Prečo sa liberálni fašisti hnevajú, keď ich nazývame liberálnymi fašistami? A prečo im to označenie plným právom patrí?

Prečo sa liberálni fašisti hnevajú, keď ich nazývame liberálnymi fašistami? A prečo im to označenie plným právom patrí?

Bratislava 21. októbra 2019 (HSP/Foto:Pixabay)

 

Slniečkari sa pohoršujú, keď niekto použije slovné spojenie „liberálni fašisti“. Urazene hovoria, že je nezmyselné používať tento výraz, lebo je to oxymoron, protirečivé spojenie navzájom sa vylučujúcich slov, ktoré je tým pádom nezmyselné. Lenže táto ich argumentácia je demagogická a ako zvyčajne, aj v tomto prípade merajú dvojitým metrom

Ilustračné foto

Keďže fašisti ľudí obmedzujú a naopak, liberálny znamená z princípu slobodomyseľný, zmierlivý, znášanlivý, podľa slniečkarov povedať „liberálni fašisti“ môže len osoba ducha mdlého. Snažia sa to zdôvodniť, alebo skôr zahovoriť planými paralelami, napríklad TU.Lenže skutočnosť je zložitejšia.

Reklama

Uctievačom pravdoláskarskeho náboženstva akosi uniklo, že aj keby tu išlo o oxymoron, aj takýto jazykový prostriedok je súčasťou hovorovej reči a ako taký má svoj zmysel, pretože práve zdanlivá rozporuplnosť slovných spojení obsahuje určité posolstvo. Svoj veľmi konkrétny význam majú slovné spojenia väčšia polovica, zdravý nemocný, ohlušujúce ticho, priviesť žobráka na mizinu a podobne.

Zoberme si jeden z mnohých príkladov: tí istí slniečkari celkom bežne používajú napríklad termín „zločiny komunizmu“. A to je úplne rovnaký oxymoron ako „liberálny fašizmus“, pretože komunizmus podľa klasickej definície má byť konečné, beztriedne štádium vývoja ľudstva, ktoré je ideálom, ktoré zatiaľ nikto nedosiahol, ale kde si podľa autorov tej koncepcie budú ľudia všetko spravovať sami a nebude možné, aby tam dochádzalo k masovým zločinom vyplývajúcim z nespravodlivého rozdelenia moci.

Reklama

Zločiny, ktoré majú slniečkari na mysli pod „zločinmi komunizmu“, sa týkajú krajín, kde v žiadnom prípade nebol komunizmus: išlo o historické režimy v krajinách bývalej svetovej socialistickej sústavy, ktoré sa hlásili k marxistickým a socialistickým myšlienkam, a ktoré samy seba klasifikovali ako socialistické, sociálne-demokratické.

Slniečkarski politológovia pre svoje potreby termín „komunizmus“ ukradli, tieto režimy ním zámerne označujú nesprávne, a zámerne ho celkom pošpinili – priraďujú k tomuto slovu jednoznačne negatívne, a z roka na rok čoraz negatívnejšie konotácie. Pritom zločiny, ktoré sa v histórii v tých krajinách udiali, páchali konkrétne mocenské štruktúry, konkrétni ľudia. A áno, tí ľudia žili v určitom časopriestore, boli súčasťou určitého modelu pseudosocialistickej oligarchickej partokracie, ktorá mala určité črty štátneho kapitalizmu, národného socializmu a čertvie čoho všetkého ešte, na tom sa už vybláznili celé hordy „demokratických“ politológov a sociológov.

Lenže ak niekto paušálne tvrdí, že zločiny, ktoré sa v tých krajinách udiali, majú na svedomí tie režimy, potom rovnakým právom môžeme hovoriť o zločinoch kapitalizmu, zločinoch demokracie a zločinoch liberalizmu, pretože obludné zločiny s miliónmi obetí sa diali a dejú aj v režimoch (a v mene režimov) hlásiacich sa ku kapitalizmu, demokracii a liberalizmu. A teda tieto vzletné a zneužité slová si môžeme aj my rovnako ľahko zobrať do úst a môžeme ich práve tak ľahko a takým istým právom pošpiniť, ako sa to stalo s inými vzletnými a zneužitými slovami v minulosti.

Termín „liberalizmus“, pod ktorým oni rozumejú ideálny spoločenský systém, kde si každý bude môcť robiť, čo sa mu zapáči, ale zároveň tým nebude tých druhých obmedzovať, je utópia presne rovnako nerealizovateľná, ako tá komunistická. V praxi  režimy, ktoré samy seba kryjú nálepkou „liberálny“, „liberalizmus“, sú v skutočnosti oligarchickými korupčnými plutokraciami, ktoré patria pod neokoloniálnu správu Západu: podstatná časť ich ekonomík, najmä kľúčové odvetvia, sú vo vlastníctve alebo pod kontrolou západných korporácií. Masmédiá, mestská deep state „kaviareň“ so štruktúrami centrálnych aj mimovládnych inštitúcií, to všetko je v rukách určitých mocenských kruhov, ktoré prostredníctvom celého radu nástrojov spoločnosť od útleho detstva „vzdelávajú“ a „usmerňujú“.

Žiaľ, spôsoby, ktoré pritom používajú, sa príliš nelíšia od spôsobov, ktoré používali predošlé režimy – vrátane prístupu k oponentom systému, i keď pre spravodlivosť treba povedať, že tie najradikálnejšie metódy proti nim režim zatiaľ ešte nepoužíva.

Reklama

Liberalizmus ako utopický ideál a „liberalizmus“ ako reálny spoločenský režim, ktorý na svoje krytie používa túto nálepku – tieto dva významy toho slova nie sú ani zďaleka totožné, ba ani len podobné.

Aj fašizmus je slovo, ktoré má veľa významov a rôznych definícií. V širšom, „ruskom“ ponímaní je to totalitná šovinistická diktatúra kapitalistickej oligarchie – a to je presne to, do čoho nás chcú určité politické sily ešte viac namočiť. A preto sa dá v prípade fanatických šíriteľov jedinej „liberálnej“ pravdy a spravodlivosti, používajúcich cenzúru, zastrašovanie, fízlovanie, kádrovanie, ktorí celú spoločnosť totálne a totalitne valcujú jedinou povolenou demagógiou, plným právom hovoriť o liberálnych fašistoch.

Ivan Lehotský

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:43

Rumunská prokuratúra v piatok podala novú obžalobu proti bývalému prezidentovi Ionovi Iliescovi zo zločinov proti ľudskosti pri smrtiacom zásahu proti demonštrantom v roku 1990. Ide o najnovšie z viacerých konaní voči nemu.

16:42

Ministri obrany Číny a Iránu sa dohodli na užšej vojenskej spolupráci počas zasadnutia Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (ŠOS), ktoré sa koná v Kazachstane.

16:41

Propalestínski študenti v piatok zablokovali vchody do renomovanej parížskej univerzity Sciences Po na protest proti jej postoju voči vojne v Pásme Gazy.

16:40

Polícia upozorňuje na víkendové obmedzenie v doprave na diaľnici D2 v smere do Bratislavy. Informuje o tom na sociálnej sieti.

16:24

V letnej sezóne pomôžu bratislavskému letisku M. R. Štefánika stovky brigádnikov. Podľa generálneho riaditeľa Dušana Novotu je nahlásený dostatok brigádnikov, avšak počas hektických dní ich budú potrebovať viac. Informoval o tom v piatok na tlačovej konferencii za účasti ministra dopravy Jozefa Ráža (nominant Smeru-SD).

letisko M. R. Štefánika
Na snímke zľava minister dopravy a výstavby SR Jozef Ráž ml. (nominant Smer-SD) a generálny riaditeľ Letiska M. R. Štefánika Dušan Novota
16:23

Guvernér talianskej centrálnej banky Fabio Panetta vyzval na “včasné, zároveň však iba mierne” znižovanie úrokových sadzieb Európskou centrálnou bankou (ECB). Takýto postup umožní ECB reagovať na zmeny vo vývoji na trhu a zmierniť riziko dlhodobej ekonomickej stagnácie v eurozóne.

16:22

Spojené štáty stiahnu časť svojich vojakov z Čadu, informoval vo štvrtok Pentagón. TASR

16:22

Na začínajúcu sa letnú dovolenkovú sezónu je s odletom z Košíc naplánovaných vyše 900 charterových letov do 17 destinácií v 11 krajinách. Prvý charterový let tejto dovolenkovej sezóny vypravili v piatok skoro ráno, smeroval do egyptskej Hurghady.

16:21

Turecký súd v piatok odsúdil na niekoľko doživotných trestov ženu za účasť na bombovom útoku z roku 2022, ktorý usmrtil šesť ľudí v centre Istanbulu.

16:19

V ukrajinskom hlavnom meste Kyjev v piatok prebieha evakuácia dvoch nemocníc pre obavy z ruských útokov. Oznámili to tamojšie úrady.

16:18

Brita vo veku 20 rokov obvinili z organizovania podpaľačského útoku proti cieľu spojenému s Ukrajinou v Londýne, a to v prospech ruského štátu, oznámila v piatok britská prokuratúra.

15:36

Opakované vyjadrenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) o možnom využití úspor z druhého dôchodkového piliera na investície do infraštruktúry na Slovensku sú prípravou na ich znárodnenie. Sú o tom presvedčené viaceré opozičné strany, ktoré aj v piatok pokračovali v kritike tohto nápadu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali