Predsedníčka strany Vlasť a bývala kancelárka súdnej rady sa stretla v dueli s Bugárom, ten považuje za menšinu aj Slovákov v Dunajskej Strede

Predsedníčka strany Vlasť a bývala kancelárka súdnej rady sa stretla v dueli s Bugárom, ten považuje za menšinu aj Slovákov v Dunajskej Strede

Bratislava 22. februára 2020 (HSP/Foto:Screenshot:Video)

 

Hosťami relácie duel na TA3 boli tentoraz začínajúca politička, bývalá šéfka kancelárie Súdnej rady Anna Žatková a najstaršie slúžiaci politik Béla Bugár. Podľa moderátora majú obaja spoločné to, že nikdy neboli v exekutíve. Bugár si myslí, že skutočná práca je v parlamente, nie v exekutíve

Na snímke druhá zľava Anna Žatková a vpravo Béla Bugár

“Strane Vlasť teraz nejde o pozície, chceme aby sa Slovensko pretkané korupciou zmenilo na štát v ktorom platí právo, poriadok a spravodlivosť,” uviedla Žatková.

Reklama

Ďalšou spoločnou črtou diskutujúcich je, že obaja sú predsedami strán, ale nie jej lídrami.

Podľa Bugára je to u nich preto, lebo pán Ersék je špotovec a keď vidí cieľ, tak ide hlava nehlava.

Reklama

Žatková odpovedala, že Harabin je volebným lídrom, vedie kampaň, stretáva sa s občanmi a prezentuje volebný program a ona má na starosti organizačno technické úlohy a agendu strany.

Ďalšia otázka sa týkala justície, v súvislosti s tým, čo vyplávalo na povrch z Kočnerovej Threemy.

Žatková uviedla, že do justície nastúpila v roku 1970 a to boli úplne iné časy. Vzťahy a odbornosť sudcov bola veľmi vysoká, boli to súdne autority. To, že sa v Threeme objavili tí, ktorí mali strážiť zákonnosť, jej je osobne veľmi ľúto, a myslí si, že takéto veci sa nesmú opakovať, preto je dôležité, aby sa právo a poriadok dodržiavali pre všetkých rovnako.

Bugár spomenul, že za Žitňanskej sa zaviedol otvorený proces – hromadný výber sudcov. Zmenila sa vyhláška o vyhlásení ústnych skúšok a zaviedlo sa, aby sudcu bolo možné zbaviť funkcie pre morálne hľadisko.

Žatková vysvetlila Bugárovi, že inštitút čakateľa bol osvedčený a je škoda, že sa neuplatňuje, lebo tam tým justičným čakateľom bol pridelený starší sudca, ktorý ich školil, prešli všetkými úsekmi súdu, až potom sa mohli stať sudcami. “Ja nie som proti transparentnosti, ale možno práve táto otvorená justícia priniesla problémy a nedostatky, ktoré sa prejavili teraz,” zdôraznila

Reklama

Na otázku, či si myslí, že sudcovia patria do politiky, odpovedala opačne:

„Naším programom je nulová tolerancia vstupu politikov do justičného systému. Našou snahou je zrekonštruovať Ústavný súd, lebo sme videli, aká fraška to bola, keď sa volili ústavní sudcovia. Myslíme si, že aj voľba generálneho prokurátora by dopadla lepšie, keby si ho volili prokurátori z vlastných radov a nie politici. A či by mali byť sudcovia v politike? Myslím, že by nemali, ale nemalo by sa tomu brániť takým škandalóznym spôsobom, ako sa urobil lex Harabin, ktorý ide proti jednému človeku. Harabina sa to už ale netýka, lebo už nevykonáva funkciu sudcu.“

Podľa Bugára to bol dobrý zákon, a sudca sa musí rozhodnúť, či chce byť sudca, alebo ísť do politiky. Čo sa týka generálneho prokurátora, zaviedlo sa, že musí absolvovať verejné vypočutie.

Moderátor odcitoval Bugárov výrok, že považuje súčasnú koalíciu so Smerom za dobré riešenie, v budúcnosti s ním už vládnuť nechcú. “Kde to má logiku?”, opýtal sa.

Bugár odpovedal, že po vražde novinára, už za súčasných okolností, nemôžu ísť so Smerom do vlády.

Reklama

Na tradičnú otázku, s kým by nešli do vlády a koho vylučujú zo spolupráce, Žatková odpovedala, že nikoho nevylučujú z povolebnej spolupráce, ale musí tam byť záujem dodržiavať právo, poriadok a spravodlivosť.

Moderátor sa opýtal, prečo teda nevstúpili do spolupráce s ĽSNS a kde vidí dôvody, že sa to neuskutočnilo.

„My sme boli od začiatku rozhodnutí, že pôjdeme do volieb sami a napriek tomu, že k jednému takému stretnutiu došlo, to ešte neznamenalo, že sa niečo uzatvorí. A myslím, že sme urobili dobre že sme išli do volieb sami.“

Bugár na otázku, ako vníma rozhodnutie prezidentky, že sa po voľbách ako s prvým porozpráva s víťazom volieb, odpovedal, že je to určité zvykové právo, no možno by sa nemala takto ponáhľať, lebo ak donesie niekto 76 poslancov na vytvorenie vlády, veľké možnosti už potom prezidentka nebude mať.

Žatková si na rozdiel Bugára myslí, že to nebolo uponáhľané rozhodnutie pani prezidentky. “Tak by to malo byť. Má rokovať s víťazom. Ak tá politická strana dostala mandát, tak by to mala rešpektovať.”

Na otázku, ako vnímajú, že ku koncu volebného obdobia sa koná mimoriadna schôdza, na ktorej sa  majú schvaľovať závažné veci, ako 13. dôchodok a prídavky deťom, odpovedala Žatková:

„Asi nikto z nás nie je proti tomu, aby sa pomáhalo ľuďom, aj keď si myslím, že takéto veci sa robia na začiatku, keď vieme, aký je rozpočet. Osobne mi vadí celé to divadlo v parlamente. Tam by sa mal správať každý dôstojne, aby tým svojim voličom ukázal, ako chráni ich záujmy. Každý nový, kto dôjde do politiky, hovorí, že chce zaviesť slušnosť a kultúru, ale ta trvá len pri tom slávnostnom sľube, keď sa skladá a potom to prebieha tak, ako sme videli v parlamente včera.”

Podľa Bugára, treba kampaňovať vonku, nie v parlamente, „ale tie návrhy sú zlé a neadresné. Ak chceme dať dôchodcom, tak im dajme teraz po 38 eur, lebo niektorí sa nemusia dožiť vianočného dôchodku. Tie návrhy sú zlé, nesystémové.“

Moderator pripomenul, že pri niektorých politických stranách, môžeme badať žiadosti o kultúrnu a územnú autonómiu.

Podľa Žatkovej by Slovensko malo ostať Slovenskom a takým územným celkom, akým je. „Mne sa snahy o autonómiu nepáčia. Medzi maďarskými politikmi sa začína hovoriť o kolektívnych právach a územnej samospráve a to je len krok od osamostatnenia južného Slovenska.“

Reklama

Bugár hovorí, že sú menšinová strana a menšinou sú aj Slováci v okrese Dunajská Streda. „Videli sme minule politikov z MKS v dueli s Matovičom, ktorý jednoznačne odmietol vyriešenie dvojitého štátneho občianstva a oni mlčali. Každý musí vedieť, že každá menšina obohacuje štát a štát musí chrániť práva menšín.“ Vzápätí vylúčil, že by išli so stranou Vlasť do vlády.

 

Celá relácia TU

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Včera 19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

Včera 19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

Včera 18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

Včera 18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali