Predpoveď počasia pre Slovensko na pondelok 9. januára

Predpoveď počasia pre Slovensko na pondelok 9. januára

Bratislava 9. januára 2023 (TASR/HSP/Foto:Pixabay )

Aktualizované 9. januára 2023 o 11:03

Situácia: Počasie u nás ovplyvňuje zvlnený studený front. Zamračené, občasný dážď, vo vyšších polohách sneženie. Teploty 3 až 8 stupňov Celzia

oblačno, zamračené, mraky
Ilustračné foto

Na západnom Slovensku prevažne zamračené, občasný dážď, najnižšie ranné teploty 7 až 4 a najvyššie denné 5 až 8 stupňov C.
Na strednom Slovensku prevažne zamračené, občasný dážď, najnižšie ranné teploty 6 až 1 a najvyššie denné 3 až 7 stupňov C.
Na východnom Slovensku prevažne zamračené, občasný dážď, najnižšie ranné teploty 6 až 2 a najvyššie denné 3 až 7 stupňov C.

Reklama

Počasie na horách: Vo výške 1000 m prevažne zamračené, sneženie, najnižšia ranná teplota 1 a najvyššia denná 2 stupne C.
Vo výške 1500 m prevažne zamračené, sneženie, najnižšia ranná teplota -2 a najvyššia denná 1 stupeň C.
Vo výške 2000 m prevažne zamračené, sneženie, najnižšia ranná teplota -5 a najvyššia denná -2 stupne C.

Ozón: 11% pod úrovňou dlhodobého priemeru (294 DJ).

Reklama

 

Meteorológovia upozorňujú na vietor na horách vo viacerých okresoch
V Banskobystrickom, Žilinskom a Prešovskom kraji môže v pondelok na horách silnejšie zafúkať. Vietor môže dosiahnuť priemernú rýchlosť 90 až 105 kilometrov za hodinu (km/h). Meteorológovia v tejto súvislosti vydali pre viaceré okresy výstrahu druhého stupňa. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na webe.
Výstraha platí v pondelok do 12.00 h pre okresy Tvrdošín, Liptovský Mikuláš, Poprad, Ružomberok, Banská Bystrica a Brezno. V okresoch Námestovo, Dolný Kubín, Žilina, Martin a Turčianske Teplice zase platí výstraha prvého stupňa pred vetrom na horách. Vietor tam môže dosiahnuť priemernú rýchlosť 70 až 85 km/h.
Veternejšie mimo hôr môže byť v okresoch Malacky, Senica, Skalica, Myjava, Nové Mesto nad Váhom, Trenčín Tvrdošín, Liptovský Mikuláš a Poprad. Pre ne vydali meteorológovia výstrahy prvého stupňa pred vetrom. Jeho rýchlosť môže dosiahnuť v priemere 45 km/h.
Meteorológovia upozorňujú tiež na hmlu vo viacerých okresoch v Banskobystrickom a Košickom kraji. Jej dohľadnosť má byť 50 až 200 metrov. Znížená dohľadnosť podľa SHMÚ predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity.
Na horách môže napadnúť až 20 centimetrov snehu, platí druhý lavínový stupeň
Vo všetkých slovenských pohoriach bude od pondelňajšieho popoludnia platiť mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Spolu môže okolo 20 centimetrov nového snehu, sneženie bude spojené so silným južným vetrom. Informoval o tom Pavel Krajčí zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.
“Nebezpečné budú hlavne severné záveterné svahy, kde predpokladáme tvorbu snehových dosiek a vankúšov. Kritické môže byť rozhranie nového a starého snehu. S množstvom nového snehu bude nebezpečenstvo rásť,” priblížil Krajčí s tým, že veľké samovoľné lavíny neočakávajú.
Od západu podľa Krajčího postúpi do karpatskej oblasti zvlnený studený front, ktorý prinesie zmenu v počasí. Na viacerých miestach bude v pondelok dážď alebo prehánky, vo vysokých, neskôr aj v stredných polohách sneženie. Vo vysokých polohách vietor dosiahne rýchlosť 18 až 25 metrov za sekundu, popoludní zoslabne. Krajčí dodal, že hranica súvislej snehovej pokrývky je približne 1300 metrov nad morom.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:41

Ruské sily zintenzívňujú svoje útoky a snažia sa na Ukrajine dobyť rozsiahlejšie územie skôr, než tamojšia armáda dostane ďalšiu vojenskú pomoc zo zahraničia vrátane stíhačiek F-16. Povedal to v pondelok hlavný veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny Olexandr Syrskyj.

16:40

Archeológovia pri výskume na stavbe budúcej diaľnice D35 pri Hradci Králové objavili zrejme najdlhšiu pravekú mohylu v Európe. Meria 190 metrov a vznikla pred približne 6000 rokmi. V pondelok to uviedla Univerzita Hradec Králové (UHK), ktorej akademici na výskume spolupracujú.

16:39

Poľský premiér Donald Tusk označil estónsku predsedníčku vlády Kaju Kallasovú za vhodnú kandidátku na jednu z “najvyšších pozícií v EÚ”.

16:12

Členské krajiny Európskej únie (Rada EÚ) v pondelok rozhodli o predĺžení ekonomických sankcií uvalených na Rusko v júni 2014. Zhodli sa, že režim sankcií predĺžia do 23. júna 2025.

16:11

Švajčiarsky bankový gigant UBS v pondelok oznámil, že vyčlení 900 miliónov USD (842,22 milióna eur) na pomoc investorom, ktorí utrpeli škody spôsobené investíciou Credit Suisse do spoločnosti Greensill.

16:05

Talianska tenistka Lucia Bronzettiová postúpila do 2. kola na trávnatom turnaji v Birminghame. V 1. kole zdolala Poľku Magdalena Frechovú 2:6, 6:3, 6:4.

16:00

Komisár Rady Európy (RE) pre ľudské práva Michael O’Flaherty v pondelok navrhol fínskemu parlamentu, aby odmietol vládny návrh zákona o dočasných opatreniach na boj proti riadenej migrácii.

16:00

Francúzsko plánuje znížiť prítomnosť svojich vojakov v západnej a strednej Afrike na približne 600 vojakov v súlade s plánmi prezidenta Emmanuela Macrona obmedziť francúzsku vojenskú stopu v regióne.

15:59

Podiel obyvateľov Slovenska, ktorí si požičiavajú na letnú dovolenku, je aktuálne 7 %, čo predstavuje približne každého 14. obyvateľa, vyplýva to z prieskumu spoločnosti KRUK Česká a Slovenská republika (KRUK). Tento počet medziročne poklesol o jedno percento. Požičiavané sumy sú vo viac ako dvoch tretinách prípadov vyššie ako 400 eur.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke detský folklórny súbor Viganček z Košíc počas 54. ročníka Rozhanovských folklórnych slávností v Rozhanovciach v okrese Košice

Autor: TASR – František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Jozef Bugár

Peter Lipták

Ivan Štubňa

Pavel Jacz

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali