včera 15:58

Dánska spoločnosť Pandora, najväčší producent šperkov na svete, oznámil za 1. štvrťrok rast tržieb o viac než desatinu a prevádzkového zisku o takmer pätinu. Podporil ju najmä kľúčový americký trh, na ktorom zvýšila podiel. Spoločnosť zároveň prekonala očakávania trhov a v reakcii na vývoj na začiatku roka zlepšila prognózu vývoja tržieb za celý rok.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Žena pózuje medzi tulipánmi počas návštevy Harrisonovho tulipánového festivalu v Agassiz v Britskej Kolumbii

Autor: AP/Darryl Dyck/The Canadian Press via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Erik Majercak

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali