Prezidenti Litvy a Poľska vyzvali Bielorusko zdržať sa násilia voči občanom

Prezidenti Litvy a Poľska vyzvali Bielorusko zdržať sa násilia voči občanom

Varšava 10. augusta 2020 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Czarek Sokolowski)

 

Prezidenti Litvy a Poľska, Gitanas Nauséda a Andrzej Duda, vyzvali v noci na pondelok bieloruské úrady, aby sa zdržali násilia voči občanom, ktorí namietajú proti výsledkom nedeľných prezidentských volieb a žiadajú demisiu úradujúceho prezidenta Alexandra Lukašenka

Na snímke Andrzej Duda

V spoločnom vyhlásení prezidentov Litvy a Poľska – štátov, ktoré susedia s Bieloruskom, – sa zdôrazňuje dôležitosť rešpektovania základných ľudských práv a slobôd.

Reklama

Obaja prezidenti okrem toho Lukašenkovi a jeho tímu pripomenuli, že “dialóg je vždy najlepšou metódou pre zabezpečenie sociálneho rozvoja, ako aj pre diskusie o reformách a politických krokoch“.

Duda a Nauséda zároveň zdôraznili svoj rešpekt k suverenite a nezávislosti Bieloruska.

Reklama

Podľa správ bieloruských médií po ukončení hlasovania v prezidentských voľbách vyšli do ulíc Minska, ale aj ďalších miest, tisíce ľudí nespokojných s výsledkom hlasovania.

Polícia sa ich snažila rozohnať, pričom použila aj vodné delá, slzotvorný plyn a zábleskové granáty.

Zranenia pri tom utrpeli demonštranti a zasahujúci policajti – ich počet a závažnosť zranení nateraz nie sú známe.

Bieloruské centrum pre ľudské práva Viasna uviedlo, že v deň volieb a počas večerných protestov bolo zadržaných viac ako 120 ľudí. Oficiálne sa k tejto bilancii zatiaľ nikto nevyjadril, i keď polícia v noci na pondelok konečne priznala, že k zadržaniam došlo. Podľa agentúry RIA Novosti sa okrem Minska zatýkalo aj v mestách Brest a Vitebsk.

Celá bieloruská polícia v súvislosti s nepokojmi prešla na posilnený režim služieb.

Reklama

RIA Novosti informovala, že v noci na pondelok do centra Minska presunuli aj veľa vojakov, ktorí potom zasahovali na kritických miestach stretov medzi demonštrantmi a políciou.

Po rozohnaní protestov väčšina policajtov a vojakov, ako aj ich techniky zostala v uliciach Minska, informoval portál Sputnik Belarus.

Na sociálnych sieťach sa medzičasom objavili avíza, že protesty proti výsledkom volieb a Lukašenkovi budú pokračovať aj v pondelok.

Agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na svojho spravodajcu v Minsku informovala, že okolo 03.00 h miestneho času väčšina protestujúcich, medzi nimi boli najmä mladí ľudia, opustila centrum mesta a situácia tam sa vracia do normálu.

Premávka áut je obnovená, aj keď vzhľadom na pokročilú hodinu ich jazdí málo. Podľa RIA Novosti je v meste veľký problém zohnať si taxík a pre výpadky internetu sa nedá privolať ani zdieľaný “neoficiálny” taxík.

Reklama

Podľa tzv. exit polls, ktoré na objednávku televízie Mir uskutočnilo Mládežnícke laboratórium pre sociologické prieskumy, prezidentské voľby v Bielorusku opäť vyhral Alexandr Lukašenko so 79,7 percentami hlasov. Podľa tohto zdroja jeho najväčšia rivalka Svitlana Cichanovská dostala vo voľbách podporu od 6,8 percenta voličov.

Ústredná volebná komisia avizovala, že počas noci zverejní prvé predbežné výsledky sčítania hlasov odovzdaných v prezidentských voľbách. Doteraz to však neurobila.

Predsedníčka ÚVK Lidija Jermošinová medzičasom uviedla, že konečné výsledky by ÚVK mohla zverejniť v piatok.

Projekt Golos (Hlas), ktorý bol vytvorený na alternatívne sčítanie hlasov, informoval, že viac ako 80 percent jeho zaregistrovaných užívateľov hlasovalo za Cichanovskú.

ÚVK v noci na pondelok zverejnila aspoň informáciu, že svoje právo voliť využilo 84,05 percenta bieloruských voličov.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:24

V letnej sezóne pomôžu bratislavskému letisku M. R. Štefánika stovky brigádnikov. Podľa generálneho riaditeľa Dušana Novotu je nahlásený dostatok brigádnikov, avšak počas hektických dní ich budú potrebovať viac. Informoval o tom v piatok na tlačovej konferencii za účasti ministra dopravy Jozefa Ráža (nominant Smeru-SD).

letisko M. R. Štefánika
Na snímke zľava minister dopravy a výstavby SR Jozef Ráž ml. (nominant Smer-SD) a generálny riaditeľ Letiska M. R. Štefánika Dušan Novota
16:23

Guvernér talianskej centrálnej banky Fabio Panetta vyzval na “včasné, zároveň však iba mierne” znižovanie úrokových sadzieb Európskou centrálnou bankou (ECB). Takýto postup umožní ECB reagovať na zmeny vo vývoji na trhu a zmierniť riziko dlhodobej ekonomickej stagnácie v eurozóne.

16:22

Spojené štáty stiahnu časť svojich vojakov z Čadu, informoval vo štvrtok Pentagón. TASR

16:22

Na začínajúcu sa letnú dovolenkovú sezónu je s odletom z Košíc naplánovaných vyše 900 charterových letov do 17 destinácií v 11 krajinách. Prvý charterový let tejto dovolenkovej sezóny vypravili v piatok skoro ráno, smeroval do egyptskej Hurghady.

16:21

Turecký súd v piatok odsúdil na niekoľko doživotných trestov ženu za účasť na bombovom útoku z roku 2022, ktorý usmrtil šesť ľudí v centre Istanbulu.

16:19

V ukrajinskom hlavnom meste Kyjev v piatok prebieha evakuácia dvoch nemocníc pre obavy z ruských útokov. Oznámili to tamojšie úrady.

16:18

Brita vo veku 20 rokov obvinili z organizovania podpaľačského útoku proti cieľu spojenému s Ukrajinou v Londýne, a to v prospech ruského štátu, oznámila v piatok britská prokuratúra.

15:36

Opakované vyjadrenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) o možnom využití úspor z druhého dôchodkového piliera na investície do infraštruktúry na Slovensku sú prípravou na ich znárodnenie. Sú o tom presvedčené viaceré opozičné strany, ktoré aj v piatok pokračovali v kritike tohto nápadu.

15:32

Viacero lekárov z Ľvovskej oblasti na západe Ukrajiny vyšetrujú pre podozrenie z prijímania úplatkov. Mužom, ktorí sa chceli vyhnúť vojenskej službe, za peniaze vydávali falošné lekárske potvrdenia. Oznámil to v piatok ukrajinský Štátny úradu pre vyšetrovanie (SBI).

15:26

Španielska polícia zaistila 25 ton hašišu v hodnote 50 miliónov eur v prístave Algeciras na juhu krajiny. Drogy boli ukryté v drevených debnách v nákladnom aute z Maroka, ktoré smerovalo do juhofrancúzskeho mesta Perpignan, informovali v piatok španielske úrady.

15:21

Poľnohospodári sú v posledných rokoch svedkami úbytku poľnohospodárskej pôdy, predovšetkým trvalých trávnych porastov. Poľnohospodári sú teda za zachovanie aspoň súčasnej výmery poľnohospodárskej pôdy. Jednoduchšie odstraňovanie nežiaducej vegetácie, ktoré navrhuje novela zákona o ochrane prírody a krajiny, im v tom môže pomôcť. Uviedla to Jana Holéciová,

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali