Prezident: Podmienky pre vojakov na zahraničných cvičeniach sa zlepšia

Prezident: Podmienky pre vojakov na zahraničných cvičeniach sa zlepšia

Bratislava 23. marca 2018 (TASR/HSP/Foto:TASR-Pavol Ďurčo)

 

Pôsobenie vojakov v aktívnych zálohách bude atraktívnejšie. Lepšie podmienky budú mať aj profesionálni vojaci vyslaní na plnenie úloh v zahraničí. Počíta s tým novela zákona o brannej povinnosti, ktorú podpísal prezident SR Andrej Kiska a ktorou sa súčasne mení aj zákon o štátnej službe profesionálnych vojakov.

Ilustračné foto

Profesionálny vojak vyslaný na plnenie úloh mimo Slovenska na účely vojenského cvičenia má dostávať aj zahraničný príspevok. “Podmienkou priznania zahraničného príspevku takému profesionálnemu vojakovi je, že vojenské cvičenie bude trvať nepretržite po dobu dlhšiu ako jeden mesiac,” píše sa v pozmeňujúcom návrhu, ktorý plénum odobrilo.

Reklama

Tiež bude mať nárok na telefonický hovor s blízkou osobou na náklady služobného úradu. “Podmienky, za ktorých bude možné uskutočniť telefonický hovor, frekvenciu a dĺžku trvania telefonického hovoru ustanoví služobný predpis,” uvádza sa v návrhu.

Právna norma upravuje aj otázku náhrady cestovných výdavkov na návštevu rodiny. Náhradu budú poskytovať bez časového obmedzenia. A to najmä preto, že profesionálni vojaci si zabezpečujú bývanie sami a pri ich premiestňovaní nemožno žiadať, aby sa v priebehu trvania služobného pomeru viackrát s rodinou sťahovali do iného miesta. Návrh určuje maximálnu výšku náhrady cestovných výdavkov za jednu vykonanú cestu.

Reklama

Ministerstvo obrany upravilo v novele rozpätie hodností na jednotlivé funkcie tak, aby kritériá spĺňalo viac vojakov v zálohe. Do aktívnych záloh bude môcť byť zaradený aj vojak v zálohe, ktorý dosiahol vojenskú hodnosť o jeden stupeň nižšiu alebo o dva stupne vyššiu, než aká sa vyžaduje na výkon funkcie, do ktorej má byť zaradený.

Na základe skúseností z pilotného projektu vyplynula potreba refundácie mzdy nielen zamestnancom, ale napríklad aj samostatne zárobkovo činným osobám. Novinkou je i úhrada nákladov zamestnávateľovi, ktoré súvisia s platením poistného za zamestnávateľa na sociálne a verejné zdravotné poistenie.

Novela zároveň spresňuje, že vojak v aktívnej zálohe bude mať nárok na pomernú časť hodnostného platu len za čas prítomnosti, kedy je na pravidelnom cvičení alebo plní úlohy v prospech Ozbrojených síl SR. Upravuje sa aj povinnosť vojaka zaradeného do aktívnych záloh, ktorý bude po novom povinný hlásiť zmeny v súvislosti s podmienkami zaradenia veliteľovi. Novinkou je úprava ustanovení pri neprítomnosti vojaka na pravidelnom cvičení.

Za každý kalendárny rok zotrvania v aktívnej zálohe prináleží vojakom motivačný príspevok vo výške 600 eur, ktorý im je vyplácaný spätne v prípade, že absolvovali aspoň 75 percent cvičenia, ďalej pomerná časť hodnostného platu, ako aj náhrada cestovného z miesta trvalého bydliska do miesta určenia. Za techniku, ktorá je im zverená, nesú hmotnú zodpovednosť.

 

Reklama

Prezident: V cudzineckej politike Slovenska nastanú od mája zmeny

Slovensko mení od mája podmienky vstupu a pobytu cudzincov na obdobie dlhšie ako 90 dní na území SR. Upravuje ich na základe európskej smernice, a to cez novelu zákona o pobyte cudzincov, ktorú podpísal prezident SR Andrej Kiska.

Právna norma ustanovuje aj práva štátnych príslušníkov tretích krajín na účel výskumu, štúdia, odbornej prípravy alebo dobrovoľníckej služby v Európskej dobrovoľníckej službe a v prípade výskumných pracovníkov aj ich rodinných príslušníkov.

Novela zákona z dielne ministerstva vnútra tiež zakotvuje podmienky mobility študentov, výskumných pracovníkov a ich rodinných príslušníkov, ktorým udelil iný členský štát ako prvý povolenie na pobyt na základe eurosmernice. Doteraz boli pravidlá prijatia povinné len pre študentov a výskumných pracovníkov a nepovinné pre žiakov, neplatených stážistov a dobrovoľníkov.

Ide o zjednodušenie prístupu vedeckých pracovníkov a študentov na slovenský trh, aby bola “výmena mozgov jednoduchšia v rámci Európy”.

Reklama

Smernica definovala aj pravidlá mobility, boli stanovené s cieľom zatraktívnenia Európskej únie pre študentov vysokých škôl, výskumných pracovníkov a ich rodinných príslušníkov. Znižuje sa tak administratívne zaťaženie s tým spojené. V praxi to znamená, že u týchto kategórií cudzincov sa nebude vyžadovať prechodný pobyt na našom území do jedného roka od začiatku pobytu, ak im pobyt udelil iný členský štát ako prvý.

Študenti, ktorí ukončili štúdium v členskom štáte a výskumní pracovníci po skončení výskumu v členskom štáte, dostanú možnosť zotrvať deväť mesiacov na území členského štátu s cieľom zamestnať sa alebo začať podnikať. “Slovensko tak môže získať kvalifikovanú pracovnú silu,” konštatuje ministerstvo v materiáli.

Novela zákona o pobyte cudzincov rieši aj potreby z praxe. Dotýkajú sa najmä inštitútu tolerovaného pobytu, z ktorého sa vypúšťajú niektoré kategórie štátnych príslušníkov tretích krajín a presúvajú sa do nových ustanovení o zotrvaní štátneho príslušníka tretej krajiny na území SR. Rovnako sa menia aj pravidlá udeľovania trvalého pobytu na neobmedzený čas bez splnenia podmienok ustanovených zákonom. Ten sa transformuje na osobitný druh trvalého pobytu.

Štát tak už nebude môcť udeliť cudzincom trvalý pobyt na neobmedzený čas bez splnenia zákonných podmienok, ale len na päť rokov. O udelenie trvalého pobytu na neobmedzený čas bez splnenia zákonných podmienok bude môcť v budúcnosti požiadať len spravodajská služba.

Aplikačná prax zákona o pobyte cudzincov si vyžiadala aj zmenu zákona o bankách. Zavádza sa povinnosť banky a pobočky zahraničnej banky poskytnúť osobe poverenej prezidentom Policajného zboru informácie, ktoré sú predmetom bankového tajomstva, a to v súvislosti s preukázaním podmienky finančného zabezpečenia pobytu alebo finančného zabezpečenia podnikateľskej činnosti.

Previerku bude možné vykonať iba v konaní o udelení pobytu, obnovení pobytu alebo o zrušení pobytu, teda nie kedykoľvek počas pobytu. Dôvodom navrhovanej zmeny je najmä skutočnosť, že udelenie väčšiny druhov pobytov ustanovených zákonom o pobyte cudzincov je viazané na nejakú formu finančného zabezpečenia a je potrebné, aby existovala reálna možnosť preskúmania splnenia tejto podmienky.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:30

Talianska premiérka Giorgia Meloniová sa stretla v pondelok so svojim maďarským náprotivkom Viktorom Orbánom. Témou ich rokovaní boli okrem iného aj výsledky nedávnych volieb do Európskeho parlamentu.

17:22

Polícia v Zimbabwe zatkla a obvinila opozičného lídra Jamesona Timbu a ďalších vyše 70 ľudí z výtržníctva počas súkromného stretnutia, ktoré sa konalo počas uplynulého víkendu. V pondelok to uviedol jeho právnik.

17:07

Pri ruskom raketovom útoku na Poltavskú oblasť na strednej Ukrajine bolo v pondelok poškodených niekoľko bytových domov a zranenia utrpelo najmenej deväť ľudí, oznámil tamojší gubernátor Filip Pronin.

16:53

Bulharský tenista Grigor Dimitrov postúpil do 2. kola turnaja ATP v Londýne po víťazstve nad Francúzom Adrianom Mannarinom hladko 6:1 a 6:2. S turnajom sa naopak rozlúčil siedmy nasadený Holger Rune z Dánska po prehre s Austrálčanom Jordanom Thompsonom 6:4, 6:7 a 3:6.

16:41

Ruské sily zintenzívňujú svoje útoky a snažia sa na Ukrajine dobyť rozsiahlejšie územie skôr, než tamojšia armáda dostane ďalšiu vojenskú pomoc zo zahraničia vrátane stíhačiek F-16. Povedal to v pondelok hlavný veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny Olexandr Syrskyj.

16:40

Archeológovia pri výskume na stavbe budúcej diaľnice D35 pri Hradci Králové objavili zrejme najdlhšiu pravekú mohylu v Európe. Meria 190 metrov a vznikla pred približne 6000 rokmi. V pondelok to uviedla Univerzita Hradec Králové (UHK), ktorej akademici na výskume spolupracujú.

16:39

Poľský premiér Donald Tusk označil estónsku predsedníčku vlády Kaju Kallasovú za vhodnú kandidátku na jednu z “najvyšších pozícií v EÚ”.

16:12

Členské krajiny Európskej únie (Rada EÚ) v pondelok rozhodli o predĺžení ekonomických sankcií uvalených na Rusko v júni 2014. Zhodli sa, že režim sankcií predĺžia do 23. júna 2025.

16:11

Švajčiarsky bankový gigant UBS v pondelok oznámil, že vyčlení 900 miliónov USD (842,22 milióna eur) na pomoc investorom, ktorí utrpeli škody spôsobené investíciou Credit Suisse do spoločnosti Greensill.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke detský folklórny súbor Viganček z Košíc počas 54. ročníka Rozhanovských folklórnych slávností v Rozhanovciach v okrese Košice

Autor: TASR – František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Michal Durila

Miroslav Iliaš

Jozef Bugár

Peter Lipták

Ivan Štubňa

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali